Sóbarlang

Sóbarlang

Létrehozva: 2017.11.17 21:48 | Módosítva: 2019.10.24 17:29

A városi  levegő minőségének folyamatos romlása, a klimatizált munkahelyek egyre inkább megfosztják tüdőnket a friss, tiszta levegőtől. A sóbarlangok nem csupán légúti betegségek kezelésére használhatóak, hanem hasznosak lehetnek légútjaink tisztításához, és immunrendszerünk karbantartásához is.

A sóbarlang mikroklímája

Mivel környezetünkben már alig-alig találni olyan helyet, ahova a légköri szennyező anyagok, az allergének, a fertőző mikroorganizmusok el ne jutnának, nagy jelentőséggel bírnak a tiszta levegőjű, kedvező paraméterekkel rendelkező , terápiás célra használható sóbarlangok.

A sóbarlangok legfontosabb hatótényezők

Kapcsolódó cikkünk

A téli születésű babák egészségesebbek?

A várandósság utolsó három hónapja kulcsfontosságú lehet a születendő gyermek egészsége szempontjából. A magas pollenkoncentráció ebben az időszakban növelheti az asztma kockázatát.

 • a levegő hőmérséklete a barlangban állandó, átlagosan 10 °C 

 • a relatív páratartalom 80-100 % körül van

 • a levegő porlasztott Ca-szintje igen magas, mivel a csepegő Ca-tartalmú vizekből mikron méretű diszpergált részecskék jutnak a levegőbe, és ezek belélegzése ozmotikus hatása révén segít a besűrűsödött bronchusváladék oldásában

 • a CO2 tartalom 0,1% körüli, a szabadban mért értéknél 10-szer magasabb, ami serkentőleg hat a légzőközpontra
 • a légszennyezést okozó gázok (kén-dioxid, nitrogén-dioxid, szén-monoxid, )és por hiánya
 • egyéb allergének (pl. pollenek) sem jutnak be a barlang légterébe
 • a barlangokban a fertőző mikroorganizmusok életképtelenek,

 • a negatív ionkoncentráció magas, légúti megbetegedéseknél ez kedvezőleg hat

 • a légköri frontok hatása számottevően érvényesül

Természetes sóbarlangok

Néhány cseh-, orosz-, magyar-, szlovák-  és szlovéniai barlangban már évtizedek óta használják a természet adta lehetőséget.

Hazánkban a legismertebb sóbarlangok közé sorolhatjuk az Abaligeti-, a Béke-, az István-, és a Szemlő-hegyi-barlangokat. Gyógyító hatásuk egyértelmű az asztmás és hörghurutos betegekre vonatkoztatva.

A mai napig kutatások folynak az egyes barlangok terápiás értékének meghatározására. Néhány barlang egyáltalán nem rendelkezik gyógyító hatással, másokban számottevő a betegek javulása. Mai ismereteink szerint az aránylag szűk bejárattal rendelkező, viszonylag intakt karsztbarlangok jöhetnek számításba e tekintetben, melyeknek mikroklímáját külső környezeti hatások nem befolyásolják jelentősen.

A Budai-hegység karsztbarlangjai is rendelkeznek ilyen tulajdonságokkal, a Szemlőhegyi-barlangban több éve tartanak eredményes pihenőkúrákat. A környéken 4 olyan barlang van, melyek többé-kevésbé a fenti szempontoknak megfelelnek. A Szemlőhegyi-, és a Pálvölgyi-barlang kiépített, turisztikai célra is hasznosított barlangok.

Jelentkezzen be sóterápiára a Tátra Sóbarlangba

Tátra Sóbarlang

+36 (1) 788 6676

info@egeszsegerod.hu

1136 Budapest, Tátra utca 31.

Tátra Sóbarlang

 

Nyitott sóbarlangok: a tengerpartok

A természet legnagyobb "sóbarlangja” a tengerpart. A tengerek környezetében lévő sós levegő, valamint a magas páratartalom kifejezetten javíthatja a betegek közérzetét.

Mesterséges sóbarlangok

Természetes sóbarlangba eljutni sajnos nem mindig egyszerű, mivel viszonylag kevés van szerte a világon. További problémát jelent az a tény, hogy nagyobb arányú látogatottság esetén jelentős változás állhat be a barlangok mikroklímájában, ami akár a gyógyító hatás teljes megszűnését is maga után vonhatja.
Ezen nehézségek kiküszöbölésére hozták létre a mesterséges sókabinokat, -szobákat, és –barlangokat.

A sóbarlang javallatai:

 • Asthma bronchiale;

 • Idült bronchitis (hörghurut, hörgőgyulladás);

 • Idült rhinitisz, sinusitis (orr-melléküreggyulladás);

 • Nátha, megfázás,

 • Immunrendszer erősitése,

 • Obstruktív tüdőemfizema (tüdőtágulat);

 • Szilikózis ll fokozatig;

 • Biszinózis;

 • Bronchiektazia hemoptoae nélkül

 • Ismétlodo légzoszervi fertőzések.

Téma szakértői

dr. Fülöp Györgyi

dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Tárnok Ildikó

Dr. Tárnok Ildikó

allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász

Hírek

Allergia vagy delta variáns?

Allergia vagy delta variáns?

Az elmúlt napokban újra emelkedni kezdett a koronavírus fertőzöttek száma hazánkban. A megbetegedéseket döntően a delta variáns okozza, ezzel kapcsolatban pedig sokszor hallhatjuk, hogy az allergiához hasonló tüneteket okoz. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arra kértük, foglalja össze a két betegség közötti hasonlóságokat és különbségeket.

További részletek
Felszívódási zavar: ilyen tünetek utalnak rá

Felszívódási zavar: ilyen tünetek utalnak rá

A táplálkozás során bevitt ételeket először megemésztjük, majd - röviden összefoglalva - a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek a tápcsatornából felszívódnak. A felszívódási zavar során ez a folyamat valamilyen okból nem megy végbe tökéletesen, ezt pedig különböző tünetek jelzik. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen panaszok kapcsán javasolt orvoshoz fordulni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat