Az IBS felismerése és kezelése

Az IBS felismerése és kezelése

Módosítva: 2023.11.08 12:35

Az irritábilis bél szindróma (IBS) az emésztőrendszer megbetegedése, amely világszerte emberek millióit érinti. Ez egy krónikus állapot, amely számos kellemetlen tünetet okozhat, beleértve a hasi fájdalmat, puffadást, székrekedést és hasmenést. Az irritábilis bél szindróma egy összetett állapot, amelynek nincs ismert, definitív gyógymódja, de számos kezelés áll rendelkezésre, amellyel csökkenthető a tünetek súlyossága. Ebben a cikkben az IBS jellemző tüneteit, kialakulását, kivizsgálását és kezelési lehetőségeit tárgyaljuk.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Az IBS

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a vastagbelet érintő, gyakori betegség. A szindróma jellemző tünetei között említjük a hasi fájdalmat, a puffadást, a székrekedést és a hasmenést, amelyek hosszú időn keresztül, akár együtt jelentkeznek. Az irritábilis bél szindróma pontos oka ismeretlen, de úgy vélik, hogy több tényező kombinációjával van összefüggésben, beleértve a genetikát, a stresszt és az immunrendszer rendellenes válaszát. Az IBS jelentősen befolyásolhatja a szindrómával küzdő betegek életminőségét: fizikai és érzelmi feszültséget okozhat, és megnehezítheti a mindennapi tevékenységek végzését. Bár az irritábilis bél szindrómára nincs ismert gyógymód, a tünetek kezelésére és megelőzésére számos lehetőség van. Ezek közé tartozhat az étrend megváltoztatása, a rendszeres testmozgás, a stressz kezelése, a probiotikumok szedése, a bőséges folyadékpótlás és a szükségtelen antibiotikumok elkerülése. Fontos, hogy a szakorvossal együttműködve olyan egyéni kezelési tervet dolgozzunk ki, amely a betegség minden aspektusával foglalkozik. Megfelelő kezeléssel a legtöbb irritábilis bél szindrómában szenvedő ember képes normális és egészséges életet élni.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

IBS Tünetei

 • Hasi fájdalom: Az IBS egyik leggyakoribb tünete a hasi fájdalom. A fájdalom az enyhétől a súlyosig terjedhet, és a betegek gyakran görcsösnek, hasító jellegűnek vagy élesnek írják le. A fájdalom általában az alhasi részen jelentkezik, és jellemzően enyhül a székletürítést követően.
 • Puffadás: A puffadás az irritábilis bél szindróma másik gyakori tünete. Ez a hasban jelentkező teltségérzetet jelenti. A puffadást okozhatja a bélben lévő gázfelesleg vagy a visszatartott folyadék.
 • Székrekedés: A székrekedés olyan állapot, amikor a beteg számára nehézséget okoz a székletürítés. Ez az IBS gyakori tünete, és gyakran hasi fájdalom és puffadás kíséri.
 • Hasmenés: A hasmenés a székrekedés ellentéte, és szintén az IBS gyakori tünete. A betegek laza, vizes székletürítést tapasztalhatnak, amelyet sürgető székelési inger vagy a nem teljes ürítés érzése kísérhet.
 • Váltakozó székrekedés és hasmenés: Néhány IBS-ben szenvedő embernél székrekedés és hasmenés egyaránt előfordul, amelyek idővel váltakozhatnak.
 • Gázok: A túlzott gázképződés az irritábilis bél szindróma másik gyakori tünete. Ez puffadást, hasi diszkomfortot és fájdalmat okozhat.

Az IBS lehetséges okai

Bél-agy tengely: A bél-agy tengely a bél és a központi idegrendszer közötti kétirányú kommunikációs utat jelenti. A bél és az agy szoros kapcsolatban áll egymással, ezen keresztül pedig a stressz és más pszichológiai tényezők közvetlenül isibs befolyásolhatják a bél működését.
Ételérzékenységek: Néhány IBS-ben szenvedő beteg olyan ételérzékenységben (intolerancia) is szenved, amelyek kiváltják vagy súlyosbíthatják a tüneteket. A gyakori provokációt okozó élelmiszerek közé tartoznak a tejtermékek (laktóz, tejfehérje), a gabonafélék (glutén), valamint bizonyos gyümölcsök és zöldségek.
Bélmozgás: A bélmozgás a táplálék és a salakanyag beleken keresztüli mozgását jelenti. Az irritábilis bél szindrómában szenvedőknél ez a folyamat valamilyen hatásra zavart szenvedhet, ez pedig székrekedést vagy hasmenést okozhat.
A mikrobiom egyensúlyának zavara: A mikrobiom a bélben természetesen is előforduló baktériumok és egyéb mikroorganizmusok összességének megnevezése. Az IBS által érintett betegek emésztőrendszeri mikrobiomja egyensúlyzavart szenvedhet, ami hozzájárulhat a tünetekhez.
Hormonok: A hormonális változások szintén szerepet játszhatnak az irritábilis bél szindróma tüneteinek kialakulásában. A nők például nagyobb valószínűséggel szenvednek IBS-ben, mint a férfiak, és a legtöbb esetben a menstruációs ciklus alatti hormonális változások is hatással vannak a tünetek jelentkezésére.

IBS diagnosztikai lehetőségei

Orvosi kórtörténet felvétele: Kezelőorvosa meg fogja kérdezni a tünetekről és a kórtörténetről, beleértve az emésztési rendellenességek előfordulását a közvetlen családtagok körében is. Ez segít kizárni más olyan állapotokat, amelyek hasonló tünetekkel járhatnak.
Fizikális vizsgálat: Az orvos fizikális vizsgálatot végezhet, hogy ellenőrizze a has vagy a végbél esetleges rendellenességeit. A fizikális vizsgálattal tovább szűkíthető a lehetséges betegségek köre.
Székletvizsgálat: Székletvizsgálat végezhető abban bizonyos fertőzések és egyéb emésztőrendszeri megbetegedések ellenőrzése céljából.
Laborvizsgálatok: A vér vizsgálatának segítségével kimutathatók például a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok, de más alapbetegségek jeleinek ellenőrzésére is hatékony módszer lehet.
Képalkotó vizsgálatok: A képalkotó vizsgálatok, például a CT-vizsgálat vagy az ultrahangvizsgálat is hatékony eszköz lehet az emésztőrendszer rendellenességeinek kimutatására.
Endoszkópia: Az endoszkópia egy olyan eljárás, amely során egy vékony, hajlékony, kamerával felszerelt csövet vezetnek az emésztőcsatornába. A vizsgálat során valós időben válnak láthatóvá a belek belső felszínén előforduló rendellenességek.

Kapcsolódó cikkünk

Puffadás okai – 6 gyakori betegség a háttérben

A puffadás okai változatosak lehetnek. Az életmódbeli tényezők mellett bizonyos betegségek is közre játszhatnak a megjelenésében. 

IBS terápiája

Étrendbeli változtatások: Az étrendet érintő szokásokban bevezetett változtatások hatékonyak lehetnek az irritábilis bél szindróma tüneteinek kezelésében. Ezek a változtatások magukban foglalhatják a tüneteket kiváltó élelmiszerek elkerülését, a rostbevitel fokozását, valamint a koffein- és alkoholfogyasztás korlátozását, illetve mellőzését.
Gyógyszerek: Számos gyógyszer áll rendelkezésre az IBS tüneteinek enyhítésére, beleértve a hashajtókat, hasmenéscsillapítókat és a görcsoldókat.
Probiotikumok: A probiotikumok külső forrásból bevihető, és a bélben megtelepedő hasznos baktériumok. A probiotikumok szedése segíthet a bélben lévő bakteriális mikrobiom egyensúlyának helyreállításában és az irritábilis bél szindróma tüneteinek csökkentésében.
Pszichológiai terápia: A pszichológiai terápia, például a kognitív viselkedésterápia hatékony lehet a betegséggel járó stressz és a szorongás kezelésében, amelyek súlyosbíthatják az irritábilis bél szindróma tüneteit.
Testmozgás: A rendszeres testmozgás javíthatja az emésztést és csökkentheti a stresszt, ami segíthet az IBS tüneteinek kezelésében.

IBS szövődményei

 • Alultápláltság: Ha az irritábilis bél szindrómát nem kezelik megfelelően, az alultápláltsághoz vezethet. Ez akkor fordulhat elő, ha a beteg kerül bizonyos ételeket, mert attól fél, hogy fogyasztásuk a tünetek megjelenéséhez vezet, vagy ha az emésztési problémák miatt a tápanyagok felszívódása nem megfelelő.
 • Aranyér: A székrekedés az irritábilis bél szindróma gyakori tünete, ez pedig aranyér kialakulásához vezethet. Az aranyér a végbélnyílásban és a végbélben lévő duzzadt vénás csomó, amely fájdalmat és diszkomfortot okozhat.
 • A végbél nyálkahártyájának sérülései: A székletürítés közbeni erőlködés a végbélben repedések kialakulásához is vezethet. A nyálkahártya sérülései fájdalmat és vérzést okozhatnak.
 • Csökkent életminőség: Az irritábilis bél szindróma tüneteivel való együttélés jelentős hatással lehet az életminőségre. Szorongáshoz, depresszióhoz és szociális elszigetelődéshez vezethet.

A betegség megelőzése

Étrendbeli változtatások: Az étrendbeli változtatások segíthetnek az irritábilis bél szindróma tüneteinek megelőzésében. Ez magában foglalhatja a tüneteket kiváltó élelmiszerek elkerülését, a rostbevitel növelését, illetve a koffein- és alkoholfogyasztás korlátozását.
Rendszeres testmozgás: A rendszeres testmozgás javíthatja az emésztést és csökkentheti a stresszt, ami segíthet az irritábilis bél szindróma tüneteinek megelőzésében.
Stresszkezelés: A stressz kiválthatja és fokozhatja az IBS tüneteit. A stresszkezelési technikák gyakorlása, például a meditáció, a jóga vagy a légzőgyakorlatok segíthetnek a tünetek megelőzésében.
Probiotikumok szedése: A probiotikumok segíthetnek javítani a bélben előforduló baktériumok egyensúlyát, így csökkenthetik az irritábilis bél szindrómás tünetek kialakulásának kockázatát.
Bőséges vízfogyasztás: A folyadékpótlás segíthet megelőzni a székrekedést, amely az IBS gyakori tünete. Törekedjen arra, hogy naponta legalább nyolc pohár vizet igyon!
A felesleges antibiotikumszedés kerülése: Az antibiotikumok szedése felboríthatja a bélben található baktériumok egyensúlyát, és növelheti az irritábilis bél szindrómás tünetek kialakulásának kockázatát. Kerülje az antibiotikumok szedését, hacsak nem feltétlenül szükséges!

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Összefoglalás

Az irritábilis bél szindróma krónikus állapot, amely sok kellemetlen tünetet okozhat, beleértve a hasi fájdalmat, a puffadást, a székrekedést és a hasmenést. Az IBS-nek számos lehetséges oka van. Kialakulásában szerepet játszhat a bél-agy tengely, a különböző ételintoleranciák, a mikrobiom egyensúlyzavara és a hormonok. Bár az irritábilis bél szindrómára nincs ismert gyógymód, a tünetek kezelésére számos mód áll rendelkezésre, például az étrendbeli változtatások, a stresszcsökkentő technikák alkalmazása és a gyógyszeres kezelés. Az étrend megváltoztatása, a rendszeres testmozgás, a stressz kezelése, a probiotikumok szedése, a folyadékpótlás és a felesleges antibiotikumok elkerülése mind segíthet a tünetek megelőzésében. Az irritábilis bél szindrómára diagnózisának felállítása a kórtörténet, a fizikális vizsgálatok és a laborvizsgálatok kombinációját foglalja magában. Ha az irritábilis bél szindróma tüneteit tapasztalja, fontos, hogy beszéljen orvosával, hogy megtalálhassák az Ön számára legmegfelelőbb kezelési módot! Az egészséges életmód követésével és az orvosával való együttműködéssel csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát, és javíthatja általános életminőségét.

Téma szakértője

 • Dr. Pászthory Erzsébet

 • Szakterületek:
  • gasztroenterológus, belgyógyász,
 • Specialitások:
  • irritábilis bél szindróma (IBS)
  • SIBO
  • bél minkrobiom problémáinak kezelése
  • funkcionális bélbetegségek
  • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
  • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Hírek

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Az allergiás betegségek kezelése olyan mértékben fejlődött az elmúlt években, hogy ma már minőségi, akár tünetmentes életet biztosíthatunk allergiával küszködő, várandós pácienseink számára is – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész orvosa, akit arról kérdeztünk, hogy belekezdhetnek-e az allergénspecifikus immunterápiába a kismamák.  

További részletek
Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Az utóbbi hetek csapadékos időjárása a pázsitfűfélék fejlődésének is kedvezett, amelyek pollenkoncentrációja közepes-magas tartományban van jelen a levegőben. Lehet, hogy a pollenallergiásoknak érdemes lesz ismét maszkot viselniük? A kérdésre dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakembere válaszol.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK