Mogyoróallergia

Mogyoróallergia

Módosítva: 2024.05.17 14:40

A mogyoróallergia az immunrendszer túlzott reakciója a mogyorófehérjékkel szemben, amelyeket a szervezet potenciális veszélyként észlel. A mogyoróallergia egyike a leggyakoribb élelmiszerallergiáknak és súlyos, akár életveszélyes állapotokat is okozhat.

A mogyoróallergia kialakulásának okai

A mogyoróallergia tünetei

A mogyoróallergia diagnózisa

A mogyoróallergia kezelése

A mogyoróallergia súlyos szövődményei

Online Bejelentkezés

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A mogyoróallergia kialakulásának okai

A mogyoróallergia kialakulásának okai összetettek és több tényező együttes hatása játszhat szerepet ebben a folyamatban. Az alábbiakban részletezzük azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulhatnak a mogyoróallergia kialakulásához:

 1. Genetikai tényezők: A genetikai hajlamnak meghatározó szerepe van az allergiás betegségek kialakulásában, így a mogyoróallergia esetén is. Ha a családban már előfordult mogyoróallergia vagy más típusú élelmiszerallergia, akkor nő a kockázat a mogyoróallergia kialakulására, mivel az öröklődés hozzájárulhat az immunrendszer túlzott reakcióira.

 2. Immunrendszer túlérzékenysége: Az immunrendszer szerepe az allergiák kialakulásában kiemelkedő fontosságú. A mogyoróallergia esetében az immunrendszer túlzottan érzékeny reakciót mutathat a mogyorófehérjékkel szemben. Az immunrendszer félreismeri a mogyorót potenciális veszélyforrásként, és túlzott immunválaszt indít el.

 3. Környezeti tényezők: A környezeti tényezők, például a környezeti allergének hatása is befolyásolhatja a mogyoróallergia kialakulását. A modern életstílus változásai, a környezetszennyezés és más tényezők is hatással lehetnek az immunrendszer kialakulására és működésére.

 4. Korai életkorban történő mogyoró bevezetése: Az elmúlt években végzett kutatások szerint a korai életkorban történő mogyoró bevezetése csökkentheti a mogyoróallergia kialakulásának kockázatát. A korábban alkalmazott szigorú diétás ajánlások, amelyek azt javasolták, hogy bizonyos élelmiszerek, például a mogyoró, ne kerüljenek be a csecsemők étrendjébe, mára enyhültek.

 5. Molekuláris hasonlóság más allergénekkel: Bizonyos fehérjék a mogyoróban molekuláris szinten hasonlítanak más allergénekhez, például a pollenekhez vagy más élelmiszerekhez. Ez keresztreakciókat válthat ki, amikor az immunrendszer az egyik allergént észleli, és reagál más, hasonló fehérjékre is, növelve ezzel a mogyoróallergia kockázatát.

 6. Gyomor-bélrendszeri tényezők: A gyomor-bélrendszeri tényezők, például a csecsemőkori gyomor-bélrendszeri fertőzések vagy a gyomor-bélrendszeri rendellenességek is szerepet játszhatnak a mogyoróallergia kialakulásában.

Fontos megérteni, hogy a mogyoróallergia kialakulásában szerepet játszó tényezők egyedi kombinációja változhat az egyének között. Az mogyoróallergia kialakulása összetett folyamat, és a genetika, környezeti tényezők és az immunrendszer működése mind együtt befolyásolhatják az egyén hajlamát mogyoróallergia kialakulására.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A mogyoróallergia tünetei

A mogyoróallergia tünetei széles skálán mozognak, és a súlyosságuk változhat az egyének között. Az allergiás reakciók gyorsan jelentkezhetnek a mogyoróval való érintkezés után, és súlyos esetekben akár életveszélyesek is lehetnek. 

 • A mogyoróallergia miatt kialakuló bőrreakciók:

  • Kiütés: Mogyoróallergia esetén vörös, viszkető kiütések jelentkezhetnek a bőrön, különösen az arc, a nyak és a kezek területén.

  • Csalánkiütés (urticaria): Az egész testen kiterjedő kiemelkedések, duzzanatok, viszketés formájában.

  • Viszketés: Az érintett területeken jelentkező intenzív viszketés. 

 • A mogyoróallergia emésztőrendszeri tünetei:

  • Hányinger és hányás: A mogyoróallergia allergiás reakcióinakk során a betegek émelygést és hányást tapasztalhatnak.

  • Hasmenés: Az emésztőrendszer gyorsabb működése, ami hasmenést eredményezhet.

  • Hasi fájdalom: Kellemetlen vagy fájdalmas érzés a hasban.

 • A mogyoróallergia légzőrendszeri tünetei:

  • Tüsszentés és orrfolyás: Az allergiás reakciók légzőszervi tünetekkel is járhatnak, mint például tüsszentés és orrfolyás.

  • Zihálás és nehézlégzés: Az allergiás asztmára jellemző tünetek jelennek meg mogyoróallergia esetén is.

 • A mogyoróallergia szemtünetei:

  • Viszkető, könnyező szemek.

  • Szemvörösség.

 • Általános tünetek: Fáradtság és rossz közérzet. Az mogyoróallergia általános fáradtságot, rossz közérzetet okozhat.

 • Súlyos allergiás reakció (anafilaxia):

  • Fulladás: A mogyoróallergia súlyos esetekben fulladást okozhat, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel.

  • Szédülés és eszméletvesztés: Az anafilaxiás reakciók során szédülés és eszméletvesztés jelentkezhet.

  • Magas vérnyomás és szívritmuszavarok: A mogyoróallergia anafilaxiás reakció súlyos esetekben az érrendszeri problémák miatt magas vérnyomás és szívritmuszavarokat is okozhat.

Fontos megjegyezni, hogy mogyoróallergia esetén az egyéni tünetek és azok súlyossága változhatnak, és az allergiás reakciók gyorsan kialakulhatnak, néhány percen belül. Azonnali orvosi segítség szükséges, ha súlyos tünetek vagy anafilaxiás reakciók jelentkeznek. Az allergiás reakciók súlyosságának és kockázatainak megértése érdekében mindig tanácsos orvoshoz fordulni.

A mogyoróallergia diagnózisa

A mogyoróallergia diagnózisa szakmai orvosi értékelést igényel. A következő módszerek segíthetnek a mogyoróallergia pontos azonosításában:

 1. Orvosi anamnézis: Az orvos részletesen kikérdezi a pácienset az allergiás tüneteiről, életmódjáról és esetleges korábbi allergiás reakcióiról. Az anamnézis alapján az orvos nyomon követheti az allergiás tünetek kialakulását és az esetleges kiváltó tényezőket.

 2. Bőrpróba (Prick-teszt): A bőrpróba során a kis mennyiségű mogyoró allergént tesznek a beteg bőrére, majd enyhe karcolást végeznek a bőrPrick test felszínén. Ha a beteg allergiás a mogyoróra, akkor a bőr körülötti területen vörösség, duzzanat vagy kiütés jelentkezhet.

 3. Laboratóriumi tesztek: A vérvétel során a specifikus IgE antitestek mérése, segíthetnek a mogyoróallergia azonosításában. Az IgE antitestek magas szintje a szervezet túlzott immunválaszát jelezheti a mogyoróra.

 4. Eliminációs diéta és élelmiszer-provokáció: Az eliminációs diéta során a beteg kizárja az étrendjéből a mogyorót egy ideig. Ezt követően fokozatosan újra bevezetik a mogyorót, és az orvos figyeli a tüneteket. Ez segíthet a mogyoróallergia kiváltó élelmiszerének azonosításában.

 5. Orális élelmiszer-provokációs teszt: Az orvos kórházi környezetben elvégzi az orális élelmiszer-provokációs tesztet, ahol a páciens fokozatosan kap egy növekvő mennyiségű mogyorót, miközben orvosok figyelik a tüneteket. Ez egy biztonságosabb módszer a mogyoróallergia diagnosztizálására, de csak megfelelő környezetben végezhető el.

A mogyoróallergia diagnózisa során az orvos kombinálja az anamnézist, a klinikai tüneteket és a laboratóriumi eredményeket a pontosabb és megbízhatóbb diagnózis érdekében. Az egyéni körülmények és tünetek alapján áll össze a diagnosztikus stratégia. Fontos megjegyezni, hogy az otthoni körülmények között végzett mogyorópróbák vagy önállóan végzett diéták veszélyesek lehetnek, és mindig orvosi felügyelettel kell elvégezni az allergiás reakciók súlyosságának kezelése érdekében.

A mogyoróallergia kezelése

A mogyoróallergia kezelése magában foglalja a mogyoróval való érintkezés elkerülését és az allergiás tünetek enyhítését. Az alábbiakban részletezem a mogyoróallergia kezelésének főbb aspektusait:

 • Mogyoró elkerülése: Az elsődleges lépés mogyoróallergia esetén a mogyoróval való érintkezés teljes elkerülése. Ez magában foglalja a mogyoró és mogyoróval készült termékek (például mogyoróvaj, mogyorós édességek) kerülését az étrendből. A betegnek figyelnie kell az élelmiszer-címkéket és tájékoztatnia kell az éttermi személyzetet az allergiájáról.

 • Gyógyszeres kezelés: Az antihisztaminok segíthetnek a mogyoróallergia enyhe allergiás tüneteinek csökkentésében, például a viszketés és a kiütések esetén. Az epinephrin (adrenalin) autoinjektorok elengedhetetlenek súlyos allergiás reakciók, például anafilaxia esetén. Az orvos által felírt epinephrin-adagolót mindig hordozni kell, és szükség esetén azonnal alkalmazni kell.

 • Orvosi felügyelet és tanácsadás: A mogyoróallergia érintett szemlyeknek rendszeres orvosi felügyeletre van szükségük. Az orvos segíthet egyéni étrendi és életmódbeli tervek kialakításában, figyelemmel kíséri a beteg állapotát és nyújt tanácsokat az allergiával kapcsolatos kihívások kezelésére.

 • Élelmiszer-helyettesítők és alternatívák: Számos olyan élelmiszer-helyettesítő és alternatíva létezik, amelyek mogyorómentesek, de hasonló ízélményt nyújtanak. Ezek közé tartoznak más típusú diófélék, például mandula vagy napraforgómag.

 • Gyógyszeres kezelés szezonális tünetek esetén: Ha a mogyoróallergia szezonális tüneteket okoz, például a pollenszezonban, az orvos allergiaellenes gyógyszereket is felírhat.

 • Orvosi felügyelet alatti provokációs tesztek: Bizonyos esetekben az orvos szigorúan ellenőrzött körülmények között provokációs teszteket végezhet, ahol a beteg fokozatosan kap kis mennyiségű mogyorót, és az orvos figyeli a tüneteket.

 • Életmentő intézkedések és oktatás: Az allergiás reakciók kezeléséhez szükséges életmentő intézkedések elsajátítása és gyakorlása létfontosságú. Az allergiás betegeknek és családtagjaiknak fontos az allergiával kapcsolatos oktatás és támogatás, hogy hatékonyan kezelhessék az esetleges váratlan helyzeteket.

Fontos, hogy minden mogyoróallergia érintett személy egyedi tervet alakítson ki az orvosával az allergiás reakciók kezelésére. Az egyéni tolerancia szintek és tünetek alapján kialakított személyre szabott kezelési terv segíthet minimalizálni a mogyoróallergia kockázatait és megkönnyítheti a mindennapi életet.

A mogyoróallergia súlyos szövődményei

A mogyoróallergia súlyos szövődményei különösen veszélyesek és életveszélyesek lehetnek. Az allergiás reakciók súlyossága az egyének között változhat.

 • Anafilaxiás reakció: Az anafilaxia a mogyoróallergia legsúlyosabb szövődménye. Ez egy gyorsan kialakuló, súlyos allergiás reakció, amely az egész szervezetet érinti. Az anafilaxiás reakció gyorsan vezethet légúti szűkülethez, alacsony vérnyomáshoz, fulladáshoz és eszméletvesztéshez. Ez egy életveszélyes állapot, és azonnali orvosi ellátást igényel, amely epinephrin (adrenalin) alkalmazását is magában foglalhatja.

 • Légzési nehézség: Súlyos mogyoróallergia reakciók esetén a légzőrendszer is érintett lehet, ami súlyos légszomjat, zihálást és nehézlégzést okozhat. Az asztmás tünetek is súlyosbodhatnak.Mogyoró allergia miatti nehéz légzés

 • Kardiovaszkuláris problémák: Az anafilaxiás reakciók a vérnyomás hirtelen leesését és szívritmuszavarokat is okozhatnak. Ezek a kardiovaszkuláris problémák életveszélyesek lehetnek, és azonnali orvosi ellátást igényelnek.

 • Eszméletvesztés: A súlyos allergiás reakciók következtében kialakuló oxigénhiány és keringési problémák esetén az eszméletvesztés jelentkezhet. Ez egy komoly szövődmény, amely sürgős orvosi beavatkozást igényel.

 • Következmények a szervezet más részein: Az anafilaxiás reakciók hatással lehetnek a szervezet más részeire is, például a vesékre, májra vagy az emésztőrendszerre. Súlyos esetekben ezek a szervek is károsodhatnak.

 • Hosszú távú pszichológiai hatások: A súlyos allergiás reakciók átélésének pszichológiai hatásai lehetnek, beleértve az érzelmi stresszt, szorongást és depressziót. Az állandóan fenyegetett állapot és az allergiás reakciók megelőzésére irányuló szükséges intézkedések befolyásolhatják az életminőséget és a mentális egészséget.

Fontos hangsúlyozni, hogy a mogyoróallergia súlyos szövődményei életveszélyesek lehetnek, és azonnali orvosi segítség szükséges. Az epinefrin autoinjektoroknak való gyors alkalmazása az anafilaxiás reakciók elsődleges kezelése, és minden olyan személynek, akinél mogyoróallergia áll fenn, mindig hordoznia kell ezt az eszközt, és tudnia kell, hogyan kell használni. Az allergiás reakciók kockázatának minimalizálása és a megfelelő kezelés lehetővé teheti az érintett személyeknek, hogy biztonságosabban és egészségesebben éljenek.

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • ételallergiák kivizsgálása, követése
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
  • atopiás dermatitis, csalánkiütés
  • gyógyszerallergia
  • Alex multiplex allergia teszt specialista
  • allergén specifikus immunterápia
  • gyermek- és felnőtt ellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

 

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK