Fruktán intolerancia

Fruktán intolerancia

Létrehozva: 2018.01.19 11:42 | Módosítva: 2019.05.15 12:02
A legfrissebb kutatások kimutatták, hogy a „nem autoimmun gluténérzékenyek” emberek nagy részénél valójában nem is a glutén, hanem egy eddig kevésbé fókuszban lévő összetevő, a fruktán okozza az egészségügyi panaszokat. Korábban azért a glutént okolták a tünetekért, mert a búzától és egyéb glutén tartalmazó gabonáktól mentes étrendtől javul a betegek állapota. Ez annak volt köszönhető, hogy a cereáliák étrendből való kiiktatásával a fruktán jelentős részétől is megszabadultak a betegek.

Mi is az a fruktán?

A fruktán a bélflórát támogató élelmi rostok közé sorolhatók. Legismertebb fruktán az inulin, mely a gabonaféléken túl nagy mennyiségben található meg a csicsókában, fokhagymában, articsókában és a jamszgyökérben.

A fruktánok egy több szénhidrátból álló molekulák, melyek több fruktózmolekulát is tartalmaznak. Ebből következik, hogy fruktózintolerancia, illetve fruktóz felszívódási zavar (malabszorpció) esetén a fruktánokat tartalmazó élelmiszereket is ajánlott kiiktatni az étrendből.

Milyen tüneteket produkálhat?

Az élelmi rostok emésztetlenül haladnak végig a bélrendszeren, ezért gyakori tünet az étkezések után fellépő puffadás, gyomorgörcs, váltakozó székrekedés és hasmenés. Hasonló problémák esetén érdemes orvoshoz fordulni, és kideríteni, mi állhat a probléma hátterében.

Kapcsolódó cikkünk

Kekszet is süthet az év gyógynövényével!

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2018-ban a levendulát választotta az Év Gyógynövényének. A levendula kedvező hatásairól és gasztronómiai felhasználásáról Rajcsik Enikőt, a Budai Allergiaközpont dietetikusát kérdeztük.

Mi okozza a puffadást?

A puffadást, és a görcsöket az okozza, hogy a FODMAP molekulák (Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok) nem emésztődnek, nem szívódnak fel a vékonybélben, hanem folytatják útjukat az emésztőrendszerben, ahol különböző baktériumok savanyítják őket, ez pedig gázképződéssel jár. Ez tehető felelőssé a kellemetlen tünetekért.

Ha búza, ápra, rozs, hagymafélék, cékla, spárga, szilva, esetleg alma fogyasztása után hasonló tüneteket tapasztal, akkor lehetséges, hogy Ön irritábilis bélszindrómában (IBS) szenved.

Mit tehetünk ellene?

A FODMAP-diéta az irritábilis bél szindrómában szenvedők 3/4-énél enyhíti a tüneteket. Amennyiben FODMAP-diétát szeretnénk tartani, kérjük ki dietetikus tanácsát, aki segít kialakítani egy táplálkozási szempontból megfelelő étkezési tervet.

“A cöliákia kizárása után is azt szoktam tanácsolni a betegeimnek, hogy minimalizálják az étrendjükben a búzát és figyeljük meg, hogyan változik az állapotuk, de mindig elmagyarázom nekik, hogy nem a glutén, hanem a fruktán miatt van erre szükség. Ha pedig kiderül, hogy a fruktán áll a panaszok hátterében, akkor jó néhány olyan ételt vissza lehet tenni az étrendbe, ami korábban tiltólistás volt. A szójaszósz például gyakran tartalmaz glutént, ugyanakkor alacsony a fruktántartalma, míg a kenyérsütésnél alkalmazott fermentációs eljárás eliminálja a búzában lévő fruktánokat” - nyilatkozta a New Scientistnek Katie Ellard, a Sidney-i Mater Kórház gasztroenterológusa

Kerülendő élelmiszerek:

Zöldségek: articsóka, cékla, spárga, káposzta, édeskömény, fokhagyma, póréhagyma, hagyma, újhagyma fehér része, mogyoróhagyma, mezei katáng

Gabonák: búza, tönkölybúza, kamut búza, rozs, árpa, tészta, kuszkusz, cikória, hagyományos kekszfélék

Gyümölcsök: görögdinnye, alma, szilva, grépfrút, gránátalma, datolyaszilva, kopasz barack, banán

Fruktánintolerancia esetén mindig figyelembe kell venni az egyéni toleranciát, vagyis hogy a felsorolt élelmiszerekből mekkora mennyiség fogyasztható el probléma nélkül. Tehát a felsorolt élelmiszereket nem szükséges olyan szigorúan kerülni, mint allergia esetén.

Vizsgálatok

Ételallergia vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzilium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni. Bővebben erről itt olvashat: 

Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból - enzimhiány esetében, másrészt vérvizsgálatból - immunmodulált intolerancia - áll. Bővebben erről itt olvashat: 

Hasonló témák

  •  

Téma szakértője

Hírek

Baktérium is állhat a puffadás hátterében?

Baktérium is állhat a puffadás hátterében?

Puffadás bárkinél előfordulhat, a kiváltó okot pedig sok esetben nehéz felismerni. Az étkezési szokásoktól kezdve, az elfogyasztott ételek minőségén át a hormonális problémákig több minden előidézheti. Dr. Németh Alíz gasztroneterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a kellemetlen tünet hátterében egy gyakori baktérium fertőzés is állhat.

További részletek
A napi nyomás fokozza az allergiás tüneteit?

A napi nyomás fokozza az allergiás tüneteit?

A stressz az egész szervezetre, így az immunrendszer működésére is hatással van. A folyamatos feszültség állandó készenléti állapotban tartja a szervezetünket, és hosszú távon komoly egészségügyi károsodást okozhat. Ha úgy érzi, hogy a korábban jól beállított allergia kezelés ellenére a tünetei kiújulnak vagy rosszabbodnak, Kispál Mónika, a Budai Allergiaközpont pszichológusának tanácsai segíthetnek a stressz kezeléssel kapcsolatban.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!