Szénanátha gyerekeknél – nem nátha, hanem allergia!

Szénanátha gyerekeknél – nem nátha, hanem allergia!

Dr. Somogyi Éva Létrehozva: 2020.07.07 Módosítva: 2021.06.11

Egyre fiatalabb korban jelentkezik, a szénanátha gyerekeknél is előfordulhat. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, az Allergiaközpont orvosát arról kérdeztük, szülőként milyen tünetekre figyeljünk, hogyan különböztethetjük meg a szénanáthát a vírusos náthától és mikor forduljunk orvoshoz.

Ha tüsszög, akkor megfázott?

Ha a kicsi hasfájós, felmerül a gyanúja, hogy valamilyen étel fogyasztása okozza a panaszait. Ekcémás tünetek, csalánkiütések kapcsán is gondolhatunk ételallergiára, de akár a tusfürdő vagy a mosószer is kiválthatja a tüneteket. Ha viszont egy kisgyermek tüsszögni kezd, légúti tünetei vannak, könnyen úgy vélhetjük, hogy biztos náthás, megfázott, hiszen kisgyermekeknél ez egyébként is gyakori, akár évente 5-8 alkalommal is előfordulhat.

Allergiára hajlamos gyerekek

Szénanátha már gyermekkorban is jelentkezhet.Pedig szénanátha gyerekeknél is jelentkezhet, főként akkor figyeljünk rá, ha a családban előfordult allergiás betegség. Egy szülő esetén 30, két allergiás szülő esetén közel 80 százalék az esélye, hogy a gyermeknél is jelentkeznek a tünetek. Az atópiás, allergiára hajlamos gyerekeknél gyakori az „allergiás menetelés”, vagyis annál a csecsemőnél, akinél a száraz, ekcémás bőr okozott problémát, magasabb a későbbi életkorban jelentkező szénanátha, asztma kialakulásának kockázata.

Már bölcsődés és óvodáskorban is jelentkezhet

Az utóbbi években a szénanátha gyerekeknél egyre fiatalabb korban jelentkezik. Az első tünetek akár már 2-3 éves korban megjelenhetnek. Mivel sok gyerek ebben az életkorban kerül először közösségbe, még könnyebb összekeverni a szénanátha és a megfázás tüneteit. Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a különbségeket.

 

  Allergiás nátha Vírusos nátha
Láz Nem Ritkán
Orr- és szemviszketés Igen Nem
Orrfolyás Igen, átlátszó, vízszerű Igen: átlátszó, sárgás, vagy zöldes színezetű is lehet
Ízületi és/vagy izomfájdalom Nem Előfordulhat
Könnyező, viszkető szemek Igen Ritkán
Tüsszögés Igen Igen
Torokfájás Ritkán, inkább torokviszketés jellemző Előfordulhat
Féloldali orrdugulás Szinte soha Előfordulhat
A tünetek időtartama

Amíg az allergén pollen a levegőben van. Sokan poliszenzitizáltak, többféle allergénre is érzékenyek, így náluk még hosszabb ideig jelentkeznek a tünetek.

Általában 7-10 nap

 

Mi történik, ha orvoshoz fordulunk?

A gyermekorvos először rögzíti a kórtörténetet, a gyermek tüneteit, korábbi betegségeket, családban előforduló allergiás eseteket. Biztos választ az allergiateszt elvégzése adhat. Ennek eredményét a tünetekkel összevetve lehet megállapítani, hogy a gyermek valóban allergiás-e és ha igen, pontosan mire.

 

„Kisgyermekeknél az allergiavizsgálat vérvétellel történik. A korukra jellemző immunmechanizmus miatt az allergiateszt álnegatív is lehet. Ilyenkor allergiára kezeljük allergiaelleni készítménnyel és figyeljük, hogy a tünetei megszűnnek-e. Ha igen, akkor valóban nem egy elhúzódó vírusos fertőzéssel, hanem szénanáthával van dolgunk.”

Elmúlhatnak a szénanáthás tünetek?

Tüneti szerekkel és allergén immunterápiával is kezelhető a szénanátha gyerekeknél.Hormonális és egyéb hatásokra előfordulhat, hogy a szénanátha gyerekeknél néhány évre eltűnik, vagy enyhébbek lesznek a tünetei. Egyénenként változó, hogy kinél térnek vissza a panaszok. Az allergén immunterápiás kezeléssel azonban ténylegesen befolyásolni lehet az allergiás betegség lefolyását. Ez a terápia ugyanis nem a tüneteket csillapítja, hanem az immunrendszer működését próbálja módosítani és az adott allergénnel szemben immuntoleranciát kialakítani.

Szénanátha gyerekeknél – több kezelési mód

A szénanáthára létezik tüneti és tartós kezelés. A tüneti kezelés antihisztamin tabletta szedését, szükség esetén szemcsepp és orrspray használatát jelenti, ezek segítségével tudjuk csökkenteni a tüneteket. A tartós kezelés nem a tünetekre, hanem a szénanátha kiváltó okára, az immunrendszer kisiklott működésére hat. Segítségével 3-5 éves kezelés után 10-12 évre eltűnhetnek az allergiás tünetek.

 

„Az allergén immunterápia gyerekeknél óvodás kortól alkalmazható, érdemes megpróbálni, mert bizonyítottan segít megakadályozni az újabb allergiák megjelenését, és csökkenti az allergia szövődményeként kialakuló asztma kockázatát is.”

Téma szakértője

  • Dr. Somogyi Éva

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • gyermekkori asztma 

    • légzési panaszok

    • légúti allergiák

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt DoktorUr/No.
4 eves kislanyomnak egy eve(kozossegbe jaras ota) allando visszatero bronchitiszei vannak,szinte folyamatosan kohog,leginkabb ejszaka. Tüdőgyógyász szerint lehet egy kezdődő asztma.
Erre a celra szeretnenk a haloszobajaba nagyobb mennyisegu sot berakni(parajdi sotombok,soteglak ugy kb 150-200 kg).
Az lenne a kerdesem,hogy on szerint ez segitene a probleman ?
Valaszat nagyon koszonom.
Tisztelettel.Reka

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Réka!
A só belégzése sok esetben lehet jótékony hatàsú, tisztítja a légutakat és segít aváladèk feloldásában. Jótekony hatása függ a koncentraciótól és egyéb tényezőktől is.
Viszont pont a betegeknél, asthmàsoknàl nem mindegy, hogy mikor és milyen cc.- ban használjuk. Náluk bizonyos esetekben még fulladást is provokálhatunk vele.
Emiatt úgy gondolom, hogy orvossal kéne megbeszélni, hogy a köhögés asthmás erefetű-e vagy más áll a háttérben, mert rengeteg dolog van az asthmán kivül, ami miatt köhöghetünk. Emellett az asthmanak is több típusa és súlyossági fokozata van, rendszeres kezelést, gondozást igényel.
Dr Somogyi Èva
gyermekorvos, tüdőgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

A legjobb gyermekorvos

A legjobb gyermekorvos, akivel találkoztam, okos, felkészült, lelkiismeretes!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok