A fruktóz malabszorpció a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódásának zavara, melynek következtében a fruktóz félig emésztetlen formában jut a vastagbélbe, ahol erjedni kezd. Az erjedés fokozott gázképződéssel jár együtt; ez okozza a hasi diszkomfortérzés, görcsöket, puffadást és hasmenést
A fruktóz malabszorpció nem keverendő össze az örökletes, veleszületett fruktózintoleranciával, melyet a fruktóz lebontásához szükséges enzim (fruktóz-1-foszfát-aldoláz) hiánya okoz, és súlyos tünetekkel jár. A tünetek már csecsemőkorban, a hozzátáplálás megkezdésekor jelentkeznek. Hosszútávon maradandó szervi károsodást, fejlődésbeli elmaradás is okozhat, ha nem kezelik megfelelően.
A fruktóz-felszívódási zavar kialakulásának oka lehet a fruktóz felszívódását segítő fehérje (GLUT-5) hibás működése, mely következtében a fruktóz félig emésztetlen formában jut a vastagbélbe, ahol erjedni kezd. Az erjedés fokozott gázképződéssel jár együtt; ez okozza a hasi diszkomfortérzés, görcsöket, puffadást és hasmenést. A fruktóz-felszívódási zavar hátterében a szacharáz enzim hiánya is állhat, mely a fruktózintoleranciához hasonlóan élethosszig tartó diétát igényel.
Egy, a felnőtt lakosság 9-23 százalékát érintő bélbetegség kezelésében hatásos diétát fejlesztettek ki néhány évvel ezelőtt az ausztráliai Monash Egyetem kutatói. A low (alacsony) FODMAP étrendi ajánlással kapcsolatos főbb tudnivalókat dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa foglalta össze.Kapcsolódó cikkünk
Milyen betegség esetén segít a low FODMAP diéta?
- rossz közérzet, gyengeség
- fejfájás, fontézékenység
- hasi fájdalom, teltségérzet
- puffadás, görcs
- laza széklet, hasmenés
A tünetek gyakan irritábilis bél szindrómaként (IBS) értékelik, melyről itt olvashat bővebben.
Kimutatására a már korábban említett hidrogén-kilégzési teszt alkalmas: fruktóz tartalmú oldat (75 gramm fruktóz 300ml vízben feloldva) elfogyasztása után a kilélegzett levegőben mérik a hidrogén-koncentráció növekedését.
Ételallergia vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzilium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni. Bővebben erről itt olvashat:
Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból - enzimhiány esetében, másrészt vérvizsgálatból - immunmodulált intolerancia - áll. Bővebben erről itt olvashat:
A veleszületett fruktózintolerancia nem gyógyítható, de szigorú fruktózmentes diétával teljes értékű élet biztosítható. Kiegészítésként, akut rohamok kialakulása esetén intravénás glükóz adásával, enyhébb esetben szőlőcukor fogyasztásával rendezhetők a tünetek.
Fruktóz-felszívódási zavar (malabszorpció) abban különbözik leginkább a genetikai betegségtől, hogy hogy ez esetben egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók fruktóztartalmú élelmiszerek. Fruktóz-malabszorpció esetén a megengedett gyümölcscukor-bevitel 0 és 50 gramm között alakul.
50 gramm felett egészséges embernél is emésztési problémákat okozhat a túlzott fruktózfogyasztás.
Kezelésében szóba jön még egy xilóz-izomeráz tartalmú készítmény, mely a vékonybélben segít a fruktózt glükózzá alakítani. A fruktózszegény étrendet emellett is tartani kell, de a készítmény megkönnyíti a diétázás.
Más néven gyümölcscukor, kémiai szerkezetét tekintve egyszerű szénhidrát (cukorféleség). Természetes formában gyümölcsökben, mézben, zöldségekben található meg. Főként a diétás, diabetikus élelmiszerekben szintetikusan előállított formájával találkozhatunk. Fontos kiemelni, hogy az étkezési cukor (nádcukor vagy répacukor), azaz a szacharóz is tartalmaz fruktózt – glükóz (szőlőcukor) és fruktóz keveréke, továbbá az inulin is főként fruktózból épül fel.
Édesítésre szőlőcukor (glükóz), rizsszirup, maltodextrin, stevia, mesterséges édesítőszer használható (aszpartám, szacharin, ciklamát, acelszulfám-K).
Több megfigyelés van arra vonatkozóan, hogy a xilit és az eritrit (illetve egyéb cukoralkoholok) lassítják a fruktóz felszívódását, fokozva ezáltal a tüneteket. Mindig az egyéni tolerancia függvényében fogyassza!
|
KÖZEPES, MAGAS FRUKTÓZTARTALMÚ ÉLELMISZEREK |
MAGAS SZACHARÓZTARTALMÚ ÉLELMISZEREK |
MAGAS INULINTARTALMÚ ÉLELMISZEREK |
gabonaiparitermékek |
fruktózzal édesített készítmények teljes kiőrlésű |
cukrozott, édes pékáruk, péksütemények kekszek, nápolyik, müzlik, ízesített gabonapelyhek |
|
tej, tejtermékek, növényi tejek |
fruktózzal édesített készítmények |
cukrozott, ízesített tej, tejtermékek tejdesszertek sűrített tej tejpor ízesített növényi tejek |
|
zöldségek, zöldségkészítmények |
sárgarépa, hagymafélék, vörös és fehér káposzta, karalábé, sütőtök, édesburgonya, articsóka, paradicsom, paradicsomsűrítmény |
cékla, torma, petrezselyemgyökér, szója |
csicsóka, cikória, fokhagyma, jamszgyökér, articsóka |
gyümölcsök, gyümölcs-készítmények |
alma, birsalma, körte, banán, áfonya, cseresznye, meggy, görögdinnye, narancs, mandarin, szőlő, gránátalma, ananász, füge, aszalt gyümölcsök, lekvárok, befőttek (diabetikus készítmények is), sűrítmények |
kókusz és termékei (pl. kókuszreszelék, kókuszliszt) lekvárok |
|
italok |
gyümölcslevek, smoothiek, zöldséglevek édesített italok, üdítők, szörpök, gyümölcsteák kóla, energiaital alkohol: édes likőrök, borok, koktélok, vermutok |
|
|
egyéb
|
nádcukor, répacukor, méz, invertcukor, gabona- és gyümölcsszirupok (pl. kukorica-, agavé-, datolyaszirup, almacukor), fruktóz diabetikus (fruktózzal készült) termékek fagylalt, jégkrém, marcipán, fondant, sütemények bolti ételízesítők, húsleveskocka mustár, ketchup, ízesítő szószok (pl. BBQ-, szójaszósz) salátaöntetek cukrozott kakaópor, csokoládék |
gyermekláncfű, agávé, csicsókasűrítmény, csicsókából készült édesítő |
Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!
Vélemények dr.Sárdi Krisztináról>>> Rendelés típusa: Téma szakértője
Dr. Sárdi Krisztina
A kisgyermekek hozzátáplálásakor a mogyoró bevezetése szorongással töltheti el a szülőket, hiszen ez a táplálék egyike a leggyakoribb allergéneknek, ami súlyos, életet is veszélyeztethető anafilaxiás sokkhoz vezethet. Míg azonban a korábbi táplálkozási ajánlások az allergének kései bevezetését szorgalmazták, addig ma már ismert, hogy ez a gyakorlat fokozhatja az allergia kialakulásának kockázatát. Mikor vezethetjük be a babák étrendjébe a földimogyorót? – erről kérdeztük dr. Moric Krisztina allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégészt, az Allergiaközpont munkatársát.
Prima Medica szakmai nap: Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről
Nagy érdeklődés mellett zajlott november második hétvégéjén a Prima Medica Egészségközpontok újabb szakmai napja, amely az allergiás betegségek diagnosztizálásának, kezelésének témáját járta körbe a terület elismert szakértőivel.
Az allergia egy olyan krónikus betegség, amely gyakran súlyosan befolyásolja az életminőséget, és világszerte egyre gyakoribbá válik. Éppen ezért van nagy jelentősége azoknak az új technológiáknak és vizsgálati módszereknek, amelyek lehetőséget teremtenek az orvosok számára, hogy személyre szabott terápiákat fejlesszenek ki az allergiában szenvedőknek, minimalizálva ezzel a mellékhatásokat és növelve az életminőséget. A szakmai napon ezekre a lehetőségekre világítottak rá az alábbi előadások.
Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!
A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!
Köszönettel:
Prima Medica Egészségközpontok