Nem mindegy, mikor kezdi – allergia megelőzés és az első falatok

Nem mindegy, mikor kezdi – allergia megelőzés és az első falatok

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.11.16

Azokban a családokban, ahol előfordult allergiás megbetegedés, különös figyelmet kell fordítani a megelőzésre. Szakértőnk segítségével most az általános érvényű szabályok mellett, a hozzátáplálásra vonatkozó irányelvekkel is részletesebben foglalkozunk.

Csak a hajlamot adjuk át

Az allergiás betegek számának folyamatos emelkedésében döntő szerepet játszik az örökletes hajlam. Egy allergiás szülő esetében 30-40%, míg ha mindkét szülő allergiás már akár 60-80% is lehet az esélye annak, hogy a gyermeknél is jelentkeznek a tünetek. Az allergia megjelenése több szervet érinthet, jelentkezhet légúti, bőr és gyomor-bélrendszeri tünetekkel. Az allergia kiváltásában számos tényező játszik szerepet, de csecsemő- és gyermekkorban ezek közül az elfogyasztott ételeknek van nagy jelentősége. Gyermekeknél az életkor előrehaladtával is változhatnak a tünetek: a csecsemőkorban jellemző száraz, ekcémás bőr, majd a szilárd ételek bevezetés követően hasfájás, haspuffadás, hasmenés jelenhet meg. Allergiára hajlamos gyermeknél a légúti allergia tünetei - amihez asztma is társulhat - rendszerint óvodás-kisiskolás korban jelentkeznek.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Allergének az étlapon

Az évekkel ezelőtti nagyon korai tehéntej, tojás bevezetésének számos hátrányát tapasztaltuk, ekcéma, vashiányos vérszegénység, hasmenéses megbetegedések, súlyállás étvágytalanság. Ezt követően az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia állásfoglalása 2-3 éves korig az allergizáló élelmiszerek: tej, tojás, olajos magvak, hal kerülését javasolta főként allergiára veszélyeztetett gyermekeknek. Az újabb megfigyelések tükrében azonban a hozzátáplálás kapcsán nem annyira az életkor, sokkal inkább a szoptatás jelentősége kerül előtérbe. Az anyatejes táplálás képes ugyanis csökkenteni az új ételekre adott allergiás reakciók gyakoriságát. Ezért került például a lisztes ételek bevezetésének időpontja a csecsemő 4-6 hónapos korára. A szoptatás idején megkezdett hozzátáplálás során, az anyatej értékes összetevői ugyanis segíthetik a gluténnel szembeni tolerancia kialakítását. A jelenlegi ajánlások alapján tehéntejmentes étrendet csak allergiára veszélyeztetett, vagy tüneteket mutató gyermekeknél érdemes egy éves korig tartani. A tehéntej és tojás egy éves kortól fogyaszthatbaba ételó, illetve a tojássárgája már a gyermek 8-9 hónapos korától adható. Allergiára nem veszélyeztetett gyermekek jelenleg is tejalapú tápszereket és tejpép készítményeket fogyasztanak. A bébiételekben is - például tej, hús, hal tartalom - az OÉTI által engedélyezett életkori határ szerint választhatnak a szülők. Az ajánlások nincsenek kőbe vésve, a tudomány is változik, de az életkörülmények is befolyásolják az allergiás betegségek kialakulását. Napjainkban előtérbe került a D-vitamin pótlás fontossága, mely szintén egy fontos állomás az allergia ellen folytatott harcban. Bizonyítást nyert ugyanis, hogy a „napfény-vitamin” az immunrendszer befolyásolásával változtatja meg az ételekre kialakuló reakciót és segítheti elő az orális tolerancia kialakulását. Allergiára hajlamos családokban ezért erre fokozottan ügyelni kell.

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    endelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Kislányom 2019.03.24-én született, a 40. hétre, egészségesen, természetes úton. Anyatejjel szoptatom. Etetések után úgy látom fáj a hasa, nagyon nehezen nyugszik meg, feszeng, sokat sír, nehezen távoznak tőle a gázok, gyakran van hígabb, aranysárga széklete. Felmerült bennem, hogy esetleg tejallergiás lenne. Én laktóz érzékeny vagyok, a férjem pollen allergiás, a nagyobbik kisfiunknál is felmerült már tejérzékenység, de őt még nem vizsgáltuk ki, csecsemőként neki is hasonló panaszai voltak, amik nagyjából a szoptatás befejeztével (6 hónaposan) szűntek meg. A kérdésem az lenne, hogy ilyen kicsi korban kimutatható a tejallergia/laktóz érzékenység? Érdemes Önökhöz bejelentkezni vizsgálatra? Mit tudok tenni hogy jobb legyen a babának? Használjak etetések előtt laktózt bontó enzimet? Hagyjam ki az étrendemből a tejtermékeket? Vagy valami mást tanácsolnak?

Válaszukat előre is köszönöm szépen, tisztelettel: Dr. Csépány Éva

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Anyuka!

A kicsit híg, aranysárga széklet az optimális a szoptatott babáknál. Én ezt nem tartom kórosnak! (Persze a székletet magát nem láttam!)
Egy 3-4 hetes baba pocakja gyakran fáj, ennek lehet a még nem tökéletes emésztés is az oka. A baba 1 hónapos kortól kaphat lactase cseppet, de ebben az életkorban extrém ritka a tejcukor érzékenység. (Én 34 éves pályafutásom során 2 ilyen újszülöttet láttam.) Az anyatej laktóz tartalma fontos a baba fejlődéséhez. Inkább bélgázok megkötését, esetleg probiotikum adását javasolnám. Ha nagyon bukogatós, akkor többet büfiztesse.
Az Ön által leírtak nem utalnak tejérzékenységre. Ezért egyelőre sem az Ön diétáztatását, sem a kivizsgálást nem tartom szükségesnek.
Abban az esetben, ha mégis szeretnének további tanácsot kérni, készséggel állok rendelkezésükre a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit PhD

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

széleskörű tudás

"Hidvégi Edit doktornő nemcsak kiváló és nagyon széleskörű tudással rendelkező szakorvos, hanem rendkívül kedves, odafigyelő, segítőkész és lelkiismeretes. Minden kérdésemre választ kapok tőle, érthetően, világosan kommunikál és mindent megtesz a gyógyulásomért. Már többször jártam nála, és maximálisan meg vagyok elégedve vele."

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok