Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat!További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Orvos válaszol

Murmann László

A tüneteim a következők, 5 éve 240 és pulzus időben segítséget nem kaptam, itt erős mellkasi nyomás fulladással hátszúrás karzsibbadás szédülés beszélni nem tudtam 2,5 órán keresztül ment így evés után alvásból az orvos elfelejtett ekgt csinálni. Azóta teljes korlátozás. Folyamatosan gyenge erőtlen fáradt vagyok, ujjak zsibbadnak kékek, szédülés, állandó fűlzúgás. sétánál 199 pulzus pár méter után, sétánál erősödő mellkasi fájdalom fulladás ha emelek szorít a mellkasom és fulladok is az eröltetés miatt hányingerrel mellkasi nyomással fulladással hátszúrással szédüléssel karzsibbadással járó eszméletvesztés, evés után jön a szédülés erős mellkasi nyomás fulladással erősödő fűlzúgás ill. evés túlzásba vitele esetén veszméletvesztés ha eszek 100 méter is sok. s amit még észrevettem nem jó a kávé, alkohol, 180 as pulzus eszméletvesztés is lehet, a meleg a sex azután is erős mellkasi fájdalom hányinger teljes erővesztés gyomorfájdalom lép fel, semmit sem tudok tenni, próbáltam bevenni pulzuscsökkentőt, és megpróbáltam fát vágni kB 5 percet bírt aztán az erőltetés miatt hányingerrel mellkasi nyomással fulladással hátszúrással szédüléssel szemhomállyal karzsibbadással járó eszméletvesztés lett, ugyanez a terheléses vizsgálat után is, hiába a gyógyszer, az alapbetegségem hipofizis microadenoma, tartós káliumhiány éveken át
Ennyi minden van dokumentálva
Arimias pulzus,bal kamra hipertrophia,59 mm.vlot vesek,spvt-k,vezetési késés ,pitvarfribrilláció,kamrai tachicardia,supraventlicularis tachicardia,qs komplexus,st-t eltérések,széles prs tachicardia 126qrs,sineoralis,funkcionalis szárblokk,av vlokk,bal elülső fascicualis blokk,jobb szárblokk.repol zavar,holosistoles zörej ,ef 30-40 %,szimptómás szivelégtelenség nyha3-4 stadium,"
Illetve itt az orvosom véleménye
2019.04.09.


Kardiológiai vélemény
Anamnézis :ISzB, st, p, inf, myoc, sec, dilat, Mi, TI. 2 éve asystolia? miatt PM. impl. Biotronic AAI. 2 éves vidéken. Azóta számos helyen vizsgálták. Rosszullétei miatt. Igen gyenge pulzusa pillanatok alatt 190 ig felmegy. Fullad, otthonában feküdni tud csak mellkasa gyakran nyom RR labilis. 130-140 min. Supraventlicularis paroxyzmussal érkezik köhögés ingere van. Carotis pressióra semmi változás pp, vc alacsony volt 1-2 hypofizis microadenoma.
Gyógyszerei:coverex AS 1x5 mg. Inspra 1x 25 mg.
Cave:nem tud róla.
Jelen panaszok, 120-140/min supraventlicularis paroxyzmus tachycardia sec. isch. Qrs 0,11.
carotis pressió hatástalan. Iu
Status, sovány pulmo tiszta, cor b maius. ritmusos tachycard szív hangok, hepar 1 hu
anasarca nincs, mko FV. perif cyan.
Magasság 180 cm. Súly 63 kg.
Vérnyomás bal 148/100.jobb 130/100.
EKG, 140/min supraventlicularis paroxyzmus tachycardia. sec, isch, AAI PM mellett.
Echo:BK 59/42mm,Septum 13/11mm. Hátsó fal 13/9mm. Posterobas hipoakinesis, az anterior Septum és a csúcs elvékonyodott mozgása dyskinetikus a globális BKF jelentősen csökkent E/A 50/65 a két hullám összeolvadása a bal pitvari nyomás növekedésére utal. V-0 0,95 m/s
EF 30-32%MMV vastagabb meszes prolabál Mi gr I-Ii MS nincs 3 tasakos jól nyíló aorta billentyű Ao gyök 28 mm Ao asc. 34-35mm
Ao Bill sep 22mm AI gr I-Ii Ao max gr 10 hgmm
JK 32mm BP 40x39 mm JP 44mm TI gr II
APSP 20+15 Hgmm IVC 16mm Thrombus és
Friss PF nem látható. Jobb pitvarban követhető a PM elektróda.
Diagnózis supraventlicularis parox tachycardia, DCM st p inf. myoc jelentősen csökkent BKF.
Amely inspra ellenére sem mutat javulást calcif, MMV, MPS I-Ii. Ao asc tágasság a norm felső határán. fenti áramlás zavarok, emelkedett APSP, Card. decomp. NYHA III.v AAI PM impl utáni Status a PM impl 2 éves. Továbbra is isch eredetű DCM csőkk BKF, fenti vitiumok, AAI PM funkciója nem elég ehhez az állapothoz. ICD? HTX lista?a LAD a bal kamrához vezető koszorúér veleszületettel túl vékony ez okozhatta a problémát, de ezt senki sem véleményezte, pedig kellett volna.
A kezelőorvosom leirta, hogy hol vannak a bajok, 1, a bal kamra 59mm az aorta tágabb, 2,két heg van a szív mren, késik a jobb kamra aszinkron mozognak a kamerák, 3,az egyik billentyű meszes nem jól zár a kéthegyű, 4,az egyik koszorúér veleszületettel túl vékony ez is okozhatta a bajt, bomlik a szív izom kötőszövetté alakul, magas ck, ckmb, látta a szív uhn, sajnos nem mindenki veszi észre
, meg melyik betegség mit okozott, de ez senkit sem érdekel,nagyon alaposan megvizsgált, és átnézett mindent. Labor ck 223,ckmb 15,húgysav 420,got 60,gpt magas, crp 17,hgb 180,koleszterin 7,5,cukor 1,3.kálium 3,4,Kérem adjon tanácsot, hogy mit csináljak

Budaházi Kata

Tisztelt Kérdező,
Kérdése bonyolult kardiológiai kérdés.
Allergia központ lévén nem tudunk tanácsot adni.
Kérem kérdését kardiológusnak tegye fel.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Violett

Üdvözlöm Violett vagyok vesetranszpantàlt.
Három hónappal korábban volt egy esésem. Az arccsontomra estem rá. Azon a napon elkezdett fájni a fülem és fokozatosan elkezdett elmenni a hallásom. Másnap elmentem a Fül Orr Gégészetre ahol dobhártyagyulladást állapítottak meg majd később savós középfülgyulladást. Kaptam Antibiotikumot és mometazon orrspray később a hallásom fokozatosan kezdett visszatérni. Amióta elestem belülről hallom a saját hangom mikor beszélek olyan mintha orrhangzósan beszélnék vagy mintha orrhangon beszélnék. nagyon kellemetlen ez a tünet ami nekem eddig soha nem volt. Olyan mint ha az orban lenne valami vagy mint ha levgő lenne benne. Elküldtek egy belső fül MRI vizsgálatra Ami negatív lett. Az Orr Fül Gégészeti vizsgálata alapján azt mondta a nyàlkahàrtya kissé Livid Megnevezés orrsövény elferdülést állapítottak meg. Az Orr Fül Gégészet kérdezte hogy nem e fogytam az elmúlt időszakban. Mondtam igen fogytam 6 kilót 3 hónap alatt. A vélemény javaslat ha belülről hallás hátterében elsősorban a súlyvesztés állhat gégészeti teendőt nem igényel. Szeretnem megkerdezni a suly elvesztése okozhat ilyen tünetet? Vàrom megtisztelő vàlaszàt. Üdvözlettel Violett.

Dr. Augusztinovicz Monika

Kedves Violett !

A súlyvesztés és a halláspanasz biztosan nem függ össze.
Az arccsontsérülés azonban összefügghet a panaszával.
Pontos válasz csak vizsgálat után adható.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Budai Zsuzsanna

Tisztelt Dr. Réthy Lajos!

Kislányomnál tejfehérje és tojás allergiát igazoltak. Tojásfogyasztás esetén szája bedagad, köhög, illetve furcsa érzés fogja el - sajnos, még nem tudja pontosan elmagyarázni életkorából adódóan. Szemei is több alkalommal is bedagadtak - ezeket az eseteket sajnos nem tudtuk semmilyen allergénhez kötni. Aggódom, hogy tünetei fokozódnak, anafilaxiás sokkot kaphat. Kezelőorvosa már felírta neki az Epipen injekciót, valamint molekuláris allergiavizsgálatot javasolt. Mivel mindenképp szeretném tudni, hogy tüneteit mi okozza, akár a FABER vizsgálat költségeit is állnám, ha biztosan tudnám, hogy esetében valóban szükség van erre.

Válaszát előre is köszönöm!
Budai Zsuzsanna

Tisztelt Asszonyom!

Ha konkrétan megvan hogy milyen táplálék okozza a reakciókat, akkor célzottan az adott táplálék molekuláris komponenseire érdemes vizsgálatot kérni. Ha felmerül a gyanúja hogy esetleg több más táplálé- féleség is kiválthat reakciót (pl olyanok is amiket még nem vezettek be a csecsemő/kisded étrendjébe de erős allergén ( pl. földimogyoró, más olajos magvak, stb vagy más, gyanúba fogott táplálékféleség)- tehát a tünetek nem köthetők konkrétan 1-2 meghatározott táplálékhoz- akkor adhat infomciót a multiplex tesztelés- főleg arra alkalmas, érzékeny teszttel. A FABER 244 vizsgálat egy ilyen, a molekuláris gyorsteszteknél megbízhatóbb és érzékenyebb ( többszörös quality kontrollal ellenőzött), ajánlható multiplex molekuláris allergológiai módszer. Fontos tudni azonban hogy a laborlelet kiértékelését még negativ esetben is szükséges molekuláris allergológiában jártas szakemberrrel elvégeztetni, hogy a klinikai tüneteket és a laborleleteket szakszerűen össze lehessen vetni. Önmagában a laborlelet ugyanis soha nem elegendő a diagnózis felállításához vagy kizárásához. Ráadásul esetleg kiegészítő vizsgálatokra is szükség lehet a lelet és a tünetek ismeretében- ebben is csak szakember tud érdemi segítséget, tanácsot adni.

Üdvözlettel:
dr. Réthy Lajos



Dr. Réthy Lajos Attila
főorvos (felnőtt -és gyermek allergológia)
PhD, Habilitált egyetemi doktor
Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet &
Budai Allergiaközpont Budapest

Bakos Attila

Tisztelt Doktornő/Doktor úr,

79 éves édesanyám vérnyomás, keringési -és térd porckopás betegségekre a következő
gyógyszereket szedi:

TANYDON HCT 80mg/12,5mg
NEBIVOLOL 5mg (1x1)
AMLODIPIN 10mg (1x1)
GLUKOZAMIN 400mg/kapszula

Szeretném megkérdezni, hogy a TANYDON lecserélhető-e más olyan gyógyszerre, amelynek jelzett mellékhatásai között nem szerepel bőrkiütés-ekcéma (ami újabban édesanyám erős tünete, alsó lábszárán).
Körzeti orvosa szerint, csak az ekcéma tüneti, felületi kezelgetése, kenőcsözése lehetséges, a TANYDON - melynek jelzett mellékhatása az ekcéma - szedése mellett.

Köszönöm , ha megtisztel válaszával!

B.Attila

Tisztelt Bakos Attila,

Bármelyik gyógyszer okozhat bőrkiütéseket. Csak akkor javasolt a jelenlegi gyógyszereinek a leváltása, amennyiben az ekcémát valóban a Tanydon HCT okozza.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Mátyás Nikoletta

Tisztelt Doktornő! Kislányom lassan egy éves, szinte a kezdetektől tápszeres baba. 7-8 hónapos koráig semmilyen emésztési problémája nem volt, nem volt beteg. Akkor náthás lett, ami úgymond máig nem múlik, fül-orr-gégészeten csak orrcseppet javasoltak. Nemrégiben azonban füllgyulladása volt, a vizsgálaton az orvos azt mondta, hogy a hónapok óta tartó orrfolyása, orrdugulása, nehéz légzése, hurutossága hátterében állhat tejallergia. (Már elkezdtük a tejtermékek bevezetését is, emésztési gondot, bőrtüneteket nem okozott). A családban nincs más allergiás, illetve a vérvizsgálat eredménye is negatív lett. Nem tudom, hogy megnyugodhatunk, hogy nem allergiás a tejfehérjére, vagy érdemes lenne-e további vizsgálatokra menni vele. Sajnos teljesen ellentétes információkat kapok. Köszönöm válaszát!

Kedves Édesanya!

A gyermek és étrendjének pontos összetételének ismerete nélkül nehéz kimondani, hogy tejallergiás-e gyermeke. Konzultáljon gyermekorvosával, és ha nem kap megfelelő eligazítást, keressen fel gyermekgasztroenterológust.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Eszter

Tisztelt Doktor Nő/úr!
December óta arcomon bőrpir jelenik meg napközben, amely eleinte nagyon fájt, de most már a fájdalom enyhült. Jelenleg arcomon a bőr húzódását érzem és néha viszket és kipirosodik. Allergia teszt negatív, lehetséges hogy bőratka áll a háttérben?
Köszönettel: Eszter

Tisztelt Eszter,

A diagnózis felállításához mindenképpen szükséges a bőrtünetek vizsgálata, enélkül sajnos nem tudok véleményt mondani.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Dr. Csépány Éva

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Kislányom 2019.03.24-én született, a 40. hétre, egészségesen, természetes úton. Anyatejjel szoptatom. Etetések után úgy látom fáj a hasa, nagyon nehezen nyugszik meg, feszeng, sokat sír, nehezen távoznak tőle a gázok, gyakran van hígabb, aranysárga széklete. Felmerült bennem, hogy esetleg tejallergiás lenne. Én laktóz érzékeny vagyok, a férjem pollen allergiás, a nagyobbik kisfiunknál is felmerült már tejérzékenység, de őt még nem vizsgáltuk ki, csecsemőként neki is hasonló panaszai voltak, amik nagyjából a szoptatás befejeztével (6 hónaposan) szűntek meg. A kérdésem az lenne, hogy ilyen kicsi korban kimutatható a tejallergia/laktóz érzékenység? Érdemes Önökhöz bejelentkezni vizsgálatra? Mit tudok tenni hogy jobb legyen a babának? Használjak etetések előtt laktózt bontó enzimet? Hagyjam ki az étrendemből a tejtermékeket? Vagy valami mást tanácsolnak?

Válaszukat előre is köszönöm szépen, tisztelettel: Dr. Csépány Éva

Kedves Anyuka!

A kicsit híg, aranysárga széklet az optimális a szoptatott babáknál. Én ezt nem tartom kórosnak! (Persze a székletet magát nem láttam!)
Egy 3-4 hetes baba pocakja gyakran fáj, ennek lehet a még nem tökéletes emésztés is az oka. A baba 1 hónapos kortól kaphat lactase cseppet, de ebben az életkorban extrém ritka a tejcukor érzékenység. (Én 34 éves pályafutásom során 2 ilyen újszülöttet láttam.) Az anyatej laktóz tartalma fontos a baba fejlődéséhez. Inkább bélgázok megkötését, esetleg probiotikum adását javasolnám. Ha nagyon bukogatós, akkor többet büfiztesse.
Az Ön által leírtak nem utalnak tejérzékenységre. Ezért egyelőre sem az Ön diétáztatását, sem a kivizsgálást nem tartom szükségesnek.
Abban az esetben, ha mégis szeretnének további tanácsot kérni, készséggel állok rendelkezésükre a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit PhD

Gyurkovics Dóra

Kedves Doktornő!

Légúti allergiával kapcsolatban lenne kérdésem: a honlapjukon illetve más honlapon is olvastam már, hogy a Prick tesztet az allergiás időszakban nem lehet elvégezni, más módon kell megállapítani hogy mi okozza a tüneteket, pl. vérvétel. Tehát ha nekem március-áprilisi időszakban vannak allergiás tüneteim (orrfolyás, tüsszögés, torok-szemviszketés), akkor a Prick tesztet nem lehet ebben az időszakban elvégezni? Miért?
Illetve a vérvételt, ha jól értem pont ebben az időszakban kellene elvégezni, mert a vérből ilyenkor termelődik ellenanyag? Ez logikus. Csak azért kérdezem, mert szóban más információt kaptam: a vérvételt egész évben lehet. Voltam Önöknél tavaly előtt júliusban vérvételen (csak tavasszal vannak tüneteim) ami nem mutatott pozitív eredményt a pollenekre vonatkozóan.

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel
Gyurkovics Dóra

Kedves Gyurkovics Dóra !

Pollenszezonban, meglevő tünetek mellett valóban nem végzünk prick tesztet, mivel ilyenkor fokozott bőrreakciót vagy egyéb allergiás tünetet provokálhat.
A vérből végzett vizsgálat nem csak szezon alatt ad pozitív eredményt, egész évben végezhető, de a labor technikából adódóan lehetséges álnegatív lelet. Emellett nem szerepel minden lehetséges allergén a tesztekben.
Mindig a klinikai tünet alapján határozzuk meg a kezelést, akár tudjuk igazolni a kiváltó okot, akár nem.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Szoboszlai Edina

Üdvözlöm!
Én egy 11 hetes kismama vagyok aki körül belül 2 éve allergiás! A nőgyógyászom nem ajánlotta h szedjek allergia elleni gyógyszert! Amit el is fogadok és persze h a baba a legfontosabb! Ami a leg zavaróbb az az orrdugulás. Ami sokszor a nap 24 órájában megkeserít! Kérdésem az lenne hogy van-e olyan orrspray a tengervizesen kívül (ami semmit nem használ) amit lehet használnom? Köszönöm a válaszát előre is 😊

T.Kismama !

A Rhinolight orrüregben alkalmazott fényterápia kockázat nélküli, 6 alkalommal adott kezelés már érezhető javulást hoz..
Naponta 1x vagy 2x alkalmazott Nasonex orrspray is csökkenteni fogja a tüneteit.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Barák Orsolya

Kedves dr Kádár János!
Cöliákiás vagyok a szöveti transzglutamináz IgA értékem beállt körülbelül másfél éve egy bizonyos nem negatív tartományba. Húsz alatt jó, az enyém 48.
A lisztérzékeny diétát maximálisan betartom emellett tejre, fruktózra, hisztaminra diétázom. Pollenekre allergiám van. Illetve még amit megemlítenék, hogy nagyon sovány vagyok.
Márciusban végső elkeseredésemben megcsináltattam az Ema értékek vizsgálatát (ezidáig ilyen értéket nem néztek). Az eredmény negatív lett!
Kérdésem a következő, mi okozhatja a az emelkedett szöveti transzglutaminázt, illetve stagnálást? Érdemes-e ez ügyben további vizsgálódás?
A cöliákia szövettannal igazolt.
Köszönettel: Orsolya

Tisztelt Kérdező!

Az emelkedett szöveti transzglutamináz érzékenyebb vizsgálat lehet felnőttnél, mint az EMA, ebből adódhat különbség a vizsgálati eredmények között. Feltehető, hogy valami rejtett diétahiba lehet az étrendben. A bélbiopszia szövettani lelete adna pontos választ állapotáról. Ha a bélboholy károsodás megszűnt, akkor panaszai nem a coeliakiával vannak összefüggésben.


Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gasztroenterológus-gyermekorvos