Crohn betegség

Létrehozva: 2017.04.18 10:51 | Módosítva: 2017.12.11 11:19
A Crohn betegség egy az egész életen át tartó gyulladásos bélbetegség, mely a colitis ulcerosával együtt alkotja az úgynevezett IBD (Inflammatory bowel disease) betegség csoportját. A Crohn betegségre a bélfal valamennyi rétegére terjedő gyulladásos folyamatjellemző, melyben a bél nyálkahártyáján mély fekélyek, sebek alakulnak ki.

Kapcsolódó cikkünk

Puffadás ellen – ne csak a tünetet kezelje!

A puffadás nem pusztán kellemetlen, de komoly egészségügyi problémákra is felhívhatja a figyelmet. Dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát arról kérdeztük, hogy mi okozhatja és mit tehetünk puffadás ellen.

Cron betegség A betegségben általában a vékonybél utolsó és a vastagbél első szakasza érintett, de a tápcsatornában bárhol kialakulhat a szájüregtől a végbélnyílásig. A gyulladásos folyamat nem feltétlenül folytonos, a gyulladt területek és az ép bélszakaszok váltakoznak egymással.  

A betegség időnként nagyon fájdalmas és bénító tüneteket okoz, súlyos esetben életveszélyes szövődmények alakulhatnak ki. Néha viszont a betegség lefolyása egész enyhe.

A Crohn betegség lefolyásában fellángolások és nyugalmi periódusok váltakoznak, a betegség nyugalmi fázisát váratlanul- látszólag minden ok nélkül- súlyos tünetek követhetik.

A betegek egy része járó betegként ellátható, más részük kórházi kezelést igényel.

Mi okozhat Crohn betegséget?

Hogy mi okozza egész pontosan a Crohn betegséget még nem ismert.  Szakértők, a kialakulása hátterében többféle ok egyidejű fennállását valószínűsítik. Az egyik ilyen ok a szervezet védekező rendszerének (immunrendszer) rendellenesen működése, ezért a gyógyszeres kezelések egy része is ezt célozza.  Másik okként a környezeti hatások tehetők felelőssé, ezen belül is bizonyos korokozók szerepét feltételezik a betegség kialakulását illetően. A környezeti tényezők között például a dohányzás szerepét is vizsgálták, megállapították, hogy  a betegség lefolyását rossz irányban befolyásolja (szemben a colitis ulcerosaval, ahol a tüneteket javítja). A betegség kialakulásában genetikai tényezők szerepét is feltételezik, ezt támasztja alá, hogy a Crohn betegség örökletes lehet, családi halmozódást mutathat. Szintén genetikai tényezők szerepét erősíti, hogy a kelet-európai (askenázi) zsidó származású embereknél magasabb a betegség kialakulásának kockázata.

A betegségben szerepet játszó rizikófaktorok

Habár a betegség oka még teljes mértékben azonosítatlan, a következők növelik a betegség kialakulásának rizikóját:

 • Genetikai tényezők – az örökölt gének összefüggésben állnak a Crohn betegség kialakulásával

 • Immunológiai tényezők – a gyulladást a szervezet védekező rendszerének (immunrendszer)  rendellenes működésének tulajdonítják

 • Környezeti tényezők-         

 • Korábbi fertőzés – amelyek az immunrendszer kóros működését eredményez                                      

 • Dohányzás – dohányosokban rendszerint erősebben lépnek fel a tünetek

 • Táplálkozási és egyéb tényezők- a betegség gyakoribb a nyugati fejlett területeken, mint a világ szegényebb régióiban

A Crohn betegség tünetei

Fő tünetek

A betegség fő tünetei a görcsös hasi fájdalom és a hasmenés (néha véres, ürülhet genny és nyák is). Egyes esetekben a betegség olyan mértékű hasmenést okoz, hogy 10-20 alkalommal is rátör a szükség a betegre, jellemző az éjszakai székletek megjelenése is.

Egyéb tünetek:

 • fogyás                                                   

 • aphtosus fekélyek (sebek) a szájban

 • végbélrepedés

 • végbélsipoly

 • bőrelváltozások (pl: fájdalmas csomók főként a lábszár feszítő oldalán valamint fekélyes bőrelváltozások)

 • izületi fájdalom és gyulladás

 • szem egyes részeinek gyulladása

A tünetek eltérő intenzitással lépnek fel változó időn keresztül. Bizonyos állapotok vagy tevékenységek erősítik a tünetek megjelenését, mint a fertőzések, hormonális változások, a dohányzás vagy a stressz.  A tünetekre jellemző a változatosság, előfordul, hogy hosszú ideig csak enyhe formában jelennek meg, vagy teljes tünetmentesség állhat fenn. A tünetmentes időszakot viszont a bántalmak hirtelen megjelenése és felerősödése követheti.

A Crohn betegség lehetséges szövődményei

A betegség két leggyakoribb helyi szövődménye a bélszűkület (szűkületek) és a sipolyok.

Bélszűkület

A Crohn betegség okozta gyulladás önmagában vezethet szűkülethez, melyet a gyógyszeres kezelés megállíthat, illetve visszafordíthat, azonban gyakran a gyulladásos folyamat hegesedéshez vezethet, ami sebészeti beavatkozás szükségességét veti fel.  Amennyiben bélszűkület alakul ki, úgy megnő a bélelzáródás rizikója. Ez azt jelenti, hogy az emésztőrendszer képtelen lesz a széklet mozgatására, a bélműködés leáll, illetve vékonybél elzáródás esetén eleinte még híg állagú széklet ürítése megfigyelhető.

Sipolyok

Az emésztőrendszerben a bélfal teljes vastagságát érintő gyulladás hatására olyan mély fekélyek alakulhatnak ki, melyek idővel rendellenes alagutakká fejlődhetnek, amelyek az emésztőrendszer két pontját, vagy az emésztőrendszert a hasüreggel vagy más szervvel, esetleg a bőrrel kötik össze. Ezeket a kóros összeköttetéseket sipolyoknak nevezzük. A kisméretű sipolyok gyakran észrevétlenek maradnak, míg a nagyobbak elfertőződhetnek és a következő tüneteket okozhatják:

 • állandó és lüktető fájdalom elsősorban a végbél körüli területen

 • hidegrázás és láz

 • vér, genny, széklet megjelenése a vizeletben

 • nyákos, gennyes szivárgás a végbél melletti bőrterületről

Fontos, hogy a beteg tisztában legyen a Crohn betegség súlyosbodásának, szövődményeinek jeleivel, hogy tudja, mikor szükséges azonnal orvoshoz fordulnia, mert ezen esetekben azonnali kórházi kezelés válhat szükségessé. Ezek a jelek:

 • Nagyfokú gyengeség érzet, szapora és gyenge pulzus, esetleg terhelésre jelentkező fulladás (súlyos vérszegénység tünete lehet)

 • Súlyosbodó hasi fájdalmak (bélperforáció- lyukadás tünete, bélelzáródás tünete lehet)

 • Ismétlődő, csillapíthatatlan hányás, esetleg a hányadék széklet szagúvá válása (bélelzáródás tünete lehet)

 • Hidegrázás és láz (hasi tályog- gennyképződés, egyéb bakteriális fertőzés tünete lehet) 

 

Budai AllergiaKözpont

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

 

 

Téma szakértői

Dr. Sárdi Krisztina Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus
Varga Dóra Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus, Oklevles táplálkozástudományi Szakember MSc

Hírek

Hisztamin diéta – így működik

Hisztamin diéta – így működik

Az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet azoknak, akik a hisztamintartalmú élelmiszerekre tünetekkel - például tüsszögés, viszketés, hasfájás vagy csalánkiütés - reagálnak. Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa a hisztamin diéta lépéseit ismertette.

További részletek
Mit használjak torokviszketés ellen?

Mit használjak torokviszketés ellen?

Végtelenül bosszantó jelenség, sok allergiás beteg napjait teszi tönkre a torokviszketés. Rendszerint az apránként kortyolt üdítők és elszopogatott cukorkák sem oldják meg a helyzetet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tehetünk a torokviszketés ellen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA