IBS okai

IBS okai

Módosítva: 2024.01.10 14:56

Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy világszerte számos embert érintő emésztőrendszeri rendellenesség. Az IBS kellemetlen tünetekkel jár a mindennapokban, és jelentősen megnehezítheti az érintettek életét. Habár az IBS okai még nem teljes mértékben tisztázottak, számos tényezőt azonosítottak, amelyek lehetnek az IBS okai. Az állapot hátterének megértése azért is fontos, mert vannak olyan tényezők az IBS okai között, amik ellen tudunk tenni és ezáltal elviselhetőbbé tenni a betegséget.

 

Az IBS-sel kapcsolatos szolgáltatásaink az Allergia Központban

Mit jelent az IBS?

Az irritábilis bél szindróma (röviden IBS) egy krónikus, funkcionális bélbetegség. Az IBS előfordulása gyakori, minden ötödik embernél jelentkeznek az irritábilis bél szindróma tünetei, különösen az 50 évnél fiatalabb korosztályban gyakori az előfordulása. Az IBS az emésztőrendszer rendellenes működését jelenti, melynek következtében puffadás, hasfájás, hasi görcsök, hasmenés vagy székrekedés jelentkezhet. Az IBS tüneteinek súlyossága egyénenként változó és azon belül is változhat az idő múlásával. Az IBS tünetei akár hosszabb időre meg is szűnhetnek, majd előfordulhat, hogy a betegség ismét fellángol. Az IBS tünetei sok szenvedést okozhatnak az érintetteknek. Megnehezíthetik a mindennapi feladatok elvégzését, szorongást okozhatnak, ronthatják az életminőséget és hosszútávon számos szövődményt okozhatnak.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az IBS diagnózisa sokszor kihívást jelent, mivel nincsenek specifikus laboratóriumi tesztek vagy képalkotó eljárások a betegség meghatározására. A diagnózis általában a tünetek, a betegség lefolyása és egyéb kizáró okok alapján történik. Az IBS kezelésében az életmódbeli változtatások, az étrendmódosítás, a stresszkezelés és bizonyos gyógyszerek alkalmazása szokott beválni. Az IBS tünetei és lefolyása azonban nagyon egyedi, így a kezelési tervet is személyre szabottan kell létrehozni a betegség típusa és súlyossága alapján. Az IBS nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel és életmódbeli változtatásokkal a tünetek sok esetben enyhíthetőek, és a betegek képesek lehetnek újra minőségi életet élni.

Milyen tünetekkel jelentkezik az IBS?

Az IBS tünetei nagyon változatosak és idővel is változhatnak. Sokan számolnak be róla, hogy bizonyos időszakokban enyhülnek vagy akár meg is szűnnek a tünetek, majd újra visszatérnek. Az IBS tünetei a következők lehetnek:IBS okai - Allergia Központ

 • Fájdalom és görcsök: A hasi fájdalom a leggyakoribb tünet és az IBS diagnózisának felállításának egyik kulcstényezője. Ez a fájdalom általában az alhasban vagy az egész hasban jelentkezik, de ritkábban csak a felső hasban. A fájdalom jellemzően a székletürítést követően csökken.
 • Hasmenés: Az IBS-ben szenvedők nagyjából egyharmadát érinti a hasmenés. A széklet általában laza és vizes, és nyálkát is tartalmazhat.
 • Székrekedés: Bár ellentmondásosnak tűnik, az IBS a hasmenés mellett székrekedést is okozhat. A becslések szerint az IBS-ben szenvedők mintegy 35%-át érinti a székrekedés.
 • Székrekedés és hasmenés váltakozása: A vegyes vagy váltakozó székrekedés és hasmenés jelenti az IBS-ben szenvedők harmadik nagy csoportját. A hasmenés és a székrekedés az IBS-ben krónikus, visszatérő hasi fájdalommal jár.
 • Gázok és puffadás: A megváltozott emésztés az IBS-ben több gáztermeléshez vezet a bélben. Ez puffadást okozhat, ami kellemetlen lehet. Sok IBS-ben szenvedő a puffadást a rendellenesség egyik legtartósabb és legkínzóbb tüneteként írná le.
 • Ételintolerancia: Sok esetben az IBS tüneteinek kialakulása mögött bizonyos ételek elfogyasztása áll. Emiatt sok IBS-es ember aktívan kerül bizonyos ételeket, például a laktózt és a glutént. Fontos különbséget tenni, hogy a tünetek mögött ételintolerancia és nem ételallergia áll.
 • Fáradtság és alvási nehézségek: Az IBS összefügg az álmatlansággal, amely magában foglalja az elalvási nehézségeket, a gyakori felébredést és a reggeli nyugtalanság érzését. Az IBS-ben szenvedők több mint fele számol be fáradtságról. A rossz alvás másnapra súlyosabb gyomor-bélrendszeri tüneteket okozhat.
 • Szorongás és depresszió: Az IBS a szorongással és depresszióval is összefügg. A tünetek nagy szenvedést okoznak, ami kihat a mentális egészségre is.

Mik lehetnek az IBS okai?

Az IBS okai még nem teljesen ismertek napjainkban, de folyamatos kutatás tárgyát képezik és sok szakirodalmi publikáció jelenik meg az IBS okai kapcsán. Ezek a kutatások és a mindennapi tapasztalatok alapján is feltételezhető, hogy az IBS okai között nem fogunk tudni egyetlen tényezőt azonosítani, hanem több mechanizmus és a genetikai hajlam együttesen okozza a betegség kialakulását. Amennyiben az IBS okai között egyetlen dolog szerepelne, annak kezelésével orvosolható lenne a betegség, így viszont nehezebb, komplexebb terápiás megközelítést igényel az IBS. Az IBS a funkcionális gasztrointesztinális rendellenességek közé tartozik, ami azt jelenti, hogy az agy és a bélrendszer együttműködése okozza a betegséget. Például egyes IBS-ben szenvedőknél az étel túl lassan vagy túl gyorsan halad át az emésztőrendszeren, ami következtében változik a széklet állaga és a bélmozgások, amik lehetnek az IBS okai.

Az IBS okai között a következőek szerepelhetnek:

Milyen genetikai tényezők lehetnek az IBS okai?

Bár az IBS nem egyértelműen öröklődik, a genetikai tényezők szerepet játszhatnak a hajlam kialakulásában. Ha családtagoknál már előfordult IBS, akkor nőhet a betegség kialakulásának kockázata. Amennyiben a családban van ételintolerancia, szintén gyakoribb lehet az IBS.

Vajon az életmódbeli tényezők is lehetnek az IBS okai?

Igen, az étrend és az életmód meghatározó szerepet játszanak az IBS okai között. Az étrend nemcsak a betegség kialakulásában, de a súlyosbodásában is fontos lehet. Bizonyos élelmiszerek, például a túlzott mennyiségű koffein, alkohol, zsíros ételek és a tejtermékek fogyasztása is lehetnek az IBS okai. Az ételallergia vagy étel intolerancia is szerepelhetnek az IBS okai között. Sok embernek rosszabbodnak az IBS tünetei, ha bizonyos ételeket vagy italokat fogyaszt. Ezek közé tartozik a búza, a tejtermékek, a citrusfélék, a bab, a káposzta, a tej és a szénsavas italok. Az ételintolerancia és az IBS tünetei hasonlóak. Ezek mellett a rendszertelen étkezés is hozzájárulhat az IBS tüneteinek kialakulásához vagy rosszabbodásához.

Szerepelhet a stressz az IBS okai között?

A stressz és az olyan mentális állapotok, mint például a szorongás és a depresszió, szorosan kapcsolatban állhatnak az IBS-sel. Az emésztőrendszer és az idegrendszer közötti kapcsolat áll fent, tehát a stressz és az érzelmi állapotok hatással vannak a belekre és növelhetik a fájdalomérzetet. Normális esetben a bél és az agy együtt dolgozik az emésztés szabályozásán. Az agy és a bél közötti kommunikáció hormonok, idegsejtek és a bélben élő baktériumok által kibocsátott jelek segítségével történik. Az IBS okai között szerepelhet ezeknek a jeleknek, kommunikációs csatornáknak a károsodása, ami az emésztőrendszer izmainak koordinálatlan és fájdalmas feszüléséhez vezet.

Az IBS olyan ördögi kört hozhat létre, amelyben az emésztési tünetek fokozzák a szorongást, a szorongás pedig fokozza az emésztési tüneteket. Az IBS tünetei ugyanis a mentális stressz leképeződése is lehetnek, de maga az IBS is olyan megterhelést jelent, ami hajlamosabbá teszi az embereket a pszichés nehézségekre. Bármelyik is legyen az első, a stressz, a szorongás és az emésztési tünetek egy ördögi körforgásban erősítik egymást.Hafajás okai

Milyen emésztőrendszeri tényezők lehetnek az IBS okai?

Az IBS-t gyakran egy érzékenyebb bélrendszerrel hozzák összefüggésbe. A bélmozgások és a fájdalomérzékenység változhat az IBS-sel élőknél. Ez azt jelenti, hogy az egészségesekben még panaszt nem okozó bélfali feszülés is fájdalomérzetet okoz náluk. Ezenkívül a tápcsatornai motilitászavar, a belek fokozott összehúzódása is fennállhatnak az IBS okai közül. Az IBS okai között szerepelnek még a fertőzések. Az IBS ugyanis összefüggésbe hozható a korábbi bélrendszeri fertőzésekkel, melyből fennmaradhat bélfali gyulladás. A bél izomzatának és az idegrendszernek a kóros kölcsönhatása is felelős lehet a tünetek, mint például a hasi fájdalom, puffadás és bélgázok kialakulásáért.

Lehetnek baktériumok is az IBS okai?

Az emésztőrendszerben található baktériumok és egyéb mikroorganizmusok rendszere, az ún. bélmikrobióta megváltozása is szerepelhet az IBS okai között. A bélflóra egyensúlyának megzavarása vagy bizonyos baktériumok túlzott elszaporodása befolyásolhatja az emésztést és a bélmozgásokat. A bélflóra kulcsszerepet játszik az egészségben. A kutatások azt mutatják, hogy az IBS-ben szenvedő emberek bélflórája eltérő lehet azokétól, akik nem szenvednek ebben a betegségben. A baktériumok más úton is lehetnek az IBS okai, ugyanis az IBS-ben szenvedők nagy része áttesett valamilyen korábbi gasztrointesztinális fertőzésen.

Téma szakértője

 • Dr. Pászthory Erzsébet

 • Szakterületek:
  • gasztroenterológus, belgyógyász,
 • Specialitások:
  • irritábilis bél szindróma (IBS)
  • SIBO
  • bél minkrobiom problémáinak kezelése
  • funkcionális bélbetegségek
  • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
  • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Hírek

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Az allergiás betegségek kezelése olyan mértékben fejlődött az elmúlt években, hogy ma már minőségi, akár tünetmentes életet biztosíthatunk allergiával küszködő, várandós pácienseink számára is – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész orvosa, akit arról kérdeztünk, hogy belekezdhetnek-e az allergénspecifikus immunterápiába a kismamák.  

További részletek
Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Az utóbbi hetek csapadékos időjárása a pázsitfűfélék fejlődésének is kedvezett, amelyek pollenkoncentrációja közepes-magas tartományban van jelen a levegőben. Lehet, hogy a pollenallergiásoknak érdemes lesz ismét maszkot viselniük? A kérdésre dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakembere válaszol.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK