Ételintolerancia vizsgálata

Ételintolerancia vizsgálata

Módosítva: 2024.01.04 15:39

Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból - enzimhiány esetében, másrészt vérvizsgálatból - immunmodulált intolerancia - áll.

Kapcsolódó cikkünk

Ételintolerancia – Melyek a leggyakrabban panaszt okozó ételféleségek?

Hányinger, gyomorfájdalom, felfújódás és puffadás – csak néhány tünet azok közül, amelyeket az ételintolerancia okozhat. Mely ételek felelősek leginkább ezekért a kellemetlenségekért? Dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvossal, az Allergiaközpont munkatársával sorra vettük a leggyakrabban panaszt okozó ételféleségeket.

1. Laktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt

A laktóz intolerancia vizsgálat lényege a szervezet által le nem bontott laktóznak a baktériumok általi megemésztéséből keletkező széndioxid kimutatása. Amennyiben a laktáz enzim jelen van megfelelő mennyiségben a bélrendszerben, az elfogyasztott laktózt lebontja, mely ezt követően fel tud szívódni.

Laktáz enzim hiányában azonban az elfogyasztott laktózt a bélben élő baktériumok bontják le, emésztik meg. A bakteriális emésztés során széndioxid keletkezik. Ez az, aminek a jelenlétét a teszt során vizsgáljuk. A laktóz intolerancia teszt laktóz elfogysztásából, majd két órán keresztül ismételt kilégzési (levegő kifújási tesztekkel) a termelődő gázok méréséből áll.


2. Laktulózzal végzett hidrogén kilégzési teszt

A laktulózzal végzett hidrogén kilégzési teszt alkalmas a táplálék vékonybélen való áthaladási idejének meghatározására, valamint a vékonybélben kórosan elszaporodott baktériumok (kontaminált vékonybél szindróma) indirekt diagnózisa.

 

A laktulóz egy olyan cukorszármazék, amit a vékonybél emésztőenzimei nem tudnak elbontani, így gyakorlatilag változatlan formában jut el a vastagbélbe. Hatását a vastagbélben fejti ki, ahol elsősorban tejsav és ecetsav, továbbá metán és hidrogéngáz keletkezik belőle.


3. Fruktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt

A fruktózzal végzett hidrogén kilgzési teszt a fruktózintolerancia kiszűrésére szolgál. Fruktózintoleranciaként emlegetett betegség a fruktóz malabszorpció (emésztési, felszívódási zavar). Az öröklött formánál ez jóval gyakoribb Ez esetben a fruktóz különböző, átmeneti vagy tartós okok miatt a vékonybélben nem bomlik le és nem szívódik fel, ezért amikor a vastagbélbe kerül, ott a bélbaktériumok megerjesztik. Ennek során savak és gázok keletkeznek, amik a puffadásért, hasi fájdalomért, hasmenésért felelősek.

Előfordulhat gyengeség, fáradtság, vérszegénység is. A fruktózzal végzett H2-gáz kilégzési tesztvizsgálat alkalmas ennek a típusú a fruktóz intoleranciának (pontosan fogalmazva malabszorpciónak) a kórismézésre. Fruktózmentes étrenddel a betegség jól kezelhető


4. IgG mérés – FOX ételintolerancia teszt

A FOX ételintolerancia teszt egy nanotechnológián alapuló vizsgálat, amely összetételének köszönhetően, 1 vérvételből közel 300 élelmiszer fehérje ellen termelt IgG típusú antitestet vizsgálatára van egyszerre lehetőség. Bővebb információt a FOX ételintolerancia tesztről ezen az oldalon talál!


5. Az ételallergia vizsgálatokról bővebben

Ételallergia vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzilium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni. Bővebben erről itt olvashat: Ételallergia vizsgálata

Téma szakértője

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok