Crohn betegség

Létrehozva: 2017.04.18 10:51 | Módosítva: 2017.12.11 11:19
A Crohn betegség egy az egész életen át tartó gyulladásos bélbetegség, mely a colitis ulcerosával együtt alkotja az úgynevezett IBD (Inflammatory bowel disease) betegség csoportját. A Crohn betegségre a bélfal valamennyi rétegére terjedő gyulladásos folyamatjellemző, melyben a bél nyálkahártyáján mély fekélyek, sebek alakulnak ki.

Kapcsolódó cikkünk

Puffadás ellen – ne csak a tünetet kezelje!

A puffadás nem pusztán kellemetlen, de komoly egészségügyi problémákra is felhívhatja a figyelmet. Dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát arról kérdeztük, hogy mi okozhatja és mit tehetünk puffadás ellen.

Cron betegség A betegségben általában a vékonybél utolsó és a vastagbél első szakasza érintett, de a tápcsatornában bárhol kialakulhat a szájüregtől a végbélnyílásig. A gyulladásos folyamat nem feltétlenül folytonos, a gyulladt területek és az ép bélszakaszok váltakoznak egymással.  

A betegség időnként nagyon fájdalmas és bénító tüneteket okoz, súlyos esetben életveszélyes szövődmények alakulhatnak ki. Néha viszont a betegség lefolyása egész enyhe.

A Crohn betegség lefolyásában fellángolások és nyugalmi periódusok váltakoznak, a betegség nyugalmi fázisát váratlanul- látszólag minden ok nélkül- súlyos tünetek követhetik.

A betegek egy része járó betegként ellátható, más részük kórházi kezelést igényel.

Mi okozhat Crohn betegséget?

Hogy mi okozza egész pontosan a Crohn betegséget még nem ismert.  Szakértők, a kialakulása hátterében többféle ok egyidejű fennállását valószínűsítik. Az egyik ilyen ok a szervezet védekező rendszerének (immunrendszer) rendellenesen működése, ezért a gyógyszeres kezelések egy része is ezt célozza.  Másik okként a környezeti hatások tehetők felelőssé, ezen belül is bizonyos korokozók szerepét feltételezik a betegség kialakulását illetően. A környezeti tényezők között például a dohányzás szerepét is vizsgálták, megállapították, hogy  a betegség lefolyását rossz irányban befolyásolja (szemben a colitis ulcerosaval, ahol a tüneteket javítja). A betegség kialakulásában genetikai tényezők szerepét is feltételezik, ezt támasztja alá, hogy a Crohn betegség örökletes lehet, családi halmozódást mutathat. Szintén genetikai tényezők szerepét erősíti, hogy a kelet-európai (askenázi) zsidó származású embereknél magasabb a betegség kialakulásának kockázata.

A betegségben szerepet játszó rizikófaktorok

Habár a betegség oka még teljes mértékben azonosítatlan, a következők növelik a betegség kialakulásának rizikóját:

 • Genetikai tényezők – az örökölt gének összefüggésben állnak a Crohn betegség kialakulásával

 • Immunológiai tényezők – a gyulladást a szervezet védekező rendszerének (immunrendszer)  rendellenes működésének tulajdonítják

 • Környezeti tényezők-         

 • Korábbi fertőzés – amelyek az immunrendszer kóros működését eredményez                                      

 • Dohányzás – dohányosokban rendszerint erősebben lépnek fel a tünetek

 • Táplálkozási és egyéb tényezők- a betegség gyakoribb a nyugati fejlett területeken, mint a világ szegényebb régióiban

A Crohn betegség tünetei

Fő tünetek

A betegség fő tünetei a görcsös hasi fájdalom és a hasmenés (néha véres, ürülhet genny és nyák is). Egyes esetekben a betegség olyan mértékű hasmenést okoz, hogy 10-20 alkalommal is rátör a szükség a betegre, jellemző az éjszakai székletek megjelenése is.

Egyéb tünetek:

 • fogyás                                                   

 • aphtosus fekélyek (sebek) a szájban

 • végbélrepedés

 • végbélsipoly

 • bőrelváltozások (pl: fájdalmas csomók főként a lábszár feszítő oldalán valamint fekélyes bőrelváltozások)

 • izületi fájdalom és gyulladás

 • szem egyes részeinek gyulladása

A tünetek eltérő intenzitással lépnek fel változó időn keresztül. Bizonyos állapotok vagy tevékenységek erősítik a tünetek megjelenését, mint a fertőzések, hormonális változások, a dohányzás vagy a stressz.  A tünetekre jellemző a változatosság, előfordul, hogy hosszú ideig csak enyhe formában jelennek meg, vagy teljes tünetmentesség állhat fenn. A tünetmentes időszakot viszont a bántalmak hirtelen megjelenése és felerősödése követheti.

A Crohn betegség lehetséges szövődményei

A betegség két leggyakoribb helyi szövődménye a bélszűkület (szűkületek) és a sipolyok.

Bélszűkület

A Crohn betegség okozta gyulladás önmagában vezethet szűkülethez, melyet a gyógyszeres kezelés megállíthat, illetve visszafordíthat, azonban gyakran a gyulladásos folyamat hegesedéshez vezethet, ami sebészeti beavatkozás szükségességét veti fel.  Amennyiben bélszűkület alakul ki, úgy megnő a bélelzáródás rizikója. Ez azt jelenti, hogy az emésztőrendszer képtelen lesz a széklet mozgatására, a bélműködés leáll, illetve vékonybél elzáródás esetén eleinte még híg állagú széklet ürítése megfigyelhető.

Sipolyok

Az emésztőrendszerben a bélfal teljes vastagságát érintő gyulladás hatására olyan mély fekélyek alakulhatnak ki, melyek idővel rendellenes alagutakká fejlődhetnek, amelyek az emésztőrendszer két pontját, vagy az emésztőrendszert a hasüreggel vagy más szervvel, esetleg a bőrrel kötik össze. Ezeket a kóros összeköttetéseket sipolyoknak nevezzük. A kisméretű sipolyok gyakran észrevétlenek maradnak, míg a nagyobbak elfertőződhetnek és a következő tüneteket okozhatják:

 • állandó és lüktető fájdalom elsősorban a végbél körüli területen

 • hidegrázás és láz

 • vér, genny, széklet megjelenése a vizeletben

 • nyákos, gennyes szivárgás a végbél melletti bőrterületről

Fontos, hogy a beteg tisztában legyen a Crohn betegség súlyosbodásának, szövődményeinek jeleivel, hogy tudja, mikor szükséges azonnal orvoshoz fordulnia, mert ezen esetekben azonnali kórházi kezelés válhat szükségessé. Ezek a jelek:

 • Nagyfokú gyengeség érzet, szapora és gyenge pulzus, esetleg terhelésre jelentkező fulladás (súlyos vérszegénység tünete lehet)

 • Súlyosbodó hasi fájdalmak (bélperforáció- lyukadás tünete, bélelzáródás tünete lehet)

 • Ismétlődő, csillapíthatatlan hányás, esetleg a hányadék széklet szagúvá válása (bélelzáródás tünete lehet)

 • Hidegrázás és láz (hasi tályog- gennyképződés, egyéb bakteriális fertőzés tünete lehet) 

 

Budai AllergiaKözpont

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

 

 

Téma szakértői

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus

Varga Dóra

Dietetikus, Oklevles táplálkozástudományi Szakember MSc

Hírek

Betegségek, melyek növelik a kontaminált vékonybél szindróma rizikóját

Betegségek, melyek növelik a kontaminált vékonybél szindróma rizikóját

A bélrendszerben élő baktériumoknak fontos szerepük van egészségünk megőrzésében. Ha a bélbaktériumok túlszaporodnak a vékonybélben, kialakul a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO). Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen betegségek növelik meg a SIBO rizikóját.

További részletek
Allergiás asztma esetén is választhatja az allergén immunterápiát!

Allergiás asztma esetén is választhatja az allergén immunterápiát!

Az allergén immunterápia nemcsak a szénanáthás tünetek tartós kezelésére alkalmas. Allergiás asztma esetén is választhatjuk ezt a terápiás módot. Ennek előnyeiről és feltételeiről dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat