Rovarcsípés allergia

Rovarcsípés allergia

Módosítva: 2024.01.17 13:02

A rovarcsípés mindannyiunk számára egy kellemetlen és zavaró állapot. Rovarcsípés allergia esetén azonban jóval több és súlyosabb tünetek is jelentkeznek. Számos rovar csípése okozhat allergiás reakciókat, de ezek közül a darázscsípés allergia a leggyakoribb. Amikor egy rovar mérge kerül a szervezetbe, a test idegenként ismeri fel azt, és speciális ellenanyagokat termel ellene. A rovarcsípést követően perceken belül kialakul az allergiás reakció, mely esetenként súlyos, életveszélyes is lehet. 

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Allergia Központban

Mit jelent a rovarcsípés allergia? 

Milyen gyakran fordul elő rovarcsípés allergia? 

Miért alakul ki rovarcsípés allergia?

A rovar- és darázscsípés allergia tünetei 

A rovarcsípés allergia diagnózisa 

A rovarcsípés allergia kezelése 

Mikor forduljon orvoshoz rovar- vagy darázscsípés allergia esetén? 

Kapcsolódó szolgáltatásaink az Allergia Központban

Mit jelent a rovarcsípés allergia?

A rovarcsípés allergia az immunrendszer túlzott reakcióját jelenti valamelyik rovar méreganyagára. A rovarcsípés allergia leggyakoribb típusa a darázscsípés allergia. Ez azt jelenti, hogyha darázscsípés ér egy allergiás személyt, beindul az allergiás reakció a szervezetében. A rovarcsípés (leggyakrabban a darázscsípés) nem csak bőrpírt, duzzanatot és viszketést okoz nála - mint a legtöbbünknél - hanem sokkal súlyosabb és szisztémás tünetek is kialakulhatnak. Darázscsípés allergia esetén tehát nemcsak a csípés helyén, hanem a test más részein is kialakulhatnak tünetek. A rovarcsípés allergia tünetei az enyhe bőrpírtól a súlyosan életveszélyes állapotig terjedhetnek.

Milyen gyakran fordul elő rovarcsípés allergia?

A felnőttek 4%-ában, a gyermekek közel 1%-ában fordul elő rovarcsípés allergia. Fontos megkülönböztetni a két leggyakrabban előforduló hártyásszárnyú rovart, ami hazánkban az allergiával járó csípések nagy részét okozzák:

Miért alakul ki rovarcsípés allergia?

A rovarcsípés allergia kialakulása több tényező összességének eredménye lehet. Az alábbiakban részletesebben kifejtjük azokat az okokat, amelyek hozzájárulhatnak a rovarcsípés allergia kialakulásához:

1. Immunrendszer túlérzékenysége: A rovarcsípés allergia alapja az immunrendszer túlzott érzékenysége a különböző rovarok, például a darázscsípés méreganyagára. Az egészséges immunrendszer normális körülmények között nem reagálna túlérzékenyen ezekre a méreganyagokra, de a darázscsípés allergia érintettjeinél az immunrendszer hibásan azonosítja ezeket az anyagokat veszélyesnek, és túlzott választ indít el.

2. Genetikai hátter: Az allergiára való hajlam genetikai tényezőktől is függhet. Ha az egyén családjában előfordult már darázscsípés allergia vagy más rovarcsípés allergia, az növelheti az illető kockázatát az allergiás reakció kialakulására.

3. Korábbi expozíciók: Az allergiás reakció kialakulásában szerepet játszhat a korábbi rovar- vagy darázscsípés is. Azok, akik már korábban átestek ilyen csípéseken, nagyobb eséllyel fejlesztenek ki allergiás reakciót, különösen, ha az előző csípések súlyosabb tüneteket okoztak.

4. Keresztreakciók: Azok, akik más allergiákkal, például pollenallergiával rendelkeznek, hajlamosabbak lehetnek a rovarcsípés allergia kialakulására is. Ez a keresztreakció azt jelenti, hogy az immunrendszer az egyik allergénre adott válasza növelheti az érzékenységet más allergénekkel szemben is.

5. Méreganyag mennyisége: Az egyes rovarok, darazsak méregtasakjainak mérete és a méreganyag koncentrációja változhat. Egyes egyedek méreganyaga erősebb lehet, ami növelheti a darázscsípés allergiá reakciójanak a kockázatát.

6. Társbetegségek: A már meglévő egészségügyi állapotok, például más allergiás betegségek vagy immunrendszeri problémák további kockázati tényezők lehetnek a rovarcsípés allergia kialakulásában.

7. Környezeti faktorok: Az egyéni környezeti expozíciók is befolyásolhatják a rovarcsípés allergia reakciójának kialakulását. A gyakori rovar, különösen a darázscsípés növelheti a kockázatot.

Az okok összetett kombinációja vezethet a rovarcsípés allergiához. Fontos megérteni, hogy minden ember esetében más-más tényezők lehetnek meghatározóak az allergiás reakció kialakulásában.

Kapcsolódó cikkünk

Súlyos rovarcsípés allergia kezelése – az allergén immunterápia

Súlyos rovarcsípés allergiára is elérhető már terápia. Diagnosztizált betegek vehetnek részt az allergén immunterápiás kezelésen. A kivizsgálás és a rovarcsípés allergia kezelésének menetét dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa ismertette.

A rovar- és darázscsípés allergia tünetei

A rovarcsípés allergia tünetei hasonlóak a különböző rovarok között, de jellegük és súlyosságuk változó az egyén érzékenységétől függően. A leggyakoribb rovarcsípés allergia a darázscsípés allergia. Az alábbiakban összefoglaltuk a darázscsípés allergia tüneteit:

 • Azonnali tünetek darázscsípés allergia esetén:
  • Fájdalom és égő érzés: a csípés helyén azonnal jelentkezik fájdalom és égő érzés.
  • Duzzanat és vörösség: az érintett terület gyorsan duzzad és pirossá válik.
 • Közvetett tünetek darázscsípés allergia esetén:
  • Viszketés: az érintett területen jelentkezhet viszketés, ami azonban változhat az egyéni érzékenységtől függően.
  • Hőemelkedés: enyhe láz vagy hőemelkedés előfordulhat a darázscsípés következtében.
 • Általánosabb tünetek darázscsípés allergia esetén:
  • Hányinger és hányás: Az allergiás reakciók során az emésztőrendszer is érintett lehet, és hányinger vagy hányás is jelentkezhet.
  • Hasmenés: A csípésre adott immunválasz részeként az emésztőrendszer is reagálhat, ami hasmenést eredményezhet.
  • Szédülés: Az allergiás reakciók szédülést vagy általános rosszullétet is okozhatnak.
  • Fejfájás: Az érintettek fejfájást tapasztalhatnak a darázscsípés következményeként.
 • Súlyos allergiás tünetek darázscsípés allergia esetén (Anafilaxiás Reakció):
  • Nehézlégzés: Az egyik legsúlyosabb tünet az allergiás reakciók során. Nehézlégzés, fulladás és szorító érzés jelentkezhet a mellkasban.
  • Arc- és ajakduzzanat: Az arc, az ajkak, a szemek és a torok duzzanata azonnal vagy gyorsan kialakulhat.
  • Gyors szívverés: Az allergiás reakciók hatására a szívverés gyorsulhat, ami a vérnyomás csökkenéséhez vezethet.
  • Eszméletvesztés: Súlyos esetekben az anafilaxiás reakciók eszméletvesztést is okozhatnak.

A rovar- vagy darázscsípés allergia tüneteinek súlyosságát mindig komolyan kell venni, különösen, ha az anafilaxiás reakció jelei mutatkoznak. Az ilyen súlyos tünetek sürgős orvosi beavatkozást igényelnek, és az érintett személynek mielőbb epinephrine (adrenalin) adagolására lehet szüksége. Az allergiás reakciók kialakulása esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy megfelelő kezelést és segítséget kaphasson a beteg.

Fontos megkülönböztetni a normális reakciót az allergiától:

 • Normális reakció: a csípés helyén viszkető, kissé fájdalmas csomó alakul ki, körülötte a bőr 2-10 cm-es területen vörös, duzzadt lehet. A tünet 1-2 nap alatt teljesen eltűnik.
 • Nagy lokális reakció: a csípés helyén 10 cm-nél nagyobb, vörös, fájdalmas duzzanat jelentkezik, ami 1 napnál tovább fennáll.
 • Szisztémás, allergiás reakció: a csípést követően gyorsan, 5-10 percen belül különböző súlyosságú tünetek jelentkezhetnek, testszerte bőrviszketés, csalánkiütés, bőrpír, rossz közérzet, gyengeség, hányinger, fulladásérzés, nehézlégzés, súlyos esetben sokk alakulhat ki.

A rovarcsípés allergia diagnózisa

A rovar- és darázscsípés allergia diagnózisa általában a klinikai tünetek, az anamnézis (beteg előzményeinek felvétele), valamint allergiatesztek alapján történik. Az alábbiakban részletesen kifejtem a rovarcsípés, azon belül is a darázscsípés allergia diagnosztikai folyamatának lépéseit:

 1. Anamnézis: Az orvos megkérdezi az érintett személyt a korábbi rovar- és darázscsípésekről, valamint az ezekre adott reakciókról. Fontos információk lehetnek az esetleges korábbi allergiás reakciók, azok súlyossága és a tünetek időtartama.
 2. Klinikai vizsgálat: Az orvos alapos fizikai vizsgálatot végez, figyelve a darázscsípés helyére, annak duzzanatára és bőrpírjára. Az esetleges allergiás reakciók széles skáláját értékeli, beleértve a bőrön jelentkező viszketést, duzzanatot és vörösséget.
 3. Allergiatesztek:
 • Bőrpróba (Prick-teszt): Az allergiás reakciók kimutatására alkalmazott elterjedt teszt. Kis mennyiségű rovar- és darázsméreg kerül felvitele a bőrre, és az orvos megfigyeli, hogy jelentkezik-e bőrreakció.
 • Vérvétel: Egyéb esetekben a vérvétel segítségével meghatározható az allergén-specifikus immunglobulin E (IgE) szint, amely a rovar- és darázscsípés allergia immunválaszának mértékét mutathatja.
 • Multiplex allergia teszt: Átfogó allergia vizsgálat, az egyes allergének közötti összefüggéseket, az esetleges keresztallergiákat is feltárja.
 1. Provokációs tesztek: Bizonyos esetekben orvos felügyelete mellett végzett provokációs tesztek is alkalmazhatók, ahol kis mennyiségű méreganyagot adnak be, és figyelik az allergiás reakciókat.
 2. Differenciáldiagnózis: Az orvos kizárja más hasonló tüneteket okozó állapotokat, például más típusú bőrgyulladásokat vagy más allergiás reakciókat.

A rovar- és darázscsípés allergia diagnózisának meghatározása után az orvos tudni fogja, hogy szükséges-e specifikus kezelés, és milyen intézkedéseket kell hozni az esetleges további csípésekre való felkészülés érdekében.

Fontos megjegyezni, hogy az anafilaxiás reakciók vagy súlyos allergiás tünetek esetén az orvos feltehetően azonnali epinephrine (adrenalin) kezelést fog javasolni, és az érintett személynek lehet, hogy epinephrine autoinjektort is felírnak sürgősségi esetekre.

A rovarcsípés allergia kezelése

A rovar- és darázscsípés allergia kezelése általában az allergiás reakciók enyhítését, a tünetek kezelését és a további csípések megelőzését célozza. A darázscsípés allergia érintettjeinek érdemes lépéseket tenni, hogy elkerüljék a darázzsal való találkozást. Az óvintézkedések más rovarcsípés allergia esetén is ajánlottak, valamint a gyógyszerek és az epinephrin injekció készenlétbe helyezése. Ezek akár életmentőek is lehetnek darázscsípés allergia esetén például egy természetbeni túrázás során.

A rovarcsípés allergia kezelési lehetőségei:

 • Azonnali kezelés anafilaxiás reakció esetén: Az anafilaxiás reakciók vagy súlyos allergiás tünetek esetén az epinephrine az elsődleges kezelés. Az autoinjektor gyorsan alkalmazható, és azonnal segíthet enyhíteni a súlyos tüneteket, mint például nehézlégzés, duzzanat vagy gyors szívverés.
 • Gyógyszerek:
  • Antihisztaminok: Ezek a gyógyszerek csökkenthetik az allergiás reakciók tüneteit, például a viszketést, a bőrpírt és a duzzanatot.
  • Kortikoszteroidok: Orális vagy helyi kortikoszteroidok alkalmazása segíthet a gyulladás enyhítésében és az allergiás reakciók súlyosságának csökkentésében.

A rovarcsípés allergia megelőzése:

 • Epinephrine autoinjektor: A darázscsípés allergia által érintett személynek, akinél korábban kialakult súlyos allergiás reakció vagy anafilaxia, mindig magánál kell tartania egy epinephrine autoinjektort.
 • Allergénkerülés: A rovarok és darazsak elkerülése a legbiztosabb megelőzés. Az érintett személyeknek tudniuk kell, hogy hol tartózkodhatnak a legnagyobb kockázatnak kitett területeken, és hogyan kerülhetik el a csípéseket.
 • Immunterápia (Allergiavakcina): A rovar- és darázscsípés allergia érintettjei számára elérhető allergiavakcinák segíthetnek az immunrendszerük érzékenységének csökkentésében. Ez a kezelési forma hosszú távú immunválaszt céloz meg, és segíthet csökkenteni a további allergiás reakciók kockázatát.
 • Orvosi ellátás: Azok számára, akik súlyosabb allergiás reakciókat tapasztalnak, orvosi ellenőrzésre lehet szükség. Az orvos az egyéni tünetek és kockázatok alapján javasolhat további kezelési és megelőzési lehetőségeket.

Fontos, hogy az érintettek szorosan együttműködjenek az orvosukkal, és rendszeresen frissítsék az epinephrine autoinjektorukat. Az epinephrine időben történő alkalmazása életmentő lehet súlyos allergiás reakciók esetén! A megelőző intézkedések betartása, az allergiavakcina és a gyógyszerek rendszeres szedése segíthet minimalizálni a csípések okozta problémákat és az allergiás tüneteket.

Mikor forduljon orvoshoz rovar- vagy darázscsípés allergia esetén?

Vannak bizonyos esetek, amikor nem szabad várni, hanem azonnal orvoshoz kell fordulni. Rovar- és darázscsípés allergia esetén a következő helyzetekben javasolt azonnal orvoshoz fordulni:

 1. Súlyos allergiás reakciók (anafilaxia): Ha az érintett személy súlyos allergiás reakciókat tapasztal, mint például nehézlégzés, torokduzzanat, arcduzzanat, gyors szívverés, vagy eszméletvesztés, az azonnali orvosi segítséget igényel. Az epinephrine autoinjektor az elsődleges kezelési lehetőség, és mielőbb alkalmazásra kerülhet, amíg az érintett személy sürgősségi orvosi ellátást kap.
 2. Több csípés: Ha valaki egyszerre több rovar vagy darázs csípését szenvedi el, és ezt követően allergiás tünetek jelentkeznek, az orvosi segítséget kell kérni. A több csípés nagyobb allergiás reakciók kialakulásához vezethet.
 3. Hányinger, hányás, szédülés vagy egyéb súlyos tünetek: Az allergiás reakciók egyéb súlyos tünetekkel, például hányingerrel, hányással, szédüléssel vagy általános rosszulléttel is járhatnak. Ezek a tünetek szintén orvosi figyelmet igényelnek.
 4. Visszatérő allergiás reakciók: Ha valaki ismételten tapasztal allergiás reakciókat rovar- vagy darázscsípés után, az orvosnak értékelnie kell a helyzetet. Az ilyen esetekben a további kezelési stratégiákat és megelőző intézkedéseket is meg kell beszélni az orvossal.
 5. Az epinephrine autoinjektor használata: Amennyiben valaki alkalmazza az epinephrine autoinjektort csípésre adott reakciók kezelése során, mindenképpen orvoshoz kell fordulnia, hogy az orvos értékelje a helyzetet, és szükség esetén további utasításokat adjon a kezelés folytatására.

Fontos hangsúlyozni, hogy a súlyos allergiás reakciók életveszélyesek lehetnek, és az érintett személynek azonnali orvosi segítséget kell kapnia! Az epinephrine időben történő alkalmazása rendkívül fontos, és minden érintett személynek tanácsos orvosukkal együttműködni a megfelelő kezelési terv kidolgozása és az epinephrine autoinjektor használatának gyakorlása érdekében.

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • ételallergiák kivizsgálása, követése
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
  • atopiás dermatitis, csalánkiütés
  • gyógyszerallergia
  • Alex multiplex allergia teszt specialista
  • allergén specifikus immunterápia
  • gyermek- és felnőtt ellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok