Tetoválás allergia - tetoválófestétkek allergizáló hatásai

Tetoválás allergia - tetoválófestétkek allergizáló hatásai

Létrehozva: 2017.11.17 21:48 | Módosítva: 2023.09.07 13:57

A tetoválást, mint művészi ábrák készítésére való eszközt sok esetben testünk díszítésére alkalmazzuk, ugyanakkor egyre szélesebb körben alkalmazzák a kozmetikai iparágban is ilyenek például make up tetoválások is: ajak, szemöldök kitöltésére. Jelen cikkünkben azt nézzük és vizsgálju meg okoznak-e egészségügyi problémát a tetoválás felhasználása közbeni anyagok.

 

A tetoválás és az allergia kapcsolata

A tartós tetoválás során a festékanyagok jutnak az emberi szervezetbe, speciális eszköz segítségéve, ezek a festékanyagok a tű segítségével bejutnak a bőr alsóbb rétegéibe, az ún. dermisbe, amelynek okán kialakulhat a tetoválás allergia. Ugyanakkor, vannak a tetoválásnak olyan formái, ahol a festékanyagot nem juttattatják le a bőr alsóbb rétegéibe, hanem csak a bőrfelszínnel érintkezik, mint például a henna alkalmazásánál, lentebb kifejtük ilyenkor is fennál-e az allergia veszélye.

Allergia a szervezet egy téves immunválasza. Ilyen esetekben olyan anyag vagy molekula ellen védekezik szervezetünk, amelynél átlagosan az emberi szervezetet nem terhelé meg, ártalmatlan hatással bírnának egy egészséges emberi szervezetre, nem okozva ezzel allergiás tüneteket. Mindazonáltal, bizonyos esetekben a tetoválás okozhat téves immunválaszt, ilyenkor a megjelenő tünetek lehetnek kiütések, foltok megjelenése a bőr felszínén, hányás, hasmenés, légszomj a nehézlégzés és súlyosabb esetben akár úgynevezett anafilaxiás sokk is.

A tetoválás allergia allergizáló tényezője tehát, hogy a festékek ami a bőrrel érintkezik (henna) vagy a bőr alá jutnak (tartós tetoválás) téves immunválaszt vált ki a szervezetből.

Kapcsolódó cikkünk

Fertőzés, vagy allergia is okozhatja a tetoválás utáni tüneteket

Ha a tetoválás elkészítését követően sem csillapodik a kezdeti duzzanat, vagy néhány nappal, héttel később irritáció, viszketés, kiütések jelentkeznek az érintett területen, javasolt orvoshoz fordulni. A panaszokat fertőzés, valamelyik festékanyag, vagy a tetoválás egyéb összetevőjével szembeni allergia is okozhatja.

A tetoválás allergia jellemzői

A tetoválás allergia jellemzője, hogy a tetoválás után néhány nappal vagy előfordulhat, hogy néhány héttel később az adott bőrterületen allergiás ekcéma (kontakt dermatitis) jelentkezhet akkor is, ha néhány szín veszít intenzitásából az idő folyamán. Mivel a tartós tetováló festékek nagy része valamilyen fémet tartalmaz, ami a bőrfelület tetoválása során jut be a bőr alsóbb rétegéibe. Ennek eredményeképpen tartós tetoválás esetén fémallergia állhat az helytelen immunválasz tehát az allergiás reakció hátterében.

Fertőzés, vagy allergia?

Mindamellett meg kell különböztetnünk, hogy tetoválás allergia vagy fertőzés áll a háttérben. Ugyanis előfordulhat tetoválás esetéén, hogy a festékek néhány hónappal vagy évekkel később úgynevezett granulomatózus gyulladást váltanak ki, ilyenkor kicsiny csomócskák jelennek meg a tetoválás mentén. Míg az allergiát leggyakrabban a vörös színű festék okoz, de előidézheti a festékben lévő tartósítószer is. Ugyanakkor allergiás reakció mellett, szövődményként jelentkezhet fertőzés is, ennek oka általában a nem megfelelő higiéniás körülmények között végzett tetoválás – magyarázza dr. Garaczi Edinabőrgyógyász-allergológus, a Allergiaközpont orvosa. Vannak ugyan szembetűnő különbségek a két szövődmény közt – az allergia inkább helyi tüneteket okoz, a fertőzés gyakran jár lázzal és kiterjedt bőrtünetekkel, duzzanattal – de ennek elbírálását bízzuk inkább szakorvosra, aki a kiváltó oknak megfelelő kezelést fog javasolni.

Kontakt ekcéma (dermatitis)

A tetoválás allergia esetén ahogy már fentebb is említésrre került, kontakt ekcémáról beszélhetünk. A kontakt, allergiás ekcéma sok szempontból egyszerűbb, mint az ekcéma másik nagy fajtája a atópiás dermatitis ugyanis az atópiás ekcéma kiváltó oka sajnos igen gyakran ismeretlen marad. Az allergiás ekcéma esetében - az atópiás dermatitissel szemben - szinte minden esetben könnyen azonosítható a kiváltó ok.

Leggyakrabban valamely ékszer, kozmetikum, esetleg nadrággomb jelen esetben a tetoválásbőrrel való érintkezési helyén fordul elő a kontakt dermatitis. Tünetei itt is a vörös folt, viszketés.

Leggyakoribb konkakt allergiás ekcémát kiváltó anyagok: fémek, latex, kozmetikumok, tartósító szerek, illatanyagok.

Kontakt allergiás ekcéma kezelése helyi szteroidos kenőcs, gondos bőrápolás, illetve első helyen a kérdéses allergén kerülése.

Fém allergia, a kontakt ekcéma hátterében

Láthatjuk, hogy a tetoválás allergia tüneteinek  hátterében a fémet tartalmazó festékanyagok állnak, amellett, hogy számos fém (nátrium, kálium, kálcium, stb.) szervezetünk elengedhetetlen építőeleme, sok fém annak ellenére, hogy önmagában nem képez veszélyt a szervezet számára, képes immunreakciókat elindítani. A szervezetünk válasza sokszor a fémmel való találkozás formájától, illetve a fém mennyiségétől függ.

A fémallergia kialakulásában szerepet játszhatnak  genetikai tényezők is, tehát ha a családban van valamilyen, esetleg többeket is érint az allergia bármilyen formában, akkor nagyobb a fémallergia kialakulásának a kockázata is. Emellett nők körében gyakoribb az előfordulása, ennek tudatában mindenképpen javasolt allergiateszt elvégzése tetoválás készítése előtt.

A tetoválófestékek pigmentjei

Egyes fémek, amelyek megtalálhatók a tetováló festékekben súlyos fényérzékenységet is provokálhatnak (a napfénynek kitett helyen a bőr megduzzad, vörös, nedvezik), ilyen például a vörös és a sárga színű kadmium.

Fontos tudni, hogy a festékek egyéb alkotói is okozhatnak allergiás reakciót, ilyenek például a tartósítószerként használt thiomersal, formaldehyde, propylene glycol.

A festékek színét különböző pigmentek adják, melyek közül megkülönböztetünk fém, növényi eredetű és szerves pigmenteket.tetoválás allergia kezelése az Allergiaközpontban

A vörös festék okozza a legtöbb problémát a tetováló festékek közül. Ugyanis a vörös festék alapféme egy higany származék (higany-szulfid, Pigment Red 106), amely cinnabar néven is ismert, ezen kívül a vörös színű kadmium-szelenid (Cadmium Red) szintén okozhat allergiás reakciót és fényérzékenységet is. A higany vegyületek helyett vörös festékekben használatosak növényi pigmentek (kármin, szantálfa, brazilfa), vagy szerves pigmentek (naftanilvegyület, Naphtol-AS) is.

A fekete festék a leggyakrabban használt tetováló szín, általában feketeszén (Pigment Black) tartalmú, de emellett fekete tiszafa, börzsönyfa, vas-oxid, logwood kivonatot (Nyugat-Indiában honos Haematoxylon campechisnum kivonata) is tartalmazhat.

Egyéb színek és pigment tartalmuk

  • Sárga festék: kadmium sárga, sárga vas-oxid (Okker), kurkuma sárga (Natural Yellow3).
  • Zöld festékek: króm-oxid (Pigment Green 17), réz származékok (malachit).
  • Kék festék: a kobalt származékok, réz származékok (ultramarin).
  • Lila festék: mangán származékok, kinakridon (Pigment Violet 19).
  • Barna festék: vas-oxidok, kadmium származékok.
  • Fehér festék: titán, titán-dioxid, cink-oxid származékok.

A biztonságosabb megoldás!? Elkerülhető-e a tetoválás allergia a hennával?

Vegyük számba a hennát mint tetoválási módszert, ahol a festékanyagok nem jutnak a bőrfelszín alá, illetve a festékanyaguk összetétele is eltérő a hagyományos maradandó tetoválásnál használt festékekkel szemben. A henna alapját adó festék, ugyanis a Lawsonia inermis növény levelének szárított, por formában elterjedt vörös színt adó festékanyag. A természetes vörös henna biztonsággal használható, csak nagyon ritkán okoz allergiás reakciót, így akár kisgyermekek esetén is alkalmazható. Tudni kell azonban, hogy a fekete henna emellett PPD-t is tartalmaz, mely a sötét szín kialakításáért felelős. A PPD alkotóelem nagyon gyakran, körülbelül 2,5%-ban okoz allergiás tünetet.

Henna és az allergia kapcsolata

Amennyiben fekete henna tetoválást szeretnénk, minden esetben javasolt előzetesen bőrpróba végzése. Ezt úgy végezhetjük, hogy az adott festékből kis mennyiséget kenünk például a felkar belső részére, vagy a fül mögött a nyak területére, és azt három napig nem mossuk le. A következő 3 napban figyeljük, hogy a teszt helyén vörös kiütés, bőrpír vagy duzzanat jelentkezik-e. Dr. Garaczi Edina azt is elárulta, hogy ha biztosan szeretnénk tudni, hogy a PPD okoz-e nálunk allergiás tüneteket, akkor allergia vizsgálattal van lehetőség ellenőrizni. A PPD−allergia az úgynevezett rátevéses bőrpróbával (epicutan teszt) vizsgálható. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Tetoválás allergia kivizsgálása, megelőzése

Ha már kialakult az allergiás reakció, a súlyosságától függően helyileg szteroid kenőcsök, antihisztamin tabletta használata javasolt, felülfertőződés esetén pedig antibiotikum szükséges. A kellemetlen szövődmények megelőzésének érdekében javasolt allergiavizsgálatot végeztetni, még a tetoválás elkészítése előtt. Az allergia kivizsgálása az úgynevezett epicután bőrteszt (rátevéses bőrpróba) segítségével történik. A vizsgálatot standardizált anyagokkal végezzük. Ezeket az anyagokat a hát bőrére bőrbarát ragtapasz segítségével helyezik fel, majd 48 óra múlva eltávolítjuk. Az eredmény végső leolvasása 72 óra múlva, illetve bizonyos esetekben 7 nap múlva történik. Ilyen allergiák esetén a tünetek lassabban alakulnak ki, ezért az epicután teszt időtartama is hosszabb, akár egy hetet is igénybe vehet. A tünetek megjelenése elsősorban az allergéntől függ.

Tetoválás allergia kezelése

Az allergiás reakció súlyosságától függően helyileg szteroid kenőcsök, antihisztamin tabletta használata javasolt, felülfertőződés esetén pedig antibiotikum szükséges. 

Téma szakértői

Dr. Garaczi Edina PhD

Dr. Garaczi Edina PhD

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Hírek

Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

A kisgyermekek hozzátáplálásakor a mogyoró bevezetése szorongással töltheti el a szülőket, hiszen ez a táplálék egyike a leggyakoribb allergéneknek, ami súlyos, életet is veszélyeztethető anafilaxiás sokkhoz vezethet. Míg azonban a korábbi táplálkozási ajánlások az allergének kései bevezetését szorgalmazták, addig ma már ismert, hogy ez a gyakorlat fokozhatja az allergia kialakulásának kockázatát. Mikor vezethetjük be a babák étrendjébe a földimogyorót? – erről kérdeztük dr. Moric Krisztina allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégészt, az Allergiaközpont munkatársát.

További részletek
Prima Medica Szakmai Nap - Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Prima Medica Szakmai Nap - Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Prima Medica szakmai nap: Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Nagy érdeklődés mellett zajlott november második hétvégéjén a Prima Medica Egészségközpontok újabb szakmai napja, amely az allergiás betegségek diagnosztizálásának, kezelésének témáját járta körbe a terület elismert szakértőivel.
Az allergia egy olyan krónikus betegség, amely gyakran súlyosan befolyásolja az életminőséget, és világszerte egyre gyakoribbá válik. Éppen ezért van nagy jelentősége azoknak az új technológiáknak és vizsgálati módszereknek, amelyek lehetőséget teremtenek az orvosok számára, hogy személyre szabott terápiákat fejlesszenek ki az allergiában szenvedőknek, minimalizálva ezzel a mellékhatásokat és növelve az életminőséget. A szakmai napon ezekre a lehetőségekre világítottak rá az alábbi előadások.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok