Allergénspecifikus immunterápia - tartós megoldás allergiában

Allergénspecifikus immunterápia - tartós megoldás allergiában

Létrehozva: 2017.11.17 21:48 | Módosítva: 2023.11.15 15:01

Allergia kezelésénél ideális megoldás - amennyiben ez lehetséges - az allergia kiváltójának eltávolítása a beteg környezetéből. Ez azonban pollenek esetében egyáltalán, házi poratka esetében nehézkesen és részlegesen lehetséges.

Napjainkban kitűnő, mellékhatásokat nem, vagy alig kiváltó tüneti gyógyszerek állnak rendelkezésre. Érthető módon azonban sokan idegenkednek a folyamatos gyógyszer szedéstől, ráadásul joggal tartanak betegségük súlyosbodásától és tartósabb megoldást szeretnének a betegségükre. Erre az igényre kínál megoldást az allergén specifikus immunterápia.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Kiknél alkalmazható az immunterápia?

Az immunterápia sok allergia esetén alkalmazható, de jellemzően parlagfű és poratka allergiával kapcsolatban kérnek immunterápiát.

A parlagfű allergia hazánkban a lakosság közel egyötödét érinti. Általában nyári-kora őszi időszakban jelentkeznek a tünetek, az immunterápiát pedig mindig az adott allergén szezonja előtt kell megkezdeni. A tünetek általában augusztusban a legerősebbek, így a tapasztalt allergiások már a szezon kezdete előtt felkeresik allergológusukat. A parlagfű allergia jellegzetes tünetei az orrfolyás, orrviszketés, szemviszketéd, tüsszögés. Központunkban, szakorvosaink is foglalkoznak parlagfű allergia immunterápiás kezelésével.

Poratka allergia tünetei nagyon hasonlóak a pollenallergiához, sokan úgy is gondolják a porallergia esetén, hogy a jól látható porszemcsékre reagálnak hevesen, holott maga az atka ürülékével való érintkezés váltja ki az allergiás reakciót. Általában vizes orrfolyás, tüsszögés, szájpad viszketés, kötőhártya gyulladás jellemzi. A poratka allergia kezelésében sok esetben tüneti terápiát alkalmaznak antihisztamin tartalmú gyógyszerek szedésével, azonban igazán hatékony az immunterápia lehet, melyet az év bármely szakában el lehet kezdeni, hiszen a poratka allergia nincsen szezonhoz kötve.

Kapcsolódó videók

További jellemző allergének esetén alkalmazható az immunterápia:

 • pollenallergiás betegeknél,
 • házipor atka,
 • macska és kutyaszőr allergia
 • penészgomba allergiásoknál
 • nikkel allergiánál

Minden allergiaellenes kezelés, mivel krónikus betegségről van szó, feltételezi a beteg és az orvos jó együttműködését. Az immunterápia esetében - a szájon át szedhető kezelésnél - a beteg a készítményt magának adagolja, különösen fontos a beteg együttműködése. Nem szabad az előírt adagolást megváltoztatni, és a kezeléssel kapcsolatos szokatlan eseményekről a kezelőorvost tájékoztatni kell.

Kinek javasolt az immunterápia?

Gyermekeknek és felnőtteknek, ha

 • kevesebb gyógyszert szeretne szedni

 • zavarják a súlyos tünetek

 • szénanáthás

 • asztmás

 • ekcémás

 • valódi megoldást keres

Kapcsolódó cikkünk

Mielőtt lefoglalná repülőjegyét – ezekre figyeljen a földimogyoró-allergiás utas

A légi közlekedés jelentős szorongást okoz az ételallergiával küzdő utasok, különösen a földimogyoró-allergiában szenvedők körében. Milyen megelőző intézkedéseket érdemes tenni a földimogyoró-allergiában szenvedő utasoknak a repülés során? – dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész-allergológus, klinikai immunológus, az Allergiaközpont munkatársának tanácsai az érintetteknek.

Az immunterápia menete

A kezelés megkezdése előtt alapfeltétel az allergén pontos azonosítása, ez történhet alkaros bőrteszt segítségével, vagy laboratóriumi úton.

Az immunterápiát nemzetközileg elfogadott, az illetékes hazai szakmai kollégiumok által megerősített előírások szabályozzák.  Injekciós és szájon át-nyelv alatt- alkalmazható készítmények léteznek. Hogy melyik készítménnyel kezelünk, minden esetben a beteg és a kezelőorvosa közötti megbeszélés során dől el. A vizsgálatok szerint az injekciós készítmények valamivel hatásosabbak, de több a mellékhatás is, ezért ezeket csak fekvőbeteg háttérrel rendelkező intézményekben szabad alkalmazni. Rovarméreg allergia esetében csak injekciós terápiára van lehetőség. A szájon át alkalmazott tabletták, vagy cseppek mellett szól a lényegesen kedvezőbb mellékhatás spektrum mellett, hogy ezeket a beteg otthon, magának tudja adagolni, nem kell rendszeresen orvoshoz járnia.

Az immunterápia a gyakorlatban

Az immunterápia alkalmazása során csak szigorúan ellenőrzött készítményeket lehet használni a kezeléshez. Az adagolás is változó a különböző gyártók által forgalmazott szerek esetében, általánosan jellemző, hogy a kezdő kezelés során, amikor fokozatosan emeljük a dózist, gyakrabban, hetente többször, esetleg naponta kell alkalmazni, majd a fenntartó adag elérése után csökken, heti 3x, heti 1x alkalmazzuk, injekciós kezeléseknél még ritkábban. A terápia időtartama minimum három, maximum öt év. Pollenallergiák esetén szezon előtti, vagy szezon előtti+ alatti, valamint egész éves kezelés lehetséges, egész éven fennálló allergiák (atka, állatszőr) esetében a kezelés egész évben folytatódik. Mindkét típusú terápiában, de a szájon át alkalmazott kezelés esetén különösen fontos a beteg együttműködése, ne feledkezzen el a szer bevételéről, ha elfelejtette, ne vegyen be egy heti adagot egyszerre. Az előírt adagolás betartása nagyon fontos, a beteg azt nem változtathatja meg. A kezelés mellékhatásai a nyelv alatti készítmények esetén ritkák és elhanyagolhatóak: enyhe viszketés a szájüregben, néhány tüsszentés, nagyon ritkán enyhe hasi panaszok.

Allergénspecifikus immunterápiaallergénspecifikus immunterápia

Allergén: Az a növény, állat, atka vagy bármilyen anyag, ami az allergiát kiváltja.

Specifikus: A kezelés nem az allergia tüneteire, hanem az allergia kiváltójára irányul. Az immunterápia szó arra utal, hogy az allergiás beteg esetében a kórosan kisiklott immunreakció más irányba terelésével szünteti a panaszokat, akadályozza meg, hogy újabb dolgokra váljon allergiássá és hogy súlyosabb betegség, asztma alakuljon ki.

Az immunterápia alkalmazása 100 éves múltra tekint vissza. Hosszú időn át a kezelésnek az injekciós formája volt ismert. Az injekciós immunterápia során többnyire a felkar bőre alá eleinte hetente többször, majd ritkábban meghatározott allergén mennyiséget fecskendez a kezelőorvos. Ezt a kezelést az esetlegesen előforduló allergiás reakció miatt csak fekvőbeteg háttérrel, súlyos allergiás roham ellátására felkészült intézményben szabad végezni. Az injekció után a betegnek megfigyelés céljából 1-2 órán át az orvos közelében kell maradnia. A rendszeres orvoshoz járás ( a kezelés minimum 3 évig tart), az injekciók okozta kellemetlenség miatt felmerült az igény egy egyszerűbb, otthon is alkalmazható, fájdalmatlan megoldás iránt.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Otthon alkalmazható immunterápia

Az úgynevezett szublingvális ( „nyelv alatt” alkalmazható) kezelés kifejlesztése nagy mértékben leegyszerűsítette az immunterápiás készítmények alkalmazását. A kezelés ezen típusát akár egy nagyobbacska gyermek is képes elvégezni (természetesen felügyelet mellett). Lényege, hogy a meghatározott allergén mennyiséget cseppek vagy tabletta formájában a nyelv alá juttatja, ahonnan az felszívódik.

A procedúra a páciens otthonában elvégezhető. A kezelés itt is minimum 3 év, és - hasonlóan az injekciós kezeléshez - két fázisból áll. Az első fázis a kezdő kezelés, amikor az egészen alacsony allergén mennyiséggel kezdve az adagot folyamatosan emeljük, ennek időtartama készítményenként más és más, míg elérjük a kezelés második fázisát, a fenntartó kezelést. Pollenallergiák esetében többnyire szezon előtti és szezon alatti kezelést alkalmazunk, házipor, kutya-, macskaszőr allergia esetében a terápia folyamatos, egész évben tart.

Az immunterápia segítségével az allergiás beteg immunrendszere megtanulja elviselni a betegségét kiváltó allergén jelenlétét, valamint az immunreakció lefolyásának megváltoztatásával részben megakadályozza azt, hogy újabb dolgokra allergiássá váljon, és a vizsgálatok szerint számottevő mértékben csökkenti a súlyosabb allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulását.

Eredmények az allergén specifikus immunterápia terénimmunterápia eredménye

Hazai klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy az allergénspecifikus immunterápia egy 0-tól 3-ig terjedő skálán mérve (ahol 0 = nincs tünet, 1 = enyhe tünetek, 2  = középsúlyos tünetek, 3 = súlyos tünetek) évről évre jelentősen csökkentette mind az orr-, mind a szemtüneteket.

Említésre méltó, hogy már az első kezelést követő 1. évben közel felére csökkent a panaszok súlyossága.

A vizsgálatban részt vevők a kezelés 3. évében szinte maradéktalanul megszabadulhattak a különböző gyógyszerektől (pl. szteroidos orrspray, antihisztamin-tartalmú tabletta és szemcsepp).

Kiemelendő továbbá, hogy a páciensek életminősége jelentősen javult a kezelések végére; a kezelés befejezése után is tartósan csökkentek a tünetek.

Téma szakértője

 

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!