Ekcéma

Ekcéma

Módosítva: 2023.11.29 15:25

Az ekcéma többnyire allergiás válaszreakcióként kialakuló krónikus bőrgyulladás. Az ekcéma tünetei szabad szemmel is jól láthatóak. Vörös foltokkal, először nedvedző hólyagocskákkal jelentkezik, mely hólyagok felszakadva beszáradnak. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik.

Ekcémával kapcsolatos szolgáltatásaink az Allergia Központban
Milyen betegség az ekcéma?
Milyen tünetekkel jelentkezik az ekcéma?
Milyen típusai vannak az ekcémának?
Milyen okai lehetnek az ekcéma kialakulásának?
Hogyan történik az ekcéma kivizsgálása?
Hogyan kezelhető az ekcéma?
Mire kell odafigyelni az ekcéma érintettjeinek?

Ekcémával kapcsolatos szolgáltatásaink az Allergia Központban

Milyen betegség az ekcéma?

Az ekcéma egy krónikus bőrbetegség, melyet gyulladás és viszketés kísér. Az ekcéma hétterében a genetikai tényezőkön túl az immunrendszer túlzott reakciója áll a különböző környezeti allergénekre.  Az ekcéma a bőr felső rétegének gyulladását jelenti, amely számos okból kialakulhat. Az ekcéma tünetei változatosak lehetnek és az érintettek életminőségét jelentősen befolyásolhatják. Az ekcéma tünetei időszakosan fellángolhatnak, majd hosszabb-rövidebb időre javulhatnak. Az ekcéma gyakran már gyermekkorban jelentkezik, de felnőtteknél is kialakulhat. Az ekcéma különböző típusai különböztethetőek meg, legismertebb az ún. atópiás, vagyis genetikailag hajlamos személyeknél kialakuló ekcéma (vagy más néven atópiás dermatitisz), valamint a kontakt-, vagyis valamilyen allergénnel történő érintkezés hatására kialakuló ekcéma.

Milyen tünetekkel jelentkezik az ekcéma?ekcémé

Az ekcéma tünetei tipikusak, de könnyen összetéveszthetőek más bőrbetegséggel. Az ekcéma tünetei szabad szemmel is látható bőrelváltozásokat okoznak. Az ekcéma általában a következő tünetekkel jellemezhető:

 • Viszketés: Az ekcéma által érintett bőrterületek rendszerint erősen viszketnek, ami gyakran az érintetteket a folyamatos vakarásra ösztönzi.
 • Bőrpír: Az érintett bőrterületeken látható lehet a vörös, gyulladt bőr.
 • Hólyagok és nedvedző sebek: A súlyosabb esetekben a bőr hólyagokat képezhet, amelyek később nedvedző sebekké alakulhatnak.
 • Szárazság: Az ekcémás területeken a bőr gyakran száraz és berepedezett.

Milyen típusai vannak az ekcémának?

Az ekcéma, vagy más néven dermatitisz típusai hasonló tünetekkel jelentkeznek, azonban különböző okok állnak a hátterükben. Ennek következtében az ekcéma pontos típusát is meg kell határozni a diagnózis alkotáskor, ugyanis ez alapján lehet döntést hozni az ekcéma legjobb kezelési tervét illetően. Az alábbiakban összefogaltuk az ekcéma négy, gyakori típusát.

Atópiás dermatitis

Az ekcéma egyik leggyakoribb típusa az atópiás dermatitisz. Ennek tünetei az esetek legalább 80 %-ában már az első életévben azonosíthatóak, kis részük pedig felnőttkorig is fennáll vagy akkor kezdődnek az ekcéma tünetei. Az atópiás ekcéma lokalizációja is tipikus, valamint a kisgyermekkori forma bőrtüneteinek helye is jellemzően eltér a felnőttkori formától. Az atópiás ekcéma vezető tünetei a viszketés (az ehhez társuló nyugtalanság, alvászavar kisgyermekkorban az egész család életminőségét leronthatja), a vakarózás által kiváltott bőrjelenségek: a bőrszárazság, bőrpír, majd lichenifikáció.

Az atópiás ekcéma összefügg a kisdedkori étel allergiákkal, különösen a tejfehérje allergiával. Az atópiás ekcéma gyakran az atópiás alkatúaknál alakul ki, akik hajlamosak a későbbi légúti szenzibilizálódásoknak, az asztma, valamint más allergiák kialakulásának. Az atópiás ekcéma kiváltó oka sajnos igen gyakran ismeretlen marad. Általános, hogy csecsemőkorban a tejfehérje allergia jelentkezik ekcéma formájában, azonban ez az összes esetnek csak kis százaléka. Atópiás ekcéma felnőttkorban is jelentkezhet, azonban a beteg részletes kikérdezése során rendszerint felfedezhetők olyan korábbi tüneteket, amelyek a betegségre való hajlamot, az atópiás hajlamot előre jelezhették. Ez lehet például a nagyon száraz bőr, vagy allergiás tünet, szénanátha.

Kontakt allergiás ekcéma

A kontakt, allergiás ekcéma sok szempontból egyszerűbb, mint az atópiás dermatitis. Az allergiás ekcéma esetében - az atópiás dermatitissel szemben - szinte minden esetben könnyen azonosítható a kiváltó ok. Leggyakrabban valamely ékszer, kozmetikum, esetleg nadrággomb bőrrel való érintkezési helyén fordul elő a kontakt allergiás ekcéma. Az ekcéma tünetei itt is a vörös folt, viszketés. A kontakt allergiás ekcéma az ekcéma leggyakoribb oka a felnőttek között. A leggyakoribb konkakt allergiás ekcémát kiváltó anyagok: fémek, latex, kozmetikumok, tartósító szerek, illatanyagok. Kontakt allergiás ekcéma kezelése helyi szteroidos kenőcs, gondos bőrápolás, illetve első helyen a kérdéses allergén kerülése révén történik.

Seborrheás ekcéma

A seborhheás ekcéma tünetei kissé különbözőek az ekcéma többi típusától. A seborrheás ekcémát fokozott zsírosodás és korpázó hámlás jellemzi a faggyúmirigyekben gazdag bőrfelületeken. Ilyen például a fejbőr, amely erősen viszket és hámlik a seborrheás ekcéma esetén. A szemöldöknél és az arcon foltokban hámló bőr is a seborrheás ekcéma tünete.

Mikrobiális ekcéma

A mikrobiális ekcéma kialakulásának hátterében patogének azonosíthatóak. A mikrobiális ekcéma kórokozói baktériumok vagy gombák lehetnek. Az ekcéma e fajtájánál a végtagokon és a törzsön jelennek meg viszkető, hámló gócok. A tünetek megszüntetéséhez meg kell találnunk a probléma forrását. Ha a gyulladásos gócot megszüntetjük, az ekcémás panaszok is megszűnnek.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen okai lehetnek az ekcéma kialakulásának?

Az ekcéma kialakulásának pontos oka nem teljesen ismert. Valószínű, hogy az ekcéma kialakulásában több tényező is szerepet játszik, melyek a következők lehetnek:

 • Genetikai tényezők: A családi halmozódás hajlamosíthat az ekcéma kialakulására. Ahogyan korábban is említettük, az ekcémára való genetikai hajlam más atópiás betegségekre is hajlamosít, például az asztmára vagy az allergiákra.
 • Immunrendszeri zavarok: Az immunrendszeri reakciók szabályozásában bekövetkező hibák is hozzájárulhatnak az ekcéma kialakulásához. Az ekcéma hátterében az immunrendszer túlzott reakciója áll.
 • Külső, kiváltó környezeti anyagok: Bizonyos anyagok, irritálhatják a bőrt és előidézhetik az ekcéma tüneit. Ilyen allergének lehetnek az ekcéma hátterében például bizonyos háztartási vegyszerek, mosószerek, gyapjú vagy bizonyos ételek.
 • Bőrápolási szokások: A túlzott szappanozás, forró víz vagy az alkoholt tartalmazó tisztítószerek használata kiszáríthatja a bőrt, elősegítve annak kiszáradását és az ekcéma kialakulását.
 • Hideg, száraz idő: Az éghajlati tényezők is befolyásolhatják az ekcéma kialakulását. A hideg időjárás és a száraz levegő például kiszáríthatja a bőrt, növelve az ekcéma kialakulásának kockázatát.
 • Stressz és pszichológiai tényezők: A stressz, a hormonális és a pszichológiai tényezők is szerepet játszanak az ekcéma tüneteinek súlyosbodásában vagy az ekcéma újbóli fellángolásában.
 • Élelmiszer allergiák: Az ételallergiák is kapcsolatba hozhatók az ekcéma kialakulásával, különösen atópiás hajlamú csecsemőknél és kisgyermekeknél. Az ekcéma fellángolását okozhatják vagy tüneteit súlyosbíthatják a következő ételek: tejtermékek, tojás, diófélék, glutén, citrusfélék, szója vagy hal.

  Kapcsolódó cikkünk

  Ezekkel a gyógyszerekkel kerülje a napot!

  Ha napos időben hosszabb időt tölt a szabadban és kiütések, csalánkiütés vagy ekcémás tünetek jelentkeznek a bőrén, akkor érdemes a szedett gyógyszerek, használt krémek betegtájékoztatóit is elolvasni. Bizonyos fényérzékenységet okozó készítmények miatt is jelentkezhetnek panaszok. Dr. Brezán Edina, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász, kozmetológus orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

Hogyan történik az ekcéma kivizsgálása?

Az ekcéma kivizsgálása bőrgyógyász vagy allergológus szakorvos segítségével történik. Az ekcéma diagnózisa általában a beteg kórtörténetének, a tünetek fizikai vizsgálatának és egyéb kiegészítő vizsgálatoknak köszönhetően történik. A kivizsgálás során fontos nagy hangsúlyt fektetni az anamnézisre, ugyanis az ekcéma okának kiderítése segít a terápia felállításában, valamint az ekcéma újabb epizódjának fellángolásában is. Fontos emellett kizárni más bőrbetegségeket, mint például a pikkelysömört, valamint meghatározni az ekcéma típusát. Az ekcéma diagnózisának részeként néha vérvizsgálatokat, allergia tesztet vagy bőrbiopsziát végezhet el az orvos. Az atópiás hajlam meghatározása érdekében ki kell térni az ételallergia, az asztma és az allergiás rhinitis tüneteire, valamint szükség esetén további vizsgálatokat kérni ezek felderítése érdekében.

Hogyan kezelhető az ekcéma?

Az ekcéma kezelése általában komplex és egyéni megközelítést igényel. Az ekcéma nem mindig gyógyítható véglegesen, de a gyulladás megszüntetésével, az esetleges allergének kerülésével tünetmentes állapot érhető el. Az ekcéma kezelése egy hosszú és türelmet igénylő folyamat, de a megfelelő kezelési stratégiával és életmódbeli változtatásokkal az érintettek jelentősen javíthatják életminőségüket és csökkenthetik az ekcéma tüneteit. Azonban az ekcéma minden esete más, ezért fontos, hogy az egyéni kezelésről az orvossal egyeztessenek az érintettek. A következő módszerek gyakran alkalmazottak az ekcéma kezelésében:

 • Kenőcsök és krémek: Az ekcéma tüneteinek enyhítésére használhatóak hidratáló krémek, kortikoszteroidok és immunszuppresszív kenőcsök. A szteroidos krémekkel óvatosan kell bánni, és csak szakorvosi utasításra, rövid ideig használhatóak. A szteroidos krémek az ekcéma tüneteit ugyan nagyon gyorsan megszüntetik, de más, súlyos mellékhatásokat okozhatnak.
 • Gyógyszerek: Súlyosabb esetekben az orvosok szájon át szedhető antihisztamint, kortikoszteroidokat vagy más immunszuppresszív gyógyszereket is felírhatnak az ekcéma enyhítése érdekében. Mikrobiális ekcéma esetén antibiotikumokra vagy antimikotikumokra is szükség lehet.ekcema kezelése
 • Fényterápia: Az UVB-fény kis adagjainak történő bőr expozíciója segíthet az ekcéma tüneteinek kezelésében.
 • Allergének kerülése: Amennyiben az ekcéma tüneteit valamilyen allergén provokálja, az allergén kerülése az ekcéma kezelésének nulladik lépése. Kontakt allergiás ekcéma esetén kerülendő az adott mosószer vagy fém stb, míg ételallergia esetén az adott élelmiszert tartalmazó ételek.

Mire kell odafigyelni az ekcéma érintettjeinek?

Az ekcéma érintettjei számára fontos az egészséges életmód és a megfelelő bőrápolás. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány további tanácsot az ekcéma tüneteinek enyhítése érdekében:

 • Bőrápolás: Használjon olyan hidratáló krémeket, amelyek segíthetnek megőrizni a bőr nedvességtartalmát.
 • Kerülje az allergéneket: Próbálja elkerülni azokat az anyagokat, amelyekre allergiás reakciókat tapasztalt, például bizonyos élelmiszereket vagy háztartási vegyszereket.
 • Ruházat: Viseljen laza ruházatot, és kerülje az irritáló anyagokat, például a durva szöveteket.
 • Kerülje az irritánsokat: Bizonyos anyagok súlyosbíthatják az ekcéma tüneteit. Ide tartoznak a szappanok, tisztítószerek, illetve a hideg időjárás vagy a forró víz. Ezek kerülésével is javulhatnak az ekcéma tünetei.
 • Életmódbeli változtatások: A stressz, az alváshiány szintén hozzájárulhatnak az ekcéma kialakulásához vagy a tünetek súlyosbodásához. A stresszkezelés, az egészséges étkezés és a megfelelő alvási szokások segíthetnek a tünetek enyhítésében.

  Téma szakértője

Hírek

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Az allergiás betegségek kezelése olyan mértékben fejlődött az elmúlt években, hogy ma már minőségi, akár tünetmentes életet biztosíthatunk allergiával küszködő, várandós pácienseink számára is – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész orvosa, akit arról kérdeztünk, hogy belekezdhetnek-e az allergénspecifikus immunterápiába a kismamák.  

További részletek
Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Az utóbbi hetek csapadékos időjárása a pázsitfűfélék fejlődésének is kedvezett, amelyek pollenkoncentrációja közepes-magas tartományban van jelen a levegőben. Lehet, hogy a pollenallergiásoknak érdemes lesz ismét maszkot viselniük? A kérdésre dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakembere válaszol.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK