Tejfehérje-allergia

Tejfehérje-allergia

Módosítva: 2024.01.09 12:47

A tejfehérje-allergia komplex állapot, amely számos egyéni tényezőtől függ. Az érintetteknek és gondozóiknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az étrendre, és szorosan együtt kell működniük az egészségügyi szakemberekkel a megfelelő kezelés és életmódstratégia kidolgozása érdekében.

Mi a tejfehérje-allergia?

Mi áll a tejfehérje-allergia hátterében?

A tejfehérje-allergia kialakulásának okai

A tejfehérje-allergia tünetei

A tejfehérje-allergia diagnózisa

A tejfehérje-allergia kezelése

A tejfehérje allergia súlyosabb következményei

Kapcsolódó cikkünk

Hasfájás okai felnőtteknél – 6 gyakori kiváltó ok

A hasi vagy gyomorfájdalom hátterében az egészen hétköznapinak számító okoktól a súlyos betegségekig több tényező is állhat. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a hasi kivizsgálás egy komplex algoritmus, a terápiák abszolút diagnózis függőek, nem igazán lehet általánosítani, de kérésünkre mégis felsorolt néhány gyakori tényezőt, melyek lehetnek a hasfájás okai felnőtteknél.

Mi a tejfehérje-allergia?

A tejfehérje-allergia a tejtermékekben található fehérjék, például kazein és tejsavó iránti túlzott immunválasz eredményeként jön létre. A tejfehérje-allergia különbözik a laktózintoleranciától, mely egy enzimhiány miatt jelentkezik, nem pedig immunrendszeri reakció eredményeként. A tejfehérje-allergia elszenvedői számára már a legkisebb mennyiségű tejfehérje is kiválthat súlyos tüneteket, beleértve az allergiás sokkot is, ami életveszélyes lehet.

Mi áll a tejfehérje-allergia hátterében?

A tejfehérje-allergia mélyrehatóan érinti az immunrendszert, melynek során a szervezet a tejből származó fehérjéket észleli veszélyforrásként. A kóros reakció mögötti mechanizmusok összetettek és genetikai hajlamra épülnek. Az immunrendszer félreismeri a tejfehérjéket az ellenségnek, amihez az immunrendszer túlzott választ generál, beleértve az antitestek és más gyulladásos mediátorok felszabadítását.

Ez a reakció jellemzően a tejtermékek akár már kis mennyiségének fogyasztása után is bekövetkezhet. A tejfehérje-allergia gyakran az anyatejes táplálkozás alatt kezdődik, amikor az immunrendszer először találkozik a tejfehérjékkel. Ugyanakkor felnőtteknél is előfordulhat tejfehérje-allergia, gyakran életük későbbi szakaszaiban, egyes esetekben pedig a gyermekkori allergiák is fennmaradhatnak. A tejallergia betegséget a kisgyermekek 90%-ban kinövik három éves korukra. A későbbi korban megmaradó tejallergia csak 10%-ban jellemző. Minél előbb veszik észre a tejallergiát, annál nagyobb az esély rá, hogy később kinövi a gyermek.

Ha felmerül a tejfehérje-allergia gyanúja, fontos kivizsgáltatni és a diagnózist az orvosok különböző vizsgálatokkal állapítják meg, hogy pontosan azonosítsák az allergéneket és segítsenek a megfelelő kezelési terv kidolgozásában. A tejfehérje-allergia érintetteknek és gondozóknak egyaránt fontos a tudatosság, az élelmiszer-címkék gondos ellenőrzése és az orvosokkal történő együttműködés a személyre szabott és hatékony kezelés érdekében.

A tejfehérje-allergia kialakulásának okai

A tejfehérje-allergia kialakulásának okai összetettek és több tényezőtől függenek. Genetikai hajlam játszhat szerepet, mivel azoknak a családtagoknak, akiknél már volt tejfehérje-allergia, nagyobb a valószínűsége, hogy az utódaik is ezen állapotban szenvednek. Az öröklődő genetikai tényezők befolyásolhatják az immunrendszer működését és hajlamot teremthetnek a túlzott immunválaszra az érintkezés során.

Emellett környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a tejfehérje-allergia kialakulásában. A csecsemők számára a korai tejbevezetés, különösen, ha az anyatej mellett történik, növelheti a kockázatot. A magas kockázatú terhesség vagy a csecsemő korai életében bekövetkező fertőzések is hozzájárulhatnak a tejfehérje-allergia kialakulásához.

A modern életstílus változásai is szerepet játszhatnak a tejfehérje-allergia kialakulásában. Például a higiéniai szokások változása és az antibiotikumok gyakori használata hatással lehet az immunrendszer kifejlődésére, ami növelheti az allergiák kialakulásának esélyét.

Fontos megérteni, hogy a tejfehérje-allergia nemcsak az élelmiszerekkel való közvetlen érintkezés során jelentkezhet, hanem például légzőrendszeri úton is, például az inhalált tejportól. Ezért az allergiás reakciókat nemcsak az élelmiszerek, hanem más környezeti tényezők is kiválthatják, és ezeket figyelembe kell venni a tejfehérje-allergia kezelésében és megelőzésében.

A tejfehérje-allergia tünetei

A tejfehérje-allergia tünetei széles skálán mozognak és az érintettek közötti változékonyság is jelentős lehet. A tünetek jelentkezhetnek rövid időn belül a tejfehérje fogyasztása után, akár néhány perctől kezdődően. A tünetek súlyossága változó és egyes esetekben akár súlyos allergiás reakciók is kialakulhatnak.Hasfájás

 • A tejfehérje-allergia bőrtünetei
  • Kiütések és csalánkiütések: Vörös, viszkető bőrkiütések jelentkezhetnek a test különböző részein.
  • Atópiás dermatitisz: Az allergia súlyosabb eseteként a bőr kiszáradhat, hámlóvá válhat, és gyulladásos állapot alakulhat ki.
 • A tejfehérje-allergia gyomor-bélrendszeri tünetei:
  • Hasfájás és görcsök: Az allergiás reakciók során jelentkezhetnek fájdalmas hasi tünetek.
  • Hányás és hasmenés: Az emésztőrendszeri problémák között szerepelhet hányás és hasmenés is.
 • A tejfehérje-allergia légzőrendszeri tünetei:
  • Orrdugulás és tüsszögés: Az allergiás reakciók légúti tüneteket is előidézhetnek.
  • Nehézlégzés és fulladás: Súlyos esetekben az allergia anafilaxiás reakcióhoz vezethet, ami életveszélyes állapot.
 • A tejfehérje-allergia egyéb tünetei:
  • Szemviszketés és könnyezés: Az allergiás tünetek közé tartozhatnak a szemproblémák is.
  • Általános rosszullét: Fáradtság, ingerlékenység és általános rossz közérzet is előfordulhat.

Fontos megjegyzés: Az anafilaxiás reakció súlyos allergiás válasz, amely az egész szervezetet érintheti, és azonnali orvosi ellátást igényel. Az ilyen reakciók során a légutak duzzanata, vérnyomásesés és súlyos légzési nehézségek is kialakulhatnak, akár halálos végkimenetelű is lehet.

Az egyéni tünetek változatosak lehetnek, és az allergiás reakciók súlyossága is eltérő. A diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében fontos az orvossal való konzultáció és szükség esetén a szakember által elrendelt tesztek elvégzése.

A tejfehérje-allergia diagnózisa

A tejfehérje-allergia diagnózisa átfogó orvosi vizsgálatot és specifikus teszteket igényel. Az alábbiakban részletezve van, hogy hogyan hajtják végre a szakemberek a diagnózist:

 1. Klinikai történet és tünetek: Az orvos először részletesen kikérdezi a beteget és/vagy a szülőket a tünetekről és az esetleges allergiás reakciókról. A tünetek és azok időzítése alapján az orvos kialakíthat egy kezdeti gyanút a tejfehérje-allergia jelenlétéről.
 2. Ételnapló és eliminációs diéta: Az élelmiszerek naplózása és az eliminációs diéta segíthet azonosítani azokat az ételeket, amelyeknél allergiás reakciók jelentkeznek. Az ételek fokozatos visszavezetése és az esetleges tünetek figyelése segíthet az allergiát okozó élelmiszer azonosításában és a tejfehérje-allergia diagnózisában.
 3. Bőrpróba (Prick-teszt): A bőrpróba során a kis mennyiségű tejfehérje-kivonatot felvisznek a beteg bőrére, majd enyhe karcolást végeznek a bőr felszínén. Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy megfigyelje, van-e bőrreakció, például vörösség vagy kiütés. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bőrpróba eredményei néha téves diagnózishoz vezethetnek.
 4. Vérből történő tesztek: A specifikus IgE antitestek mérése segíthet a  tejfehérje-allergia azonosításában. A vérben a magas IgE szintek az allergiás válaszra utalhatnak. Azonban a vérvizsgálatok sem mindig pontosak, és a klinikai tünetekkel és egyéb tesztekkel együtt értékelik.
 5. Orális étel-provokációs teszt: Bizonyos esetekben az orvos kórházi környezetben elvégzi az orális étel-provokációs tesztet, ahol a páciens fokozatosan kap egy növekvő mennyiségű tejfehérjét, miközben orvosok figyelik a tüneteket. Ez egy biztonságosabb módszer a tejfehérje-allergia diagnosztizálására, de csak megfelelő környezetben végezhető el.
 6. Átfogó allergia vizsgálat (multiplex allergia teszt): Segítségével kideríthető, hogy a hőkezelésre bomló fehérjék állnak-e az allergia hátterében, vagy esetleg a hőnek ellenálló, stabilabb molekulák.

A tejfehérje-allergia diagnózisa során a szakember általánosan kombinálja az anamnézist, a klinikai tüneteket és a laboratóriumi eredményeket a pontosabb és megbízhatóbb diagnózis elérése érdekében. A tejfehérje-allergia pontos azonosítása kulcsfontosságú a megfelelő kezelés és az allergének elkerülésének kidolgozása szempontjából.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A tejfehérje-allergia kezelése

A tejfehérje-allergia kezelése elsősorban a tejtermékek elkerülésére irányul, és a tünetek enyhítése érdekében egyéb terápiákat is magában foglalhat. Az egyéni kezelési tervtől függően az alábbiak a leggyakoribb megközelítések: 

 • Élelmiszerek elkerülése: Az allergiás reakciók elkerülése érdekében fontos, hogy az érintett személy és gondozói gondosan ellenőrizzék az élelmiszer-címkéket, és kerüljék azokat az ételeket, amelyek tejfehérjéket tartalmaznak. Ezenkívül éttermi és vendégség során is fontos tájékoztatni az pincért, szakácsot arról, hogy tejfehérje-allergia áll fenn, hogy olyan élelmiszereket ajánlhassanak fel, amelyek nem kontaminálódnak tejtermékekkel.
 • Egyéb tejtermékek helyettesítése: Az élelmiszeriparban ma már számos tejtermék helyettesítő termék áll rendelkezésre, például növényi alapú tejek (mandulatej, szójatej stb.) vagy tejmentes alternatívák, amelyek lehetővé teszik az étrend sokszínűségét. A laktózmentes tej fogyasztása a tejfehérje-allergia esetében nem segít, hiszen a laktóz (tejcukor) mentes tejugyanúgy tartalmaz még tejfehérjét, ami tejfehérje-allergia kiváltója.
 • Gyógyszeres kezelés: Az allergiás tünetek enyhítésére gyakran alkalmaznak antihisztaminokat, amelyek csökkentik az immunrendszer által kiváltott reakciók intenzitását. Súlyosabb esetekben, például anafilaxiás reakciók esetén, epinefrin adása is szükségessé válhat.
 • Életmentő intézkedések: Azok, akiknél súlyos allergiás reakciók lehetnek, gyakran hordoznak epinefrin-adagolót (autoinjektor), amelyet azonnal alkalmazhatnak, ha anafilaxiás reakció lép fel.
 • Allergiás oktatás és támogatás: Az érintettek és családtagjaik számára a tejfehérje-allergia kezelése mellett fontos az oktatás és a támogatás is. A megfelelő ismeretek és a szükséges készségek elsajátítása segíthet az allergiás reakciók elkerülésében és a szükséges intézkedések végrehajtásában.
 • Orvosi nyomon követés: Az orvosi nyomon követés rendkívül fontos a tejfehérje-allergia esetében. Az orvosok rendszeres ellenőrzése segíthet az allergiás reakciók szintjének felmérésében és a kezelési terv szükség esetén való módosításában.

Az egyén specifikus állapotától és tüneteitől függően az orvosok egyéni kezelési tervet dolgoznak ki, amely magában foglalhatja az életmódváltozásokat, a gyógyszereket és az allergia kezelésének egyéb módjait. Az allergiás betegeknek fontos, hogy szoros kapcsolatban maradjanak az egészségügyi szakemberekkel, és rendszeresen értékeljék az állapotukat.

A tejfehérje allergia súlyosabb következményei

A tejfehérje-allergia súlyos következményekkel és szövődményekkel járhat.tejfehérje allergia

 • Akut allergiás reakciók: A tejfehérje-allergia súlyos formája anafilaxiás reakciókhoz vezethet, amelyek életveszélyesek lehetnek. Az orális bevitele vagy a bőrrel való érintkezése során kialakulhatnak ilyen reakciók, melyek gyorsan fejlődnek és azonnali orvosi beavatkozást igényelnek.
 • Légzőszervi problémák: Súlyos allergiás reakciók esetén a légutak duzzanata légzési nehézségekhez és fulladáshoz vezethet. Ez sürgős orvosi ellátást igényel.
 • Emésztőrendszeri problémák: A tejfehérje-allergia hasi fájdalomhoz, hányáshoz és hasmenéshez vezethet, ami súlyos esetekben dehidratációhoz vezethet.
 • Növekedési problémák gyerekeknél: Gyermekeknél a tejfehérje-allergia nehezítheti a megfelelő táplálkozást és növekedést. A megfelelő táplálkozás biztosítása fontos az optimális fejlődés érdekében.
 • Életminőség csökkenése: Az állandó életmódváltoztatások és az élelmiszerekkel való óvatoskodás az életminőséget jelentősen befolyásolhatja. A tejfehérje-allergia elszenvedőinek mindig figyelniük kell, hogy elkerüljék a tejfehérjéket tartalmazó élelmiszereket és környezeti tényezőket.
 • Szociális és pszichológiai hatások: Az allergiás betegek gyakran szembesülnek szociális és pszichológiai kihívásokkal, például az étkezéssel kapcsolatos különféle korlátozások miatt. Ez befolyásolhatja az érintettek mindennapi életét és társadalmi tevékenységeit.

Fontos kiemelni, hogy a tejfehérje-allergia súlyossága egyénenként eltérhet, és a fenti következmények nem mindig egyformán jelentkeznek. Az egészségügyi szakemberekkel való együttműködés és a megfelelő kezelés segíthet a szövődmények minimalizálásában és az érintett személy életminőségének javításában.

Téma szakértője

Hírek

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Az allergiás betegségek kezelése olyan mértékben fejlődött az elmúlt években, hogy ma már minőségi, akár tünetmentes életet biztosíthatunk allergiával küszködő, várandós pácienseink számára is – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész orvosa, akit arról kérdeztünk, hogy belekezdhetnek-e az allergénspecifikus immunterápiába a kismamák.  

További részletek
Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Az utóbbi hetek csapadékos időjárása a pázsitfűfélék fejlődésének is kedvezett, amelyek pollenkoncentrációja közepes-magas tartományban van jelen a levegőben. Lehet, hogy a pollenallergiásoknak érdemes lesz ismét maszkot viselniük? A kérdésre dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakembere válaszol.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK