Fruktóz intolerancia, malabszorpció

Fruktóz intolerancia, malabszorpció

Létrehozva: 2018.02.01 15:59 | Módosítva: 2019.08.02 14:04
A fruktóz malabszorpció a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódásának zavara, melynek következtében a fruktóz félig emésztetlen formában jut a vastagbélbe, ahol erjedni kezd. Az erjedés fokozott gázképződéssel jár együtt; ez okozza a hasi diszkomfortérzés, görcsöket, puffadást és hasmenést

A fruktóz malabszorpció nem keverendő össze az örökletes, veleszületett fruktózintoleranciával, melyet a fruktóz lebontásához szükséges enzim (fruktóz-1-foszfát-aldoláz) hiánya okoz, és súlyos tünetekkel jár. A tünetek már csecsemőkorban, a hozzátáplálás megkezdésekor jelentkeznek. Hosszútávon maradandó szervi károsodást, fejlődésbeli elmaradás is okozhat, ha nem kezelik megfelelően.

A fruktóz malabszorpció okai

A fruktóz-felszívódási zavar kialakulásának oka lehet a fruktóz felszívódását segítő fehérje (GLUT-5) hibás működése, mely következtében a fruktóz félig emésztetlen formában jut a vastagbélbe, ahol erjedni kezd. Az erjedés fokozott gázképződéssel jár együtt; ez okozza a hasi diszkomfortérzés, görcsöket, puffadást és hasmenést. A fruktóz-felszívódási zavar hátterében a szacharáz enzim hiánya is állhat, mely a fruktózintoleranciához hasonlóan élethosszig tartó diétát igényel.

Kapcsolódó cikkünk

A dietetikus tanácsai a nyári ételmérgezések elkerüléséhez

A nyári melegben az otthoni főzés vagy kerti grillezés is könnyen rosszul végződhet, ha az élelmiszereket nem megfelelően tároljuk vagy készítjük el. A külföldi tartózkodás során is fontos néhány óvintézkedést betartani, hogy a nyaralást ne tegyék tönkre az ételmérgezés kellemetlen tünetei. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusának tanácsai ebben segítenek.

A fruktóz malabszorpció tünetei

-    rossz közérzet, gyengeség
-    fejfájás, fontézékenység
-    hasi fájdalom, teltségérzet
-    puffadás, görcs
-    laza széklet, hasmenés

A tünetek gyakan irritábilis bél szindrómaként (IBS) értékelik, melyről itt olvashat bővebben.

A fruktóz malabszorpció vizsgálata

Kimutatására a már korábban említett hidrogén-kilégzési teszt alkalmas: fruktóz tartalmú oldat (75 gramm fruktóz 300ml vízben feloldva) elfogyasztása után a kilélegzett levegőben mérik a hidrogén-koncentráció növekedését.

Ételallergia vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzilium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni. Bővebben erről itt olvashat: 

Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból - enzimhiány esetében, másrészt vérvizsgálatból - immunmodulált intolerancia - áll. Bővebben erről itt olvashat: 

A fruktóz malabszorpció és fruktózintolerancia kezelése

A veleszületett fruktózintolerancia nem gyógyítható, de szigorú fruktózmentes diétával teljes értékű élet biztosítható. Kiegészítésként, akut rohamok kialakulása esetén intravénás glükóz adásával, enyhébb esetben szőlőcukor fogyasztásával rendezhetők a tünetek.

Fruktóz-felszívódási zavar (malabszorpció) abban különbözik leginkább a genetikai betegségtől, hogy hogy ez esetben egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók fruktóztartalmú élelmiszerek. Fruktóz-malabszorpció esetén a megengedett gyümölcscukor-bevitel 0 és 50 gramm között alakul.

50 gramm felett egészséges embernél is emésztési problémákat okozhat a túlzott fruktózfogyasztás.

Kezelésében szóba jön még egy xilóz-izomeráz tartalmú készítmény, mely a vékonybélben segít a fruktózt glükózzá alakítani. A fruktózszegény étrendet emellett is tartani kell, de a készítmény megkönnyíti a diétázás.

Mi a fruktóz?

Más néven gyümölcscukor, kémiai szerkezetét tekintve egyszerű szénhidrát (cukorféleség). Természetes formában gyümölcsökben, mézben, zöldségekben található meg. Főként a diétás, diabetikus élelmiszerekben szintetikusan előállított formájával találkozhatunk. Fontos kiemelni, hogy az étkezési cukor (nádcukor vagy répacukor), azaz a szacharóz is tartalmaz fruktózt – glükóz (szőlőcukor) és fruktóz keveréke, továbbá az inulin is főként fruktózból épül fel.
Édesítésre szőlőcukor (glükóz), rizsszirup, maltodextrin, stevia, mesterséges édesítőszer használható (aszpartám, szacharin, ciklamát, acelszulfám-K).

Több megfigyelés van arra vonatkozóan, hogy a xilit és az eritrit (illetve egyéb cukoralkoholok) lassítják a fruktóz felszívódását, fokozva ezáltal a tüneteket. Mindig az egyéni tolerancia függvényében fogyassza!

 

KÖZEPES, MAGAS FRUKTÓZTARTALMÚ ÉLELMISZEREK

MAGAS SZACHARÓZTARTALMÚ ÉLELMISZEREK

MAGAS INULINTARTALMÚ ÉLELMISZEREK

gabonaipari

termékek

fruktózzal édesített készítmények

teljes kiőrlésű

cukrozott, édes pékáruk, péksütemények

kekszek, nápolyik, müzlik, ízesített gabonapelyhek

 

tej, tejtermékek, növényi tejek

fruktózzal édesített készítmények

cukrozott, ízesített tej, tejtermékek

tejdesszertek

sűrített tej

tejpor

ízesített növényi tejek

 

zöldségek, zöldségkészítmények

sárgarépa, hagymafélék, vörös és fehér káposzta, karalábé, sütőtök, édesburgonya, articsóka, paradicsom, paradicsomsűrítmény

cékla, torma, petrezselyemgyökér, szója

csicsóka, cikória, fokhagyma, jamszgyökér, articsóka

gyümölcsök, gyümölcs-készítmények

alma, birsalma, körte, banán, áfonya, cseresznye, meggy, görögdinnye, narancs, mandarin, szőlő, gránátalma, ananász, füge, aszalt gyümölcsök, lekvárok, befőttek (diabetikus készítmények is), sűrítmények

kókusz és termékei

(pl. kókuszreszelék, kókuszliszt)

lekvárok

 

italok

gyümölcslevek, smoothiek, zöldséglevek

édesített italok, üdítők, szörpök, gyümölcsteák

kóla, energiaital

alkohol: édes likőrök, borok, koktélok, vermutok

 

egyéb

 

 

 

 

nádcukor, répacukor, méz, invertcukor, gabona- és gyümölcsszirupok (pl. kukorica-, agavé-, datolyaszirup, almacukor), fruktóz

diabetikus (fruktózzal készült) termékek

fagylalt, jégkrém, marcipán, fondant, sütemények

bolti ételízesítők, húsleveskocka

mustár, ketchup, ízesítő szószok (pl. BBQ-, szójaszósz)

salátaöntetek

cukrozott kakaópor, csokoládék

gyermekláncfű, agávé, csicsókasűrítmény, csicsókából készült édesítő

 

Hasonló témák

Budai AllergiaKözpont

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértői

Szkladányi-Szabó Lucia

Szkladányi-Szabó Lucia

holisztikus dietetikus
Sarnyai Tünde

Sarnyai Tünde

gyermekdietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember MSc

Hírek

Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén!

Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén!

Az Ételallergia Tudatosság Hete 2023. május 14-20 között kerül megrendezésre. A program szervezői minden évben az ételallergiával kapcsolatos fontos információkra és tévhitekre hívják fel a figyelmet. Az idei év egyik kiemelt témája az anafilaxiás reakció és kezelése, mellyel kapcsolatban dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a parlagfű elleni védekezés

Ezért fontos a parlagfű elleni védekezés

Hazánkban a legerősebb allergén növényként ismert, a legtöbb allergiás panaszt okozza. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa a parlagfű elleni védekezés fontosságáról és az allergiás tünetek kezeléséről beszélt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok