Ételintolerancia

Ételintolerancia

Létrehozva: 2017.11.17 21:48 | Módosítva: 2018.07.15 11:28
Az étel-intolerancia - szemben az ételallergiával - nem az immunrendszer gyors válasza az élelmiszerre. Ételintolerancia esetében egyéb mechanizmusok állnak a tünetek hátterében. A tünetek nagyon hasonlóak lehetnek az ételallergia tüneteivel. Sokszor nehéz különbséget tenni közöttük. A leggyakoribb étel-intolerancia a laktóz-intolerancia. Laktóz található a tejben és számos mindennapi táplálékunkban.

Ételintolerancia tünetei

Ételintolerancia okai

Ételintolerancia vizsgálata

Ételintolerancia kezelése

Ételintolerancia gyermekkorban

Ételintolerancia tünetei

Az ételintolerancia tünetei közé elsősorban - de nem kizárólag - emésztőszervi tünetek tartoznak.

  • hányinger

  • gyomorfájdalom

  • felfújódás, puffadás

  • hányás

  • gyomorégés

  • hasmenés

  • fejfájás

  • idegesség, ingerlékenység

Az étel-intolerancia tüneteinek megjelenése dózis-függõ. Az ebben szenvedők tünetei addig nem jelennek meg, amíg a kérdéses ételből nem fogyasztanak nagyobb mennyiséget, vagy nem eszik azt nagy gyakorisággal.

Például a laktóz intolerancia esetében a betegek általában minden további nélkül megihatnak egy kis porhár tejet, vagy fogyaszthatják a kávét tejszínhabbal. Tüneteik mindössze akkor jelentkeznek, ha több pohár tejet isznak egyszerre, vagy gyakran egymás után.

Természetesen a tünetek fellépte nagyon egyénfüggő. Van aki a legkisebb mennyiségre is már tünetekkel reagál.

Budai AllergiaKözpont

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Ételintolerancia okai

Az étel-intolerancia hátterében igen sok tényezõ szerepelhet. Számos intoleranciánál - pl. a laktóz-érzékenységnél - az adott ételt (laktózt) lebontó enzim hiányzik az illetõ szervezetébõl. Ekkor a lebontatlan anyagot legtöbbször a vastagbélben élõ normális bélflóra baktériumai bontják le. Ez pedig gáztermelődéshez, elégtelen folyadékfelszíváshoz, következményes hasmenéshez, felfúvódáshoz vezet. Igen gyakori, hogy ételekhez mesterségesen hozzáadott adalékanyagokat nem szeret a bélrendszerünk. Ezek lehetnek glutamátok, színezékanyagok, tartósítószerek, stb.

A szulfitok szintés sok embernél okoznak intoleranciát. Szulfitok találhatóak természetes formában a vörösborban, de felhasználják õket mesterségesen is, pl. gombanövekedést megelõzõ szerként.

Másik nagy csoport a szalicilátok, mely természetes formában megtalálhatóak sok gyümölcsben, zöldségben, mogyoróban, kévában, gyümölcslevekben, sörben, borban. Az aszpirin szintén a szalicilátok egyik képviselõje. Az arra érzékeny betegekben a szalicilátok fogyasztása tüneteket eredményezhet.

Kapcsolódó cikkünk

Mit nyújt nekem allergiásként az új, 244-es nanotechnológiás allergiateszt?

Az allergia-diagnosztikai fejlesztésekben világelsőnek számító bécsi egyetemi szakemberek csoportja, akik 10 éve az első generációs „ allergén diagnosztikai chip” kifejlesztésével váltak világhírűvé, az osztrák MacroarrayDx céggel együttműködésben nemrégiben kifejlesztették a diagnosztikai teszt új generációját, amivel még pontosabb diagnózist és terápiát kaphatnak az allergiások. A 244-es nanotechológiás allergiatesztet a világ számos országában alkalmazzák már sikeresen, mostantól hazánkban is elérhető.

Ételintolerancia vizsgálata

Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból - enzimhiány esetében, másrészt vérvizsgálatból - immunmodulált intolerancia - áll.

Laktóz intolerancia vizsgálat

A laktóz intolerancia vizsgálat lényege a szervezet által le nem bontott laktóznak a baktériumok általi megemésztéséből keletkező széndioxid kimutatása.

Amennyiben a laktáz enzim jelen van megfelelő mennyiségben a bélrendszerben, az elfogyasztott laktózt lebontja, mely ezt követően fel tud szívódni.

Laktáz enzim hiányában azonban az elfogyasztott laktózt a bélben élő baktériumok bontják le, emésztik meg. A bakteriális emésztés során széndioxid keletkezik. Ez az, aminek a jelenlétét a teszt során vizsgáljuk.

A laktóz intolerancia teszt laktóz elfogysztásából, majd két órán keresztül ismételt kilégzési (levegő kifújási tesztekkel) a termelődő gázok méréséből áll.

IgG mérés

Az immunmodulált ételintolerancia esetében az ételintolerancia vizsgálat a vérben lévő specifikus IgG szintek méréséből áll.

Ételintolerancia kezelése

Az étel-intolerancia kezelésének lényege, hogy a kérdéses ételt kerüljük el, vagy legfeljebb igen kis adagban fogyasszuk. Természetesen a megjelenõ tüneteket súlyosságuk szerint kezelni szükséges.

Ételintolerancia gyermekkorban

Leggyakoribb ételintolerancia a laktóz-intolerancia. Az újszülöttek még rendelkeznek laktáz enzimmel, mely működése a szoptatási időszak végén egyes embereknél megszűnik.

Gyermekeknél az ételintolerancia kivizsgálása, kezelése nagy gyakorlattal bíró szakorvost igényel. Hiszen a gyerekeknél még kifejezettebben igaz az, hogy a fejlődésükhöz minél változatosabb étkezésre van szükségük. Így bármelyik étel elhagyása csak nagyon körültekintő kivizsgálást követően javasolt.

Budai AllergiaKözpont

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértői

Dr. Hidvégi Edit PhD Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
Varga Dóra Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus, Oklevles táplálkozástudományi Szakember MSc
Sarnyai Tünde

Sarnyai Tünde

gyermek dietetikus

Hírek

Allergia kialakulása: ennyi mindentől függ, hogy allergiás lesz-e a baba

Allergia kialakulása: ennyi mindentől függ, hogy allergiás lesz-e a baba

Egyre több gyermeket és felnőttet érint az allergia. Sípoló légzés és vizes orrfolyás, hasfájás, hasmenés, ekcémás bőrtünetek és kiütések kapcsán is felmerülhet a gyanúja. Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyászt, a Budai Allergiaközpont tüdőgyógyász, gasztroenterológus orvosát arról kérdeztük, vajon tehetünk-e valamit a megelőzés érdekében? Mitől függ az allergia kialakulása?

További részletek
7 meglepő dolog, ami allergiát okozhat

7 meglepő dolog, ami allergiát okozhat

A kellemetlen légúti, bőr-, vagy akár az egész szervezetet érintő allergiás tüneteknek több oka is lehet. Néhány kevésbé ismert lehetséges allergénről beszélt dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA