244-es nanotechnológiás allergia teszt
Lisztérzékenység

Lisztérzékenység, cöliákia

A lisztérzékenység röviden

A lisztérzékenység, cöliákia vagy gluténérzékenység autoimmun betegség, ami az egész szervezetet érinti. A lisztérzékenység kiváltója a gabonafélékben található glutén egyik fehérjecsoportja a gliadin.

A lisztérzékenység gyakori formájában a glutén fogyasztása miatt sérül a vékonybél nyálkahártyája, ezzel emésztési panaszokat és tápanyag-felszívódási zavarokat okoz.  A lisztérzékenység kezelése gluténmentes diétával lehetséges, gyógyítása jelenleg nem ismert.

 A lisztérzékenység előfordulása

Lisztérzékenység bármely életkorban kialakulhat. A felismert lisztérzékenység az esetek valószínűleg csupán 10-15%-át teszik ki, a tünetek változatossága miatt. A lisztérzékenység gyakorisága igen gyakori egypetéjű ikrek esetében, cukorbeteg gyermekeknél. A lisztérzékenység 70%-ban a nőket érinti. Hazánkban kb. minden századik embert érint a lisztérzékenység.  

A lisztérzékenység kezelésével és kivizsgálásával foglalkozó szakértőink:

Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Polgár Marianne PhD