Ételintolerancia

Ételintolerancia

Módosítva: 2023.11.08 11:36

Az étel-intolerancia - szemben az ételallergiával - nem az immunrendszer gyors válasza az élelmiszerre. Ételintolerancia esetében egyéb mechanizmusok állnak a tünetek hátterében. A tünetek nagyon hasonlóak lehetnek az ételallergia tüneteivel. Sokszor nehéz különbséget tenni közöttük. A leggyakoribb étel-intolerancia a laktóz-intolerancia. Laktóz található a tejben és számos mindennapi táplálékunkban.

Ételintolerancia tünetei

Ételintolerancia okai

Ételintolerancia vizsgálata

Ételintolerancia kezelése

Ételintolerancia gyermekkorban

Ételintolerancia tünetei

Az ételintolerancia tünetei közé elsősorban - de nem kizárólag - emésztőszervi tünetek tartoznak.

  • hányinger

  • gyomorfájdalom

  • felfújódás, puffadás

  • hányás

  • gyomorégés

  • hasmenés

  • fejfájás

  • idegesség, ingerlékenység

Az étel-intolerancia tüneteinek megjelenése dózis-függõ. Az ebben szenvedők tünetei addig nem jelennek meg, amíg a kérdéses ételből nem fogyasztanak nagyobb mennyiséget, vagy nem eszik azt nagy gyakorisággal.

Például a laktóz intolerancia esetében a betegek általában minden további nélkül megihatnak egy kis porhár tejet, vagy fogyaszthatják a kávét tejszínhabbal. Tüneteik mindössze akkor jelentkeznek, ha több pohár tejet isznak egyszerre, vagy gyakran egymás után.

Természetesen a tünetek fellépte nagyon egyénfüggő. Van aki a legkisebb mennyiségre is már tünetekkel reagál.

Online Bejelentkezés

Dr. Sárdi Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Ételintolerancia okai

Az étel-intolerancia hátterében igen sok tényezõ szerepelhet. Számos intoleranciánál - pl. a laktóz-érzékenységnél - az adott ételt (laktózt) lebontó enzim hiányzik az illetõ szervezetébõl. Ekkor a lebontatlan anyagot legtöbbször a vastagbélben élõ normális bélflóra baktériumai bontják le. Ez pedig gáztermelődéshez, elégtelen folyadékfelszíváshoz, következményes hasmenéshez, felfúvódáshoz vezet. Igen gyakori, hogy ételekhez mesterségesen hozzáadott adalékanyagokat nem szeret a bélrendszerünk. Ezek lehetnek glutamátok, színezékanyagok, tartósítószerek, stb.

A szulfitok szintés sok embernél okoznak intoleranciát. Szulfitok találhatóak természetes formában a vörösborban, de felhasználják õket mesterségesen is, pl. gombanövekedést megelõzõ szerként.

Másik nagy csoport a szalicilátok, mely természetes formában megtalálhatóak sok gyümölcsben, zöldségben, mogyoróban, kévában, gyümölcslevekben, sörben, borban. Az aszpirin szintén a szalicilátok egyik képviselõje. Az arra érzékeny betegekben a szalicilátok fogyasztása tüneteket eredményezhet.

Kapcsolódó cikkünk

Gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél

Cöliákia, lisztérzékenység, autoimmun gluténérzékenység – különböző néven is ismert a betegség, melynek során a glutén tartalmú ételek fogyasztása okoz tüneteket. A korai felismerés a komoly szövődmények megelőzése miatt nagyon fontos. Dr. Hidvégi Edit PhD gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan zajlik a gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél.

Ételintolerancia vizsgálata

Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból - enzimhiány esetében, másrészt vérvizsgálatból - immunmodulált intolerancia - áll.

Laktóz intolerancia vizsgálat

A laktóz intolerancia vizsgálat lényege a szervezet által le nem bontott laktóznak a baktériumok általi megemésztéséből keletkező széndioxid kimutatása.

Amennyiben a laktáz enzim jelen van megfelelő mennyiségben a bélrendszerben, az elfogyasztott laktózt lebontja, mely ezt követően fel tud szívódni.

Laktáz enzim hiányában azonban az elfogyasztott laktózt a bélben élő baktériumok bontják le, emésztik meg. A bakteriális emésztés során széndioxid keletkezik. Ez az, aminek a jelenlétét a teszt során vizsgáljuk.

A laktóz intolerancia teszt laktóz elfogysztásából, majd két órán keresztül ismételt kilégzési (levegő kifújási tesztekkel) a termelődő gázok méréséből áll.

IgG mérés

Az immunmodulált ételintolerancia esetében az ételintolerancia vizsgálat a vérben lévő specifikus IgG szintek méréséből áll.

Ételintolerancia kezelése

Az étel-intolerancia kezelésének lényege, hogy a kérdéses ételt kerüljük el, vagy legfeljebb igen kis adagban fogyasszuk. Természetesen a megjelenõ tüneteket súlyosságuk szerint kezelni szükséges.

Ételintolerancia gyermekkorban

Leggyakoribb ételintolerancia a laktóz-intolerancia. Az újszülöttek még rendelkeznek laktáz enzimmel, mely működése a szoptatási időszak végén egyes embereknél megszűnik.

Gyermekeknél az ételintolerancia kivizsgálása, kezelése nagy gyakorlattal bíró szakorvost igényel. Hiszen a gyerekeknél még kifejezettebben igaz az, hogy a fejlődésükhöz minél változatosabb étkezésre van szükségük. Így bármelyik étel elhagyása csak nagyon körültekintő kivizsgálást követően javasolt.

Téma szakértője

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK