Asztma

Az asztma krónikus tüdőbetegség, amit a légutak gyulladásos állapota okoz. A légutak fokozottan érzékennyé válnak a tüdőt érő irritációra, allergénekre. Ez alapján különböztetjük meg az asztma két okát.

Allergiás asztma, amit levegőben szálló pollenek, spórák, atkák okoznak, provokálnak.

Az asztma másik oka máig nem ismert pontosan, az azonban biztos, hogy az asztma kialakulásában az örökletes faktorok erősteljesen jelen vannak.

A nyálkahártya tartós gyulladása a hörgők falának károsodásához vezet, ami a hörgők túlrzékenységét okozza. Ez abban nyilvánul meg, hogy a tüdő hörgők különböző ingerekre gyors beszűküléssel válaszolnak: allergén, füst, vírus, hideg levegő.

Az asztma, allergiás asztma során az átmeneti hörgőszűkület folyamatosan válik tartós szűkületté, megnehezítve a beteg légzését.

Asztma, allergiás asztma esetében a levegő szabad áramlása akadályoztatott három fő okból:

  • A hörgőcskéket körbevevő izmok összehúzódnak, szűkítik a légutak átmérőjét. Ezt hívjuk bronchospazmusnak.

  • A hörgőcskék belső fala megduzzad, ezzel tovább szűkül.

  • A hörgőcskék falában, nyálkahártyájában található sejtek sűrű nyákot termelnek, ami ugyancsak légáramlási akadályt képez.

A hörgők szűkülete asztma, allergiás asztma esetében főleg a kilégzést nehezíti, mivel a mellkasban a nyomás megnő és ezáltal a hörgők előbb elzáródnak. Ez azt okozza, hogy a tüdőből a levegő nem tud távozni, ami oxigén hiányt okoz, a beteg úgy érzi, hogy nem kap levegőt. Asztma, allergiás asztma típusos tünete a nehéz, sípoló légzés.

Asztma terhességben

Terhesség alatt az asztma kezelésére kiemelt figyelemmel kell lenni a magzat épsége és megfelelő fejlődése érdekében. Bővebben a Terhességi asztma -ról.

Különböző vizsgálatok segítségével megállapítható a pácienseknél, hogy az asztmaszerű panaszait tényleg asztma okozza-e. A célirányos asztma kivizsgálást a tüdőgyógyász szakorvosaink végzik és koordinálják. A diagnosztizált asztma esetén a tüdőgyógyász gyógyszeres kezelést indikálhat, szakszerű ellenőrzés mellett. 

 

Budai AllergiaKözpont

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire