Citrus allergia

Citrus allergia

Módosítva: 2024.05.17 14:39

A citrus allergia hátterében a. citrusok ellen irányuló túlzott immunválasz áll. Súlyos allergiás reakció esetén egy veszélyes betegség, amely diagnosztizálható és kezelhető Allergiaközpontunkban.

Mi a citrus allergia?

Miért alakul ki citrus allergia?

A citrus allergia tünetei

A citrus allergia diagnózisa

A citrus allergia kezelése

A citrus allergia prognózisa

A citrus allergia differenciáldiagnózisa

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mi a citrus allergia?

A citrus allergia olyan immunreakció, amely a citrusfélékkel, például citrommal, narancssárgával, lime-val vagy grapefruittal való érintkezésre reagál. Ez egy allergiás reakció, amelynek során az immunrendszer túlzottan reagál a citrusfélékben található fehérjékre.

Miért alakul ki citrus allergia?

Citrus allergia okai összetettek és az immunrendszer túlérzékenységére vezethetők vissza a citrusfélékkel szemben.

 1. Citrusfehérjék: A citrusfélék, mint például a citrom, narancs, lime és grapefruit, olyan fehérjéket tartalmaznak, amelyek potenciálisan allergiás reakciókat válthatnak ki az érzékeny egyéneknél. Az allergiás reakciókat a szervezet tévesen idegenként azonosítja, és immunválaszt indít el a citrusfehérjék ellen.
 2. Genetikai hátter: A genetikai tényezők is szerepet játszhatnak a citrus allergia kialakulásában. Ha az egyén családjában vagy rokonságában előfordult citruscitrusallergia allergia vagy más élelmiszerallergia, akkor nagyobb valószínűséggel lehet genetikai hajlam a citrus allergia kialakulására.
 3. Környezeti expozíció: A citrus allergia kialakulásában szerepet játszhat a környezeti expozíció is. Például az egyénnek valószínűsíthetően nagyobb esélye van az allergiára, ha gyermekkorában vagy csecsemőkorában gyakran volt kitéve citrusféléknek vagy azokkal kapcsolatos környezeti tényezőknek.
 4. Immunrendszer érésének folyamata: Az immunrendszer fejlődése és érése során a szervezet érzékennyé válhat bizonyos allergénekkel szemben. A citrus allergia gyakran gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, amikor az immunrendszer még kialakulóban van.
 5. Keresztreakciók más allergénekkel: Néhány egyén esetében a citrus allergia keresztreakciót mutathat más allergénekkel is, például pollenekkel vagy más gyümölcsökkel. Ez azt jelenti, hogy azok, akik allergiásak a pollennel vagy más gyümölcsökkel szemben, nagyobb eséllyel lehetnek érzékenyek a citrusfélékre is.

Fontos megjegyezni, hogy az egyének reakciói eltérőek lehetnek, és nem minden citrusfélre reagálnak azonos módon. Az egyén specifikus biológiai és környezeti tényezői mind befolyásolhatják a citrus allergia kialakulását és súlyosságát. Az allergológusok és immunológusok segítségével lehet pontosabb képet kapni az egyéni citrus allergia okairól és kezeléséről.

A citrus allergia tünetei

A citrus allergia tünetei változatosak lehetnek, és azok súlyossága személyenként eltérő. Az allergiás reakciók a citrusfélékkel való érintkezést követően jelentkeznek, és azok lehetnek enyhektől egészen súlyosakig. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a citrus allergia lehetséges tüneteit:

 • Száj- és Toroktünetek:
  • Viszkető vagy égő érzés a szájban vagy a torokban.
  • Száj- vagy torokduzzanat.
  • A nyelv vagy az ajkak duzzanata.
 • Bőrtünetek:
  • Viszkető bőrkiütés vagy csalánkiütés.
  • Pirosság és duzzanat a bőrön, különösen az érintkezési területeken.
  • Hólyagok vagy kis kiütések kialakulása.
 • Gyomor-bélrendszeri Tünetek:
  • Hasfájás vagy gyomorfájás.
  • Émelygés vagy hányás.
  • Hasmenés.
 • Légzőszervi Tünetek:
  • Köhögés vagy tüsszentés.
  • Nehézlégzés vagy légszomj.
  • Orrfolyás vagy orrdugulás.
 • Szisztémás Tünetek:
  • Fejfájás vagy migrén.
  • Fáradtság vagy kimerültség.
  • Általános rossz közérzet.

A citrus allergia tünetei általában az érintkezést követően rövid időn belül megjelennek, de az egyén érzékenységétől függően az időtartam és az intenzitás változhat. Fontos megjegyezni, hogy súlyos esetekben a citrus allergia anafilaxiás reakcióhoz vezethet, ami életveszélyes lehet.

Az anafilaxiás reakció tünetei közé tartozhatnak az ajak vagy arc duzzanata, nehézlégzés, gyors pulzus, vérnyomásesés és eszméletvesztés. Az ilyen jellegű sürgősségi helyzetek azonnali orvosi ellátást igényelnek.

A citrus allergia diagnózisa

A citrus allergia tünetei alapján a betegség diagnosztizálását allergológus vagy immunológus végzi el, és ezek alapján határozza meg a megfelelő kezelési stratégiát. Az érintett személyeknek fontos megbeszélniük tüneteiket az orvossal, hogy pontos diagnózist kaphassanak és megfelelő kezelést alkalmazhassanak a citrus allergia hatékony kezelése érdekében.

A citrus allergia diagnózisa több lépésből áll, és az allergológus vagy immunológus által végzett alapos értékelést igényli. Az alábbiakban bemutatjuk a citrus allergia diagnózisához kapcsolódó fontos szempontokat:

 • Beteg Anamnézis: Az orvos részletesen megkérdezi a beteget a tüneteiről, beleértve azok kialakulásának idejét, az érintkezett citrusféléket, az allergiás reakciók súlyosságát és időtartamát. Fontos információ lehet az is, ha a beteg más allergiás betegségekkel vagy azokkal kapcsolatos családi anamnézissel rendelkezik.
 • Allergiatesztek:
  • Bőrpróba (Prick-teszt): A bőrre csepegtetnek kis mennyiségű citrusallergént, majd egy kis tűvel megkarcolják vagy megcsípik a bőrt. A bőrreakció alapján az orvos megállapíthatja az allergiás érzékenységet.
  • Vérvizsgálat (Specifikus IgE-teszt): A vérben mérhetőek az allergiaspecifikus IgE-antitestek, amelyek jelenléte a citrus allergia esetében jelzi az immunrendszer reakcióját.
 • Eliminációs Diéta: Az orvos a citrus allergia diagnosztizálásához alkalmazhat eliminációs diétát. Ebben az esetben a beteg egy ideig teljesen kizárja a citrusféléket az étrendjéből, majd figyeli a tünetek alakulását. Az étrend visszaállításával és a citrusfélék fogyasztásával az orvos az esetleges tünetek ismételt jelentkezését figyelheti meg.
 • Provokációs tesztek: Az orvos bizonyos esetekben provokációs teszteket is alkalmazhat, amelyek során ellenőrzött körülmények között adnak be kis mennyiségű citrusallergént, és figyelik a beteg reakcióját.

A citrus allergia diagnózisa alapján az orvos részletes terápiás tervet dolgozhat ki, amely magában foglalhatja az allergén elkerülését, gyógyszeres kezelést (pl. antihisztaminok, kortikoszteroidok) és az esetleges anafilaxiás reakciók kezelésére szolgáló sürgősségi intézkedéseket.

Fontos, hogy a beteg szorosan együttműködjön az orvossal a diagnózis és kezelés során, illetve szükség esetén rendszeres ellenőrzéseken vegyen részt. A citrus allergia kezelésének és az érintett citrusfélék elkerülésének szoros betartásával a betegek jelentős mértékben enyhíthetik tüneteiket és javíthatják életminőségüket.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A citrus allergia kezelése

A citrus allergia kezelése többféle megközelítést foglalhat magában, és az egyéni tünetek és allergiás reakciók súlyosságától függ. Az alábbiakban bemutatjuk a citrus allergia kezelésének lehetséges módjait:

 • Allergén elkerülése: Az elsődleges kezelési lépés az allergén elkerülése. A citrusallergiában szenvedőknek kerülniük kell a citrusféléket tartalmazó élelmiszereket, italokat és más termékeket. Fontos a termékek alapos címkézésének ellenőrzése is, hogy elkerüljék az olyan összetevőket, amelyek citrusallergiát okozhatnak. 
 • Gyógyszeres kezelés:
  • Antihisztaminok: Segíthetnek az allergiás tünetek, például a viszketés, orrfolyás és szemirritáció enyhítésében.
  • Kortikoszteroidok: Egyes esetekben az orvos kortikoszteroidokat írhat fel, amelyek hatékonyak lehetnek a bőrkiütések és gyulladások kezelésében.
  • Epinephrine (adrenalin): Anafilaxiás reakciók esetén alkalmazzák sürgősségi kezelésként. Az epinephrine segít csökkenteni az allergiás reakciók súlyosságát.
 • Immunoterápia: Az immunoterápia, más néven allergén-specifikus immunterápia (AIT), olyan kezelési lehetőség, amely során az orvos kis mennyiségű allergént ad be a páciensnek, hogy csökkentse az immunrendszer túlzott reakcióit. Ez hosszú távon segíthet csökkenteni a citrus allergia tüneteit.
 • Dietetikus tanácsadás: Dietetikus segíthet az étrend összeállításában, amely kizárja a citrusféléket, miközben biztosítja a szükséges tápanyagokat és vitaminkészleteket.
 • Életmódbeli változtatások: A betegnek fontos odafigyelni az életmódjára, és tudatosan kerülni a citrusféléket tartalmazó környezeti tényezőket, például a citrus illatú tisztítószereket vagy kozmetikumokat.

Az egyéni kezelési tervet az orvos a betegség súlyosságától, az egyén egyedi reakcióitól és az egyéb egészségügyi szempontoktól függően alakítja ki. Fontos, hogy a beteg szorosan együttműködjön az orvossal, és rendszeresen tájékoztassa őt a tüneteiről, hogy a kezelés hatékonyan működjön, és a citrus allergia ne korlátozza jelentősen az életminőséget.

A citrus allergia prognózisa

Citrus allergia prognózisa az egyén egyedi jellemzőitől, az allergia súlyosságától és a kezelés hatékonyságától függ. Az általánosan elmondható, hogy a megfelelő kezelés és az allergének elkerülése esetén a citrus allergia elszenvedőinek számára kedvező a prognózis. Citrus allergia esetén az alábbiakra kell hosszú távon odafigyelni:

 • Rendszeres orvosi ellenőrzések: A betegnek rendszeresen részt kell vennie orvosi ellenőrzéseken, hogy az orvos nyomon kövesse az allergia tüneteitcitrus allergia és az esetleges változásokat. Az orvos rendszeres értékelése segít az egyéni kezelési terv optimalizálásában.
 • Betegség természetes lefolyása: Néhány citrus allergia esetében a betegség tünetei idővel csökkenhetnek vagy akár teljesen megszűnhetnek. Ez a betegség természetes lefolyásának része lehet, és az egyéni immunrendszer változásaitól is függ.

Fontos megjegyezni, hogy a citrus allergia prognózisa változó lehet egyénenként. A súlyosabb esetekben, például anafilaxiás reakciók esetén, azonnali orvosi ellátás és életmódbeli változtatások szükségesek lehetnek. Az allergiás egyéneknek ajánlott rendszeres kapcsolatban lenniük allergológusukkal vagy immunológusukkal, hogy a tüneteik megfelelően kezelhetők legyenek, és az életminőségük javuljon.

A citrus allergia differenciáldiagnózisa

A citrus allergia differenciáldiagnózisa során az orvosnak ki kell zárnia más hasonló tüneteket okozó állapotokat vagy betegségeket. A differenciáldiagnózis segít megkülönböztetni a citrus allergia jelenlétét más allergiás reakcióktól vagy más egészségügyi problémáktól. Az alábbiakban néhány olyan állapotot és betegséget sorolunk fel, amelyeket figyelembe kell venni a citrus allergia diagnózisában:

 • Egyéb élelmiszerallergiák: Más élelmiszerek okozta allergiák, például dió, tejtermékek, tojás vagy gluténallergia is hasonló tüneteket okozhatnak. Fontos kizárni ezeket az allergiákat a pontos diagnózis érdekében.
 • Pollenallergia (keresztreakció): A citrusallergiás egyéneknek lehet keresztreakciója más allergénekkel, például a pollenekkel. Ez azt jelenti, hogy azok, akik allergiásak a pollennel szemben, nagyobb eséllyel lehetnek érzékenyek a citrusfélékre is.
 • Ételintolerancia: Az élelmiszerintolerancia olyan állapot, amikor az emésztőrendszer nem képes megfelelően feldolgozni bizonyos élelmiszereket. Például a citrusokban található savak okozhatnak emésztési problémákat, amelyek hasonló tüneteket eredményezhetnek, mint az allergiás reakciók.
 • Autoimmun bőrbetegségek: Autoimmun bőrbetegségek, például lupus erythematosus vagy pemphigus, olyan bőrtüneteket okozhatnak, amelyek hasonlóak lehetnek az allergiás reakciókhoz.
 • Gyulladásos bőrbetegségek: Az ekcéma vagy dermatitisz olyan bőrbetegségek, amelyek viszkető kiütéseket, pirosságot és duzzanatot okozhatnak, hasonlóan a citrus allergia bőrtüneteihez.
 • Szénanátha: A szénanátha, vagy allergiás nátha, szintén pollenekre adott immunreakció miatt jelentkezik, és tünetei hasonlóak lehetnek a citrus tüneteihez.

A differenciáldiagnózis során az orvos alapos kórtörténetet vesz fel, fizikai vizsgálatot végez, allergiateszteket rendel el, és egyéb szükséges vizsgálatokat végezhet, például vérvizsgálatokat vagy bőrpróbákat. A pontos diagnózis és az egyéni kezelési terv kialakítása érdekében fontos az orvos és a beteg közötti szoros együttműködés.

Téma szakértője

Hírek

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Az allergiás betegségek kezelése olyan mértékben fejlődött az elmúlt években, hogy ma már minőségi, akár tünetmentes életet biztosíthatunk allergiával küszködő, várandós pácienseink számára is – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész orvosa, akit arról kérdeztünk, hogy belekezdhetnek-e az allergénspecifikus immunterápiába a kismamák.  

További részletek
Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Az utóbbi hetek csapadékos időjárása a pázsitfűfélék fejlődésének is kedvezett, amelyek pollenkoncentrációja közepes-magas tartományban van jelen a levegőben. Lehet, hogy a pollenallergiásoknak érdemes lesz ismét maszkot viselniük? A kérdésre dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakembere válaszol.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK