Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat!További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Orvos válaszol

Szolnoki Tünde

Érdeklödni szeretnék,hogy a méh,darázscsipésre valo allergiás hajlam kimutatása akkor is elvégezhetö,ha még nem csípett meg egyik rovar sem?
Sajnos a szunyogcsipéseim is elég duzzadtak szoktak lenni,apro muslicaszerü bogarak,legyek csipésére is kétszeresére dagad kezem,lábam.
Szeretném tudni hogy vajon darázs,méh csípése esetén is allergiás reakcióm várható?
Válaszukat elöre is köszönöm!

Budaházi Kata

Tisztelt Kérdező,

A rovarcsípés allergia csak akkor mutatható ki, ha már csípte meg rovar. A termelődő ellenanyag mutatható ki a szervezetből. Erős allergiás reakció első alkalommal csak akkor várható, ha már csípte meg méh vagy darázs.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Tímea M.

Kedves Doktorno!

Nekem femallergiam van, ami egy helyen zavar leginkabb, mivel ott jon ki leghamarabb...ez a koldok es kornyeke. Farmeren levo femgomb illetve ov hasznalatatol kulonosen, ha meleg van es beizzad a borom, de telen is ugyanugy kijon, ha munkatol megizzad a bor. Nehezen mulik, hiaba kerulom a farmert vagy tapasztom le ( leukoplaszt alatt tovabb terjed).Most is van, kb fel eve kuzdok vele.. orvosnal nem voltam, mert ugy gondoltam, h mint eddig.. most is eltunik..de nem akar. Csillapodik, aztan megint kijon jobban, foleg ebbe a melegbe..farmer ide vagy oda.
Segitseget kernek.(kulfoldon nem olyan megbizhatok az orvosok).Mit javasol, mit tehetek, hogyan kezelhetem?

Koszonom!

Dr. Balogh Katalin

Tisztelt Kérdező!

A legideálisabb megoldás az allergén anyag távoltartása, ha ez teljes mértékű, nem jelennek meg a tünetek.

Tünetileg a szteroid tartalmú krémek a leginkább hatékonyak, ezeknek a tartós használata azonban nem ajánlott.

Üdvözlettel:



Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Tímea

Van egy 5 hónapos kisfiam és 6 hetes kontrollon váltották le a tápszert tejmentesre Milumil Pregominra előtte lactogen harmonyt kapott de mellette szopott is, csak néha pótoltuk.
A váltás azért történt, mert az arcán volt piros száraz kiütés, meg száraz bőr koszmó és felvetődött a tejallergia gyanúja de vérvizsgálat semmi nem történt csak ezek alapján, most mivel a pregomin nem volt jó Neocatet kap. Kérdésem, hogy mennyi idősen végeznek vérvizsgálatot babáknál, hogy valóban fennáll-e a tejallergia, mert ezeket a tápszereket nem szívesen eszi. A súlyfejlődése az kezdetektől nagyon jó volt. Első hónapokban 1 és 1,5 kilókat hízott. a tápszeres pótlás elejétől kezdve megvolt.
Tejérzékeny nincs a családban, férjem mai napig napi szinten fogyaszt tejet.
Lehetséges, hogy nem is tejallergia volt hanem akkor még szopott is és az anyai hormonok miatt volt az arcán a kiütés. Ugyanis előtte héten meg az állán volt 1 pici pattanás.
Ha csinálnak allergia vizsgálatot az miből áll ?
Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Tímea

Dr. Polgár Marianne PhD

Kedves Édesanya!



Egy éves kor alatt nem érdemes vérvizsgálatot végezni tejallergia tisztázására, mert ebben az életkorban az ellenanyag képződés még alacsony, és. a tünetek alapján látjuk el a csecsemőket. A leírtak alapján nagyon jó tápszert kap,de nem írta meg, hogy a bőre rendbe jött-e? A bőrtünetek tejallergiára utalnak, régebben volt az a felfogás, hogy az anyai hormonok váltják ki a tüneteket, ma úgy gondoljuk, hogy az anyatejben az anya által elfogyasztott fehérjék jutnak be és okozzák ezeket a tüneteket.



Üdvözlettel



Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Zsófi

Tisztelt Doktornő!

Egy évvel ezelőtt jártam Önöknél, ahol a hisztamin intolerancia diagnózisával távoztam, valamint a laktóz érzékenység valószínűségével, mellyel tovább lettem irányítva gasztroenterológiára.
Itt a különböző kifújásos teszteken a laktózérzékenység bizonyítva lett, valamint a helicobacter pylori is pozitív lett.

A kérdésem elég komplex... Jómagam azt gondolom, hogy a laktóz érzékenység és a hisztamin intolerancia csak tünete valami másnak, és ennek szeretnék a végére járni. Lehet ez az alap probléma esetleg a helicobacter pylori?

Immunológiai kivizsgálást ajánlottak, nem tudom, hogy valóban ez-e az az irány, amelyen el kellene indulnom...
Sok kisebb tünetem van, de semelyik nem kirívó. Időnkénti migrének,apróbb nőgyógyászati problémák, a különböző étele/italok iránti időszakos intolerancia, de a laktóz sem mindig! Izületi érzékenység, emésztési gondok... Mindre jellemező, hogy időszakos, és teljesen változó, hogy mikor mitől épp előjön-e, vagy sem..

Köszönöm, ha segítenek, hogy milyen irányba induljak.

Zsófi

Tisztelt Zsófi,

Mivel az email-ben nem szerepelnek a pontos adatai, így nem tudom a pontos kórelőzményét megnézni.
A leírás alapján laktóz-intolerancia igazolt: a laktóz intolerancia egy önálló betegség, a tünetek már gyermekkorban kezdődhetnek. A laktózt lebontó enzim (laktáz enzim) hiánya, vagy nagymértékben csökkent szintje okozza a tüneteket. A laktáz enzim hiánya veleszületett formákban állandóan fennáll, ez a későbbiekben sem fog megszűnni, laktóz-mentes vagy súlyos esetben tejtermék-mentes étrend javasolt.
Amennyiben Helicobacterium pilory fertőzése igazolt, annak kezelése szükséges gastroenterológián.
A hisztamin intolerancia legtöbbször az előző betegségek következtében alakul ki, sokszor átmeneti, spontán megszűnik.
A további teendőket kontroll vizsgálaton tudjuk megbeszélni.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

P. Erika

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Érdeklődöm, hogy ún. rezgésallergia diagnosztizálásával, kezelésével foglalkoznak-e. Az egyetlen tünet a csalánkiütés, amely meleg időben futás, illetve hosszabb túra közben/után jelentkezik. A kiütések először a bokánál jelennek meg, a mozgás folytatása esetén fokozatosan terjednek feljebb. Pihenés, hűtés után a helyzet javul, de előfordult már, hogy több napig is látszottak a kiütések. Először valamilyen érbetegségre gyanakodtak, de minden vizsgálat negatív lett, az eddig felkeresett orvosok azt mondták, ilyen betegség nincs. Azóta interneten találtam hasonló tünetekről cikkeket, pl.: http://www.thisisinsider.com/exercise-allergy-exercise-induced-anaphylaxis-allergy-2017-9
Válaszát előre is köszönöm.
P.Erika

Tisztelt Erika,

Az intenzív testmozgás, futás által kiváltott apró elemű csalánkiütést cholinerg urticariának nevezzük. A fokozott verejtékezést előidéző aktivitások (pl: meleg fürdő, stresszhatás) is hasonló tüneteket válthatnak ki a betegeknél. A cholinerg urticaria pontos mechanizmusa jelenleg nem ismert, a kivizsgálás során a csalánkiütések egyéb okainak a kizárása a feladat.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Szabó Nándor

Tiszteld Doktor Úr/ Doktor Nő!

Nagyon szomorú vagyok, mert már 2016 óta csalánkiütéseim vannak. Voltam korábban vérképet csináltatni és azon az ANTI-TPO értéke >1300. Az orvos azt mondta, hogy ez autoimmun betegséget jelent, de egy másik orvos pedig azt mondja, hogy nem jelent autoimmun betegséget. A pajzsmirigyem értékei pl. TSH mind normális tartományban vannak. Csalánkiütésem volt nekem 2011-ben is, akkor eléggé intenzív volt és nagyon sok jött ki rajtam, nagyon szenvedtem tőle. Kórházban is voltam másfél hétig. Most viszont inkább csak akkor jön ki rajtam, ha valamivel vagy megnyomom a bőröm, vagy megkarcolom. Csak úgy magától nagyon nagyon ritkán jelenik meg egy kis folt.
A másik nagy problémám a tavaly augusztus óta tartó izomproblémák. Fáradtak az izmaim, főleg a combizmaim, de összességében minden izmomra elmondhatom, hogy ha megfeszítem őket és kiengedem, akkor kb. úgy érzem mintha egy óráig megállás nélkül meg lettek volna feszítve és így fáradtak. Nem tudok intenzíven sportolni. Valahogy úgy érzem sportolás (főleg futás közben) mintha nem lenne bennem elég tápanyag és az a kis maradék is kiürülne, így eszméletlenül gyenge vagyok a végére és még szédülök is, fehéret látok.
Mit tudna ajánlani? Nagyon kérem segítsen, mert úgy érzem egyedül maradtam. Nagyon szeretnék mindenféle kivizsgálást ezzel kapcsolatban, mert semmit sem ér így az életem.
Köszönöm szépen előre is válaszát!

Tisztelt Szabó Nándor,

A leírás alapján krónikus csalánkiütés áll fenn. Ennek egy speciális formája a nyomás és vakarás helyén jelentkező csalángöbök, az úgynevezett urticaria factitia. Számos ok fokozhatja a tüneteket, így például pajzsmirigy betegségek is, ezért ennek a folyamatos kontroll vizsgálata és szükség szerinti kezelése javasolt. A további provokáló tényezők kivizsgálására kérem, hogy jelentkezzen szakorvosi vizsgálatra az Allergiaközpontba.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Szegedi Alexandra

Üdvözlöm!

Van 2 egészséges gyermekem(6,8)Most várom a 3.-at. Mindkettő nagyon hasfájos volt az elsőt szoptattam 1 éves koráig(gripe water segített),a második 4 hónapos korától különböző tápszereket kapott kb 8-9 hónapos korától aludta át az éjszakát. Diétáztam nem éreztem változást, lázmérővel kakilt.Kédésem törvényszerű h a 3. is hasfájós lesz? Vmilyen probiotikumot kezdjek e már el most szedni(30 hét).

Kedves Édesanya!

Nem törvényszerű a testvérek azonos viselkedése. Terhesség alatt nem javasolt semmiféle probiotikum szedése megelőzés céljából.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Aggódo kismama

Tisztelt Doktorno/Doktor Ur

Kisfiam 14 honapos, tej es tojas allergias. Egy ideje kronikus szekrekedessel kuzd. Kerdesem, hogy az o eseteben hasznalhato-e a duphalac szirup, ami kis mennyisegben laktozt is tartalmaz. Koszonom valaszukat.

Kedves Édesanya!

A készítmény használható, ha a gyermek nem anafilaxiás (életveszélyes tünetek) a tejre, illetve más élelmiszerre.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Sajó Lászlóné

Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném megkérdezni,hogy leguti allergiam van, de ritkán kap el szokott folyni az orom egyik percről a másikra ezért novorint szoktam használni amitől általában kapok levegőt. Most vettem Stérimár orrspréyt hogy jobb lesz, de ahogy csepegtettem azonnal rosszabb lett, sőt befulladtam tőle ami ritkán van alig kaptam levegőt Fostert kellett pumpalnom.Lehet, hogy nekem nem jó a tengervizes orrspréy nem is merek többet fújni belőle.Csak azt szeretném kérdezni ettől lehet e mert mástnem ettem olyant amitől befulladnék Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Sajó Lászlóné !

Biztosan nem a tengervizes oldattól fulladt be.
Fül-orr-gégészeti vizsgálat után megfelelően kezelni kellene a felső légúti panaszokat okozó allergiáját.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Pulai Judit

Tisztelt Doktornő!
A lányom már régóta küzd egy bőrén arcán,nyakán ilyen piros csúnya foltokkal kipirosodik duzzadtabb lesz és később lehámlik. Kiderült,hogy tej érzékeny,ezért laktóz mentéset fogyaszt. De nem tudom,hogy annak e ez a reakciója! Most meg pár hónapja még a foltok mellett az egész arca és nyaka be dagadt! Nem tudjuk mi okozza ezt nála! Idősek otthonába dolgozott de sajnos nem bírta tovább! Jelenleg nem dolgozik,de éppen ez végett nem is akarják alkalmazni! Már nagyon elvan csüggedve! És én mint édesanyja próbálok neki segíteni! Csak én is tehetetlen vagyok! Köszönöm önnek a segítséget! Pulai Judit

Tisztelt Pulai Judit,

A tejérzékenység különböző bőrtüneteket okozhat: ekcéma, csalánkiütés stb. Amennyiben hullámzóan jelentkeznek bőrtünetei, kérem, hogy készítsen fényképet róla, amit a vizsgálaton meg tudok nézni. Tejfehérje érzékenység esetén javasolt minden tejterméket abbahagyni legalább 1 hónapra. Az egyéb okok kivizsgálására kérem, hogy egyeztessen időpontot az asszisztensekkel.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus