Sóbarlang

Sóbarlang

Létrehozva: 2017.11.17 21:48 | Módosítva: 2019.10.24 17:29

A városi  levegő minőségének folyamatos romlása, a klimatizált munkahelyek egyre inkább megfosztják tüdőnket a friss, tiszta levegőtől. A sóbarlangok nem csupán légúti betegségek kezelésére használhatóak, hanem hasznosak lehetnek légútjaink tisztításához, és immunrendszerünk karbantartásához is.

A sóbarlang mikroklímája

Mivel környezetünkben már alig-alig találni olyan helyet, ahova a légköri szennyező anyagok, az allergének, a fertőző mikroorganizmusok el ne jutnának, nagy jelentőséggel bírnak a tiszta levegőjű, kedvező paraméterekkel rendelkező , terápiás célra használható sóbarlangok.

A sóbarlangok legfontosabb hatótényezők

Kapcsolódó cikkünk

A téli születésű babák egészségesebbek?

A várandósság utolsó három hónapja kulcsfontosságú lehet a születendő gyermek egészsége szempontjából. A magas pollenkoncentráció ebben az időszakban növelheti az asztma kockázatát.

 • a levegő hőmérséklete a barlangban állandó, átlagosan 10 °C 

 • a relatív páratartalom 80-100 % körül van

 • a levegő porlasztott Ca-szintje igen magas, mivel a csepegő Ca-tartalmú vizekből mikron méretű diszpergált részecskék jutnak a levegőbe, és ezek belélegzése ozmotikus hatása révén segít a besűrűsödött bronchusváladék oldásában

 • a CO2 tartalom 0,1% körüli, a szabadban mért értéknél 10-szer magasabb, ami serkentőleg hat a légzőközpontra
 • a légszennyezést okozó gázok (kén-dioxid, nitrogén-dioxid, szén-monoxid, )és por hiánya
 • egyéb allergének (pl. pollenek) sem jutnak be a barlang légterébe
 • a barlangokban a fertőző mikroorganizmusok életképtelenek,

 • a negatív ionkoncentráció magas, légúti megbetegedéseknél ez kedvezőleg hat

 • a légköri frontok hatása számottevően érvényesül

Természetes sóbarlangok

Néhány cseh-, orosz-, magyar-, szlovák-  és szlovéniai barlangban már évtizedek óta használják a természet adta lehetőséget.

Hazánkban a legismertebb sóbarlangok közé sorolhatjuk az Abaligeti-, a Béke-, az István-, és a Szemlő-hegyi-barlangokat. Gyógyító hatásuk egyértelmű az asztmás és hörghurutos betegekre vonatkoztatva.

A mai napig kutatások folynak az egyes barlangok terápiás értékének meghatározására. Néhány barlang egyáltalán nem rendelkezik gyógyító hatással, másokban számottevő a betegek javulása. Mai ismereteink szerint az aránylag szűk bejárattal rendelkező, viszonylag intakt karsztbarlangok jöhetnek számításba e tekintetben, melyeknek mikroklímáját külső környezeti hatások nem befolyásolják jelentősen.

A Budai-hegység karsztbarlangjai is rendelkeznek ilyen tulajdonságokkal, a Szemlőhegyi-barlangban több éve tartanak eredményes pihenőkúrákat. A környéken 4 olyan barlang van, melyek többé-kevésbé a fenti szempontoknak megfelelnek. A Szemlőhegyi-, és a Pálvölgyi-barlang kiépített, turisztikai célra is hasznosított barlangok.

Jelentkezzen be sóterápiára a Tátra Sóbarlangba

Tátra Sóbarlang

+36 (1) 788 6676

info@egeszsegerod.hu

1136 Budapest, Tátra utca 31.

Tátra Sóbarlang

 

Nyitott sóbarlangok: a tengerpartok

A természet legnagyobb "sóbarlangja” a tengerpart. A tengerek környezetében lévő sós levegő, valamint a magas páratartalom kifejezetten javíthatja a betegek közérzetét.

Mesterséges sóbarlangok

Természetes sóbarlangba eljutni sajnos nem mindig egyszerű, mivel viszonylag kevés van szerte a világon. További problémát jelent az a tény, hogy nagyobb arányú látogatottság esetén jelentős változás állhat be a barlangok mikroklímájában, ami akár a gyógyító hatás teljes megszűnését is maga után vonhatja.
Ezen nehézségek kiküszöbölésére hozták létre a mesterséges sókabinokat, -szobákat, és –barlangokat.

A sóbarlang javallatai:

 • Asthma bronchiale;

 • Idült bronchitis (hörghurut, hörgőgyulladás);

 • Idült rhinitisz, sinusitis (orr-melléküreggyulladás);

 • Nátha, megfázás,

 • Immunrendszer erősitése,

 • Obstruktív tüdőemfizema (tüdőtágulat);

 • Szilikózis ll fokozatig;

 • Biszinózis;

 • Bronchiektazia hemoptoae nélkül

 • Ismétlodo légzoszervi fertőzések.

Téma szakértői

Dr. Tárnok Ildikó Dr. Tárnok Ildikó

Dr. Tárnok Ildikó

allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász
dr. Fülöp Györgyi dr. Fülöp Györgyi

dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Smajda Zsuzsanna

Dr. Smajda Zsuzsanna

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Hírek

Tej helyett: a gyermek dietetikus tanácsai

Tej helyett: a gyermek dietetikus tanácsai

Mit adhatunk tej helyett tejallergia esetén, csecsemő- és kisgyermekkorban? A tejallergiát a gyerekek többsége kinövi, ám a sokszor évekig tartó tejmentes diéta sok kérdést felvet a szülőkben. A tejhelyettesítőkkel kapcsolatban segít eligazodni Sarnyai Tünde gyermek dietetikus, a Budai Allergiaközpont szakembere.

További részletek
Allergia vizsgálat vérből – melyik teszt, mit mutat?

Allergia vizsgálat vérből – melyik teszt, mit mutat?

Az allergia vizsgálat vérből bármelyik évszakban elvégezhető. Segítségével pontosan meg lehet állapítani, hogy mi okozza az allergiás tüneteinket. Erre azért van szükség, mert csak így előzhetjük meg a szövődményeket, kerülhetjük el a felesleges gyógyszerszedést és a szükségtelen diétát. A vérből végzett allergia tesztekkel kapcsolatban dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa segít eligazodni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA