Keresztallergia

Keresztallergia

Létrehozva: 2017.11.17 21:48 | Módosítva: 2019.06.06 15:42
Többen megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik, főleg allergiás szezonban, olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció emelkedett lenne a környezetben. Ennek hátterében sokszor a keresztallergia jelensége áll.

Keresztallergia lényege

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük.

Kapcsolódó cikkünk

Mit nyújt nekem allergiásként az új, 244-es nanotechnológiás allergiateszt?

Az allergia-diagnosztikai fejlesztésekben világelsőnek számító bécsi egyetemi szakemberek csoportja, akik 10 éve az első generációs „ allergén diagnosztikai chip” kifejlesztésével váltak világhírűvé, az osztrák MacroarrayDx céggel együttműködésben nemrégiben kifejlesztették a diagnosztikai teszt új generációját, amivel még pontosabb diagnózist és terápiát kaphatnak az allergiások. A 244-es nanotechológiás allergiatesztet a világ számos országában alkalmazzák már sikeresen, mostantól hazánkban is elérhető.

A folyamat lényegét sokszor tévesen értelmezik. A légúti allergiák jellegzetes tünetei az orrdugulás, viszketés, orrfolyás, tüsszögés. Azonban aki tüsszög a görögdinnyétől, az allergiás rá, ez estben tehát nem keresztreakcióról van szó. A keresztallergiáknak ez esetben az orális allergia szindróma kialakulásában van szerepe. A parlagfű allergiások csekély százalékánál görögdinnye fogyasztása után szájüregi viszketés, ajak, nyelv, garat vizenyő, néha hasi görcsök lépnek fel. A nyírfapollen allergiásoknál jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció.

Jellemző keresztallergiák:

  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

  • Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, zeller.

  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó .

  • Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.

  • Földimogyoró: dió

  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag

  • Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi

Az immunterápia hatékony megoldás mind az allergiás, mind pedig az orális allergia szindróma tüneteinek kezelésében. A kezelés eredményességéhez elengedhetetlenül fontos, hogy az allergiás tüneteket már most, az allergén növények virágzásának időpontjában megfigyeljük, hogy a szakorvossal egyeztetve ősszel, a tünetek elmúltával megkezdhessük az immunterápiás kezelést.

Keresztallergia kivizsgálása

Az allergia diagnózisa szakorvosi kompetencia. Érdemes felkeresni egy szakértő allergológus szakorvost, aki a tüneteket, korábbi kórelőzmény, fizikális állapot figyelembe véve határozza meg a további terápiát. 

Allergiák jellemző diegnosztikai eljárásai:

Molekuláris allergiadiagnosztika

A molekuláris allergiadiagnosztikával már nemcsak az deríthető ki, hogy a páciens mely anyagra reagál fokozottan, hanem az adott allergén komponense is meghatározható ezzel a módszerrel. Ez igencsak nagy előrelépést jelent, hiszen nem mindegy, hogy például a páciens a földimogyoró azon komponensére allergiás, amely anafilaxiás sokkot okoz, amely egy életveszélyes állapot, vagy azon komponensre reagál fokozottan, amely enyhébb tünetekkel jár. 

A molekuláris allergiadiagnosztikával nem kell felesleges diétázást folytatni, hiszen sokkal pontosabb képet kapunk az egyén allergiájáról.

A keresztallergiák felderítésére a multiplex allergia teszt a legalkalmasabb diagnosztikai módszer. Egyedülálló, a világ egyik legmodernebb, legpontosabb allergiavizsgálatáról van szó, amely a molekuláris allergén diagnosztika egy eszköze. Egy eljárással pár milliliter vérből egy időben vizsgál több száz allergént.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Ételallergia tünetei és kezelése

Ételallergia vizsgálat negatív-nem vagyok cöliákiás?

Új eljárás a keresztallergia diagnosztikájában

Ezért ne fogyasszon almát, ha allergiás a nyírfapollenre

Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértői

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

csecsemő és gyermekgyógyász, allergia specialista
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin

Dr. Balogh Katalin

allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
Dr. habil. Réthy Lajos PhD Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Hírek

Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Légúti allergiásként tapasztalta már, hogy bizonyos ételek fogyasztásakor kapar a torka, égő, viszkető érzés jelentkezik a szájüregben? Ezeket a tüneteket keresztallergia okozhatja. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy felesleges diétás megszorítások helyett, ilyenkor célszerű vizsgálattal meghatározni, hogy pontosan mi az az élelmiszer, amit kerülnie kell annak érdekében, hogy a tüneteket megelőzze.

További részletek
5 tény a parlagfű allergiáról

5 tény a parlagfű allergiáról

Közel 2 millióan szenvednek ezekben a hetekben parlagfű allergiától az országban. A gyerekeket, felnőtteket és idősebbeket is érintő tünetekről és kezelésükről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA