Keresztallergia

Keresztallergia

Létrehozva: 2017.11.17 21:48 | Módosítva: 2020.08.06 11:36

Többen megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik, főleg allergiás szezonban, olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció emelkedett lenne a környezetben. Ennek hátterében sokszor a keresztallergia jelensége áll.

Keresztallergia lényege

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük.

Kapcsolódó cikkünk

Több okból is rosszul érezheti magát a diótól

Szezonja van, így szívesen fogyasztjuk, a hűvös idő beköszöntével főként sütemények kedvelt alapanyaga. E-vitaminban és omega-3 zsírsavakban gazdag és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa azonban arra figyelmeztet, hogy az egészségünkre gyakorolt kedvező hatásai mellett, az arra érzékenyeknél fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

A folyamat lényegét sokszor tévesen értelmezik. A légúti allergiák jellegzetes tünetei az orrdugulás, viszketés, orrfolyás, tüsszögés. Azonban aki tüsszög a görögdinnyétől, az allergiás rá, ez estben tehát nem keresztreakcióról van szó. A keresztallergiáknak ez esetben az orális allergia szindróma kialakulásában van szerepe. A parlagfű allergiások csekély százalékánál görögdinnye fogyasztása után szájüregi viszketés, ajak, nyelv, garat vizenyő, néha hasi görcsök lépnek fel. A nyírfapollen allergiásoknál jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció.

Jellemző keresztallergiák:

  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

  • Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, zeller.

  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó .

  • Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.

  • Földimogyoró: dió

  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag

  • Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi

 

 

 

 

Az immunterápia hatékony megoldás mind az allergiás, mind pedig az orális allergia szindróma tüneteinek kezelésében. A kezelés eredményességéhez elengedhetetlenül fontos, hogy az allergiás tüneteket már most, az allergén növények virágzásának időpontjában megfigyeljük, hogy a szakorvossal egyeztetve ősszel, a tünetek elmúltával megkezdhessük az immunterápiás kezelést.

Keresztallergia kivizsgálása

Az allergia diagnózisa szakorvosi kompetencia. Érdemes felkeresni egy szakértő allergológus szakorvost, aki a tüneteket, korábbi kórelőzmény, fizikális állapot figyelembe véve határozza meg a további terápiát. 

Allergiák jellemző diagnosztikai eljárásai:

Molekuláris allergiadiagnosztika

A molekuláris allergiadiagnosztikával már nemcsak az deríthető ki, hogy a páciens mely anyagra reagál fokozottan, hanem az adott allergén komponense is meghatározható ezzel a módszerrel. Ez igencsak nagy előrelépést jelent, hiszen nem mindegy, hogy például a páciens a földimogyoró azon komponensére allergiás, amely anafilaxiás sokkot okoz, amely egy életveszélyes állapot, vagy azon komponensre reagál fokozottan, amely enyhébb tünetekkel jár. 

A molekuláris allergiadiagnosztikával nem kell felesleges diétázást folytatni, hiszen sokkal pontosabb képet kapunk az egyén allergiájáról.

A keresztallergiák felderítésére a multiplex allergia teszt a legalkalmasabb diagnosztikai módszer. Egyedülálló, a világ egyik legmodernebb, legpontosabb allergiavizsgálatáról van szó, amely a molekuláris allergén diagnosztika egy eszköze. Egy eljárással pár milliliter vérből egy időben vizsgál több száz allergént.

Téma szakértői

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin

Dr. Balogh Katalin

allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász

Hírek

Baktérium is állhat a puffadás hátterében?

Baktérium is állhat a puffadás hátterében?

Puffadás bárkinél előfordulhat, a kiváltó okot pedig sok esetben nehéz felismerni. Az étkezési szokásoktól kezdve, az elfogyasztott ételek minőségén át a hormonális problémákig több minden előidézheti. Dr. Németh Alíz gasztroneterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a kellemetlen tünet hátterében egy gyakori baktérium fertőzés is állhat.

További részletek
A napi nyomás fokozza az allergiás tüneteit?

A napi nyomás fokozza az allergiás tüneteit?

A stressz az egész szervezetre, így az immunrendszer működésére is hatással van. A folyamatos feszültség állandó készenléti állapotban tartja a szervezetünket, és hosszú távon komoly egészségügyi károsodást okozhat. Ha úgy érzi, hogy a korábban jól beállított allergia kezelés ellenére a tünetei kiújulnak vagy rosszabbodnak, Kispál Mónika, a Budai Allergiaközpont pszichológusának tanácsai segíthetnek a stressz kezeléssel kapcsolatban.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!