Az ekcéma

Az ekcéma többnyire allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladás. Az ekcéma tünetei szabad szemmel is jól láthatóak. Vörös foltokkal, először nedvedző hólyagocskákkal jelentkezik, mely hólyagok felszakadva beszáradnak. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik.
Legismertebb az ún. atópiás, vagyis genetikailag hajlamos személyeknél kialakuló ekcéma (vagy atópiás dermatitisz), és a kontakt-, vagyis valamilyen allergénnel történő érintkezés hatására kialakuló ekcéma.

A Budai Allergiaközpont magánrendelőben bőrgyógyász szakorvosaink által, felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt elérhető:

- az ekcéma kivizsgálása
- a kiváltó ok felderítése (allergia tesztelés)
- az ekcéma bőrgyógyászati kezelése 

\"\"

 

 


 Atópiás dermatitis


Az élet során a legelsőként – gyakran az első életévben – jelentkező atópiás kórkép (összefüggése a kisdedkori étel/főleg tejfehérje/ allergiákkal évtizedek óta kutatási téma), gyakran előrejelzője későbbi légúti szenzibilizálódásoknak, allergiáknak, amit a gyermekek gondozása során célszerű megjegyezni.

Az atópiás ekcéma kiváltó oka sajnos igen gyakran ismeretlen marad. Álatlános, hogy csecsemőkorban a tejallergia jelentkezik ekcéma formájában, azonban ez az összes eset csak kis százaléka.

Az atópiás dermatitis vezető tünetei

A viszketés (az ehhez társuló nyugtalanság, alvászavar kisgyermekkorban az egész család életminőségét leronthatja); a vakaródzás által kiváltott bőrjelenségek; a bőrszárazság; eritroderma, majd lichenifikáció.

Az összes eset legalább 80 %a az első életévben már azonosítható, kis részük felnőttkorig is fennáll (a lokalizáció tipikusan eltér felnőttkorban a kisgyermekkori tünetegyüttestől), még kisebb részük akkor kezdődik. Prevalenciája ekkor országtól, életkortól, társuló allergiás betegségektől, szocioökonómiai státusztól függően akár tízszeres különbséget is mutathat, de a növekvő tendencia, amelynek okai ugyanúgy kérdésesek, mint a többi atópiás hajlamra épülő allergiás kórképnél, egyértelmű.

Tünetek megjelenését jelentősen befolyásolják külső és belső tényezők. A stressz kifejezetten ronthat az állapoton. A napfény viszont javíthatja. (ezen utóbbin alapul az igen hatásos fénykezelés is). A kisgyermekkori formára a rendkívül száraz bőr mellett a végtagok hajlataiban, a nyakon, a fül mögött és a szem körül kialakuló, általában erős viszketéssel járó bőrgyulladás a jellemző. A tinédzser kori formánál a fenti tünetekhez a tenyereken és a talpakon ekcéma is társulhat.

Az ekcéma diagnózisa és kezelése

Diagnosztikája és folyamatos gondozása, amely utóbbiban a bőr élettani paramétereinek, különösen hidratáltságának fenntartása, a Staphylococcus aureus és egyes gombák trigger szerepének semlegesítése , a szubjektív (és pszichés) tünetek kezelése fontos szerepet játszanak, bőrgyógyász (-allergológus) közreműködését, vezető szerepét igénylik. A betegek legnagyobb része kombinált kezeléssel ( lokális szteroid, lokális kalcineurin gátlók, szisztémás antihisztamin, fényterápia, szükség szerinti antibiotikus kezelések) a hullámzó aktivitású betegség alacsony aktivitású keretei között tartható.

Kezelés során sorra kerülhet étrendi diéta (ha táplálékallergia - tej - áll a háttérben), gondos bőrápolás, speciális kozmetikumok és testápolók, olajos fürdők, speciális alsóruházat (Dermasilk) használata is.

Kiváltó okok: többségében ismeretlen, tej, táplálékok, stressz.

Kezelés: gondos bőrápolás, helyi szteroidok, egyéb orvosi helyi készítmények, fénykezelés, diéta.

Kontakt ekcéma


\"BudaiA kontakt ekcéma sok szempontból egyszerűbb mint az atópiás dermatitis. Itt - az atópiás dermatistissel szemben - szinte minden esetben könnyen azonosítható a kiváltó ok.

A kontakt ekcéma leggyakoribb megjelenési formája valamely ékszer, kozmetikum, esetleg nadrággomb bőrrel való érintkezési helyén. A kontakt ekcéma tünetei itt is a vörös folt, viszketés.
Leggyakoribb konkakt ekcémát kiváltó anyagok: fémek, latex, kozmetikumok, tartósító szerek, illatanyagok. Kontakt ekcéma kezelése helyi szteroidos kenőcs, gondos bőrápolás, illetve első helyen a kérdéses allergén kerülése.

\"\"