Laktóz intolerancia

Laktóz intolerancia tünetei és kezelése

Laktóz intolerancia

Mi a laktóz intolerancia – tejcukor intolerancia?

A laktóz a tejcukor, amit a vékonybélben a laktáz nevű enzim bont le emészthető részekre. Az enzim hiányában lép fel a tejcukor érzkénység, vagy laktóz intolerancia.  A laktózérzékenység esetén a tejcukor nem kerül emésztésre megbontva a vízfelszívódás egyensúlyát és hasmenést okoz. A vastagbélben az erjedő tejcukor felfúvódást, puffadást, görcsöket és szeleket okoz és tovább fokozza a hasmenést. Fontos, hogy a tejcukor érzékenység nem azonos a tej illetve tejfehérje allergiával.

Laktóz intolerancia okai

A tejcukor lebontására alkalmas laktáz enzim szintje az életkor haladtával egyre csökken. Ezért jellemző az, hogy a laktóz intolerancia / tejcukor érzékenység felnőttkorban jeletkezik. Az örökletes laktóz intolerancia nagyon ritkán fordul elő. A vékonybelet érintő egyéb betegségek okozhatnak laktóz intoleranciát. Ilyenek a lisztérzékenység, a Crohn betegség, gyomor- vagy bél fertőzések, antibiotikumos kezelések.


Mikor jelentkezik a laktóz intoerancia?

Laktóz intolerancia jelei, tünetek
A tejfogyasztást követő laza, hasmenéses széklet, émelygés, hányinger, puffadás és hasi fájdalom jelentkezik. Előfordulási gyakorisága felnőttkorban 15-35%-os Magyarországon.

Laktóz intolerancia kivizsgálása

Hidrogén kilégzési teszt: Az éhgyomri vizsgálat egy laktóz tartalmú tesztital fogyasztását követően, többszöri méréssel történik. Az emésztetlen latóz a vastagbélben hidrogént is fejleszt, ami a véráramba és a lélegzetbe is bekerül. Magasabb értékek esetén valószínűsíthető a laktóz intolerancia.

A kizárásos diéta során mellőzzük az étrendből a tejtermékeket, majd megfigyeljük, ezzel egy időben javulnak-e a panaszok.

Laktóz tolerancia teszt, ami a vércukor emelkedést méri közvetlenül laktóz fogyasztása után.

A laktóz intolerancia önvizsgálata kerülendő, mivel a lisztérzékenység is járhat például hasonló tünetekkel, mint a laktóz inolerancia, ezért csak szakorvosi vizsgálattal dönthető el, hogy mi okozza a panaszokat.


Amennyiben feltételezzük, hogy gyermekünknél bármely étel, vagy annak egy összetevőjének hatására szokatlan tünetek jelentkeznek, ne elégedjünk meg annak az étrendből történő kiiktatásával.
Keressünk fel szakorvost a további vizsgálatok érdekében, ne zárjunk ki szükségtelenül fontos tápanyagforrásokat a gyermek étkezéséből.

Laktóz tartalmú élelmiszerek

Egyes termékek tejszármazékokat tartalmazhatnak: kenyér és péksütemények, instant italporok, margarin, salátaöntetek, cukorkák, húsipari termékek, felvágottak, levesporok, konzervek, édesipari termékek.

Táplálék kiegészítés laktóz intoleranica esetén

A laktóz intolerancia diétája alatt szükséges kalcium és D-vitamin bevitel az életkornak megfelelő táplálékkiegészítő készítmények mellett a következő élelmiszerek rendszeres fogyasztásával biztosíthatjuk:

  • válasszunk kalciummal dúsított termékeket, például szójatej, narancslé, vagy rizstej. A lényeg, hogy a plusz kalcium hozzáadásával készült változatot keressük.
  • kiváló kalcium forrás a szardínia, a narancs, brokkoli, articsóka és az aszalt szilva.
  • D-vitaminban gazdag a lazac, makréla és tonhal.