Asztma

Asztma

Létrehozva: 2017.11.17 21:48 | Módosítva: 2018.03.19 15:21
Az asztma krónikus tüdőbetegség, amit a légutak gyulladásos állapota okoz. A légutak fokozottan érzékennyé válnak a tüdőt érő irritációra, allergénekre. Ez alapján különböztetjük meg az asztma két okát.

Allergiás asztma

Asztma terhesség alatt

Asztma tünetei

Asztma okai

Asztma kezelése

Asztma szűrés

Asztma vizsgálata

Allergiás asztma

A levegőben szálló pollenek, spórák, atkák okoznak, provokálnak.

Az asztma összes oka máig nem ismert pontosan, az azonban biztos, hogy az asztma kialakulásában az örökletes faktorok erősteljesen jelen vannak.

A nyálkahártya tartós gyulladása a hörgők falának károsodásához vezet, ami a hörgők túlrzékenységét okozza. Ez abban nyilvánul meg, hogy a tüdő hörgők különböző ingerekre gyors beszűküléssel válaszolnak: allergén, füst, vírus, hideg levegő.

Az asztma, allergiás asztma során az átmeneti hörgőszűkület folyamatosan válik tartós szűkületté, megnehezítve a beteg légzését.

Asztma, allergiás asztma esetében a levegő szabad áramlása akadályoztatott három fő okból:

 • A hörgőcskéket körbevevő izmok összehúzódnak, szűkítik a légutak átmérőjét. Ezt hívjuk bronchospazmusnak.

 • A hörgőcskék belső fala megduzzad, ezzel tovább szűkül.

 • A hörgőcskék falában, nyálkahártyájában található sejtek sűrű nyákot termelnek, ami ugyancsak légáramlási akadályt képez.

A hörgők szűkülete asztma, allergiás asztma esetében főleg a kilégzést nehezíti, mivel a mellkasban a nyomás megnő és ezáltal a hörgők előbb elzáródnak. Ez azt okozza, hogy a tüdőből a levegő nem tud távozni, ami oxigén hiányt okoz, a beteg úgy érzi, hogy nem kap levegőt. Asztma, allergiás asztma típusos tünete a nehéz, sípoló légzés.

Asztma terhesség alatt

Terhesség alatt az asztma kezelésére kiemelt figyelemmel kell lenni a magzat épsége és megfelelő fejlődése érdekében. Különböző vizsgálatok segítségével megállapítható a pácienseknél, hogy az asztmaszerű panaszait tényleg asztma okozza-e. A célirányos asztma kivizsgálást a tüdőgyógyász szakorvosaink végzik és koordinálják. A diagnosztizált asztma esetén a tüdőgyógyász gyógyszeres kezelést indikálhat, szakszerű ellenőrzés mellett. 

Kapcsolódó cikkünk

A téli születésű babák egészségesebbek?

A várandósság utolsó három hónapja kulcsfontosságú lehet a születendő gyermek egészsége szempontjából. A magas pollenkoncentráció ebben az időszakban növelheti az asztma kockázatát.

Asztma tünetei

Az asztma tünetek az egészen rövid pár perces légzészavartól a hosszabb rohamokig, egyéni állapottól függően változhatnak. Szinte minden asztmás beteg más asztma tünetekről számol be.

 • Gyorsuló vagy nehezebbé váló légzés, zihálás

 • Gyakori köhögés, elsősorban éjszaka, de fizikai terheléskor is jelentkezhet

 • Mozgás során gyengeség érzése, kifáradás érzése, ami felgyorsuló rövid légzéssel, vagy sípoló légzéssel is társul

 • Mellkason szorító, nyomó érzés

 • Alvászavarok

 • Meghüléses, hurutos tünetek

Mikor jelentkeznek az asztma tünetei?

Asztma bármely életkorban kialakulhat, azonban gyermekkorban a leggyakoribb krónikus betegségnek számít. Asztma tünetei gyerekeknél leggyakrabban három éves kor körül alakulnak ki. Az asztma tünetek az egészen rövid pár perces légzészavartól a hosszabb rohamokig, egyéni állapottól függően változhatnak. Szinte minden asztmás beteg más asztma tünetekről számol be. Az  asztma tüntei időnként "eltűnnek", csillapodnak, majd újra visszatérnek. Jellemzően az asztma tüneteinek előfodulása és erőssége egyénenként változik, az összes asztma tünet egyszerre csak nagyon ritkán fordul elő.

Az asztma tünetei a tavasztól- őszig terjedő pollenszezonban felerősödhetnek, mivel az allergének kifejezetten izgathatják a beteg tüdő-nyálkahártyáját, hörgőit.

Az asztma tünetei mérsékelhetők, illetve tünetmentesíthetőek a ma használatos asztma gyógyszerekkel. A megfelelő kezelés megakadályozza az asztma tüneteinek súlyosbodását és a betegség romlását lelassítja. Amennyiben Önnek allergiás asztmája van, minden egyes allergénnel való találkozás súlyosbíthatja állapotát. Asztma tünetei a stressznek, az időjárás változásainak is függvénye.

Az asztma tünteinek kivizsgálását magánrendelőnkben tüdőgyógyász szakorvosaink végzik, akik az asztma gyógyszerek kezelését is beállítják és kontrollálják a beteg állapotát.

Budai AllergiaKözpont

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Asztma okai

Az asztma a légutak betegsége, azonban a pontos oka nem ismert. Az asztmás beteg légútjai nagyon érzékenyek, fokozottan reagálnak számos provokáló tényezőre, úgynevezett triggerekre. Ezen triggerek aztán asztmás rohamot eredményezhetnek.

Számos asztma-trigger ismert. Az adott reakciók különbözhetnek egyének között és időben is. Sok betegnél több trigger is fellelhető, míg egyes betegeknél egyetlen ok sem mutatható ki. Az asztma kezelésének egyik legfontosabb feladata a triggerek elkerülése.

Az asztma okai, leggyakoribb asztma provokáló tényezők:

 • Fertőzések: influenza, meghűlés, vírusok, melléküreggyulladások

 • Fizikai aktivitás: igen gyakori gyermekeknél

 • Időjárás: hideg, hőmérsékletváltozás

 • Allergének: pollenek, házipor, penészgomba-spórák, állati szőrök, ételek

 • Dohányzás

 • Por

 • Kemikáliák

 • Gyógyszerek: aszpirin, ibuprofen, beta-blokkolók, stb.

Figyelem! A testedzés az egyetlen asztma provokáló faktor, aminek elhagyása nem javasolt. Helyesen beállított kezelés esetén a testmozgás nem okoz problémát.

Asztma kezelése

Az asztma ma még nem gyógyítható véglegesen, mivel a pontos okai sem ismeretese a tudomány számára,  azonban a betegség gyógyszeresen kordában tartható, minimális tünetek mellett, illetve akár tünetmentesen is tartható.

Asztma kezelése gyógyszerekkel

Az asztma kezelése során számos gyógyszer alkalmazható, melyek szakszerű szakorvosi ellenőrzés mellett képesek a betegség romlását lassítani, az asztmás tüneteket mérsékelni a beteg számára. A gyakori és felügyelt gyógyszerhasználattal szemben, ha a beteg elhagyná azok alkalmazását, az sokkal nagyobb kokcázatot jelent a betegség előrehaladásában.

Az egyénileg alkalmazható asztma kezelésról a tüdőgyógyász kezelőorvos dönt, aki figyelembe veszi az összes egészségi állapotunkat. Az asztma kezelése például különleges körültekintst igényel várandósság és szoptatás idején. A súlyosabb rohamok a rendszeres gyógyszerhasználattal megelőzhetőek. 

Asztma kezelés kiegészítő eszközei

 • sópipa használata

 • sóbarlang látogatása

 • kíméletes rendszeres testmozgás (a kondíció fenttartásához hozzájárul)

 • homeopátia

 • akupunktúra

Asztma kísérőbetegségeinek kezelése

Az asztam lehetséges kísérőbetegségeinek kezelése sokba javíthtja a beteg mindennapjait, közérzetét. Szénanátha, gyomor-reflux, orrsövényferdülés, orrpolipok, orr-melléküreg-gyulladás.

A kezelési lehetőségek miatt kérje szakorvosaink részletes tájékoztatását! (Az egyes kezelési lehetőség alkalmazhatósága egyénről egyénre változik, azért alkalmazásuk előtt a szakorvosi vizit mindenképpen szükséges!)

A sikeres asztma kezelés érdekében keresse fel szakorvosát rendszeresen, lehetőleg évente. Szezonális tünetek esetén a tünetek megjelenése előtt kb. egy hónappal.

Asztma szűrés

Az asztmára jellemző, hogy felnőtt korban indulva nagyon nehezen észrevehető. Álalában köhögéssel jelentkezik, melyet enyhe megfázással, esetleg fül-orr-gégészeti gyulladással magyaráznak. Még a fulladásos jeleket is szokás az életkornak, a szív-érrendszeri megbetegedésnek, edzetlenségnek betudni.

Mivel az asztma önmagában nem gyógyuló, de az állandó gyulladás miatt fokozatosan romló állapotú betegség, az időben való észrevétel kiemelten fontos.

Ha tüdőgyógyászati szűrést nézünk, a tbc gyakoriságának visszaszorulása miatt ma az asztma és a jellemzően 40 év felett kezdődő COPD szűrése sokkal fontosabbá vált.

Ma a tüdőszűrésben a röntgen helye leáldozott. Helyét szakmailag átvette az asztma szűrés, a COPD szűrés légzésfunkciós vizsgálattal.

Asztma vizsgálata

Az asztma vizsgálatot, diagnózist tüdőgyógyász, illetve gyermek-tüdőgyógyász szakorvosok végzik. A vizsgálatok előtt azonban a szakorvos tisztázza a létfontosságú kórtörténetet, a páciens általános egészségi állapotát, fennálló panaszait.

Bővebben itt olvashat erről:

Budai AllergiaKözpont

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

 

Téma szakértői

Dr. Dózsa Izabella Dr. Dózsa Izabella

Dr. Dózsa Izabella

allergológus és klinikai Immunológus, tüdőgyógyász
Dr. habil. Réthy Lajos PhD Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Smajda Zsuzsanna

Dr. Smajda Zsuzsanna

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Hírek

Antihisztaminok az allergia kezelésében

Antihisztaminok az allergia kezelésében

Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket enyhíthetjük. Szedésükkel kapcsolatos tudnivalókat és gyakran felmerülő kérdéseket dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa foglalta össze.

További részletek
Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Légúti allergiásként tapasztalta már, hogy bizonyos ételek fogyasztásakor kapar a torka, égő, viszkető érzés jelentkezik a szájüregben? Ezeket a tüneteket keresztallergia okozhatja. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy felesleges diétás megszorítások helyett, ilyenkor célszerű vizsgálattal meghatározni, hogy pontosan mi az az élelmiszer, amit kerülnie kell annak érdekében, hogy a tüneteket megelőzze.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA