Sóbarlang

Létrehozva: 2017.11.17 21:48 | Módosítva: 2017.12.11 11:02
A nagyvárosi levegő minőségének folyamatos romlása, a folyamatosan klimatizált munkahely egyre inkább megfosztja tüdőnket a friss, tiszta levegőtől. A sóbarlangok - mesterséges körülmények között a sókabinok - ezáltal nem csak mint légúti betegségek kezelése használhatóak, hanem igen hasznosak légútjaink tisztításához, immunrendszerünk karbantartásához is.

A sóbarlang mikroklímája

Környezetünkben már alig találni olyan helyet, ahova a káros szennyezőanyagok, az allergének, fertőző mikroorganizmusok el ne jutnának. Ezért nagy jelentőségűek a barlangok, mert levegőjük tisztasága, és kedvező paraméterei terápiás célokra alkalmassá teszik őket.

A sóbarlangok legfontosabb hatótényezők

 • a levegő hőmérséklete a barlangban állandó, átlagosan 10 °C .

 • a relatív páratartalom 80-100 % körül van, ez jó hatású az asztmás betegségeknél,

 • a levegőben a kalcium koncentrációja igen magas, a csepegő Ca-tartalmú vizekből mikron méretű diszpergált részecskék jutnak a levegőbe, ezek belélegzése ozmoti kus hatása révén segít a besűrűsödött bronchusváladék oldásában.

 • a CO2 tartalom 0,1% körüli, a szabadban mért értéknél 10-15-ször magasabb. Ez serkentő hatású a légzőközpontra.

 • a levegőszennyezést okozó gázok (kén-dioxid, nitrogén-dioxid, szén-monoxid, )és por hiánya,

 • egyéb allergének pl. pollenek sem jutnak be a barlangi levegőbe,

 • a barlangokban a fertőző mikroorganizmusok életképtelenek,

 • a negatív ionkoncentráció magas, légúti megbetegedéseknél ez kedvezőbb.

 • a légköri frontok hatása nem érvényesül.

Kapcsolódó cikkünk

A téli születésű babák egészségesebbek?

A várandósság utolsó három hónapja kulcsfontosságú lehet a születendő gyermek egészsége szempontjából. A magas pollenkoncentráció ebben az időszakban növelheti az asztma kockázatát.

Természetes sóbarlangok

Néhány cseh, magyarországi, oroszországi, romániai, szlovákiai, szlovéniai és ukrajnai barlangban már évtizedek óta folyik a gyógyítás.

Hazánkban a legismertebb speleoterápiai centrumok az Abaligeti-barlang, a Béke-barlang, az István-barlang, a tapolcai Kórház-barlang és a Szemlőhegyi-barlang. Gyógyító hatásuk egyértelmű az asztmás és hörghurutos betegekre.

Kutatások folynak az egyes barlangok terápiás értékének meghatározására is. Néhány barlang egyáltalán nem rendelkezik gyógyító hatással, másokban számottevő a betegek javulása. Mai ismereteink szerint az aránylag szűk bejárattal rendelkező, viszonylag intakt karsztbarlangok jöhetnek számításba, melyeknek mikroklímáját külső környezeti hatások nem befolyásolják jelentősen.

A Budai-hegység karsztbarlangjai is rendelkeznek ilyen tulajdonságokkal, a Szemlőhegyi-barlangban több éve tartanak eredményes pihenőkúrákat. A környéken 4 olyan barlang van, melyek többé-kevésbé a fenti szempontoknak megfelelnek. A Szemlőhegyi- és a Pálvölgyi-barlang kiépített, turisztikai célra (is)hasznosított barlangok.

Nyitott sóbarlangok: a tengerpartok

A természet legnagyobb "sóbarlang"-ja a tengerpart. A sós tenger biztosította folyamatos sós levegő utánpótlás, magas páratartalom kifejezetten javíthatja a betegek közérzetét.

Mesterséges sóbarlangok

Sajnos a természetes sóbarlangokhoz való hozzáférés alacsony számuk miatt igen korlátozott. Ezt a lehetőséget szűkíti tovább az a tény, hogy nagyobb számú látogató jelentős változást tud okozni a barlagok mikroklímájában, akár a gyógyító hatás teljes megszűnásáhez is vezethet. A gyógyulás elérése, minden beteg számára való hozzáférés biztosítása érdekében fejlesztették ki a mesterséges sóbarlangokat, sókabinok, sószobák.

A sóbarlang javallatai:

 • Asthma bronchiale;

 • Idült bronchitis (hörghurut, hörgőgyulladás);

 • Idült rhinitisz, sinusitis (orr-melléküreggyulladás);

 • Nátha, megfázás,

 • Immunrendszer erősitése,

 • Obstruktív tüdőemfizema (tüdőtágulat);

 • Szilikózis ll fokozatig;

 • Biszinózis;

 • Bronchiektazia hemoptoae nélkül

 • Ismétlodo légzoszervi fertőzések.

 

Budai AllergiaKözpont

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

 

Téma szakértői

Dr. Smajda Zsuzsanna

Dr. Smajda Zsuzsanna

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Fülöp Györgyi dr. Fülöp Györgyi

dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Tárnok Ildikó

Dr. Tárnok Ildikó

allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász

Hírek

Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Légúti allergiásként tapasztalta már, hogy bizonyos ételek fogyasztásakor kapar a torka, égő, viszkető érzés jelentkezik a szájüregben? Ezeket a tüneteket keresztallergia okozhatja. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy felesleges diétás megszorítások helyett, ilyenkor célszerű vizsgálattal meghatározni, hogy pontosan mi az az élelmiszer, amit kerülnie kell annak érdekében, hogy a tüneteket megelőzze.

További részletek
5 tény a parlagfű allergiáról

5 tény a parlagfű allergiáról

Közel 2 millióan szenvednek ezekben a hetekben parlagfű allergiától az országban. A gyerekeket, felnőtteket és idősebbeket is érintő tünetekről és kezelésükről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA