A fruktán a bélflórát támogató élelmi rostok közé sorolhatók. Legismertebb fruktán az inulin, mely a gabonaféléken túl nagy mennyiségben található meg a csicsókában, fokhagymában, articsókában és a jamszgyökérben.
A fruktánok egy több szénhidrátból álló molekulák, melyek több fruktózmolekulát is tartalmaznak. Ebből következik, hogy fruktózintolerancia, illetve fruktóz felszívódási zavar (malabszorpció) esetén a fruktánokat tartalmazó élelmiszereket is ajánlott kiiktatni az étrendből.
Az élelmi rostok emésztetlenül haladnak végig a bélrendszeren, ezért gyakori tünet az étkezések után fellépő puffadás, gyomorgörcs, váltakozó székrekedés és hasmenés. Hasonló problémák esetén érdemes orvoshoz fordulni, és kideríteni, mi állhat a probléma hátterében.
Gluténmentes diéta mellett arra is figyelni kell, hogy milyen alkoholt fogyasztunk. Egyes alkoholok, koktélok ugyanis glutént tartalmaznak. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy mi az, amit kerülni kell, és mivel koccinthatunk gluténérzékenyként.Kapcsolódó cikkünk
Milyen alkoholt fogyaszthatok gluténérzékenyként?
A puffadást, és a görcsöket az okozza, hogy a FODMAP molekulák (Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok) nem emésztődnek, nem szívódnak fel a vékonybélben, hanem folytatják útjukat az emésztőrendszerben, ahol különböző baktériumok savanyítják őket, ez pedig gázképződéssel jár. Ez tehető felelőssé a kellemetlen tünetekért.
Ha búza, ápra, rozs, hagymafélék, cékla, spárga, szilva, esetleg alma fogyasztása után hasonló tüneteket tapasztal, akkor lehetséges, hogy Ön irritábilis bélszindrómában (IBS) szenved.
A FODMAP-diéta az irritábilis bél szindrómában szenvedők 3/4-énél enyhíti a tüneteket. Amennyiben FODMAP-diétát szeretnénk tartani, kérjük ki dietetikus tanácsát, aki segít kialakítani egy táplálkozási szempontból megfelelő étkezési tervet.
“A cöliákia kizárása után is azt szoktam tanácsolni a betegeimnek, hogy minimalizálják az étrendjükben a búzát és figyeljük meg, hogyan változik az állapotuk, de mindig elmagyarázom nekik, hogy nem a glutén, hanem a fruktán miatt van erre szükség. Ha pedig kiderül, hogy a fruktán áll a panaszok hátterében, akkor jó néhány olyan ételt vissza lehet tenni az étrendbe, ami korábban tiltólistás volt. A szójaszósz például gyakran tartalmaz glutént, ugyanakkor alacsony a fruktántartalma, míg a kenyérsütésnél alkalmazott fermentációs eljárás eliminálja a búzában lévő fruktánokat” - nyilatkozta a New Scientistnek Katie Ellard, a Sidney-i Mater Kórház gasztroenterológusa
Zöldségek: articsóka, cékla, spárga, káposzta, édeskömény, fokhagyma, póréhagyma, hagyma, újhagyma fehér része, mogyoróhagyma, mezei katáng
Gabonák: búza, tönkölybúza, kamut búza, rozs, árpa, tészta, kuszkusz, cikória, hagyományos kekszfélék
Gyümölcsök: görögdinnye, alma, szilva, grépfrút, gránátalma, datolyaszilva, kopasz barack, banán
Fruktánintolerancia esetén mindig figyelembe kell venni az egyéni toleranciát, vagyis hogy a felsorolt élelmiszerekből mekkora mennyiség fogyasztható el probléma nélkül. Tehát a felsorolt élelmiszereket nem szükséges olyan szigorúan kerülni, mint allergia esetén.
Ételallergia vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzilium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni. Bővebben erről itt olvashat:
Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból - enzimhiány esetében, másrészt vérvizsgálatból - immunmodulált intolerancia - áll. Bővebben erről itt olvashat:
Téma szakértője
Drégely Anikó
Egyfajta divattá vált a különböző hasi panaszokat az étkezéssel összefüggésbe hozni, önmagunk számára diagnózist megállapítani, majd ez alapján diétázni. Lehetnek-e és ha igen, milyen hátrányai annak, ha valaki orvosi diagnózis nélkül kezd el például tej vagy gluténmentesen étkezni? Az egyre népszerűbb mentes diéták kapcsán kérdeztük dr. Németh Alíz gasztronterológus, hepatológust, a Budai Allergiaközpont orvosát.
Ételallergia vagy ételintolerancia esetén a speciális diéta hosszabb időre, akár egy életre is szól, ezért nagyon lényeges tudni, hogy pontosan mi az, amit nem szabad fogyasztani. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a kivizsgálásról, allergia tesztekről kérdeztük.
Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!