Ételallergia

Ételallergia

Létrehozva: 2017.11.17 21:48 | Módosítva: 2019.06.06 14:30
Az ételallergia hátterében az immunrendszer kóros válasza. Akkor fordul elő, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek ismer fel valamely étel összetevőt - legtöbbször fehérjét -, és beindítja a védekezési reakciót ellene. Az allergia tüneteit akkor látjuk, amikor a védekező ellenanyagok harcra kelnek a veszélyesnek vélt összetevővel szemben.

Ételallergia tünetei

Ételallergia okai

Ételallergia vizsgálata

Ételallergia gyerekkorban

Allergiavizsgálatról bővebben

Az ételallergia hazánkban a felnőttek kb. 1%-át, a gyermekek 7%-át érinti. A gyermekek ételallergiája sokszor felnőtkorra visszahúzódik. Sokszor családon belüli hamozódást mutat, ami az öröklõdési lehetõséget veti fel.

A leggyakoribb allergiát okozó ételek felnőtteknél: tojás, kagyló, halak, mogyoró. Gyermekeknél, a külföldi szakirodalom szerint, a leggyakoribb allergének a tej, a szója, tojás, halfélék és tenger gyümölcsei, és az olajos magvak, .

Ételallergia tünetei

Az ételallergia tünetei nem mindig a tápcsatornához kötődnek. Gyakran látunk a bélrendszertől távoli, az ételallergiához első látásre nehezen köthető tüneteket. Olyan tüneteket, melyek más betegségekre is jellemzőek lehetnek. Éppen ezért fontos, hogy az ételallergia diagnózisát szakorvos állítsa fel.

Ételallergia során lezajló immunválasz eredménye az allergiás tünetek megjelenése. A tünetek
fajtája attól függ, hol szabadul fel nagyobb mennyiségű hisztamin a szervezetben. A hisztamin az allergiás reakciók során felszabaduló anyag, amely felelős a tünetek kialakulásáért, például a duzzanatért, viszketésért.

Az ételallergia lehetséges tünetei:

  • Orr-garat részen megjelenő tünetek: orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, garatviszketés, gégeödéma.

  • Bőrtünetek: csalákiütés, ekcéma.

  • Gyomor-bélrendszerben megjelenő tünetek: hasi fájdalom, hasi görcsök, hasmenés, hányás is jelentkezhet.

  • Egész szervezetet érintő: ilyen tünet például az anafilaxia, az anafilaxiás sokk.

Sokszor azonban a tünetek komplexen jelentkeznek, egyszerre több szervben is.

Az ételallergia tünetei az igen enyhétől a súlyosig terjedhetnek. A tüneteket kiváltó ételmennyiség egyénenként változó lehet.

A leggyakoribb ételallergia tünetek:

  • csalánkiütés

  • hányinger

  • gyomorfájdalom

  • hasmenés

  • bőrviszketés

  • nehézlégzés

  • mellkasi fájdalom

  • légutak duzzanata

  • anafilaxia

Ételallergia okai

Az ételallergia oka az étel valamely összetevőjével - legtöbbször fehérje - szemben kialakuló immunrendszeri érzékenység. Előfordulásához a tüneteket megelőzően legalább egyszer már találkoznia kellett a szervezetnek a kérdéses kémiai anyaggal.

Immunválasz az ételallergia okára

Legelső alkalommal, amikor az ember elfogyasztja a problémát okozó anyagot, a szervezet veszélyesként ismeri fel. A veszély-helyzet aktiválja az immunrendszert, mely eredménye többek között IgE ellenanyag termelése. Amennyiben az ételt újra elfogyasztjuk, az nagy mennyiségű, előre legyártott IgE ellenanyagokat és más kémiai vegyületeket (pl. hisztamin) szabadít fel. A szervezet reakciójának a célja eliminálni a veszélyesként felismert anyagot a szervezetből. A felszabadult hisztamin tüneteket okozhat a bélrendszerben, a légzőrendszerben, a bőrön és a szív-érrendszerben.

Legagyakoribb ételallergiát okozó ételek

  • tejfehérje (kazein)

  • tojás

  • mogyoró

  • szója

  • dió

  • kagyló

  • eper

Az ételallergia tünetei igencsak hasonlóak mind a cöliákia, mind a hisztamin intolerancia és akár az étel intolerancia esetében is, ám ezek nem keverendőek össze. Mindegyik más-más terápiát igényel.

Ételallergia vizsgálat

Az Budai AllergiaKözpontban elérhető mindenféle étel allergia vizsgálat. Több száz allergénnel. IgE és IgG mediálta allergiák.

Kapcsolódó cikkünk

5 tipp, amivel meglepheti allergiás, asztmás kedvesét

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium (ACAAI) összegyűjtötte azokat a lényeges szempontokat, amelyeket érdemes szem előtt tartani, ha allergiás, vagy asztmás párunkat szeretnénk valamilyen ajándékkal meglepni. Bryan Martin allergológus, az ACAAI elnöke szerint ezen a napon az egészség is épp oly fontos, mint a romantika, figyelmetlenségünkkel pedig a legjobb szándék ellenére is nagyon kellemetlen perceket szerezhetünk kedvesünknek.

Allergén csoportok - a teljesség igénye nélkül:

  • gabonák

  • gliadin (lisztérzékenség-cöliákia)

  • húsok

  • tej, tojás

  • gyümölcsök

  • zöldségek

  • fűszerek

  • tengeri élőlények

  • tartósító szerek

  • színezékek

  • egyéb adalékok

Ételallergia vizsgálat során a gyanús ételek tesztelése a következő lépés.

Ételallergia jellemző diagnsztikai eljárásai:

  • Vérvétel: a vérvételes ételallergia vizsgálat során meghatározzák az adott élelmiszer ellen a szervezetben jelenlevő ellenanyag IgE (IgG) szintjét - ha magas, az allergia gyanú megerősödik, ha alacsony, a gyanú gyengül. 

  • Alkaros bőrteszttel - Prick teszt. A Prick teszt során összehozzák a szervezetet a kérdéses étellel, ha reagál rá, akkor a gyanú megerősödik, ha nem reagál, akkor a gyanú gyengül

  • Terheléses vizsgálat: a terheléses vizsgálat során a szervezetet a kérdéses étellel "terhelik", majd megfigyelik a tüneteket. (ez több órás vzsgálat, és akkor jön számításba, ha a gyanús ételből nem rendelkezünk laboratóriumi kivonattal)

  • Kihagyásos vizsgálat: Kihagyatják a kérdéses élelmiszert az étkezésből - ha a tünetek enyhülnek, megszűnnek, a gyanú megerősödik

Az ételallergia vizsgálatot mindig szakszerűen kell végezni! Nagyon fontos, hogy az ételallergia kezelése a kérdéses étel elhagyásából áll! Márpedig a változatos étrendből csak azt az ételt szabad kihagyni, amit feltétlenül szükséges! Azt viszont mindenképpen.

Ételallergia kezelése

Az ételallergia kezelése a panaszt okozó étel elhagyásából áll. Sajnos ebben az allergiában nem ismert olyan gyógyszer, mely az allergiát okozó élelmiszer további fogyasztását lehetővé tenné.

Az ételallergia kezelésénél éppen ezért nagyon fontos a pontos kivizsgálás. Az ételallergia kezelését jelentő elhagyás csak azt az ételt érintheti, ami valóban tüneteket okoz!

Ételallergia gyerekkorban

Gyermekeknél a legismertebb allergének a tej, tojás, szója, hal, eper és mogyoró, de szinte nincs olyan táplálék, amire allergiát nem írtak volna még le. Gyermekkorban az ételallergia 1-2 éves kor körül jelentkezhet először. Az esetek többségében a gyermekkori ételallergia felnőtt korra visszahúzódik.

Az ételallergia gyakorisága felnőtt korban 1,5-2 % körülire tehető, gyermekkorban –különösen csecsemőkorban– ez ennél jóval magasabb, elérheti akár a 6-7 %-ot is.

Az ételallergiák tünetei a  gyermekeknél véres széklet, testszerte száraz, ekcémás bőr formájában jelentkezhet. Allergiás reakció lehet a hányás, hasmenés, haspuffadás, csalánkiütés és orrfolyás is. A csecsemőkori krónikus középfülgyulladások okozója is lehet táplálékallergia.

Az ételallergia megelőzésében a megfelelő táplálásnak kiemelt szerepe van. A fejlődő bélrendszer kezdetekben sokkal több nagy molekulájú - így problémát okozó- fehérje részeket is átenged a falán a véráramba. Olyanokat is, melyeket felnőttkorban lebont, megemészt. A gyermekek helyes táplálása a tudománynak is egy folyamatosan változó szelete. Jelen álláspont szerint a hozzátáplálás fél éves kortól engedett.

A gyermekkori ételallergiák nem tévesztendőek össze a sokkal gyakoribb étel intoleranciával! Ez utóbbiak között szerepel pl a laktóz érzékenység. Hasonlóan nem keverendő össze az autoimmun betegségekkel, mint pl. a lisztérzékenység.

Sokszor a bőrön lévő kiütéseket is ételallergiának róják fel, noha "csak" kontakt ekcémáról, esetleg atópiás dermatitisről van szó.

A gyermekkori ételallergia vizsgálata éppen ezért nagy körültekintést, nagy szakmai tapasztalatot igényel!

Allergiavizsgálatról bővebben

Ételallergia vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzilium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni. Bővebben erről itt olvashat: 

Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból - enzimhiány esetében, másrészt vérvizsgálatból - immunmodulált intolerancia - áll. Bővebben erről itt olvashat: 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Hisztamin-intolerancia

Laktózintolerancia tünetei és kezelése

Cöliákia kezelése

Fruktóz intolerancia, malabszorpció

Tejfehérje allergia

Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértői

Varga Dóra Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus, Oklevles táplálkozástudományi Szakember MSc
Dr. Sárdi Krisztina Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus
Dr. habil. Réthy Lajos PhD Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Hírek

Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Légúti allergiásként tapasztalta már, hogy bizonyos ételek fogyasztásakor kapar a torka, égő, viszkető érzés jelentkezik a szájüregben? Ezeket a tüneteket keresztallergia okozhatja. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy felesleges diétás megszorítások helyett, ilyenkor célszerű vizsgálattal meghatározni, hogy pontosan mi az az élelmiszer, amit kerülnie kell annak érdekében, hogy a tüneteket megelőzze.

További részletek
5 tény a parlagfű allergiáról

5 tény a parlagfű allergiáról

Közel 2 millióan szenvednek ezekben a hetekben parlagfű allergiától az országban. A gyerekeket, felnőtteket és idősebbeket is érintő tünetekről és kezelésükről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA