Refluxos baba? Ilyen tünetek jelzik

Refluxos baba? Ilyen tünetek jelzik

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2023.11.13

Ha csecsemőkorban gyakoriak az étkezések utáni bukások, felmerülhet a reflux gyanúja. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetek jelzik, ha refluxos a baba és mikor forduljunk orvoshoz.

A baba 6 hónapos koráig gyakoriak a bukások

Csecsemőknél még a fejletlen emésztőrendszer miatt teljesen természetes, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe. Ez még inkább előfordul, ha a csecsemő nagyobb mennyiséget eszik egyszerre, vagy kapkodva, túl gyorsan lakik jól. Az életkor előrehaladtával, főleg ahogy a kicsi már egyre több időt tölt ülve, ezek az alkalmak egyre ritkábbá válnak.

Ezért fontos a refluxos baba tüneteit felismerni

Szülőként sokszor nem tudjuk egyértelműen eldönteni, hogy az étkezéseket követő bukások gyakorisága és mennyisége mikortól jelez problémát. Azonban fontos, hogy ha gond van, azt felismerjük, mert a refluxos baba súlygyarapodása elmaradhat és extrém esetben nyelőcsőszűkület is kialakulhat a betegség következtében.

Bukás vagy hányás?

A csecsemők evés közben sok levegőt is nyelnek. Ezért lényeges, hogy amikor jóllakott, a vállunkra terítsünk egy anyagpelenkát, a babát pedig függőleges helyzetben büfiztessük, hogy a felesleges levegő távozni tudjon. Természetes, ha ilyenkor bizonyos mennyiségű étel is távozik. Azonban, ha a bukások gyakrabban jelentkeznek vagy hányás is előfordul még mellette, illetve a csecsemő ezt rosszul viseli, akkor javasolt az orvossal konzultálni.

Zöldes-sárgás bukás

A bukás során a még meg nem emésztett táplálék távozik, közvetlenül evés után, így a színe fehér. Refluxos baba bukása viszont elszíneződhet, epét tartalmazó váladéktól zöldes vagy sárgás is lehet.

Nem szívesen eszik

Refluxos baba tünete lehet, ha nem szívesen eszik.A gyomortartalom a mellkas környékén égő érzést okozhat, a nyelőcsőben gyulladások keletkezhetnek. Emiatt az evés fájdalommal járhat, amit a refluxos baba tiltakozással fejez ki. Az evés elutasítása mellett nyugtalanság, rossz alvás is jelentkezhet. Jellegzetes tünet, ahogyan a refluxos baba a nyakát és a hátát hátrafeszíti. Így a nyelőcső megnyúlik, ami enyhíteni tudja a kellemetlen, égő érzést.

Nem változik, vagy csökken a súlya

A gyakori bukások és hányás következtében a refluxos baba súlyfejlődése idővel lelassul, majd csökkeni kezd. Ilyen esetben a fejlődéséhez szükséges tápanyagok nem tudnak felszívódni. Ezt az állapotot semmiképp ne várjuk meg. Ha tünetei vannak és a súlya is stagnálni kezd, forduljunk orvoshoz!

Légúti tünetek

A reflux nemcsak a gyomrot és a nyelőcsövet irritálja. A visszaáramló gyomortartalom egészen a garatig is eljuthat, és a gyakori hányás következtében is gyulladások jelentkezhetnek a légutak érzékeny nyálkahártyáján is. Refluxos babáknál ezért gyakori felső légúti betegségek, náthás tünetek és orrdugulás is jelentkezhet. A tünetek hasonlíthatnak hurutos megbetegedésre, köhécselés is gyakran előfordul. Az erős szájszag szintén figyelmeztető jel lehet.

Mit lehet tenni?

  • A kivizsgálás során a gyermekorvos kizárja az egyéb lehetséges betegségeket, melyek hasonló tünetekkel járhatnak. Ha beigazolódik, hogy a panaszok hátterében reflux áll, étrendi és egyéb változtatásokkal lehet kezelni a tüneteket.
  • Fontos, hogy a refluxos baba naponta több alkalommal, kisebb adagokat egyen. Többször, hosszabban kell büfiztetni és evés után még függőleges helyzetben tartani.
  • Az ágy fejvégét érdemes megemelni. A matrac alá vékony párnát tenni, hogy kicsit lefelé lejtsen, mert ez segít megakadályozni a gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcső felé.
  • Tápszeres babánál a refluxos babák számára megfelelő tápszerre kell váltani, ezt a gyermekorvos tudja receptre felírni. Az emésztőrendszer fejlődésével és a hozzátáplálás elkezdésével nagyjából fél-egy éves kor között rendszerint megszűnnek a panaszok. Addig azonban nagyon fontos a reflux kezelése, mert a szövődményeit csak így tudjuk megelőzni.

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Főorvosnő/Úr. Két éve nyomozom a problémámat...a kezdet hogy az orr garatomnál erős duzzanattal kezdődött ami a mai napig meg van.mellé társul egy állandó sűrű hófehér tapadós váladék ami állandóan csorog visszafelé a garat ill. a nyelőcsőbe.Gyomor tükrözésen voltam ...epés reflux. Soha nem fáj és nem is ég a gyomrom.sajna mintát nem vettek a gyomorból. Helikobakter neg.Allergi tesz fűre fára ...neg fém allergia teszt neg.arcúreg ct.eredmény ...kevés fehér habos folyadék egy nagyon hátsó üregben...orr spray de ez sem oldotta meg a sűrű váladékképződést..ami nagyon sűrű...szinte ragacsos....már nem is tudom hogy merre menjek mit vizsgáltassak..nagyon kellemetlen már 2 éve tart...ez konkrétan az orromba van...Kérem legyen oly kedves irányt mutatni...merre és mi okozhatja.Előre is köszönöm.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Anikó!

Panaszait nagy valószínűséggel az orrüregi / orrmelléküreg nyálkahártya fokozott reakciója okozza, ennek hátterében állhat epés reflux is. Ez nem mindig okoz fájdalmat vagy egyértelmű savas érzést.
Endoszkópos orrüregi vizsgálat szükséges a pontos diagnózis megállapításához. Emellett látni kellene a CT képet és a pontos gastroenterológiai leletet is.
Érdemes megpróbálni a rendszeres sós vizes orröblítést.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló színvonal

A doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte. 

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok