Ételallergia

Ételallergia

Az ételallergia az immunrendszer kóros válasza. Akkor fordul elő, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek ismer fel valamely ételösszetevőt - legtöbbször fehérjét -, és beindítja a védekezési reakciót ellene. Az allergia tüneteit akkor látjuk, amikor a védekező ellenanyagok harcra kelnek a veszélyesnek vélt összetevővel szemben.

Ételallergia tünetei

Ételallergia okai

Ételallergia vizsgálata

Ételallergia gyerekkorban

Allergiavizsgálatról bővebben

A leggyakoribb allergiát okozó ételek felnőtteknél: tojás, kagyló, halak, mogyoró. Gyermekeknél a leggyakoribb allergének a tej, a szója-ételek, a kagyló, a mogyoró.

Ételallergia tünetei

Az ételallergia tünetei nem mindig a tápcsatornához kötődnek. Gyakran látunk a bélrendszertől távoli, az ételallergiához első látásre nehezen köthető tüneteket. Olyan tüneteket, melyek más betegségekre is jellemző tünetek lehetnek. Éppen ezért fontos, hogy az ételallergia diagnózisát szakorvos állítsa fel.

Ételallergia során lezajló immunválasz eredménye az allergiás tünetek megjelenése. A tünetek
fajtája attól függ, hol szabadul fel nagyobb mennyiségű hisztamin a szervezetben.

 • Ha az orr-garat részen, akkor az orrviszketéssel, orrdugulással, orrfolyással, garatviszketéssel, gégeödémával járhat.

 • Ha a bőrön, úgy csalákiütés, ekcéma jelentkezhet.

 • Ha a gyomor-bélrendszerben, akkor hasi fájdalom, hasi görcsök, hasmenés, hányás lehet az eredménye.

Sokszor azonban a tünetek keverve jelentkeznek egyszerre több szervben is.

Az ételallergia tünetei az igen enyhétől a súlyosig terjedhetnek. A tüneteket kiváltó ételmennyiség emberről emberre változhat. A leggyakoribb ételallergia tünetek:

 • csalánkiütés

 • hányinger

 • gyomorfájdalom

 • hasmenés

 • bőrviszketés

 • nehézlégzés

 • mellkasi fájdalom

 • légutak duzzanata

 • anafilaxia

Ételallergia okai

Az ételallergia oka az étel valamely összetevőjével - legtöbbször fehérje - szemben kialakuló immunrendszeri érzékenység. Előfordulásához a tüneteket megelőzően legalább egyszer már találkoznia kellett a szervezetnek a kérdéses kémiai anyaggal.

Immunválasz az éteallergia okára

Legelső alkalommal, amikor az ember elfogyasztja a problémát okozó anyagot, a szervezet veszélyesként ismeri fel. A veszély-helyzet aktiválja az immunrendszert, mely eredménye többek között IgE ellenanyag termelése. Amennyiben az ételt újra elfogyasztjuk, az nagy mennyiségű, előre legyártott IgE ellenanyagokat és más kémiai vegyületeket (pl. hisztamin) szabadít fel. A szervezet reakciójának a célja eliminálni a veszélyesként felismert anyagot a szervezetből. A felszabadult hisztamin tüneteket okozhat a bélrendszerben, a légzőrendszerben, a bőrön és a szív-érrendszerben.

Ételallergia gyakorisága

Az ételallergia a felnőttek kb. 1%-át, a gyermekek 7%-át érinti. A gyermekek ételallergiája sokszor felnőtkorra visszahúzódik.

Az ételallergia sokszor családon belüli hamozódást mutat, ami az öröklõdési lehetõséget veti fel.

Legagyakoribb ételallergiát okozó ételek

 • tejfehérje (kazein)

 • tojás

 • mogyoró

 • szója

 • dió

 • kagyló

 • eper

Az ételallergiát el kell különíteni az étel intoleranciától (pl. laktóz intolerancia, fruktóz intolerancia).

Hasonlóan nem keverendő össze, noha a tünetei igen közeliek, az autimmun lisztérzékenységgel.

Továbbá el kell különíteni a csökkent hisztamin lebontási képességtől (hisztamin intolerancia)

Ételallergia vizsgálat

Az Budai AllergiaKözpontban elérhető mindenféle étel allergia vizsgálat. Több száz allergénnel. IgE és IgG mediálta allergiák.

Allergén csoportok - a teljesség igénye nélkül:

 • gabonák

 • gliadin (lisztérzékenség-cöliákia)

 • húsok

 • tej, tojás

 • gyümölcsök

 • zöldségek

 • fűszerek

 • tengeri élőlények

 • tartósító szerek

 • színezékek

 • egyéb adalékok

Ételallergia vizsgálat során a gyanús ételek tesztelése a következő lépés. Ez négyféleképpen történhet:

Vérvétel

Vérvételes ételallergia vizsgálat során meghatározzuk az adott élelmiszer ellen a szervezetben jelenlevő ellenanyag IgE (IgG) szintjét - ha magas, az allergia gyanú megerősödik, ha alacsony, a gyanú gyengül.

Vérből végzett allergia vizsgálatot azonnal, sorban állás nélkül végzünk. Az eredményt 1 héten belül elektronikusan megküldjük.

Alkaros bőrteszttel - Prick teszt

Prick teszt során összehozzuk a szervezetet a kérdéses étellel, ha reagál rá, akkor a gyanú megerősödik, ha nem reagál, akkor a gyanú gyengül

Terheléses vizsgálat

Terheléses vizsgálat során étkezéssel hozzuk össze a szervezetet a kérdéses étellel (ez több órás vzsgálat, és akkor jön számításba, ha a gyanús ételből nem rendelkezünk laboratóriumi kivonattal)

Kihagyásos vizsgálat

Kihagyatjuk a kérdéses élelmiszert az étkezésből - ha a tünetek enyhülnek, megszűnnek, a gyanú megerősödik

Az ételallergia vizsgálatot mindig szakszerűen kell végezni! Nagyon fontos, hogy az ételallergia kezelése a kérdéses étel elhagyásából áll! Márpedig a változatos étrendből csak azt az ételt szabad kihagyni, amit feltétlenül szükséges! Azt viszont mindenképpen.

Ételallergia kezelése

Az ételallergia kezelése a panaszt okozó étel elhagyásából áll. Sajnos ebben az allergiában nem ismert olyan gyógyszer, mely az allergiát okozó élelmiszer további fogyasztását lehetővé tenné.

Az ételallergia kezelésénél éppen ezért nagyon fontos a pontos kivizsgálás. Az éltelallergia kezelését jelentő elhagyás csak azt az ételt érintheti, ami valóban tüneteket okoz!

Ételallergia gyerekkorban

Gyermekeknél a legismertebb allergének a tej, tojás, szója, hal, eper és mogyoró, de szinte nincs olyan táplálék, amire allergiát nem írtak volna még le. Gyermekkorban az ételallergia 1-2 éves kor körül jelentkezhet először. Az esetek többségében a gyermekkori ételallergia felnőtt korra visszahúzódik.

Az ételallergia gyakorisága felnőtt korban 1,5-2 % körülire tehető, gyermekkorban –különösen csecsemőkorban– ez ennél jóval magasabb, elérheti akár a 6-7 %-ot is.

Tünetek: Az ételallergiák tünetei a gyomor- és bélrendszerben, a bőrön és a légzésben jelentkezhetnek. A kicsinél véres széklet, testszerte száraz, ekcémás bőr jelentkezhet. Allergiás reakció lehet a hányás, hasmenés, haspuffadás, csalánkiütés és orrfolyás is. A csecsemőkori krónikus középfülgyulladások okozója is lehet táplálékallergia.

Az ételallergia megelőzésében a megfelelő táplálásnak kiemelt szerepe van. A fejlődő bélrendszer kezdetekben sokkal több nagy molekulát - így problémát okozó fehérje részeket is - átenged a falán a véráramba. Olyanokat is, melyeket felnőttkorban lebont, megemészt.

A gyermekek helyes táplálása a tudománynak is egy folyamatosan változó szelete. Jelen álláspont szerint a hozzátáplálás fél éves kortól engedett.

A gyermekkori ételallergiák nem tévesztendőek össze a sokkal gyakoribb étel intoleranciával! Ez utóbbiak között szerepel pl a laktóz érzékenység. Hasonlóan nem keverendő össze az autoimmun betegségekkel, mint pl. a lisztérzékenység.

Sokszor a bőrön lévő kiütéseket is ételallergiának róják fel, noha "csak" kontakt ekcémáról, esetleg atópiás dermatitisről van szó.

A gyermekkori ételallergia vizsgálata éppen ezért nagy körültekintést, nagy szakmai tapasztalatot igényel!

Allergiavizsgálatról bővebben

Ételallergia vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzilium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni. Bővebben erről itt olvashat: 

Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból - enzimhiány esetében, másrészt vérvizsgálatból - immunmodulált intolerancia - áll. Bővebben erről itt olvashat: 

Hasonló témák

Budai AllergiaKözpont

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire