Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat!További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Orvos válaszol

A fenisztil tablettát, hogyan kell szedni?

A fenisztil tablettát,hogyan kell szedni?

Tisztelt Kérdező,

A fenistil tablettát az orvos utasításának megfelelően kell szedni. Amennyiben az orvos a szedésről nem rendelkezik, a tájékoztatójában lévő adagolási útmutató alapján kell szedni.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Hegedűs Zoltán

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Édesanyámmal kapcsolatban érdeklődnék. Sebészeti eljárás során a cérna kilökődött, nem szívódott fel. Speciális emberi szövetből készített cérnával varrták. Az bevált. Az őt opráló orvos (Dr. Orosz Ernő főorvos úr) megállapítása az volt, hogy ritka műanyag allergiája van. Ezt akkor sajnos nem vizsgálták ki nála. Viszont zöldhályog műtétje volt 3 éve és ugyanez történt. Most viszont szürkehályog műtétét kellene elvégezni rajta, azt viszont nem meri vállalni a műanyag szemlencsék miatt. Van e lehetőség műanyag allergiára való vizsgálatra? Illetve támogatja e aTB? Kérem ezúton is segítségüket.

Tisztelettel: Hegedűs Zoltán

Budaházi Kata

Tisztelt Kérdező,

Ahhoz hogy az allergia vizsgálatról, annak elvégzéséről nyilatkozni tudjunk, tudni kell a műanyag pontos összetételét, mivel az allergia vizsgálat összetevőkre vizsgál. A nagyon sok féle műanyagból az összetétel nélkül nem tudjuk mire kellene vizsgálni.
Mi magánrendelő vagyunk, szolgáltatásaink díját az allergia központ honlapján meg tudja tekinteni az alábbi linken.
https://www.allergiakozpont.hu/arak

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kovács Péter

Tisztelt AllergiaKözpont!

Mindenféle fűre, fára allergiás vagyok és sok gyümölcsnél, zöldségnél érzem azt, hogy azokra is allergiás lehetek vagy esetleg keresztallergia lehet ezekkel. Segítsenek kérem, ki tudják ezt valahogyan vizsgálni vagy nincs más lehetőségem, mint kitapasztalni?

Várom válaszukat!

Üdvözlettel:

Kovács Péter

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Tisztelt Kérdező,

Igen, multiplex allergia tesztek segítségével vizsgálható, hogy mely komponensre érzékeny gyermeke.

Üdvözlettel:
Dr Réthy Lajos

Mészárosné Tímea

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Gyermekemnél földimogyoró allergiát diagnosztizáltak, és nagyon aggódóm, hogy esetleg anafilaxiás sokkot kaphat, ha véletlenül olyan ételt eszik, ami akár nyomokban is tartalmazza. Nagyon nehéz ezt a diétát tartani. Olvastam róla cikket az oldalukon, hogy van olyan vizsgálat, ami segít kimutatni, hogy olyan részére allergiás-e a földimogyorónak a gyermekem, ami súlyosabb tüneteket, akár anafilaxiát okoz. Kérem segítsenek, hogy ez tényleg igaz-e.

Köszönettel:

Tímea

Budaházi Kata

Tisztelt Kérdező,

Lehet vizsgálni multiplex allergiateszt segítségével, melyből nagyon sok keresztallergiára lehet következtetni abból, hogy mely allergén komponensek vannak jelen jelentősebb mértékben.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Eszter

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Azért írok mert tanácsot szeretnék kérni.
Az a helyzet hogy már lassan két hónapja viszketnek a végtagjaim, lábszár a legerősebb, de a comb illetve az al-és felkar is szokott gyakran. Volt március végén egy húgyúti fertőzésem és először azt hittem a baktériumok miatt van, mert a vizelet sok bacit mutatott. A vérkép teljesen jó volt. Aztán miután szedtem antibiotikumot a vizeletem is jó volt. De a viszketés az antibiotikum előtt kezdődött. Ha visszagondolok akkor már február környékén is éreztem a viszketést az egyik vádlimon egy-két foltban. Aztán most két hónapja ez folyamatos, főleg ha nyomás éri, például keresztbe teszem a lábam és nyomódik akkor utána jobban viszket. Voltam belgyógyász-gasztoenterológusnál, aki csinált egy ételintolerancia tesztet és egy gluténtesztet, abból a tojás és a tejfehérje magasan jött ki, hogy allergiás vagyok rá. Ételallergiára a háziorvos is gyanakodott pár hete és egy hétig nem ettem glutént, aztán tejet és tojást se de nem lett jobb. Most megint nem eszek pár napja azt amire kijött az allergia de nem jobb a viszketés. Két hete, amikor nem szedtem egy hétig a fogamzágátlót, akkor körülbelül arra a hétre elmúlt a viszketés. Ez csak most jutott eszembe, hogy pont akkor nem szedtem. Körülbelül 2 nappal azután, hogy nem szedtem abbamaradt a viszketés, és szintén kb akkor hogy tovább szedtem újra előjött. Furcsa ez a tejfehérje allergia is nekem mert a székletemmel nincs semmi probléma. A fogamzásgátlóm az tartalmaz laktózt is, de ugye miközben nem szedtem ettem rendes tejtermékeket, így volt a szervezetemben laktóz folyamatosan. Már több mint egy éve szedem. De ez csak pár hónapja tart.
Bőrtünet az nincs semmi. Egyedül amikor kezdett visszajönni a viszketés akkor úgy kezdődött hogy ahol megnyomódott a bőröm például mert támaszkodtam rajta ott úgy nézett ki mint egy csalánkiütés és melegebb volt mint amúgy a bőröm. De ez csak egy nap volt. Bőrgyógyászhoz így érdemes menni? Nem tud megnézni rajtam semmit. Allergológus? Vagy nézzük meg ezt a fogamzásgátlót hogy legközelebb is elmúlik e ha nem szedem? A viszketés egyébként általában egyszerre kezd el mindkét lábamon ugyanott viszketni. Tehát ha a bal combom belső felén akkor a jobbon is.
Tudom, hogy ez komolyabb betegség tünete is lehet, de ugye a vérkép nem mutatott semmit, minden értékem jó. És ezen kívül semmi más tünetem. Ha az ételallergia miatt akkor nem tudom mennyi időnek kell eltelnie, hogy nem eszem és elmúlik.

A választ előre is köszönöm!

Tisztelt Eszter,

A nyomás vagy vakarás helyén jelentkező viszketés vagy égő érzés a csalánkiütések egy speciális formája az úgynevezett urticaria factitia. A probléma kivizsgálása a csalánkiütés (urticaria) kivizsgálásának megfelelően történik.
Amennyiben csak időnként van tünete, kérem, hogy készítsen róla fényképet.
Figyelje meg, hogy van-e összefüggés a gyógyszerei és a tünetek között.
A csalánkiütésről bővebben honlapunkon olvashat: http://www.allergiakozpont.hu/csalankiutes
További kivizsgálás céljából időpontot tud egyeztetni az Allergiaközpontban.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus



Varga Blanka

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr!


Egy olyan kérdésem lenne Önhöz,hogy méh-darázscsípésnél mi a normális IgE értéke?
Illetve mit jelent a Pozitív és negatív eltérés?Meddig normális?

Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel:
Varga Blanka

Tisztelt Kérdező!

Az IgE színt minden allergiás reakció esetében pozitív eredményt mutat. A méh,darázs csípésnél nincs normál , referencia érték. A eredmény negatív vagy az alacsony érték is pozitív.

Üdvözlettel:
Hauser Gyöngyi
asszisztens

Borsányi Csaba

Tisztelt Központ!

9 hónapos babánál van-e lehetőség vagy egyáltalán lehet-e már hisztamin intolerancia vizsgálatot végezni, mert erősen ekcémával reagál anyatejen keresztül a magas hisztamintartalmú, vagy hisztamin liberátor ételekre és a családban van is hisztamin intoleráns.

Önök el tudják-e végezni és mennyi a díja.

köszönettel,

Borsányi Csaba

Kedves Édesapa!

Szakmai szempontból a hisztamin érzékenység kimutatása ebben az életkorban nem megbízható eljárás. A teendő ilyen esetekben a szoptató anya étrendjének a kontrollálása. A kisbabánál a hozzátáplálást minden új élelmiszer esetében megfelelő óvatossággal kis mennyiségekkel kell elkezdeni.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Henrietta

Kedves doktornő!!

Van egy koraszülött kisfiam. Most egy hónapos. 2 hetes kora óta neocate tápszert kap véres széklet miatt. Nem hasfájos szépen hízik így is előfordul vér a székletébe. Túl vagyunk ultrahangon két tenyésztésben mind negatt. De én nagyon aggódom.

Kedves Édesanya!

A Neocate tápszer nagyon megfelelő ilyen esetekben, de természetesen a kisbaba állapotának ismerete nélkül a további teendőkről nem tudok nyilatkozni.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Liz

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr
11 hónapos kisfiam anyatejes, atópiás bőrrel rendelkezik. Hasfájós, refluxos baba volt , sokat böfizett, folyamatosan nyugtalanul aludt. Kb. 8 hónapos korától saját kezdeményezésre én nem fogyasztok tejterméket és a tojást is korlátoztam, azóta megfigyelésem szerint csökkentek a tünetek, maradt a nyugtalan alvás. Ugyanakkor a hozzátáplálás (6 hó) kezdete óta időnként ekcémaszerű piros pontok jelennek meg a baba bőrén. A nyers gyümölcsöket nem nagyon tolerálja a gyomra. Jelenleg a térdhajlatban és a bokahajlatban van száraz, piros pontocskás bőrfelület. Gyerekorvosok, akikkel kapcsolatba kerültünk, azt javasolták, hogy folytassam a hozzátáplálást, anélkül, hogy bármit megvonnék a kicsitől. Egy alkalommal kapott pár kanál 3 gabonás tejpépet, a szája pár perc után feldagadt, piros foltok jelentek meg a szája körül, majd hirtelen ijesztő módon nem kapott levegőt. Amíg az ügyelettel beszéltem, múltak a tünetek, mire az ügyeletre értünk a száj dagadása is szinte teljesen lecsökkent. Az ügyeletes gyerekorvos szerint próbáljuk a tojás és a tejtermékek óvatos bevezetését, majd menjünk vérvizsgálatra. Azóta sem mertem elkezdeni a tejtermékek és tojás bevezetését, (glutén be van vezetve) mivel nagyon tartok a drasztikus tünetektől, annyira megdöbbentő volt a tapasztalat, hogy a kicsi nem kapott levegőt. Felelőtlenségnek érzem otthon kísérletezgetni vele. Külföldön élünk, nincs gasztroenterológus a környéken, akivel érdemben lehetne konzultálni. Tanácstalan vagyok hogyan tovább. Indokolt-e allergiavizsgálatot végeztetni ebben az esetben, illetve milyen formában?Van-e esetleg olyan eljárás, amelyet követve óvatosan megpróbálhatom a két említett allergén kóstoltatását? Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Édesanya!

A tej és tojás bevezetését jelenleg nem tartom biztonságosnak, a korábban tejes gabonapép hatására kialakult heves reakció miatt. 2-3 hónap után, lehetőleg orvosi háttérrel lehetne próbálkozni. Mi ilyen esetekben a tej, tojás bevezetését megelőzően a szóban forgó allergén élelmiszerrel bőrpróbát végzünk és csak aztán adunk minimális mennyiséget a gyermeknek.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Tury Henrietta

Kedves Doktornő / Doktor úr!
Kb. 5 éve tejfehérje allergiám van, ezért az étrendemből teljesen kivontam minden tejterméket és tejszármazékot. Nagyjából másfél évvel ezelőtt próbából ettem egy kis tehén tejből készült sajtot, de utána 3 hétig sebek voltak az arcomon, így azóta újra tartom a diétámat. Most bejelentkeztem egy vérvételes tejallergia vizsgálatra, hogy 'hivatalosan' is megerősítsék az allergiámat. A kérdésem az lenne, hogy mivel évek óta nem fogyasztok tejterméket, a vizsgálat így is helyes értéket fog mutatni? (Olvastam valahol, hogy ahhoz hogy kimutassák az allergiát, előtte szükséges az adott élelmiszerből fogyasztani, hogy a szervezet elkezdjen ellenanyagot termelni - ez igaz? Mert a tüneteimet tekintve ez igen lehetetlennek tűnik.)
Válaszát köszönöm előre is.

Budaházi Kata

Tisztelt Tury Henrietta,

Jól olvasta az információt, hogy ha valamilyen élelmiszert nem fogyaszt, akkor az allergia vagy intolerancia teszt nem ad megbízható választ.
De ez csak nagyon leegyszerűsítve igaz. Bizonyos molekulákra, ami esetleg a tej is lehet, a szervezetünk akkor is reagál, ha egy ideje nem fogyasztjuk. Ennek kiderítésére, bizonyítására allergológus szakorvossal kell konzultálnia.
A laborlelet nem a betegség (allergia) bizonyítására, hanem az orvosi diagnózis alátámasztására, a változások követésére való.
Feltétlenül egyeztesse orvosával az eredményt, ha a diéta hatására jobban van, akkor tartani kell a diétát.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata