Ételintolerancia

Ételintolerancia

Létrehozva: 2017.11.17 21:48 | Módosítva: 2021.03.23 10:23

Az étel-intolerancia - szemben az ételallergiával - nem az immunrendszer gyors válasza az élelmiszerre. Ételintolerancia esetében egyéb mechanizmusok állnak a tünetek hátterében. A tünetek nagyon hasonlóak lehetnek az ételallergia tüneteivel. Sokszor nehéz különbséget tenni közöttük. A leggyakoribb étel-intolerancia a laktóz-intolerancia. Laktóz található a tejben és számos mindennapi táplálékunkban.

Ételintolerancia tünetei

Ételintolerancia okai

Ételintolerancia vizsgálata

Ételintolerancia kezelése

Ételintolerancia gyermekkorban

Ételintolerancia tünetei

Az ételintolerancia tünetei közé elsősorban - de nem kizárólag - emésztőszervi tünetek tartoznak.

  • hányinger

  • gyomorfájdalom

  • felfújódás, puffadás

  • hányás

  • gyomorégés

  • hasmenés

  • fejfájás

  • idegesség, ingerlékenység

Az étel-intolerancia tüneteinek megjelenése dózis-függõ. Az ebben szenvedők tünetei addig nem jelennek meg, amíg a kérdéses ételből nem fogyasztanak nagyobb mennyiséget, vagy nem eszik azt nagy gyakorisággal.

Például a laktóz intolerancia esetében a betegek általában minden további nélkül megihatnak egy kis porhár tejet, vagy fogyaszthatják a kávét tejszínhabbal. Tüneteik mindössze akkor jelentkeznek, ha több pohár tejet isznak egyszerre, vagy gyakran egymás után.

Természetesen a tünetek fellépte nagyon egyénfüggő. Van aki a legkisebb mennyiségre is már tünetekkel reagál.

Budai AllergiaKözpont

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Ételintolerancia okai

Az étel-intolerancia hátterében igen sok tényezõ szerepelhet. Számos intoleranciánál - pl. a laktóz-érzékenységnél - az adott ételt (laktózt) lebontó enzim hiányzik az illetõ szervezetébõl. Ekkor a lebontatlan anyagot legtöbbször a vastagbélben élõ normális bélflóra baktériumai bontják le. Ez pedig gáztermelődéshez, elégtelen folyadékfelszíváshoz, következményes hasmenéshez, felfúvódáshoz vezet. Igen gyakori, hogy ételekhez mesterségesen hozzáadott adalékanyagokat nem szeret a bélrendszerünk. Ezek lehetnek glutamátok, színezékanyagok, tartósítószerek, stb.

A szulfitok szintés sok embernél okoznak intoleranciát. Szulfitok találhatóak természetes formában a vörösborban, de felhasználják õket mesterségesen is, pl. gombanövekedést megelõzõ szerként.

Másik nagy csoport a szalicilátok, mely természetes formában megtalálhatóak sok gyümölcsben, zöldségben, mogyoróban, kévában, gyümölcslevekben, sörben, borban. Az aszpirin szintén a szalicilátok egyik képviselõje. Az arra érzékeny betegekben a szalicilátok fogyasztása tüneteket eredményezhet.

Kapcsolódó cikkünk

A fűszerek is allergiát okozhatnak!

Akár elfogyasztva, akár a bőrre kenve, bizonyos fűszernövények kellemetlen tüneteket okozhatnak. Az ünnepi süteményekben gyakran használt, és a kozmetikumokban illatanyagként hozzáadott fahéj és vanília mellett a fokhagyma, a bors és a fűszerpaprika is okozhat allergiát.

Ételintolerancia vizsgálata

Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból - enzimhiány esetében, másrészt vérvizsgálatból - immunmodulált intolerancia - áll.

Laktóz intolerancia vizsgálat

A laktóz intolerancia vizsgálat lényege a szervezet által le nem bontott laktóznak a baktériumok általi megemésztéséből keletkező széndioxid kimutatása.

Amennyiben a laktáz enzim jelen van megfelelő mennyiségben a bélrendszerben, az elfogyasztott laktózt lebontja, mely ezt követően fel tud szívódni.

Laktáz enzim hiányában azonban az elfogyasztott laktózt a bélben élő baktériumok bontják le, emésztik meg. A bakteriális emésztés során széndioxid keletkezik. Ez az, aminek a jelenlétét a teszt során vizsgáljuk.

A laktóz intolerancia teszt laktóz elfogysztásából, majd két órán keresztül ismételt kilégzési (levegő kifújási tesztekkel) a termelődő gázok méréséből áll.

IgG mérés

Az immunmodulált ételintolerancia esetében az ételintolerancia vizsgálat a vérben lévő specifikus IgG szintek méréséből áll.

Ételintolerancia kezelése

Az étel-intolerancia kezelésének lényege, hogy a kérdéses ételt kerüljük el, vagy legfeljebb igen kis adagban fogyasszuk. Természetesen a megjelenõ tüneteket súlyosságuk szerint kezelni szükséges.

Ételintolerancia gyermekkorban

Leggyakoribb ételintolerancia a laktóz-intolerancia. Az újszülöttek még rendelkeznek laktáz enzimmel, mely működése a szoptatási időszak végén egyes embereknél megszűnik.

Gyermekeknél az ételintolerancia kivizsgálása, kezelése nagy gyakorlattal bíró szakorvost igényel. Hiszen a gyerekeknél még kifejezettebben igaz az, hogy a fejlődésükhöz minél változatosabb étkezésre van szükségük. Így bármelyik étel elhagyása csak nagyon körültekintő kivizsgálást követően javasolt.

Budai AllergiaKözpont

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértői

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Varga Dóra

Varga Dóra

dietetikus, oklevles táplálkozástudományi szakember MSc
Sarnyai Tünde

Sarnyai Tünde

gyermek dietetikus

Hírek

Miért ajánljuk allergiásoknak az allergén immunterápiát?

Miért ajánljuk allergiásoknak az allergén immunterápiát?

Az allergén immunterápia régóta elérhető kezelési mód légúti allergia esetén. Egyre többen választják tartós megoldást keresve, a tüneti kezelés helyett. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta, hogy milyen előnyökkel jár az alkalmazása.

További részletek
Nem múló nátha okai

Nem múló nátha okai

Az átlagos nátha, megfázás 7-10 napig tart, ennyi idő alatt jelentősen javulnak vagy megszűnnek a tünetek. Ha azonban az orrfolyás és a tüsszögés már hetek óta tart, gondolni kell arra, hogy más betegség áll a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta a nem múló nátha gyakori kiváltó okait.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat