Laktózintolerancia vizsgálata

Laktózintolerancia vizsgálata

Módosítva: 2023.11.29 15:16

A laktózintolerancia olyan állapot, amelyben a szervezet képtelen megfelelően lebontani a tejcukrot. A laktózintolerancia hátterében a tejcukor lebontásáért felelős laktáz enzim hiánya áll. Ennek következtében a tejtermékek fogyasztását kellemetlen emésztési problémák, puffadás és hasmenés kíséri. A laktózintolerancia világszerte számos embert érint már gyermekkortól kezdve. A következő cikkben bemutatjuk a laktózintolerancia betegségét, külön kitérve a laktózintolerancia kivizsgálására és a kezelési lehetőségekre.

Laktózintoleranciával kapcsolatos szolgáltatásaink az Allergia Központban
Mit jelent a laktózintolerancia?
Milyen tünetekkel jellemezhető a laktózintolerancia?
Miben különbözik a laktózintolerancia és a tejfehérje allergia?
Hogyan diagnosztizálják a laktózintoleranciát?
Hogyan kezelhető a laktózintolerancia?

 

Laktózintoleranciával kapcsolatos szolgáltatásaink az Allergia Központban

Mit jelent a laktózintolerancia?

A laktózintolerancia vagy más néven laktózérzékenység az ételintoleranciák csoportjába tartozik. A laktózintolerancia azt jelenti, hogy a szervezet nem tolerálja a laktózt, és a laktóztartalmú ételek elfogyasztása után tipikus tünetek jelentkeznek. A laktózintolerancia azokban az emberekben alakul ki, akikben hiányzik a laktáz nevű enzim. A laktázt normális esetben a vékonybelet bélelő sejtek termelik. A laktáz enzim feladata a laktóz, vagyis a tejcukor lebontása. Akikben tehát hiányzik ez az enzim, a tejtartalmú ételek elfogyasztása után a belekben marad a tejcukor. A tejcukor a tej és tejtermékek alapvető összetevője, rengeteg étel tartalmazza. A laktózintolerancia kialakulhat már gyermekkorban, de sokkal gyakoribb, hogy a laktózintolerancia több év alatt alakul ki, ezért gyakrabban érinti a serdülőket és a felnőtteket. A veleszületett laktózintolerancia nagyon ritka, ez a laktáz enzim genetikai, veleszületett hiányát jelenti. A laktózintolerancia legtöbb esete szerzett, vagyis a laktáz enzim termelődése károsodik az élet során. Ez lehet valamilyen betegség vagy a bélrendszer sérülésének következménye is.
A laktózintolerancia az életminőséget jelentősen befolyásolhatja. Laktózintolerancia esetén a laktózt tartalmazó ételek és italok fogyasztása hasi diszkomfortot, puffadást, hasmenést és hasi fájdalmat okozhat. A laktózintolerancia tüneteinek súlyossága egyénenként változó. Vannak, akik kis mennyiségű laktózt még képesek elviselni az étrendjükben, például a joghurtot és a sajtot minden tünet nélkül megehetik. Másoknál már ilyen kevés laktóz elfogyasztása is kiváltja a laktózintolerancia tüneteit. A laktózintolerancia kezelése éppen ezért egyéni. Vannak általános követendő elvek a laktózintolerancia esetén, azonban mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia, hogy számára mennyi laktóz viselhető még el.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen tünetekkel jellemezhető a laktózintolerancia?

A laktózintolerancia tünetei általában az emésztési folyamat során jelentkeznek, vagyis kb. 30-120 perccel a laktóz tartalmú étel elfogyasztása után. A laktózintolerancia tünetei a tejcukor emészthetetlensége miatt alakulnak ki. A bélben maradó, lebontatlan tejcukor a következő jellegzetes tüneteket okozza a laktózintolerancia érintettjeinek:Laktózintolerancia vizsgálata

 • Puffadás és gázok: A laktóz nem megfelelő lebontása a vastagbélben gázok képződéséhez vezethet, ami puffadáshoz és hasi fájdalomhoz vezethet.
 • Hasmenés: A laktóz emésztési zavara hasmenést okozhat. A lebontatlan tejcukor ozmotikusan aktív anyag, ami vizet tart vissza és hasmenést okozhat.
 • Hasi fájdalom, görcsök: Az emésztetlen laktóz a bélrendszerben irritációt okozhat, ami hasi fájdalomhoz, vagy akár görcsök kialakulásához is vezethet.
 • Émelygés: Néhány embernél émelygés vagy hányinger is előfordulhat.
 • Székrekedés: Bár nem gyakori, de a székrekedés is lehet a laktózintolerancia tünete.

A tünetek súlyossága nagyon változó a laktózintolerancia esetén. A fent felsorolt tünetek súlyossága egyrészt függ az egyéni tűrőképességtől, valamint az elfogyasztott laktóz mennyiségétől. Vannak, akiknél csak nagyobb mennyiségű, például egy pohár tej elfogyasztása után jelentkeznek a laktózintolerancia tünetei, míg másoknál, már kevesebb is elég. A laktózintolerancia tünetei hasonlóak a tejfehérje allergia vagy más ételallergiák és ételintoleranciák tüneteihez, így a laktózintolerancia pontos kivizsgálása fontos a differenciál diagnosztikában.

Miben különbözik a laktózintolerancia és a tejfehérje allergia?

A laktózintolerancia és a tejfehérje allergia tünetei nagyon hasonlóak. Mindkettő állapot a tejtermékek emésztési nehézségét jelenti és következményesen hasonló tünetekkel jár. Valójában azonban a két betegség nagyban különbözik egymástól és más kezelést is igényel. A laktózintoleranciában szenvedő egyének nem termelnek egy laktáz nevű enzimet, míg a tejfehérje-allergia a tehéntejre adott rendellenes immunrendszeri reakciót jelenti. A tejfehérje allergia esetében az allergén a fehérje egyik összetevője, míg a laktóz a tejben és más tejtermékekben található cukor (vagyis egy szénhidrát összetevő). A tehéntejben található fő fehérjéket kazeinnek és tejsavónak nevezik. Ha a szervezetünk nem állít elő egy laktáz nevű enzimet, nem tudjuk megemészteni a laktózt, és ez olyan tüneteket okoz, mint a hasi fájdalom, puffadás, gázok, hányinger és hasmenés. A tejfehérje allergia ezzel szemben a tehéntejre adott kóros, fokozott immunrendszeri válasz. A laktózintoleranciával ellentétben, a tejfehérje allergia felnőtteknél kevésbé gyakori. A tejfehérje allergia tünetei közé tartozhat többek között a véres széklet, sípoló légzés, köhögés és hányás. A tejfehérje allergia tehát egy sokkal súlyosabb betegség, és teljesen kerülendő a tejfehérjét tartalmazó ételek fogyasztása ilyenkor. A tejfehérje allergia kezelése is bonyolultabb, mint a laktózintolerancia kezelése.

Kapcsolódó cikkünk

Milyen alkoholt fogyaszthatok gluténérzékenyként?

Gluténmentes diéta mellett arra is figyelni kell, hogy milyen alkoholt fogyasztunk. Egyes alkoholok, koktélok ugyanis glutént tartalmaznak.

Hogyan diagnosztizálják a laktózintoleranciát?

A laktózintolerancia kivizsgálására több teszt is létezik. Habár a laktózintolerancia tünetei tipikusak és sokan úgy érkeznek az orvoshoz, hogy gyanítják a laktózintolerancia meglétét, ennek orvosi bizonyítása továbbra is fontos. Az öndiagnózis és a tejtermékek teljes kizárása étrendből veszélyes lehet, mert a tej és tejtermékek fontos tápanyagforrások, és azok teljes kizárása táplálkozási hiányosságokhoz vezethet. Az orvos segítségével kidolgozott megfelelő diagnosztikai stratégia segíthet azonosítani a probléma okát és hatékonyan kezelni a tüneteket.

A tejtermékek elfogyasztását követő tipikus tünetek felvetik a súlyosabb, tejfehérje allergia gyanúját is. A két betegséget el kell tudni különíteni egymástól, melyekre számos speciális teszt létezik. A laktózintolerancia kivizsgálásában a részletes anamnézis felvétel és a fizikális vizsgálat képezik az első lépéseket. Az orvos először áttekinti a beteg tüneteit, beleértve a puffadást, hasmenést, hasi fájdalmat és egyéb emésztési problémákat. A részletes anamnézis segít az orvosnak azonosítani az esetleges laktózintolerancia gyanúját. A laktózintolerancia diagnózisa azonban speciális vizsgálatok után mondható ki. A laktózintolerancia vizsgálatai közé tartoznak a következők:

Eliminációs diéta

Az orvos eliminációs diétát javasolhat, amely során a beteg elhagyja az étrendjéből a tejtermékeket és más laktóztartalmú élelmiszereket egy ideig. Ha a tünetek javulnak, majd visszatérnek a laktóz fogyasztásakor, az megerősíti a laktózintolerancia gyanúját.

Hidrogén kilégzési teszt

A laktózterhelési teszt során a beteg laktóztartalmú italt vagy ételt fogyaszt. Ezután rendszeres időközönként elemzik a leheletét, hogy megmérjék benne a hidrogén mennyiségét. Ha a lehelletben magas hidrogénszint van jelen, az a laktóz nem megfelelő emésztésére utal, ezáltal diagnosztizálható a laktózintolerancia.

Laktóztolerancia teszt

Ez a teszt a laktóz felszívódását méri az emésztőrendszerben. A laktóztolerancia teszt előtt koplalás szükséges, hogy ne legyen más anyag a belekben. Ezután laktózt tartalmazó folyadékot iszik a beteg, amennyiben pedig a következő 24 órában hasmenés jelentkezik, valószínű a laktózintolerancia megléte. A székletben vizsgálható ezután a laktóztermékek megléte.

Széklet savassági teszt

Ezt a tesztet csak csecsemőknél és kisgyermekeknél alkalmazzák a laktózintolerancia bizonyítására. A teszt lényege, hogy székletmintát vesznek az érintett gyermektől, és mérik a székletben lévő tejsav mennyiségét. A székletmintában kimutatható a nem emésztett laktóz által termelt tejsav és glükóz, valamint egyéb zsírsavak. A széklet nagyobb tejsav mennyisége laktózintoleranciára utal.laktóz intolerancia vizsgálat

Vérvétel

Egyes esetekben a vércukorszint és a laktózszint ellenőrzése is segíthet a laktózintolerancia diagnózisában.

Genetikai tesztek

A laktózintolerancia néhány formáját genetikai tesztek segítségével lehet azonosítani, például a laktáz enzim hiányára utaló genetikai variációk azonosításával.

Hogyan kezelhető a laktózintolerancia?

A laktózintolerancia kezelése két alapvető pilléren nyugszik. Egyrészt a laktózintolerancia tünetei elkerülhetőek azáltal, ha az illető nem fogyaszt laktóz tartalmú ételeket, vagyis tejtermékeket. Másrészt, mivel a laktózintolerancia hátterében enzimhiány áll, az enzim pótlásával megszűnnek a tünetek. A laktózintolerancia kezelése ezzel a két módszerrel történik, ám személyre szabva. A tejtermékek teljes kerülése ugyanis nem ajánlott, főként nem a kisgyermekek számára. A tejtermékek a csontok növekedéséhez és fenntartásához szükséges kalcium elengedhetetlen forrása. Ezért a tejtermékek étrendből való kiiktatása helyett ki kell próbálni többféle tejterméket, hogy lássuk, melyeket képes tolerálni a gyermek. Ez egy hosszabb folyamat és kísérletezés az ételekkel. Bár a laktózintolerancia tünetei kellemetlenek lehetnek, fontos tudni, hogy az állapot nem károsítja a szervezetet. A következő módszerek segíthetnek a laktózintolerancia kezelésében:

 • Laktáz kiegészítők: Laktáz enzimet tartalmazó kiegészítők segíthetnek az emésztés javításában laktózintolerancia esetén
 • Laktózmentes termékek: Számos olyan termék létezik a piacon, amelyek kifejezetten laktózmentesek, lehetőséget adva az érintetteknek a tejtermékek fogyasztására.
 • Étrendi módosítások: A tejcukor fogyasztásának csökkentése vagy elkerülése segíthet minimalizálni a tüneteket. Tudatos étrendi tervezéssel az érintettek élvezhetik az alternatív tejtermékeket, például a mandula- vagy szójatejet.
 • Élelmiszer címkék olvasása: A bolti termékek címkéjének figyelmes olvasása segíthet elkerülni a laktóztartalmú élelmiszereket.

  Téma szakértője

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok