Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat!További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Orvos válaszol

Budai Zsuzsanna

Tisztelt Dr. Réthy Lajos!

Kislányomnál tejfehérje és tojás allergiát igazoltak. Tojásfogyasztás esetén szája bedagad, köhög, illetve furcsa érzés fogja el - sajnos, még nem tudja pontosan elmagyarázni életkorából adódóan. Szemei is több alkalommal is bedagadtak - ezeket az eseteket sajnos nem tudtuk semmilyen allergénhez kötni. Aggódom, hogy tünetei fokozódnak, anafilaxiás sokkot kaphat. Kezelőorvosa már felírta neki az Epipen injekciót, valamint molekuláris allergiavizsgálatot javasolt. Mivel mindenképp szeretném tudni, hogy tüneteit mi okozza, akár a FABER vizsgálat költségeit is állnám, ha biztosan tudnám, hogy esetében valóban szükség van erre.

Válaszát előre is köszönöm!
Budai Zsuzsanna

Tisztelt Asszonyom!

Ha konkrétan megvan hogy milyen táplálék okozza a reakciókat, akkor célzottan az adott táplálék molekuláris komponenseire érdemes vizsgálatot kérni. Ha felmerül a gyanúja hogy esetleg több más táplálé- féleség is kiválthat reakciót (pl olyanok is amiket még nem vezettek be a csecsemő/kisded étrendjébe de erős allergén ( pl. földimogyoró, más olajos magvak, stb vagy más, gyanúba fogott táplálékféleség)- tehát a tünetek nem köthetők konkrétan 1-2 meghatározott táplálékhoz- akkor adhat infomciót a multiplex tesztelés- főleg arra alkalmas, érzékeny teszttel. A FABER 244 vizsgálat egy ilyen, a molekuláris gyorsteszteknél megbízhatóbb és érzékenyebb ( többszörös quality kontrollal ellenőzött), ajánlható multiplex molekuláris allergológiai módszer. Fontos tudni azonban hogy a laborlelet kiértékelését még negativ esetben is szükséges molekuláris allergológiában jártas szakemberrrel elvégeztetni, hogy a klinikai tüneteket és a laborleleteket szakszerűen össze lehessen vetni. Önmagában a laborlelet ugyanis soha nem elegendő a diagnózis felállításához vagy kizárásához. Ráadásul esetleg kiegészítő vizsgálatokra is szükség lehet a lelet és a tünetek ismeretében- ebben is csak szakember tud érdemi segítséget, tanácsot adni.

Üdvözlettel:
dr. Réthy LajosDr. Réthy Lajos Attila
főorvos (felnőtt -és gyermek allergológia)
PhD, Habilitált egyetemi doktor
Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet &
Budai Allergiaközpont Budapest

Bakos Attila

Tisztelt Doktornő/Doktor úr,

79 éves édesanyám vérnyomás, keringési -és térd porckopás betegségekre a következő
gyógyszereket szedi:

TANYDON HCT 80mg/12,5mg
NEBIVOLOL 5mg (1x1)
AMLODIPIN 10mg (1x1)
GLUKOZAMIN 400mg/kapszula

Szeretném megkérdezni, hogy a TANYDON lecserélhető-e más olyan gyógyszerre, amelynek jelzett mellékhatásai között nem szerepel bőrkiütés-ekcéma (ami újabban édesanyám erős tünete, alsó lábszárán).
Körzeti orvosa szerint, csak az ekcéma tüneti, felületi kezelgetése, kenőcsözése lehetséges, a TANYDON - melynek jelzett mellékhatása az ekcéma - szedése mellett.

Köszönöm , ha megtisztel válaszával!

B.Attila

Tisztelt Bakos Attila,

Bármelyik gyógyszer okozhat bőrkiütéseket. Csak akkor javasolt a jelenlegi gyógyszereinek a leváltása, amennyiben az ekcémát valóban a Tanydon HCT okozza.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Mátyás Nikoletta

Tisztelt Doktornő! Kislányom lassan egy éves, szinte a kezdetektől tápszeres baba. 7-8 hónapos koráig semmilyen emésztési problémája nem volt, nem volt beteg. Akkor náthás lett, ami úgymond máig nem múlik, fül-orr-gégészeten csak orrcseppet javasoltak. Nemrégiben azonban füllgyulladása volt, a vizsgálaton az orvos azt mondta, hogy a hónapok óta tartó orrfolyása, orrdugulása, nehéz légzése, hurutossága hátterében állhat tejallergia. (Már elkezdtük a tejtermékek bevezetését is, emésztési gondot, bőrtüneteket nem okozott). A családban nincs más allergiás, illetve a vérvizsgálat eredménye is negatív lett. Nem tudom, hogy megnyugodhatunk, hogy nem allergiás a tejfehérjére, vagy érdemes lenne-e további vizsgálatokra menni vele. Sajnos teljesen ellentétes információkat kapok. Köszönöm válaszát!

Kedves Édesanya!

A gyermek és étrendjének pontos összetételének ismerete nélkül nehéz kimondani, hogy tejallergiás-e gyermeke. Konzultáljon gyermekorvosával, és ha nem kap megfelelő eligazítást, keressen fel gyermekgasztroenterológust.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Eszter

Tisztelt Doktor Nő/úr!
December óta arcomon bőrpir jelenik meg napközben, amely eleinte nagyon fájt, de most már a fájdalom enyhült. Jelenleg arcomon a bőr húzódását érzem és néha viszket és kipirosodik. Allergia teszt negatív, lehetséges hogy bőratka áll a háttérben?
Köszönettel: Eszter

Tisztelt Eszter,

A diagnózis felállításához mindenképpen szükséges a bőrtünetek vizsgálata, enélkül sajnos nem tudok véleményt mondani.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Dr. Csépány Éva

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Kislányom 2019.03.24-én született, a 40. hétre, egészségesen, természetes úton. Anyatejjel szoptatom. Etetések után úgy látom fáj a hasa, nagyon nehezen nyugszik meg, feszeng, sokat sír, nehezen távoznak tőle a gázok, gyakran van hígabb, aranysárga széklete. Felmerült bennem, hogy esetleg tejallergiás lenne. Én laktóz érzékeny vagyok, a férjem pollen allergiás, a nagyobbik kisfiunknál is felmerült már tejérzékenység, de őt még nem vizsgáltuk ki, csecsemőként neki is hasonló panaszai voltak, amik nagyjából a szoptatás befejeztével (6 hónaposan) szűntek meg. A kérdésem az lenne, hogy ilyen kicsi korban kimutatható a tejallergia/laktóz érzékenység? Érdemes Önökhöz bejelentkezni vizsgálatra? Mit tudok tenni hogy jobb legyen a babának? Használjak etetések előtt laktózt bontó enzimet? Hagyjam ki az étrendemből a tejtermékeket? Vagy valami mást tanácsolnak?

Válaszukat előre is köszönöm szépen, tisztelettel: Dr. Csépány Éva

Kedves Anyuka!

A kicsit híg, aranysárga széklet az optimális a szoptatott babáknál. Én ezt nem tartom kórosnak! (Persze a székletet magát nem láttam!)
Egy 3-4 hetes baba pocakja gyakran fáj, ennek lehet a még nem tökéletes emésztés is az oka. A baba 1 hónapos kortól kaphat lactase cseppet, de ebben az életkorban extrém ritka a tejcukor érzékenység. (Én 34 éves pályafutásom során 2 ilyen újszülöttet láttam.) Az anyatej laktóz tartalma fontos a baba fejlődéséhez. Inkább bélgázok megkötését, esetleg probiotikum adását javasolnám. Ha nagyon bukogatós, akkor többet büfiztesse.
Az Ön által leírtak nem utalnak tejérzékenységre. Ezért egyelőre sem az Ön diétáztatását, sem a kivizsgálást nem tartom szükségesnek.
Abban az esetben, ha mégis szeretnének további tanácsot kérni, készséggel állok rendelkezésükre a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit PhD

Gyurkovics Dóra

Kedves Doktornő!

Légúti allergiával kapcsolatban lenne kérdésem: a honlapjukon illetve más honlapon is olvastam már, hogy a Prick tesztet az allergiás időszakban nem lehet elvégezni, más módon kell megállapítani hogy mi okozza a tüneteket, pl. vérvétel. Tehát ha nekem március-áprilisi időszakban vannak allergiás tüneteim (orrfolyás, tüsszögés, torok-szemviszketés), akkor a Prick tesztet nem lehet ebben az időszakban elvégezni? Miért?
Illetve a vérvételt, ha jól értem pont ebben az időszakban kellene elvégezni, mert a vérből ilyenkor termelődik ellenanyag? Ez logikus. Csak azért kérdezem, mert szóban más információt kaptam: a vérvételt egész évben lehet. Voltam Önöknél tavaly előtt júliusban vérvételen (csak tavasszal vannak tüneteim) ami nem mutatott pozitív eredményt a pollenekre vonatkozóan.

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel
Gyurkovics Dóra

Kedves Gyurkovics Dóra !

Pollenszezonban, meglevő tünetek mellett valóban nem végzünk prick tesztet, mivel ilyenkor fokozott bőrreakciót vagy egyéb allergiás tünetet provokálhat.
A vérből végzett vizsgálat nem csak szezon alatt ad pozitív eredményt, egész évben végezhető, de a labor technikából adódóan lehetséges álnegatív lelet. Emellett nem szerepel minden lehetséges allergén a tesztekben.
Mindig a klinikai tünet alapján határozzuk meg a kezelést, akár tudjuk igazolni a kiváltó okot, akár nem.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Szoboszlai Edina

Üdvözlöm!
Én egy 11 hetes kismama vagyok aki körül belül 2 éve allergiás! A nőgyógyászom nem ajánlotta h szedjek allergia elleni gyógyszert! Amit el is fogadok és persze h a baba a legfontosabb! Ami a leg zavaróbb az az orrdugulás. Ami sokszor a nap 24 órájában megkeserít! Kérdésem az lenne hogy van-e olyan orrspray a tengervizesen kívül (ami semmit nem használ) amit lehet használnom? Köszönöm a válaszát előre is 😊

T.Kismama !

A Rhinolight orrüregben alkalmazott fényterápia kockázat nélküli, 6 alkalommal adott kezelés már érezhető javulást hoz..
Naponta 1x vagy 2x alkalmazott Nasonex orrspray is csökkenteni fogja a tüneteit.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Barák Orsolya

Kedves dr Kádár János!
Cöliákiás vagyok a szöveti transzglutamináz IgA értékem beállt körülbelül másfél éve egy bizonyos nem negatív tartományba. Húsz alatt jó, az enyém 48.
A lisztérzékeny diétát maximálisan betartom emellett tejre, fruktózra, hisztaminra diétázom. Pollenekre allergiám van. Illetve még amit megemlítenék, hogy nagyon sovány vagyok.
Márciusban végső elkeseredésemben megcsináltattam az Ema értékek vizsgálatát (ezidáig ilyen értéket nem néztek). Az eredmény negatív lett!
Kérdésem a következő, mi okozhatja a az emelkedett szöveti transzglutaminázt, illetve stagnálást? Érdemes-e ez ügyben további vizsgálódás?
A cöliákia szövettannal igazolt.
Köszönettel: Orsolya

Tisztelt Kérdező!

Az emelkedett szöveti transzglutamináz érzékenyebb vizsgálat lehet felnőttnél, mint az EMA, ebből adódhat különbség a vizsgálati eredmények között. Feltehető, hogy valami rejtett diétahiba lehet az étrendben. A bélbiopszia szövettani lelete adna pontos választ állapotáról. Ha a bélboholy károsodás megszűnt, akkor panaszai nem a coeliakiával vannak összefüggésben.


Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gasztroenterológus-gyermekorvos

Zsani

Kedves Doktor Úr/Hölgy!

1-2 éve lettem figyelmes arra, hogy a mellkasomon egyik pillanatról a másikra pattanáshoz hasonló "kiütések" jönnek ki. Ami nagyon kellemetlen viszketéssel és égéssel jár, és elkezd tovább terjedni. Legelőször egy barátnőm által használt parfüm után vettem észre ezt a tünetet. Viszont azóta figyelek erre, és nem éri parfüm a bőrömet. De ismét kijött.
Milyen vizsgálaton lenne érdemes részt vennem, hogy kiderüljön a kiváltó ok?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Zeke Zsanett

Budaházi Kata

Tisztelt Kérdező,
A kiütés mögött több kiváltó ok is állhat. Kontakt, kívülről érkező allergén, belsőleg kialakuló egyéb ok, ami allergia vagy intolerancia is lehet.
Mindez csak egy alapos szakorvosi kivizsgálással deríthető ki.
Ha a tüneteket máskor is tapasztalja, keresse fel orvosát, hogy a megfelelő terápiát elkezdhessék.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Balogh Dzsenifer

Tisztelt Dr úr/nő!
Abbahagytam két éve a fogamzásgátló szedését ,nem volt különösebb oka. Viszont ahogy teltek a hónapok egyre erősödött a hajhullásom. Diffúzost hajhullást állapítottak meg. A vérvételi eredményeim rendben voltak. Mindenféle hajszeszt,hajcseppet,gyógyszert felírtak és probáltam,hajvitaminokat..semmi nem segít. Az orvosok erőltetik,hogy szedjem újból a fogamzásgátlót mivel attól szép volt a hajam,s mivel hormonális eredetű valószínű az fog segíteni. Valóban így lenne?Ha pl. 3ev után abbahagyom félő,hogy újból ez fog történni velem. Más megoldás nincs?Mit gondol ön erről?Kérem adjon tanácsot,segítséget,mert nagyon kevés hajam maradt es továbbra is maroknyi hajat hullajtok minden egyes nap!:( Válaszot nagyon köszönöm előre!Tisztelettel:Balogh Dzsenifer (20éves)

Dr. Garaczi Edina PhD

Tisztelt Mária,

A leírt tüneteket az elfogyasztott ételek és a gyógyszerek is okozhatják. A különböző magvakra jelentkező allergiát specifikus IgE vizsgálattal tudjuk mérni.
A Mydeton tabletta nagyon gyakran okoz bőrkiütést, arcduzzanatot, akkor is ha korábban már szedte a gyógyszert, emiatt Mydeton tablettát (és tolperizon hatóanyagú gyógyszert) a továbbiakban ne szedjen. Amennyiben szükséges Mydeton tablettával gyógyszerallergia vizsgálat végezhető.
Antihisztamin tabletta szedése akkor javasolt, ha ismételt bőrtünete jelentkezik.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus