Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Orvos válaszol

Hubikné Tünde

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Azzal a problémával fordulok Önhöz,hogy mielőbbi segítségét kérjem.Iker kisfiaim 7 évesek és egy éve jelentkezett náluk perionalis dermatitis.Pár pöttyel kezdődött de gyorsan nőt a folt a szájuk körül.Bőrgyógyászhoz vittem őket de azt nem tudtam a steriodos krémet nem szabad rá kenni (mert persze rögtön azt írt a magán bőrgyógyász potom 16.000.- 😡 ) mert attól sajnos sokkal csúnyább lett.Kb.5 hónap kellett mire teljesen rendbejöttek.Reméltem ennyi volt...de nem tavaly novemberben ujra kezdődőtt és még mindíg tart.Jelenleg Bioderma ABC Derm krémet használunk de nem sok javulást tapasztalok.Fogkrémet lecseréltük még az elsőnél homeopátiásra de az sem segített.Kérem segítsen mert már teljesen kikészít ez a helyzet.Zavarja a fiúkat nagyon, mert igaz nem hiszem,hogy csúfolnák őket de kellemetlen nekik.Köszönöm előre is segítségét!Tisztelettel Hubikné Tünde

Dr. Garaczi Edina PhD

Tisztelt Hubikné Tünde,

A perioralis dermatitis önálló bőrtünet, az ajak körül, az állon, a faggyúmirigyekben gazdag területeken jelentkezik. A bőrtüneteket számos ok provokálhatja: például szteroid krémek alkalmazása majd abbahagyása, erős UV sugárzás, zsíros kenőcsök, hormonváltozások, zajló fertőzések vagy emésztési zavarok (reflux betegség, lactose érzékenység, Helicobacterium fertőzés, stb). Ezek kivizsgálása javasolt.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Péter

Tisztelt Doktornő/Úr!

A segítségét szeretném kérni az alábbi gyomortükrözésem során vett minták szövettani értelmezésével kapcsolatosan. Illetve a tanácsát kérni, hogy reflux okozta nyelőcsőgyulladást mivel érdemes kezelni?

Beküldött minta: I. nyelőcső kp. harmad (20-22 cm magasságban). II. nyelőcső distalis harmad. III. corpus és antrum.

Klinikai adatok: Helicobacter-asszociált gastritis miatt eradicatio történt. Rendszeres falatelakadás miatt vizsgáljuk eosinophil oesophagitis irányában.

Klinikai dg.: Erosiv reflux betegség stad. LA-A, Antritis, Bulbitis.

Makroszkópos leírás:
I. 2 db 3 mm-es és 1 db 1 mm-es sárgás szövet. II. 1 db 3 mm-es és 2 db 1 mm-es sárgás szövet. III. 3 db 4 mm-e és 1 db 3 mm-es sárgás szövet.

Mikroszkópos leírás:
I-II. HE festés után felszínes nyelőcső-nyálkahártya részleteket látunk. A többrétegű laphám sejtjei monomorphak, a polaritás megtartott.

A II. anyagban intraepithelialisan és a papillák területén kevés lymphocyta azonosítható. Eosinophil granulocyták nem észlelhetők. A I. anyagban lobosodás nem látszik. Ugyancsak a II. anyagban, az egyik mintában a többrétegű laphámot fundus típusú gyomornyálkahártya váltja fel, melynek alapszerkezete ép, kehelysejtek alciánkék-PAS reakcióval sem jelennek meg. A stroma itt enyhe gömbsejtes beszűrődést mutat. Helicobacter giemsa festéssel sem látható. PAS reakcióval gombaelemek nem mutathatók ki.

III. HE festés után antralis és corpus típusú gyomornyálkahártya részleteket látunk. A mirigyek száma közepes, a hám monomorph. Intestinalis metaplasia nem látható. A stroma enyhe plasmasejtes, lymphocytás beszűrődést és oedemát mutat. Helicobacter Giemsa festéssel sem azonosítható.


Diagnózis:

I. Megőrzött szöveti szerkezetű nyelőcső-nyálkahártya részletek.
II. Enyhe, chronicus, aspecificus oesophagitis, fundus típusú
gastricus metaplasiával.
III. Enyhe, chronicus, reactiv gastritis. Helicobacter negatív.

Megjegyzés: Barrett-típusú metaplasia nem igazolható.

Nagyon szépen köszönöm a válaszát.
Üdv.: Péter

Tisztelt Mezei Péter!

Eosinophil oesophagitist a szövettani eredmény nem igazolt. Az Önt endoszkopizáló és kezelő gasztroenterológus fogja legjobban a gyógyszeres terápiás javaslatot megadni, hiszen a kezelés megkezdésénél az anamnézis, a fennálló panaszok és tünetek, valamint az endoszkópos kép és szövettani eredmény alapján mérlegelünk.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Faragóné Kerek Zsuzsanna

Tisztelt Polgár Marianne doktornő!
Kérdésem a következőkkel lenne kapcsolatos, 2 és fél éves kislányom egy vírusos megbetegedés miatt kórházba került, ahol felhívták a figyelmünket, hogy a fehérvérsejt száma nagyon alacsony, így javasolták a lisztérzékenység irányú vérvizsgálatot. Ennek az eredményét megkaptuk,mely pozitív lett, és a gyermekosztályon azt javasolták, hogy végeztessünk vékonybéltükrözést biopsziával, mely egyértelműsítené a lisztérzékenységet. Azt szeretném kérdezni, hogy Ön elvégzi vagy sem ezt a vizsgálatot, amennyiben felkeressük Önt, illetve valóban szükségesnek tartja vagy sem?

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Édesanya!

A 2,5 éves gyermek esetében coeliakia alapos gyanúja esetében vékonybél biopszia elvégzése javasolt.

Ebben az eddigi kivizsgálást végző helyen segítségére lesznek.

Bizalmát köszönöm, de biopsziát nem végzek. A gyermek további gondozását tudom vállalni.


Minden jót kívánva üdvözlöm


Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos -gasztroenterológus

N. Gabriella

Tisztelt Doktornő/Úr! Tavaly decemberben felső légúti problémákkal mentem fül, orr, gégészetre, torok, homlok fájdalom. Doktor Úr nem nézte a torkom, csak allergiára gyanakodott, így megcsinálták a karomon az allergia tesztet. Én, mint laikus a 20 perc várakozás után semmit nem láttam a kezemen. Bent le kellett mosni a karom akkor szinte minden vörös lett. A teszt alapján allergiás vagyok a parlagfűre, fekete űröm, házi por, lándzsás útifűre. Természetesen aznap este belázasodtam, és mint utólag kiderült arc és homlok gyulladásom volt. De engem birizgált, hogy csak utána járok én. Elmentem allergológiára, ahol a vérem alapján allergiás vagyok a fűfélékre, de a fent említett parlagfűre, fekete űröm, házi por, lándzsás útifűre nem. És még allergiás vagyok a krumplira, sárgarépára, paradicsomra, almára, narancsra, őszibarackra, mustárra. Na most ezeket az ételeket napi szinten fogyasztottam és eddig semmilyen tünetem nem volt. Nyáron nyírom a füvet, és még tüsszenteni sem tüsszentek. Amikor kapáltam a kertet kihúztam egy kis sárga répát és megettem. Kérdésem az lenne, hogy akkor ezeket az ételeket teljesen hagyjam el, ugye? Szégyen, nem szégyen már a családom csak mosolyog, hogy amikor ők eszik a húslevest, vagy rakott krumplit én majszolom a pirítóst, és potyognak a könnyeim. Nem merek még egy jó levest sem enni, mert az ételízesítőben is vannak szárított zöldségek. Elnézést kérek, hogy hosszúra sikerült. Nagyon szépen köszönöm válaszát! További kellemes napot kívánok Önnek!

Dr. Polgár Marianne PhD

Tisztelt Érdeklődő!



A leveléből úgy tűnik, hogy az eredetileg panaszt okozó gégészeti betegsége meggyógyult. Az allergiával kapcsolatosan javasolom, hogy végeztessen ellenőrző vizsgálatot, és az eredmények és a valós panaszok alapján konzultáljon orvossal az étrenddel és a további ellátásával kapcsolatosan.


Üdvözlettel


Dr. Polgár Marianne

gasztroenterológus-gyermekorvos

Tücsök zoltan

Tisztelt doktornő/ ur.kb 5 éve étkezés utáni émelygésel kezdődött gyengeségel fáradékonysagal a panaszaim. Háziorvos elküldött gasztroentrologiara,ott a tukrozes után kaptam 3 fajta antibiotikumot:Helciid,Duomox fromilid.eszt követően puffadas kelletkezet étkezések utan. majd háziorvos elküldött alergologushoz ahol megállapították hisztamin+++ érzékenységet, valamint kutya ,macska ,nyúl és fű felelte. ezekre kaptam gyógyszereket.de a hisztamin érzékenysegre nem!kérdésem az kihez fordulhatnak panaszomal esetleg felvehetnenk önökkel kapcsolatot

Budaházi Kata

Tisztelt kérdező,
Hisztamin intoleranciával több orvosunk is foglalkozik. Kérem vegye fel a kapcsolatot telefonon a központtal (+36-30/2369139)hogy tudjunk Önnek segíteni az orvos kiválasztásában.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Sógor Andrea

Tisztelt Doktornő/Úr!

Ige allergia tesztemen minden negatív, viszont a Total Ige érték 572.00 a 0-158-ig terjedő ref. tartomány helyett. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez mit jelent?

Köszönettel!

sógor Andrea

Budaházi Kata

Tisztelt Kérdező,
A magas total IgE szint egy immun válaszreakció a szervezetében. Javaslom a magas szint miatt az allergológus szakorvosi kivizsgálását. Az allergia teszt negativitása nem jelenti azt, hogy nem lehet allergiás reakció a szervezetében. Ennek okát kellene kideríteni.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Pék Ivett

Tisztelt Doktor úr!
Engem a vérszerinti allergia vizsgálat érdekelne, régóta vagyok allergiás, viszont szeretnék egy pontos, és friss eredményt kapni. Érdeklődni szeretnék,hogy mennyibe kerülne?

Budaházi Kata

Tisztelt Kérdező,
Az allergia nagyon nagyon sok féle lehet. Hogy Önnek melyikre van szüksége, abban tud segíteni a kezelő orvosa a tünetei alapján.
A vizsgálatok árait az alábbi linken megtalálja.
https://www.allergiakozpont.hu/arak
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Bubori Győző

Üdvözlöm tisztelt Doktor Úr/Nő!

Érdeklődni szeretnék,hogy Angol nyelvű szakorvosi véleményt tudnak-e kiállítani,meglévő orvosi papírokkal?
Mert Angliába készülök,és a szakorvosom,sajnos nem tudja megírni.Gyógyszereim :"Alvesco este 2 puff,Ventolin max. napi 4x2 puff,illetve Lordestin este 1 tabletta,Mometason orrspray 1x2-2.
Vélemény :Rhinitis allerg.Asthma bronchiale-jó astma kontroll,exacerb.kockázat."
Válaszukat előre is köszönöm,tisztelettel Bubori Győző

Budaházi Kata

Tisztelt Kérdező,

Természetesen tudunk angol orvosi szakvéleményt kiállítani, de..
Feltétele, hogy eddigi papírjaival fáradjon be egy vizitre, ahol az orvossal megbeszélik az állapotát, és hogy milyen szakvéleményre van szüksége. Ott a viziten az orvosi vizsgálat után tud egészségügyi dokumentációt kiadni az orvos, akár angolul is (angol fordításnak külön díja van).
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

András

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Szeretnék jódra vonatkozó allergia vizsgálatot csináltatni Önöknél mivel egy két évvel ezelőtti CT vizsgálatnál az intravénás kontrasztanyagra az orvos allergiareakciót fedezett fel nálam. Én ezt nem éreztem vagy esetleg enyhe arcpirosodást éreztem, de azóta nem hajlandóak kontrasztanyagos CT vizsgálatot végezni nálam, csak natív felvételt vagy MRI-t és egyik sem a legmegfelelőbb esetemben a kontroll vizsgálatokhoz.

Kérdésem, hogy ha lesz egy jód vizsgálat, akkor annak milyen kimenetei lehetnek és ezek hogyan befolyásolják az intravénás CT kontraszt anyag beadást a jövőben? Lehet "kicsit" allergiásnak lenni a jódra? Létezik olyan szint, ami még belefér és nem lesz gond a CT-nél? Vagy ez csak két kimenetelű eset és valaki vagy allegiás vagy nem?

Válaszukat köszönöm előre is.

Dr. Garaczi Edina PhD

Tisztelt András,

Amennyiben felmerül kontrasztanyagok által okozott túlérzékenység lehetősége, akkor az adott kontrasztanyaggal szükséges az allergiateszt végzése: bőrtesztek és provokációs tesztek végzése javasolt. Az Allergiaközpontban ilyen vizsgálatokat nem végzünk.
A jóddal történő bőrteszt nem alkalmas vizsgálat a kontrasztanyag érzékenység kivizsgálására.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kármán Linda

Tisztelt Dr. Augusztinovicz Mónika!

Augusztusban jártam Önnél, ahol a hisztamin intoleranciámról beszéltünk. Arra ajánlotta nekem, hogy szedjem a diéta mellé a Claritin nevű antihisztamint. A diétától és a gyógyszertől jobban lettem, pár hét után a gyógyszert elhagytam. Azóta kiderült hogy kisbabát várok (első trimeszterben járok) és a hányinger és étvágytalanság nagyon erősen jelen van szinte egész nap. Interneten körbenéztem és mindenhol azt írják ilyenkor nem szabad antihisztamint szedni. Önnek erről mi a véleménye?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv,
K. Linda

Dr. Augusztinovicz Monika

Tisztelt K. Linda !

Várandósság alatt, főleg az első három hónapban célszerű mindenfajta gyógyszer szedésétől tartózkodni, de amennyiben mégis szükséges, a Claritine az egyetlen antihisztamin készítmény, amely megengedett. A mostani hányinger oka feltehetően nem a hisztamin intolerancia. Ahogy telnek a hónapok, ez javulni fog.
Próbáljon inkább az étrendi megszorításra koncentrálni és csak akkor vegyen be gyógyszert, ha nagyon fontos.

üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont