Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Orvos válaszol

Sarlósi Tiborné

5 éves fiú unokám van, aki ovódába járna ugyan, de három nap után már megbetegszik. Az orra váladékol, hurutos köhögése van, de ami aggasztó, hogy a váladék rendre a füle irányába megy, melynek következtében középfültő gyulladás lép fel. A fül orr gégészeten kéthetente jelennek meg, ahol megállapítják, hogy nincs nyomás a fülében. A szülei betartják az orvosi utasításokat, /fülmelegítés, orrporszívózás) a felírt gyógyszereket előírás szerint adják neki. Két hét gyógyulási idő után 3 napig jár óvodába és újra kezdődik minden előről. Korábban kivették az orrmanduláját, remélve, hogy a váladék könnyebben tud távozni.
A szakorvos is azt tanácsolta, hogy vizsgáltassák meg a gyereket más szakorvossal (gasztroenterológus)
mert lehet hogy ételallergiával van ez a folyamatos betegség összefüggésben.
Az unokám tejfehérje érzékeny és most a szülők arra gyanakodnak, hogy gluténérzékenység is fennállhat nála.
Elolvastam az ezzel kapcsolatos információkat, hasmenés, vagy a leírt jellemző tüneteket nem tapasztalom a gyereknél. Szeretném megtudni, hogy lehet e arra következtetni a leírtakból, hogy valóban ételallergiája illetve gluténérzékenysége lehet. Javasolnak e egy ilyen típusú vizsgálatot?
Válaszát köszönöm.

Dr. Polgár Marianne PhD

Kedves Nagymama!



Kis unokájának problémáit orvosi konzultáció kapcsán lehet megítélni, a vizsgálatok kiválasztása is mindig a gyermek ismeretében történik.

Természetesen rendelésünkön minden szükséges vizsgálatot el tudunk végezni


Üdvözlettel


Dr. Polgár Marianne

Sebestyén Mónika

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
44 éves vagyok és 4 hónapja csalánkíütések jelentkeztek jelentkeztek a testemen, valamint gyógyszerallergia (angio ödéma) alakult ki különböző hatóanyagú fájdalomcsillapítókra. Vidéki vagyok (soproni), és egy hónappal ezelőtt voltam a hozzánk legközelebb lévő privát allergiarendelésen, ahol megállapították, hogy tejfehérje érzékeny vagyok. Antihisztamin tabletta szedését és tejmentes étrendet javasoltak, viszont a gyógyszer allergiával itt nem foglalkoznak. Azóta volt egy nagyon erős allergiás reakcióm, még erősebb az eddigieknél, és úgy döntöttem, egy olyan helyre megyek, ahol ezt is vizsgálják.
Május 17.-re kaptam Dr. Garaczi Edinánál időpontot vizsgálatra.
Kérdésem a következő: Folytassam-e a tejmentes diétát május 17.-ig, illetve szedjem-e az antihisztamin tablettát? Ez befolyásolhatja az Önök intézetében végzett vizsgálatokat? Én ugyanis szeretném "tiszta lappal" kezdeni az egész kivizsgálást. A csallánkiütést a pirosbogyós gyümölcsök okozták, tehát ezeket kerülöm, és lehetőleg nem veszek be semmilyen fájdalomcsillapítót, hogy elkerüljem az allergiás reakciót.
Válaszát előre is köszönöm: Sebestyén Mónika

Dr. Garaczi Edina PhD

Tisztelt Sebestyén Mónika,

Krónikus csalánkiütés esetén szedje tovább a Lendin tablettát előírás szerint, ez nem befolyásolja a vérvétel eredményét.
Tejfehérje érzékenység esetén tejtermék-mentes diétát tartson. Az eddig elkészült vizsgálatok eredményét kérem, hogy hozza magával.
A láz-és fájdalomcsillapító gyógyszerek (nem-szteroid gyulladáscsökkentők) fokozzák a csalánkiütést, ezért ezeket lehetőség szerint kerülje.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Pál Tiborné

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 25 éves fiamnak évek óta van hátsó garatfali lecsorgása,a téli hónapokban sokat szokott köhögni,ha elmúlik a száraz köhögése,akkor is utána marad egy olyan probléma,hogy evés után csiláló érzést érez a torkában,és ezért köhögnie kell. 1 éve Pécsen kivették az orrmanduláját,mert azt mondták,hogy attól van,de a váladékcsorgás sem szünt meg, és Karácsonykor volt egy arcüreggyulladás és torokfájásos problémája, és azóta még mindig van köhögése evés után.Pár éve allergiát állapítottak meg nála háziporra,fűfélékre,késői virágzású fákra.Tejre és tejfehérjére kettest hozott ki a vérvétel,de a vizsgálatot kérő orvos nem tudta értelmezni,hogy ez most mennyire erős,ezért nem is tanácsolt semmit sem.Azóta laktózmentes termékeket vásárolok és próbáljuk a legkevesebb tejterméket fogyasztani.A háziorvosa szerint lehet,hogy refluxos,de a tükrözéstől elzárkózik,és a műtétet végző orr-fül gégész orvosa is azt mondta,hogy ez nem reflux.Teljesen tanácstalan vagyok,kérem adjanak tanácsot:Tisztelettel:Pál Tiborné

Dr. Augusztinovicz Monika

Tisztelt Pál Tiborné !

A táplálékallergia felnőttkorban ritka, általában gyermekkorban alakul ki.

A savas reflux nem kizárt, ennek következtében is kialakulhat az orrmandula túltengése. Ha a kiváltó ok megmarad, az orrmandula a jól elvégzett műtét után is visszanőhet .
Étkezéssel összefüggő orrfolyást okozhat a hisztamin túlérzékenység, ez vérből végzett vizsgálattal igazolható.

Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Bajnok Józsefné

Tisztelt DRNŐ!
pár napja jelentkezett nálam az egésztestre kiható viszketés, olyan furcsa égő viszketés ez, úgy érzem mintha mászna valami rajtam, vagyy csípne. nem lehet látni semmit a bőrömön, nincsennek kiütések,sebek, foltok sem. nem jellemző az esti, éjszakai viszketés sem. 50 éves cukorbetegséggel élő nő vagyok. Ön mit gondol így látatlanből mi okozhatja, vagy mire jellemzőek ezekk a tünetek? milyen krémet,vagy gyógyszert használhatnék a viszketés csillapitására?

Dr. Garaczi Edina PhD

isztelt Bajnok Józsefné,

A testszerte jelentkező viszketésnek számos oka lehet, például: új gyógyszer, étrend változás stb. A kiváltó okok ugyanazok lehetnek, mint csalánkiütés esetén, erről bővebben weboldalunkon olvashat:
http://www.allergiakozpont.hu/csalankiutes

A viszketés csökkentésére antihisztamin tabletta szedése javasolt, ezek recept nélkül elérhetők gyógyszertárakban.
Üdvözlettel:

Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kitti

Üdvözlöm,

Érdeklődnék, hogy szerves króm szedése okozhat-e fémallergiát?

Bizonyos fémekre allergiás vagyok, de nem tudom pontosan melyekre. Gyermekkoromban a "belövős" fülbevaló okozott problémát, tinédzserként a fülklipszek és a farmergombok.

Allergiavizsgálat nélkül elkezdhetem szedni a króm tablettát?


Előre is köszönöm a segítségüket


Kitti

Dr. Balogh Katalin

Tisztelt Kérdező!

A fémek jellemzően kontakt allergiás tüneteket váltanak ki. A nikkel allergia kapcsán írták le, hogy a táplálékkal bevitt nikkel is válthat ki igen ritkán bőrtüneteket, a kobalttal kapcsolatban nincs ilyen ismeretünk.

A leírt panaszait nagy valószínűséggel nikkel okozta.

Véleményem szerint szedhet kobalt tartalmú készítményt ha az megbízható.


Üdvözlettel:


Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

Andrea

Tisztelt Doktornő/Úr!

Tanácsát szeretném kérni.33 éves nő vagyok. Januárban volt egy vírusos bőrgyulladásom (piros viszkető foltokkal),amire szteroidos krémet kaptam és elmúlt. Kb 3 hete vettem észre hogy elkezdett hullani a szempillám és a szemöldököm. Voltam teljes laboron,Tsh is.Semmi eltérést nem mutatott.Idokozben elkezdett fájni a gyűrűs ujjam utolsó ujjperce,hajlításkor. (Ez nem tudom hogy szimpla ízületi gyulladás lehet vagy valami más)
Elkezdtem sajnos utána olvasni és kezdem bebeszélni magamnak a leukémiát. Jó vérkép alapján kizárható?
Hozzá tartozik a történethez ,hogy a tavalyi évben 2 elhalt terhességem is volt a 12. hét előtt. Akkor nőgyógyászom immunológia vizsgálatot javasolt,ahova sajnos még nem jutottam el.
A panaszaimmal milyen orvoshoz forduljak?Ugye csak bebeszélem magamnak a komolyabb betegséget(leukémia)?Köszönöm előre is a választ!

Tisztelt Andrea,

A leírt tünetek alapján javasolt góckutatás és immunológiai vizsgálatok végzése.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus, immunológus

KISS TAMÁS

azt szeretném kérdezni hogy nemrég vérvételen magas triglicerid értékeket mértek nálam lehet e ez a lendin nevű gyógyszertől amit allergiára szedek,???

Tisztelt Kiss Tamás,

A Lendin tabletta szedése mellett "nem gyakori" mellékhatásként előfordulhatnak megemelkedett vérzsír értékek.
A laborvizsgálat eredményével forduljon háziorvosához.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Anita

Tisztelt Drnő!

11 hetes terhes vagyok, allergiás vagyok a poratkára, mogyoróra és a parlagfűre! Mikor megtudtam hogy terhes vagyok, abbahagytam az allergiagyógyszer szedését, azonban nagyon szenvedek az allergia miatt éjszaka! Orrom folyton elvan dugulva és emiatt aludni sem tudok. Rhinospray plus orrsprayt használom, ami nappal nagyon jó, de éjszaka az sem használ. Azt szeretném kérdezni hogy terhesség alatt lehet e allergiagyógyszert szedni, ha igen akkor melyiket? Háziorvosom a cetirizin tablettát javasolta, de nem merem szedni szakorvosi vélemény nélkül. Azt olvastam, hogy a kezeletlen allergia asztmát okoz!
Köszönöm előre válaszat!
Üdvözlettel: Anita

Tisztelt Anita !

A terhesség első három hónapjában lehetőleg semmiféle gyógyszert nem adunk, ha mégis szükséges , az antihisztamin tartalmú allergia gyógyszerek közül a Claritine megengedett.
Panaszait jelentősen csökkentheti a Rhinolight fényterápia, ez veszély nélkül alkalmazható.
Rendelkezésre áll a rendelőnkben is.

Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

KovácsÉva

Arról szeretnék tájékoztatást kapni hogy 20 hetes terhes kismamanál lehet e alergia tesztet csinálni. Sajnos a lányom állandóan nathás es egyre gyakrabban nehezen vesz levegöt az orrán ara panaszkodik hogy fulad mivel terhes csak az egyszerü orcsepeket használja de nem segit.ELŐRE IS KÖSZÖNÖM VÁLASZUK

T. Érdeklődő !

Mindenképpen indokolt a fül-orr-gégészeti vizsgálat.

Amennyiben szükséges, vérből végzett allergia teszt (specifikus IgE) javasolt.


Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Tamás Marianna

Tisztelt Doktor Nő /Úr!

Kisfiammal 3 éve tejfehérjementes diétát tartunk. Szeretném elvinni Prick-tesztre. Szükséges-e előtte terhelni, vagy úgy is valós eredményt kapunk, ha már 3 éve nem találkozott az allergénnel? A vérből végzett IgE meghatározásnál tudom, hogy ez esetben lehet negatív az eredmény, de a Prick-tesztre is ez vonatkozik? H2-kilégzéses vizsgálatnál sem számít, hogy már 3 éve nem fogyasztott laktóz tartalmú ételt? Köszönöm válaszát.

Üdvüzlettel: Tamás Marianna

Kedves Édesanya!

A tejfehérjementes étrenden is elvégezhető a prick teszt és a H2 kilégzési teszt is.


Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus