Immunmediált intolerancia

Létrehozva: 2017.11.17 21:48 | Módosítva: 2017.12.26 22:04
Emberek milliói szenvednek élelmiszer intoleranciától. Az IgG-mediált élelmiszer intolerancia tünetei azonban – az azonnali reakciójú IgE-mediált allergiával ellentétben – csak néhány nap késéssel jelennek meg: általános levertség, súlyproblémák, fáradékonyság, fejfájás, szisztémás gyulladások. A specifikus IgG mérésével az immunválaszt kiváltó élelmiszerek gyorsan kizárhatók az étrendből.

Kapcsolódó cikkünk

Milyen tünetek utalhatnak ételallergiára gyermekeknél?

Meddig várjunk, és milyen tünetekkel forduljunk orvoshoz, ha arra gyanakszunk, hogy a gyermek allergiás valamilyen ételre? - erről kérdeztük dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát.

Mi az immunmediált ételintolerancia?

Az immunmediált ételintolerancia az elfogyasztott ételek és az immunrendszer egymásra hatásából kialakuló krónikus (elhúzódó) érzékenység bizonyos ételekre. A szervezet "nem tűri" ezen ételek fogyasztását, és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellene.

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Az immunmediált ételintolerancia kialakulásakor a tünetek a kiváltó étel elfogyasztása után hosszú idővel - akár napokkal, hetekkel később - jelentkeznek, és súlyosságuk függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. A népesség kb. 40%-a szenved tőle.

Az ételallergia a szervezet azonnali, heves reakciója bizonyos élelmiszerekre. Tünetei akár életveszélyesek is lehetnek. Előfordulása sokkal ritkább, a népesség mindössze 1% -át érinti.

Az immunmediált ételintolerancia tünetei

Rendszeresen visszatérő, kellemetlen panaszok lehetnek:

  • álmatlanság,

  • bőrproblémák,

  • depresszió,

  • emésztési zavarok (hasmenés, puffadás, székrekedés),

  • ízületi gyulladások,

  • menstruációs problémák,

  • migrén,

  • súlyproblémák.

Tünetei látszólag minden ok nélkül jelennek meg. A labor-leletek, orvosi kivizsgálások általában negatív eredménnyel zárulnak.

Hogyan lehet kimutatni az immunmediált ételintoleranciát?

Amennyiben az ételintolerancia immunmodulált, azon esetben a kimutatása a termelődő IgG ellenanyagok szinjének meghatározásán alapszik. A kérdéses ételekkel szemben a szervezet reakciójának egyik alapja, hogy ellene védekezve ellenanyagot - IgG típusút - termel. Ezen ellananyag szintjének laboratóriumi, vagy gyors tesztes meghatározása információt nyújt arról, hogy mely élelmiszerekkel szemben áll fenn az immunmodulált ételintolerancia.

Hogyan lehet gyógyítani az immunmediált ételintoleranciát?

Az immunmediált ételintolerancia gyógyítása a tüneteket kiváltó étel elhagyásával lehetséges. Ezzel jelentősen enyhülnek, megszűnnek a tünetek.

 

Hal Tojás Paradicsom Kenyér, gabona Hús

Budai AllergiaKözpont

 

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

 

Téma szakértői

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus

Sarnyai Tünde

gyermek dietetikus

Varga Dóra

Dietetikus, Oklevles táplálkozástudományi Szakember MSc

Hírek

Puffadás okai – 6 gyakori betegség a háttérben

Puffadás okai – 6 gyakori betegség a háttérben

A puffadás okai változatosak lehetnek. Az életmódbeli tényezők mellett bizonyos betegségek is közre játszhatnak a megjelenésében. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa hat gyakori betegséget sorolt fel a puffadás hátterében.

További részletek
Allergia orrspray – melyik a legjobb?

Allergia orrspray – melyik a legjobb?

Allergia orrspray többféle létezik, eltérő hatóanyaggal, ezért egyáltalán nem biztos, hogy ami másnál bevált, nálunk is működni fog. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mire kell figyelni a készítmények kiválasztása során.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat