Keresztallergia

Keresztallergia

Létrehozva: 2017.11.17 21:48 | Módosítva: 2019.10.03 15:15

Többen megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik, főleg allergiás szezonban, olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció emelkedett lenne a környezetben. Ennek hátterében sokszor a keresztallergia jelensége áll.

Keresztallergia lényege

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük.

Kapcsolódó cikkünk

Több okból is rosszul érezheti magát a diótól

Szezonja van, így szívesen fogyasztjuk, a hűvös idő beköszöntével főként sütemények kedvelt alapanyaga. E-vitaminban és omega-3 zsírsavakban gazdag és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa azonban arra figyelmeztet, hogy az egészségünkre gyakorolt kedvező hatásai mellett, az arra érzékenyeknél fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

A folyamat lényegét sokszor tévesen értelmezik. A légúti allergiák jellegzetes tünetei az orrdugulás, viszketés, orrfolyás, tüsszögés. Azonban aki tüsszög a görögdinnyétől, az allergiás rá, ez estben tehát nem keresztreakcióról van szó. A keresztallergiáknak ez esetben az orális allergia szindróma kialakulásában van szerepe. A parlagfű allergiások csekély százalékánál görögdinnye fogyasztása után szájüregi viszketés, ajak, nyelv, garat vizenyő, néha hasi görcsök lépnek fel. A nyírfapollen allergiásoknál jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció.

Jellemző keresztallergiák:

  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

  • Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, zeller.

  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó .

  • Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.

  • Földimogyoró: dió

  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag

  • Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi

keresztallergia, parlagfű keresztallergia, paradicsom allergia, dinnye allergia, parlagfű keresztallergiát okozó ételek

Az immunterápia hatékony megoldás mind az allergiás, mind pedig az orális allergia szindróma tüneteinek kezelésében. A kezelés eredményességéhez elengedhetetlenül fontos, hogy az allergiás tüneteket már most, az allergén növények virágzásának időpontjában megfigyeljük, hogy a szakorvossal egyeztetve ősszel, a tünetek elmúltával megkezdhessük az immunterápiás kezelést.

Keresztallergia kivizsgálása

Az allergia diagnózisa szakorvosi kompetencia. Érdemes felkeresni egy szakértő allergológus szakorvost, aki a tüneteket, korábbi kórelőzmény, fizikális állapot figyelembe véve határozza meg a további terápiát. 

Allergiák jellemző diagnosztikai eljárásai:

Molekuláris allergiadiagnosztika

A molekuláris allergiadiagnosztikával már nemcsak az deríthető ki, hogy a páciens mely anyagra reagál fokozottan, hanem az adott allergén komponense is meghatározható ezzel a módszerrel. Ez igencsak nagy előrelépést jelent, hiszen nem mindegy, hogy például a páciens a földimogyoró azon komponensére allergiás, amely anafilaxiás sokkot okoz, amely egy életveszélyes állapot, vagy azon komponensre reagál fokozottan, amely enyhébb tünetekkel jár. 

A molekuláris allergiadiagnosztikával nem kell felesleges diétázást folytatni, hiszen sokkal pontosabb képet kapunk az egyén allergiájáról.

A keresztallergiák felderítésére a multiplex allergia teszt a legalkalmasabb diagnosztikai módszer. Egyedülálló, a világ egyik legmodernebb, legpontosabb allergiavizsgálatáról van szó, amely a molekuláris allergén diagnosztika egy eszköze. Egy eljárással pár milliliter vérből egy időben vizsgál több száz allergént.

Téma szakértői

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

csecsemő és gyermekgyógyász, allergia specialista
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin

Dr. Balogh Katalin

allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
Dr. habil. Réthy Lajos PhD Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Hírek

Ételallergia tünetei gyerekeknél – ennyi minden jelezheti

Ételallergia tünetei gyerekeknél – ennyi minden jelezheti

Ha a gyermek hasa sokat fáj, hasmenés vagy véres széklet, székrekedés jelentkezik, akkor arra gondolunk, hogy tünetei az étkezéssel lehetnek összefüggésben. Ilyenkor gyakran valóban beigazolódik a kivizsgálás során, hogy ételallergia áll a háttérben. De mi a helyzet, ha a jellegzetes gyomor- és bélrendszeri tünetek elmaradnak és más panaszok jelzik az ételallergiát? A kevésbé ismert tünetekről dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

További részletek
Szemkönnyezés oka: allergia?

Szemkönnyezés oka: allergia?

A szemkönnyezésnek több oka is lehet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével most az allergiás eredetű szemkönnyezés kivizsgálásának és kezelésének lépéseit járjuk körbe.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA