Lisztérzékenység, cöliákia

Lisztérzékenység, cöliákia

Módosítva: 2023.11.08 11:58

A cöliákia (gluténszenzitív, enteropathia, régi nevén: lisztérzékenység) egy autoimmun betegség, mely az egész szervezet működésére kihatással van. A lisztérzékenység kiváltója nem maga a liszt, hanem egy, a kalászos gabonafélékben megtalálható glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin.

A cöliákia egy egész szervezetet érintő betegség: nemcsak emésztőrendszeri tüneteket, hanem egyéb szervekre (pl. csontrendszer, bőr) is kihatással van.

Az autoimmun lisztérzékenység lényege, hogy a szervezet saját maga ellen indít károsító (immun)választ, mely a vékonybélbolyhok pusztulását eredményezi. Ezáltal csökken a tápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, és felszívódási zavar alakul ki.

A tünetek azonban rendkívül változatosak lehetnek, és bármely életkorban jelentkezhetnek. Egyeseknél a tünetek enyhék, akár fel sem tűnnek a betegnek, mások számára pedig életminőség romlásával kell számolni.Akad olyan is, aki más problémával, betegséggel kapcsolja össze a tüneteket.

A betegség nem gyógyítható, nem kinőhető, de gluténmentes diétával nagyon jól karban tartható, kezelhető.

 

Lisztérzékenység tünetei

Lisztérzékenység okai

Lisztérzékenység vizsgálata

Lisztérzékenység kezelése

 A lisztérzékenység előfordulása

Lisztérzékenység bármely életkorban kialakulhat. A felismert lisztérzékenység az esetek valószínűleg csupán 10-15%-át teszik ki, a tünetek változatossága miatt. A lisztérzékenység gyakorisága igen gyakori egypetéjű ikrek esetében, cukorbeteg gyermekeknél. A glutén érzékenység 70%-ban a nőket érinti. Hazánkban kb. minden századik embert érint a betegség.  

Öröklődő betegségről van szó, így ha a családban már van cöliákiás beteg, nagyobb a valószínűsége, hogy a család többi tagjánál is megjelenik a betegség.

Lisztérzékenység tünetei

A lisztérzékenység típusos tünetei felnőttkorban már nem olyan egyértelműek, így a betegség felismerése nehezebb.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Cöliákia tünetei gyerekkorban

A gluténtartalmú élelmiszerek bevezetése után, általában 14-18 hónapos korban jelentkeznek a tünetek, de legkésőbb 3-5 éves korig.

 A lisztérzékeny gyermek étvágytalan, hány, hasa felpuffad, fejlődésben elmarad. Széklete zsírfényű, mely már felszívódási zavarra utal. Idővel vitamin- és vashiány jelentkezik. A lisztérzékeny gyermekek nyűgösek, ingerlékenyek és fáradtak.

Lisztérzékenység tünetei felnőttkorban

A tünetek igen változatosak lehetnek, nem feltétlenül az emésztőrendszeri panaszok vezetnek.

Hasmenés, székrekedés, puffadás azonban még mindig vezető tünet.

Cikkek, melyeket mindenképpen olvasson el!

A nem típusos tünetek és betegségek:

Számos olyan tünet is jelezheti a cöliáka jelenlétét, mely nem utal arra sem, hogy egy emésztőrendszeri probléma áll a háttérben. Egyre gyakrabban jelenik meg típusos tünetek nélkül az autoimmun gluténérzékenység.

Nem emésztőrendszert érintő tünetek (főként a vitaminok, ásványi anyagok nem megfelelő felszívódása miatt):

  • pszichés zavarok, kimerültség, krónikus fáradtság
  • csontproblémák, csontritkulás, csonttörések fordulhatnak elő
  • szájnyálkahártya fekélyek
  • hajhullás, körömtöredezés, száraz bőr
  • izomgyengeség és izomgörcs
  • kóros fogyás
  • véralvadási zavarok, vashiány, vérszegénység
  • neurológiai zavarok
  • fertőzésekre való megnövekedett fogékonyság
  • dermatitis
  • hölgyeknél a teherbeesés nehezítetté válik, illetve a vetélés esélye növekszik
  • menstruációs problémák
  • Duhrin-betegség (csalánkiütésre hasonlító hólyagok a bőrön)

Kapcsolódó cikkünk

Hogy csíphetjük fülön az ételintoleranciát?

Számtalan ételféleség okozhat – önmagában vagy más ételekkel együtt fogyasztva – kellemetlen hasi, illetve egyéb tüneteket, ezért az azonosítás sokszor nem egyszerű feladat. Milyen diagnosztikus lehetőségeink vannak az ételintolerancia kiderítésére? Dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos, az Allergiaközpont munkatársa sietett segítségünkre.

Betegségek, melyek lisztérzékenység esetén gyakrabban előfordulnak:

  • I. típusú diabétesz mellitusz
  • pajzsmirigy működési zavarok
  • autoimmun pajzsmirigybetegségek (Hashimoto thyreoiditis)
  • autoimmun májbetegség
  • epevezeték gyulladása
  • dermatitis herpetifromis
  • Sjörgen szindróma
  • Down-szindróma

Lisztérzékenység okai

A gluténérzékenység örökletes, genetikailag meghatározott betegség, melyet a glutén fogyasztása vált ki. A lisztérzékenység nem allergia, de ahhoz hasonlatos immunválaszt vált ki a vékonybélben.

A kórkép előzménye a betegek 90%-ánál előzőleg egy vírusos fertőzés (adenovírus 12-es). A vírus elleni immunválasz szerepet játszik a lisztérzékenység kialakulásában. Sajnos ha az immunreakció egyszer elindult, akkor az egy életen át megmarad, amiben kizárólag a lisztérzékeny diéta segít.

Lisztérzékenység vizsgálata

Betegség gyanúja esetén elengedhetetlen a szakorvosi kivizsgálás, az öndiagnózis nem diagnózis! 

A vizsgálatok előtt tilos a gluténmentes étrendre történő áttérés.

A cöliákira nem gyógyítható, azonban élethosszig tartó speciális, gluténmentes diétával teljes mértékben kezelhető. Gluténmentesség hatására a vékonybél sejtjei regenerálódnak, helyreáll a felszívó képesség; a hiánybetegségek, tünetek megszűnnek.

Kivizsgálás menete:

  • szakorvosi konzultáció
  • vérvizsgálat (antitest-vizsgálat)
  • bélboholy biopszia (endoszkópiás vizsgálat során)
  • genetikai vizsgálat (szájnyálkahártyából)

A diagnózishoz szükséges a vérből történő laboratóriumi vizsgálat: IgA, IgG, tTG antitestek, illetve szükség esetén szövettani vizsgálat.

A lisztérzékeny diéta betartása esetén is legalább egy év, mire az antitest szint a szervezetben helyreáll. Ehhez időszakos kontroll laborvizsgálat szükséges.

Cöliákia kezelése

Az autoimmun lisztérzékenység egyetlen kezelési módja a szigorúan betartott gluténmentes diéta.  

Az étrendből ki kell iktatni minden glutént tartalmazó elemet.  A helyesen végzett diéta nem okoz tápanyaghiányt a szervezetben. A glutén elhagyásával fokozottan kell figyelni a kielégítő élelmi rostbevitelre! Magasabb rosttartalmú, de gluténmentes gabonák (pl. hajdina, köles, gluténmentes zabepehyl), zöldség és gyümölcs fogyasztásával kiküszöbölhető a rostszegény táplálkozás.

Változatos, dietetikus segítségével összeállított diétával teljes életet élhet a cöliákiás beteg is!

Gluténmentes diétával kapcsolatos diétás tájékoztatónkat ide kattintva elérheti.

Betegtájékoztatónkat itt érheti el. 

Gluténérzékenyégről bővebben

Vizsgálatok

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Téma szakértője

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok