Crohn-betegség

Crohn-betegség

Módosítva: 2023.11.30 17:01

A Crohn-betegség egy az egész életen át tartó gyulladásos bélbetegség, mely a colitis ulcerosával együtt alkotja az úgynevezett IBD (Inflammatory bowel disease) betegség csoportját. A Crohn-betegségre a bélfal valamennyi rétegére terjedő gyulladásos folyamatjellemző, melyben a bél nyálkahártyáján mély fekélyek, sebek alakulnak ki.

Mi az a Crohn-betegség?

Mely bélszakaszt érinti a Crohn-betegség?

Mi okozhat Crohn-betegséget?

A Crohn-betegség rizikófaktorai

A Crohn-betegség lefolyása

A Crohn-betegség tünetei

A Crohn-betegség lehetséges szövődményei

A Crohn-betegség terápiája

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mi az a Crohn-betegség?

A Crohn-betegség egy krónikus gyulladásos bélbetegség (IBD), amely bármelyik emésztőrendszeri területet érintheti. Ez egy autoimmun betegség, amelyet a szervezet immunrendszere hibásan az emésztőrendszer saját sejtjei ellen fordít.

Crohn-betegség esetén általában a vékonybél utolsó és a vastagbél első szakasza érintett, de a tápcsatornában bárhol kialakulhat a szájüregtől a végbélnyílásig. A gyulladásos folyamat nem feltétlenül folytonos, a gyulladt területek és az ép bélszakaszok váltakoznak egymással.  

A Crohn-betegség időnként nagyon fájdalmas és bénító tüneteket okoz, súlyos esetben életveszélyes szövődmények alakulhatnak ki. Néha viszont a Crohn-betegség lefolyása egész enyhe.

A Crohn-betegség lefolyásában fellángolások és nyugalmi periódusok váltakoznak, a betegség nyugalmi fázisát váratlanul- látszólag minden ok nélkül- súlyos tünetek követhetik.

A betegek egy része járó betegként ellátható, más részük kórházi kezelést igényel.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mely bélszakaszt érinti a Crohn-betegség?

A Crohn-betegség bármely részét érintheti az emésztőrendszernek, de leggyakrabban a vékonybél végső és a vastagbél első részét érinti. A Crohn-betegség elhelyezkedhet az emésztőrendszer bármely szakaszán, kezdve az ajkaktól egészen az anusig. A leggyakoribb érintett területek közé tartozik a vékonybél utolső szakasza, innen ered a égi elneveése, az ileitis terminalis. Az érintett területeken gyulladás és fekélyek alakulhatnak ki.

A Crohn-betegség szakaszos jelleget is ölthet, azaz az érintett területek mellett egészséges szakaszok is lehetnek az emésztőrendszerben. Ezeket szkip lézióknak nevezik.

Kapcsolódó cikkünk

Hogy csíphetjük fülön az ételintoleranciát?

Számtalan ételféleség okozhat – önmagában vagy más ételekkel együtt fogyasztva – kellemetlen hasi, illetve egyéb tüneteket, ezért az azonosítás sokszor nem egyszerű feladat. Milyen diagnosztikus lehetőségeink vannak az ételintolerancia kiderítésére? Dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos, az Allergiaközpont munkatársa sietett segítségünkre.

Mi okozhat Crohn-betegséget?

Hogy mi okozza egész pontosan a Crohn-betegség tüneteit, még nem ismert.  Szakértők, a Crohn-betegség kialakulása hátterében többféle ok egyidejű fennállását valószínűsítik. Az egyik ilyen ok a szervezet védekező rendszerének (immunrendszer) rendellenesen működése, ezért a gyógyszeres kezelések egy része is ezt célozza.  Másik okként a környezeti hatások tehetők felelőssé, ezen belül is bizonyos korokozók szerepét feltételezik a Crohn-betegség kialakulását illetően. A környezeti tényezők között például a dohányzás szerepét is vizsgálták, megállapították, hogy  a Crohn-betegség lefolyását rossz irányban befolyásolja (szemben a colitis ulcerosaval, ahol a tüneteket javítja). A Crohn-betegség kialakulásában genetikai tényezők szerepét is feltételezik, ezt támasztja alá, hogy a Crohn-betegség örökletes lehet, családi halmozódást mutathat. Szintén genetikai tényezők szerepét erősíti, hogy a kelet-európai (askenázi) zsidó származású embereknél magasabb a Crohn-betegség kialakulásának kockázata.

A Crohn-betegség rizikófaktorai

Habár a Crohn-betegség oka még teljes mértékben azonosítatlan, a következők növelik a betegség kialakulásának rizikóját:

 • Genetikai tényezők: az örökölt gének összefüggésben állnak a Crohn-betegség kialakulásával
 • Immunológiai tényezők: a gyulladást a szervezet védekező rendszerének (immunrendszer)  rendellenes működésének tulajdonítják
 • Környezeti tényezők         
 • Korábbi fertőzés: amelyek az immunrendszer kóros működését eredményez                      
 • Dohányzás: dohányosokban rendszerint erősebben lépnek fel a Crohn-betegség tünetei
 • Táplálkozási és egyéb tényezők: a Crohn-betegség gyakoribb a nyugati fejlett területeken, mint a világ szegényebb régióiban

A Crohn-betegség lefolyása

A Crohn-betegség lefolyása a betegek körében is igen eltérő, magát a lefolyást időszakos fellángolások és remissziók jellemzik. A betegségnek számos különböző szakasza lehet, és az egyes betegek tapasztalatai eltérőek lehetnek. A következőkben olvasható a Crohn-betegség lefolyásának néhány jellemzője:

 • Fellángolások és remissziók: A Crohn-betegség gyakran szakaszos, azaz időszakos fellángolások és remissziók váltakoznak egymással. A fellángolások során a betegség tünetei, mint például hasi fájdalom, hasmenés és fáradtság, súlyosabbak lehetnek. A remisszió időszakában a tünetek enyhülnek, és a betegség kevésbé aktív.
 • Progresszió és terjedés: A Crohn-betegség lefolyása során idővel tovább terjed az emésztőrendszer szakaszain ésCron betegség progresszívebbé válik. Ez azt jelenti, hogy az érintett területek kiterjedhetnek, és a gyulladás mértéke nőhet.
 • Szövődmények: A betegség szövődményeket okozhat, például hegesedéseket és szűkületeket az emésztőrendszerben. Ezek a szűkületek nehezíthetik az élelmiszerek áthaladását, és akár bélelzáródást is okozhatnak.
 • Extraintesztinális megnyilvánulások: A Crohn-betegség nem csak az emésztőrendszert érintheti. Bizonyos esetekben más területeken is előfordulhatnak problémák, például az ízületek, a bőr, a szemek és a máj.

A Crohn-betegség tünetei

Fő tünetek

A Crohn-betegség fő tünetei a görcsös hasi fájdalom és a hasmenés (néha véres, ürülhet genny és nyák is). Egyes esetekben a Crohn-betegség olyan mértékű hasmenést okoz, hogy 10-20 alkalommal is rátör a szükség a betegre, jellemző az éjszakai székletek megjelenése is.

Egyéb tünetek:

 • fogyás                                                   
 • aphtosus fekélyek (sebek) a szájban
 • végbélrepedés
 • végbélsipoly
 • bőrelváltozások (pl: fájdalmas csomók főként a lábszár feszítő oldalán valamint fekélyes bőrelváltozások)
 • izületi fájdalom és gyulladás
 • szem egyes részeinek gyulladása

A tünetek eltérő intenzitással lépnek fel változó időn keresztül. Bizonyos állapotok vagy tevékenységek erősítik a tünetek megjelenését, mint a fertőzések, hormonális változások, a dohányzás vagy a stressz.  A tünetekre jellemző a változatosság, előfordul, hogy hosszú ideig csak enyhe formában jelennek meg, vagy teljes tünetmentesség állhat fenn. A tünetmentes időszakot viszont a bántalmak hirtelen megjelenése és felerősödése követheti.

A Crohn-betegség lehetséges szövődményei

A Crohn-betegség két leggyakoribb helyi szövődménye a bélszűkület (striktúra) és a sipolyok.

Bélszűkület

A Crohn-betegség okozta gyulladás önmagában vezethet szűkülethez, melyet a gyógyszeres kezelés megállíthat, illetve visszafordíthat, azonban gyakran a gyulladásos folyamat hegesedéshez vezethet, ami sebészeti beavatkozás szükségességét veti fel.  Amennyiben bélszűkület alakul ki, úgy megnő a bélelzáródás rizikója. Ez azt jelenti, hogy az emésztőrendszer képtelen lesz a széklet mozgatására, a bélműködés leáll, illetve vékonybél elzáródás esetén eleinte még híg állagú széklet ürítése megfigyelhető.

Sipolyok

Az emésztőrendszerben a bélfal teljes vastagságát érintő gyulladás hatására olyan mély fekélyek alakulhatnak ki, melyek idővel rendellenes alagutakká fejlődhetnek, amelyek az emésztőrendszer két pontját, vagy az emésztőrendszert a hasüreggel vagy más szervvel, esetleg a bőrrel kötik össze. Ezeket a kóros összeköttetéseket sipolyoknak nevezzük. A kisméretű sipolyok gyakran észrevétlenek maradnak, míg a nagyobbak elfertőződhetnek és a következő tüneteket okozhatják:

 • állandó és lüktető fájdalom elsősorban a végbél körüli területen
 • hidegrázás és láz
 • vér, genny, széklet megjelenése a vizeletben
 • nyákos, gennyes szivárgás a végbél melletti bőrterületről

Perianális szövődmények

A Crohn-betegség a perianális régiót is érintheti, ami perianális fisztulákat, cisztákat vagy más problémákat okozhat az anális területen.

Bélperforáció

 A súlyos gyulladás és szövődmények esetén a bélfalon kialakuló lyukak vagy repedések (perforáció) is előfordulhatnak a Crohn.betegség szövődményeként, ami súlyosabb állapotot eredményez.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Vérzés

A gyulladásos folyamat és a sebek kialakulása a bélrendszerben vérzéshez vezethet, amely különböző formában jelentkezhet, beleértve az okkult (láthatatlan) vérzést is.

Fontos, hogy a beteg tisztában legyen a Crohn-betegség súlyosbodásának, szövődményeinek jeleivel, hogy tudja, mikor szükséges azonnal orvoshoz fordulnia, mert ezen esetekben azonnali kórházi kezelés válhat szükségessé. Ezek a jelek:

 • Nagyfokú gyengeség érzet, szapora és gyenge pulzus, esetleg terhelésre jelentkező fulladás (súlyos vérszegénység tünete lehet)
 • Súlyosbodó hasi fájdalmak (bélperforáció- lyukadás tünete, bélelzáródás tünete lehet)
 • Ismétlődő, csillapíthatatlan hányás, esetleg a hányadék széklet szagúvá válása (bélelzáródás tünete lehet)
 • Hidegrázás és láz (hasi tályog- gennyképződés, egyéb bakteriális fertőzés tünete lehet) 

A Crohn-betegség terápiája

A Crohn-betegség terápiáját a betegség súlyosságától, az érintett területektől, a tünetektől és az egyéni betegséglefolyástól függően személyre szabják. A terápia célja a tünetek enyhítése, a fellángolások kezelése, a Crohn-betegség progressziójának megelőzése, valamint a beteg életminőségének javítása. A Crohn-betegség terápiája többféle megközelítést is magában foglalhat, például:crohn betegség kezelése

 • Gyógyszeres kezelés:

  • Gyulladáscsökkentők: Ilyenek a szteroidok (például prednizolon), az aminoszalicilátok (például szulfazalazin) és az immunmodulátorok (például az azathioprin).
  • Biológiai terápia: Olyan gyógyszerek, mint az anti-TNF alfa inhibitorok (infliximab, adalimumab), amelyek célzottan gátolják az immunrendszer bizonyos részeit.
  • Anti-integrin terápia: Olyan gyógyszerek, mint a vedolizumab, amelyek gátolják a fehérjék működését, és csökkentik a gyulladást.
 • Táplálkozási terápia:

  • Bizonyos esetekben a speciális táplálkozási terápia hasznos lehet, különösen a gyulladásos folyamatok kezdeti szakaszában.
 • Műtéti beavatkozások:

  • Ha a gyógyszeres kezelés nem hatékony vagy ha súlyos szövődmények alakulnak ki, műtéti beavatkozásokra lehet szükség. Ez lehet részleges béleltávolítás, szűkületi kezelés vagy más beavatkozások a szövődmények kezelésére.
 • Tüneti kezelés:

  • Tüneti kezelésre is szükség lehet Crohn-betegség esetén, például fájdalomcsillapításra, hasmenés kezelésére, vagy a beteg táplálkozásának optimalizálására.
 • Életmódbeli változások:

  • Az életmódbeli tényezők, mint például a dohányzás abbahagyása, az egészséges táplálkozás és a stresszkezelés, szintén fontos szerepet játszhatnak a Crohn-betegség kezelésében és a tünetek enyhítésében.

   Téma szakértője

   • Dr. Pászthory Erzsébet

   • Szakterületek:
    • gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos
   • Specialitások:
    • irritábilis bél szindróma (IBS)
    • SIBO
    • bél minkrobiom problémáinak kezelése
    • funkcionális bélbetegségek
    • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
    • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
    • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available
    

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok