Gyermekkori allergiák

Gyermekkori allergiák

Módosítva: 2024.01.12 18:38

Hazánkban a gyermekek 6-7%-át érintik allergiás megbetegedések. A gyermekkori allergia tünetei elsőre megrémiszthetik a szülőket, holott érdemes tudni, hogy az allergiás megbetegedések igen jól kezelhetőek a mai modern eljárások segítségével. A gyermekkori allergia legtöbb esete ételallergia, melyet a tojás, tej, olajos magvak és a halak elfogyasztása okoz.

Gyermekkori allergiához kapcsolódó szolgáltatásaink az Allergia Központban
Mit jelent a gyermekkori allergia?
Mik lehetnek a gyermekkori allergia tünetei?
Hogyan alakul ki a gyermekkori allergia?
Mik a gyermekkori allergia leggyakoribb típusai?
Hogyan vizsgálható ki a gyermekkori allergia?
Kezelhető a gyermekkori allergia?

Gyermekkori allergiához kapcsolódó szolgáltatásaink az Allergia Központban

Mit jelent a gyermekkori allergia?

A gyermekkori allergia egy betegségcsoport, mely a gyermekkorban jellemző allergiás megbetegedéseket foglalja össze. Az allergia az immunrendszer fokozott, túlzott válaszreakcióját jelenti bizonyos környezeti tényezőkkel szemben. Ez azt jelenti, hogyha találkozik a szervezet ezzel az antigénnel (például érintkezik vele a bőr, vagy megeszi a gyermek), a szervezet immunglobulin E (IgE) antitesteket bocsát ki ellene. Az IgE antitestek az immunrendszeren belüli sejtekhez, a például hízósejthez kapcsolódnak, arra késztetve őket, hogy hisztamint és egyéb vegyi anyagokat, citokineket szabadítsanak fel. A felszabadított citokinek változatos tüneteket okoznak testszerte. Miattuk alakul ki orrfolyás, csalánkiütés, hasmenés vagy legsúlyosabb esetben anafilaxia.

A gyermekkori allergia előfordulása egyre gyakoribb. A gyermekkori allergia befolyásolja a családok mindennapjait, gyakran a szokások vagy az étrend megváltoztatására van szükség. A gyermekkori allergia tünetei nagyon zavaróak lehetnek, súlyos esetben pedig életveszélyesek is lehetnek. Szülőként fontos ismerni a gyermekkori allergia tüneteit és kezelését és azt is, hogy mit tehetünk vészhelyzet esetén. Szerencsére a gyermekkori allergia jól kezelhető és az allergének mellőzésével a tünetek kialakulása is megelőzhető.  A gyermekkori allergia leggyakrabban ételallergiát jelent, de ezen betegségek között tartjuk számon az ekcémát, az atópiás dermatitist és az asztmát is.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik lehetnek a gyermekkori allergia tünetei?

A gyermekkori allergia tünetei több szervet is érinthetnek. A gyermekkori allergia tünetei attól függenek, hogy mi okozta az allergiás reakciót. Amennyiben valami csak a bőrrel érintkezett, előfordulhat, hogy csak ott alakulnak ki lokálisan tünetek. Az ételallergia esetén jellemzőek a gasztrointesztinális tünetek. A gyermekkori allergia legsúlyosabb formája az anafilaxiás sokk, amikor több szervrendszer is érintett. Az anafilaxiás sokk a légzés leállásához és halálhoz is vezethet, ha nem kezeljük időben.Gyermekkori allergia - Allergia Központ

A gyermekkori allergia tünetei:

 • Bőrtünetek: Az allergiás reakciók gyakran bőrkiütésekkel, csalánkiütéssel, viszketéssel vagy ekcémával járnak.
 • Szemtünetek: Gyakori a viszkető, kipirosodott szem a gyermekkori allergia esetén, valamint a könnyezés.
 • Orrdugulás és tüsszögés: Az allergiás nátha orrfolyással, orrdugulással, tüsszögéssel és könnyezéssel jár.
 • Légzési nehézségek: Allergiás asztma esetén a gyermekek nehezen lélegezhetnek és köhögés is kialakulhat. Ennek hátterében a légutak, például a garat és a gége duzzanata áll.
 • Gasztrointesztinális tünetek: Ételallergiák esetén hasi fájdalom, hányás és hasmenés is előfordulhat.
 • Anafilaxiás sokk: Az allergiás reakció legsúlyosabb esete az anafilaxiás sokk, aminek tünetei között szerepelhet a légzés leállása, vérnyomásesés, szapora pulzus, ájulás, hideg, verejtékes bőr stb.

Hogyan alakul ki a gyermekkori allergia?

A gyermekkori allergia általában az arra hajlamos csecsemőknél, kisdedeknél fordul elő. Számos tényezőt ismerünk, ami hajlamosíthat egy gyermeket arra, hogy kialakuljon nála allergia. Általában ezek közül több tényező, együttes előfordulása esetén alakul ki a gyermekkori allergia. A gyermekkori allergia hajlamosító tényezői:

 • Genetikai tényezők: Ha a családban, rokonok körében előfordult bármilyen allergia, legyen az ételallergia, légúti allergia, abban az esetben a gyermeknél is nagyobb arányban fordulhat elő. Ha az egyik vagy mindkét szülő allergiás, nő a gyermekkori allergia kialakulásának kockázata.
 • Környezeti expozíció: A korai életkorban való kitettség bizonyos allergéneknek, például házi poratkáknak, állatszőrnek vagy penésznek is hajlamosíthatja a gyermekeket az allergiák kialakulására.
 • Korai élelmiszer bevezetés: Az új élelmiszerek bevezetésekor a gyermek immunrendszere érzékenyebb lehet bizonyos élelmiszerekre, ami allergiás reakciókat válthat ki. A gyermekek immunrendszere még nem olyan érett az első években, mint a felnőtteké.
 • Levegőszennyezés: A környezeti levegő minősége is befolyásolhatja a gyermekkori allergiák kialakulását.

Az allergiás hajlamot atópiás hajlamnak is nevezik. Az atópiás hajlam önmagában még nem betegség, de könnyebben kialakulhatnak ezeknél a gyermekeknél atópiás betegségek. Fokozott kockázat áll fent a krónikus hörghurut, asztma, allergiás rhinitis, allergiás conjuctivtis és az ételallergia kialakulására. A különböző betegségek általában típusos életkorokban jelentkeznek. Az atópiás menetelés a különböző allergiás betegségek életkorok szerinti kialakulásának sorrendjét jelenti. Az atópiás gyermekek esetében a betegségek követhetik egymást. Az atópiás menetelés a különböző allergiás betegségek életkorok szerinti kialakulásának sorrendjét jelenti. Az a csecsemő, akinek száraz, viszkető bőre igényelt babakorában kezelést, a későbbi életkorban más allergiákra is hajlamos lehet.

Kapcsolódó cikkünk

Gyakori betegeskedés, lassú felépülés hátterében allergia?

Már mindenki felépült, ön még mindig csak lábadozik és többször is beteg? Ha visszatérő légúti fertőzéstől szenved és a gyógyulás is elhúzódik, érdemes utána járnia, nincs-e légúti allergia a háttérben. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit lehet tenni ilyen esetben.

Mik a gyermekkori allergia leggyakoribb típusai?

A gyermekkorban jelentkező leggyakoribb allergiák:

 • Ekcéma: Csecsemő-és kisgyermekkorban főként atópiás ekcémával találkozhatunk. A tünetek az arcon és fejbőrön jelentkeznek vörös, viszkető foltok, kiütések formájában. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik, melyek nappal, vagy éjszaka egyaránt jelentkezhetnek. Az atópiás gyermekeknél gyakran az ekcéma jelenti a későbbi allergiás betegségek kialakulásának első állomását.
 • Ételallergia: A csecsemőkori bőrtüneteket követően, vagy azokkal egy időben a gyermeknél ételallergia is jelentkezhet. Az ételallergia tünetei már csecsemőknél, a szoptatás időszaka alatt is jelentkezhetnek. Az anya által elfogyasztott ételek molekulái – ugyan csak nagyon kis mennyiségben -, de átjutnak a tejbe. A kifejezetten allergiás hajlamú csecsemők pedig már ettől az anyatejbe került, igen minimális mennyiségű idegen fehérjétől is kóros tüneteket mutathatnak. Allergiás tünetek tápszeres babáknál is kialakulhatnak, a készítmények ugyanis tehéntejből készülnek, tehát ugyanúgy allergiát válthatnak ki, mint maga a tehéntej. Az ételallergiás panaszok a hozzátáplálás időszakában is jelentkezhetnek. A leggyakoribb allergének a tej, tojás, liszt, szója, hal, eper és mogyoró. Az ételallergia tünetei: a gyomor- és bélrendszerben hasmenés, hányás, haspuffadás, véres széklet; a bőrön csalánkiütés, bőrszárazság, ekcéma; illetve a légutakban nátha, orrfolyás, tüsszögés, ödéma, fulladás formájában jelentkeznek.
 • Szénanátha, asztma: Óvodás korban sokszor az elhúzódó fülgyulladások, orrmandula-műtét után is fennálló savós középfülgyulladások hívják fel a figyelmet az allergiás állapotra. Az elhúzódó felső-légúti betegségek, szem- és orrviszketés, kínzó orrdugulás, a gyakori reggeli tüsszögések is felkelthetik a gyanút. Kisgyermekkorban, 3-4 éves gyermekeknél a felsorolt panaszok már a klasszikus légúti allergiás betegség tünetei is lehetnek. Az asztma megjelenése inkább a késő óvodáskor-iskoláskorra tehető, míg az allergiás nátha nagyobb gyermekeknél, fiatal felnőtteknél jelenik meg, habár egyre többször észlelhető már óvodáskorban is.

Hogyan vizsgálható ki a gyermekkori allergia?

Az allergia vizsgálatának módja függ a panaszok jellegétől és a gyermek életkorától is. Kisebb gyermekeknél rendszerint vérvizsgálattal mutatják ki, hogy mi okozza a tüneteket. 2 éves kor felett bőrpróba (Prick-teszt) is végezhető. Molekuláris allergiadiagnosztika is végezhető 1 év feletti gyermekek esetében akkor, ha szakorvos írja elő a vizsgálatot. A molekuláris allergiadiagnosztika előnye, hogy egy vérvételből egyszerre több száz allergén komponenst vizsgál, így pontos meghatározást tesz lehetővé. A komponens alapú eljárással nemcsak az allergén mutatható ki, hanem annak fehérje komponensei is. Nem mindegy, hogy a páciens arra a komponensre allergiás, amely enyhe tüneteket okoz, vagy arra, amely a már említett anafilaxiás sokkot is okozhatja.

Kezelhető a gyermekkori allergia?

A gyermekkori allergiák kezelése komplex folyamat, amely orvosi beavatkozást és egyéni terápiát is igényelhet. A terápiát mindig szakértő gyermek allergológus állítja össze. A gyermekkori allergia kezelésébe fontos bevonni a szülőket és felhívni a figyelmüket a tünetekre és a kezelési lépésekre. A gyermekkori allergia jól kezelhető, ha odafigyelünk az allergén elkerülésére és ismerjük mit kell tenni a tünetek megjelenése vagy súlyosbodása esetén.

A gyermekek körében jelentkező allergia kezelésének módja nagyban függ az allergia fajtájától. Ha a gyermeknél légúti allergia jelentkezik, például pollen allergia, akkor általában gyógyszeres kezelés indokolt. A gyermekkori allergia kezelési lehetőségei:

 • Antihisztaminok: Ezek a gyógyszerek segíthetnek csökkenteni az allergiás tüneteket, mint például a viszketés, orrdugulás vagy könnyezés.
 • Inhalációs szteroidok: Az asztmás tünetek kezelésére alkalmazzák, segítve a gyermeket könnyebbé tenni a lélegzést.
 • Adrenalin injekció: Az adrenalin injekció az allergia legsúlyosabb esetében bevethető fegyver. Anafilaxiás reakció esetén percek alatt enyhíti a tüneteket.
 • Allergén kerülése: Az allergénkiváltó tényezők elkerülése is fontos, például a házi poratkák, állatszőr vagy bizonyos élelmiszerek. Ételallergia fennállása esetén a legbiztosabb módszer a kellemetlen tünetek elkerülésére, az allergén étel kihagyása a gyermekétrendjéből.
 • Immunterápia: A súlyosabb esetekben az immunterápia lehet hatékony, amely a gyermek immunrendszerének toleranciáját növeli az allergénekkel szemben.

  Téma szakértői

  Dr. Hidvégi Edit PhD

  Dr. Hidvégi Edit PhD

  gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
  Dr. Vincze Ildikó

  Dr. Vincze Ildikó

  bőrgyógyász, kozmetológus
  Dr. Kádár János

  Dr. Kádár János

  belgyógyász, immunológus, infektológus

Hírek

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Egyre hosszabbra nyúlik a pollenszezon, ezért az allergiás tünetek az év jelentős részében jelen lehetnek a pollenallergiás betegek életében. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, pulmonológus szakembere szerint a szénanáthát mindenképpen kezelni kell, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljon a súlyosabb szövődmények kialakulása.

További részletek
Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK