Helicobacter pylori

Helicobacter pylori

Módosítva: 2024.05.31 17:23

A Helicobacter pylori (H. pylori) egy olyan  baktérium, amely gyomor- és nyombélfekélyek, krónikus gyomorhurut és néhány gyomorrák fajta okozója lehet. A Helicobacter pylori fertőzés leggyakrabban a rossz higiéniai körülmények miatt terjed, és a tünetek közé tartozik a gyomorégés, a hányinger, a hányás, a hasi fájdalom és a fáradtság. 
A Helicobacter pylori baktérium a gyomor nyálkahártyát borító nyákrétegben él, mely az emberi gyomrot megfertőzve helyi gyulladást idéz elő és szerepe van az atrófiás  gyomor gyulladás, a gyomor és nyombélfekély, a MALT-lymphoma, valamint a gyomorrák kialakulásában.

A Helicobacter pylori áttekintése

Hogyan fertőz a Helicobacter pylori

A Helicobacter pylori fertőzés tünetei

A Helicobacter pylori baktérium kimutatása

A Helicobacter pylori kimutatása kilégzéses teszttel

A Helicobacter pylori fertőzés szövődményei

Mi is tulajdonképpen a gyomorfekély és hogyan okozza a Helicobacter pylori

A Helicobacter pylori fertőzés terápiája, kezelése

A Helicobacter pylori áttekintése

A Helicobacter pylori (H. pylori) egy baktériumfaj, amely a gyomorban és a vékonybél felső részén él. A Helicobacter pylori fertőzés nagyon gyakori, világszerte több millió ember érintett. A baktériumok általában az érintett személy gyomrát és bélrendszerét fertőzik meg, és gyomor- és nyombélfekélyeket, valamint gasztritiszt okoznak. A Helicobacter pylori fertőzés hosszú távon számos súlyos egészségügyi problémát okozhat, például a gyomorrák és más gyomorproblémák kialakulását is elősegítheti.

A Helicobacter pylori baktériumok általában az érintett személy szájában, torkában vagy orrában élnek, és a hordozók többsége nem tud róla, hogy fertőzött. A fertőzés általában személyes kontaktus révén terjed, például közös evés, ivás vagy érintkezés során. A fertőzés továbbá terjedhet a Helicobacter pylori által fertőzött személy vizeletével, székletével vagy nyálával való közvetlen érintkezés során, vagy olyan tárgyak, mint például a poharak, evőeszközök és törölközők megosztása révén is.

A szájon át történő fertőzést oro-orális fertőzésnek, a széklettel történőt feco-orális fertőzésnek nevezik. Emellett a Helicobacter pylori átadása akár endoszkóppal is történhet.

A Helicobacter pylori fertőzés korai felismerése és kezelése nagyon fontos ahhoz, hogy a fertőzés okozta egészségügyi problémák a legkisebbre csökkenthetők legyenek.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan fertőz a Helicobacter pylori

A Helicobacter pylori főként a gyomorban él, és fertőzése az közvetlen érintkezés útján történik. A leggyakoribb fertőzési mód a feco-oralis úton történő átvitel,ehhez az szükséges, hogy a béltraktusból a székletbe kerüljön a baktérium, majd kiürüljön a gasztrointesztinális rendszerből. Emellett a Helicobacter pylori továbbterjedhet, például a szennyezett ételek vagy italok fogyasztása révén.

A Helicobacter pylori fertőzés továbbá terjedhet például csókolózással vagy olyan személyekkel való érintkezéssel, akiknek már van Helicobacter pylori -fertőzése. A baktérium ezeken a módókon kívül terjedhet az anyáról a csecsemőre is a szülés során.

Kiemelendő, hogy a Helicobacter pylori fertőzése nagyon gyakori, és a populáció túlnyomó többsége hordozza a baktériumot anélkül, hogy bármilyen tünetet produkálna. Azonban a fertőzés, ezen belül is az elhanyagolt, nem kezelt fertőzés, vagy az antibiotikumra nem reagáló Helicobacter pylori súlyos gyomor-bélrendszeri betegségeket okozhat, úgy mint a gyomorfekély, a gyomorrák vagy a limfóma, és ezért fontos a megelőzése és a helyes kezelése.

Kapcsolódó cikkünk

Mit mutatnak a Marsh-értékek?

A cöliákia diagnózisához szükséges vékonybél biopszia eredményét az ún. Marsh-kritériumok alapján határozzák meg. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a vizsgálatról és az eredmények kiértékeléséről kérdeztük.

A Helicobacter pylori fertőzés tünetei

A Helicobacter pylori fertőzés tünetei igen változóak lehetnek. A baktériumot a populáció nagy része hordozza anélkül, hogy bármiféle tünete lenne.

Azonaban azokban, akikben a tünetek megjelennek, manifesztálódnak, a következőket tapasztalhatják:

 • Hasmenés: A Helicobacter pylori fertőzés a gyomor-bél traktusban károsodást okozhat, ami hasmenéshez vezet.
 • Hasi fájdalom: A fertőzés okozta gyomor- és bélproblémák miatt fájdalom jelentkezhet a hasban.
 • Émelygés: Az émelygés és hányás a Helicobacter pylori fertőzés egyéb tüneteivel együtt fordulhat elő.
 • Fáradtság: A Helicobacter pylori fertőzés okozta problémák és a test immunrendszere által kifejtett reakciók miatt fáradtság jelentkezhet.
 • Étvágytalanság: Az érintett személynek nincs étvágya, ami a Helicobacter pylori fertőzés következménye lehet.
 • Gyomorégés: A Helicobacter pylori fertőzés miatt a gyomorsav szintje megemelkedhet, aminek következtében gyomorégés jelentkezhet.
 • Súlyvesztés: A Helicobacter pylori fertőzésnek hosszú távon súlyvesztés lehet a következménye, mivel a fertőzés okozta tünetek miatt a betegnek nincs étvágya, és emésztőrendszeri problémák is jelentkezhetnek.

A Helicobacter pylori baktérium kimutatása

A Helicobacter pylori (H. pylori) fertőzés diagnosztizálása többféle módon történhet. A leggyakoribb tesztek közé tartoznak:

 • Vérteszt: Ez a teszt meghatározza az antitestek jelenlétét a vérben, amelyeket a szervezet a Helicobacter pylori baktérium ellen termel. Azonban fontos megjegyezni, hogy az antitestek akár egy évig is a vérben maradhatnak, még akkor is, ha a fertőzés már lezajlott.
 • Széklet teszt: Ez a teszt kimutatja a Helicobacter pylori DNS-t a székletben. A teszt érzékenysége és specificitása magas, így megbízható eredményt adhat.
 • Kilégzéses ureáz teszt: Ez a teszt kimutatja a Helicobacter pylori baktériumot a levegőben lévő szén-dioxiddal végzett teszt segítségével. A betegnek speciális oldatot kell innia, amely C13 izótópos ureát tartalmaz. Mivel a baktérium ureáz enzimmel rendelkezik, ezért elbontja az ureát, és végsősoron izotóppal jelzett CO2 jelenik meg a kilélegzett levegőben.
 • Gastroszkópia: Ez a vizsgálat a legmegbízhatóbb, de a leginvasívabb is. A vizsgálat során egy hajlékony endoszkópot vezetnek a szájon át a gyomorba, hogy megvizsgálják a gyomor falát és szövetmintát vegyenek. A szövettani minta különböző vizsgálati módszerei  elősegítik a Helicobacter pylori jelenlétének kimutatását és az esetleges szövődmények diagnosztizálását is.
 • Biopszia: a gyomor nyálkahártyájából vett mintát megvizsgálják, gyorstesztet végezhetnek, tenyésztést illetve ún. FISH festést is alkalmazhatnak. Ez a fluorescens in situ hibridizáció, egy molekuláris diagnosztikai eljárás.
 • Tenyésztés: Laboratóriumi körülmények között tenyésztik a Helicobacter pylori baktériumot, hogy megvizsgálják a baktériumok biokémiáját, a patogenezisét és az antibiotikum-érzékenységüket. Azonban a Helicobacter pylori tenyésztése nehézkes és időigényes folyamat, mivel a baktériumok nagyon érzékenyek az oxigénre és a pH-változásokra.

A Helicobacter pylori kimutatása kilégzéses teszttel

Kimutatására a H. pylori kilégzéses teszt szolgál, melynek során szájon át bevehető karbamidot kap a páciens. Helicobacter pylori fertőzőttség esetén a karbamidot a gyomorban lévő baktériumoHelicobacter pylorik elbontják hidrogén-karbonát ionra és ammóniára. A hidrogén-karbonát szén-dioxiddá alakulva a kilélegzett levegővel távozik a szervezetből.

Milyen előkészületet igényel a vizsgálat?

A vizsgálat előtt egy hónappal nem ajánlott antibiotikumok vagy bizmut tartalmú gyógyszerek szedése, illetve a  vizsgálat előtt 1 héttel nem lehet savlekötő gyógyszereket alkalmazni.

A vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni (éjfél után már ne fogyasszon semmit): fogmosás, szájöblítés, mentolos cukorka, dohányzás, vízfogyasztás sem megengedett. 

A vizsgálatra való felkészüléshez olvassa el betegtájékoztatónkat.

A vizsgálat menete a következő:

 • A vizsgálat során szájon át kerül a szervezetbe a C-karbamid.
 • Bevétel után 10 percet várni kell, majd a páciens a légzési kártyába fújja a kilélegzett levegőt 1-4 percen át. A kártyán található egy színkódolt indikátor pötty, hogy mikor fejezhető be a fújás.
 • A kártyát a vizsgálatot végző asszisztensnek át kell adni
 • Az asszisztens azonnal behelyezi a mérőkészülékbe, mely automatikusan kijelzi a mérési eredményt.
 • A teljes vizsgálat kb. 20 percet vesz igénybe.

A vizsgálat ellenjavallt a következő esetekben:

 • Nem javasolt a vizsgálat terhes nők esetében.
 • Nem javasolt a vizsgálat elvégzése olyan páciensek részére sem, akiknél a gyomor egy részét vagy egészét eltávolították.
 • Nem ajánlott 18 éven aluliak számára, illetve szoptató nők esetében a vizsgálatot követő két nap a szoptatást fel kell függeszteni.
 • Nem ajánlott a készítmény bármely hatóanyagával szembeni túlérzékenység esetében
 • Ha valószínűsíthető más gyomorfertőzés
 • Ha valamilyen antibiotikumot vagy bizmut tartalmú vegyületet fogyasztott az elmúlt egy hónapban

A Helicobacter pylori fertőzés szövődményei

A Helicobacter pylori (H. pylori) fertőzés hosszú távon számos szövődményt okozhat, ha nem kezelik. A következők a leggyakoribb szövődmények:

 • Gyomorfekély: A H. pylori fertőzés a gyomor és a nyombél falának károsodását okozhatja, ami gyomorfekélyt okozhat. A gyomorfekély gyakran fájdalommal és kellemetlenséggel járhat az érintett területen.
 • Nyombélfekély: A Helicobacter pylorifertőzés szintén nyombélfekélyt okozhat, ami hasonló tünetekkel jár, mint a gyomorfekély.
 • Gyomorrák: A Helicobacter pylori fertőzés hosszú távon növelheti a gyomorrák kockázatát. Ezért fontos, hogy a fertőzést időben kezeljék és figyeljék a gyomorrákra utaló tüneteket, mint például hasi fájdalom, fogyás, étvágytalanság vagy vérzés a székletben.
 • Gasztritisz: A Helicobacter pylori fertőzés gyulladást okozhat a gyomorban, ami gasztritiszt eredményezhet. Ez hasi fájdalomhoz, émelygéshez, hányáshoz, puffadáshoz és étvágytalansághoz vezethet.
 • Duodenum stenosis: A Helicobacter pylori fertőzés hosszú távon olyan hegesedések kialakulását okozhatja a gyomor-bél traktusban, amelyek gyakran vezethetnek hegesedéshez és szűkülethez (duodenum stenosis).
 • MALT-limfóma: A Helicobacter pylori (H. pylori) fertőzés szerepet játszhat a gyomor limfómák kialakulásában. A gyomor limfómák olyan daganatok, amelyek a gyomor nyálkahártyájának limfocitáiból, a nyiroksejtekből indulnak ki. A H. pylori fertőzés szerepe abban áll, hogy bizonyos típusú gyomor limfómákat (MALT-limfóma) okozhat.

Mi is tulajdonképpen a gyomorfekély és hogyan okozza a Helicobacter pylori

A fekély olyan "nyálkahártya seb" a gyomor belső falán vagy a nyombélben, amely erős fájdalommal és diszkomforttal jár. A fekélyek általában kis, fél centiméter átmérőjű felmaródások, amelyek a gyomornyálkahártya és az azt borító vékony réteg, az ún. nyálkahártya védőréteg károsodásával alakulnak ki.

A Helicobacter pylori fertőzés a gyomorfekély egyik leggyakoribb oka. A baktérium a gyomor falában élősködik, és gyulladásos reakciókat okoz a gyomornyálkahártyán, amelyek a nyálkahártya védőrétegét megrongálhatják. A károsodás lehetővé teszi az emésztősavak és az enzimek által okozott további károsodást, ami fekélyek kialakulásához vezet.

A Helicobacter pylori fertőzés krónikus gasztritiszt is okozhat, amely hosszú távon fennálló  gyulladás a gyomor falában, károsíthatja a gyomornyálkahártyát, és hajlamosabbá teheti a gyomorfekély kialakulására. Emellett, ahogyan korábban is többízben is említésre került, a H. pylori fertőzés növelheti a gyomorrák kockázatát is.

Fontos megjegyezni, hogy a gyomorfekélyek nem csak a H. pylori fertőzés következményei lehetnek. Más tényezők is hozzájárulhatnak a fekélyek kialakulásához, mint például a gyakori fájdalomcsillapítók használata, a túlzott alkoholfogyasztás, a stressz vagy az étrendi tényezők. Ezért fontos a pontos diagnózis felállítása és a megfelelő kezelés elkezdése, amelynek során figyelembe kell venni a betegség összes okát és kockázati tényezőjét.

A Helicobacter pylori fertőzés terápiája, kezelése

A Helicobacter pylori fertőzést antibiotikum terápiával kezelik.

A kezelés célja a baktérium elpusztítása, a gyomor nyálkahártyájának gyógyulása, a tünetek enyhítése és a szövődmények megelőzése.

A kezelés általában két hétig tart, és több antibiotikumot és savcsökkentő gyógyszert kombinál. A savcsökkentők (például a protonpumpa-gátlók és a H2-antihisztaminok) segítenek csökkenteni a gyomorsav termelését, ami segít a gyomor nyálkahártyájának gyógyulásában és a tünetek enyhítésében, így lehetővé teszik az antibiotikumok hatékonyabb működését a H. pylori ellen.

Az antibiotikum-kezelés kiválasztása és az alkalmazott antibiotikumok típusa attól függ, hogy a helyi antibiotikum-rezisztencia gyakorisága és az egyéni betegségfolyamat alapján melyik terápia lesz hatékony. A leggyakrabban alkalmazott antibiotikumok a klaritromicin, az amoxicillin, az azitromicin és a metronidazol.

A kezelést megelőzően előfordulhat, hogy a betegnek végeznek egy H. pylori tesztet annak meghatározására, hogy valóban jelen van-e a fertőzés. A tesztek közé tartozik a széklet antigén teszt, a lélegzési teszt, az endoszkópos biopszia, a szövettani vizsgálat és a vérvizsgálat.

Téma szakértői

Dr. Németh Aliz

Dr. Németh Aliz

gasztroenterológus, hepatológus

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK