Immunmediált ételintolerancia

Immunmediált ételintolerancia

Módosítva: 2024.04.12 10:40

Emberek milliói szenvednek élelmiszer intoleranciától. Az IgG-mediált élelmiszer intolerancia tünetei azonban – az azonnali reakciójú IgE-mediált allergiával ellentétben – csak néhány nap késéssel jelennek meg: általános levertség, súlyproblémák, fáradékonyság, fejfájás, szisztémás gyulladások. A specifikus IgG mérésével az immunválaszt kiváltó élelmiszerek gyorsan kizárhatók az étrendből.

Mi az immunmediált ételintolerancia?

Az immunmediált ételintolerancia és az immunoglobulinok

Mi áll az immunmediált ételintolerancia hátterében?

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Az immunmediált ételintolerancia tünetei

Az immunmediált ételintolerancia kimutatása

Az immunmediált ételintolerancia gyógyítása

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Kapcsolódó szolgáltatásaink immunmediált ételintolerancia esetén

Mi az immunmediált ételintolerancia?

Az immunmediált ételintolerancia olyan állapot, amikor az immunrendszer tévesen reagál az elfogyasztott élelmiszerek egyes összetevőire. Ez a fajta intolerancia, vagyis az immunmediált ételintolrancia, különbözik az élelmiszerallergiától, mivel az allergiás reakciók az immunrendszer túlzott válaszán alapulnak az élelmiszer adott fehérjéire vagy más összetevőire.

Az immunmediált ételintolerancia az elfogyasztott ételek és az immunrendszer egymásra gyakorolt hatásából kialakuló krónikus (elhúzódó) érzékenység bizonyos ételekre. A szervezet "nem tűri" ezen ételek fogyasztását, és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellene.

Az immunmediált ételintolerancia általában lassabban megjelenő és enyhébb tünetekkel jár, mint az élelmiszerallergia, és gyakran nehéz is diagnosztizálni. A tünetek hasonlóak lehetnek az élelmiszerallergia tüneteihez, például gyomor- és bélrendszeri problémák, bőrkiütések, fejfájás vagy fáradtság. Az immunmediált ételintolerancia esetében a tünetek általában késleltetetten jelentkeznek, és az élelmiszerek fogyasztása után néhány órával vagy akár napokkal is előfordulhatnak.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az immunmediált ételintolerancia és az immunoglobulinok

Az immunmediált ételintolerancia esetén az allergénnel való találkozás eredményeként az immunrendszer beindítja az immunválaszt, ami gyulladáshoz és egyéb tünetekhez vezethet.

Az immunglobulinok (antitestek) fontos szerepet játszanak az immunmediált ételintolerancia kialakulásában. Amikor valaki érzékeny valamilyen élelmiszerre, az immunrendszer általában az adott élelmiszerre jellemző fehérjék ellen termel antitesteket. Ezek az antitestek, például az IgE vagy az IgG típusúak, az immunrendszer aktív részét képezik az adott élelmiszerrel szembeni reakcióban.

Az IgE típusú antitestek általában az élelmiszerallergiákban játszanak szerepet, míg az IgG típusú antitestek gyakran kapcsolódnak az immunmediált ételintoleranciához. Az IgG antitestek az immunrendszer "memóriáját" képezik az adott élelmiszerre adott korábbi reakciók alapján, és ezek a reakciók késleltetett idővel jelentkezhetnek. Ennek eredményeként nehéz az ételintolerancia azonosítása és a kiváltó élelmiszer elkerülése.

Az immunglobulinok, így az IgG és az IgE, mérésére használt vizsgálatok segíthetnek az élelmiszerintolerancia vagy allergia diagnosztizálásában. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek a vizsgálatok csak részleges információt szolgáltatnak, és más klinikai jellemzőkkel és tesztekkel együtt kell őket értékelni a pontos diagnózis és kezelés érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Gyakori betegeskedés, lassú felépülés hátterében allergia?

Már mindenki felépült, ön még mindig csak lábadozik és többször is beteg? Ha visszatérő légúti fertőzéstől szenved és a gyógyulás is elhúzódik, érdemes utána járnia, nincs-e légúti allergia a háttérben. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit lehet tenni ilyen esetben.

Mi áll az immunmediált ételintolerancia hátterében?

Az immunmediált ételintolerancia hátterében egyszerre több tényező is állhat, és a pontos mechanizmusok még nem teljesen tisztázottak. Azonban néhány lehetséges ok és kockázati tényező közé tartoznak:

 • Genetika: Az örökletes hajlam szerepet játszhat az immunmediált ételintolerancia kialakulásában. Bizonyos gének vagy genetikai változások növelhetik az egyén hajlamát az élelmiszerekre adott túlzott immunreakciókra.
 • Bélrendszeri diszfunkciók: Az emésztőrendszer és a bélflóra egyensúlyának zavarai hozzájárulhatnak az immunmediált ételintolerancia kialakulásához. Például a bélgyulladás vagy a bél permeabilitásának (bélfal áteresztőképességének) változásai lehetnek szerepet játszó tényezők.
 • Környezeti tényezők: Környezeti hatások, mint például az élelmiszer-ipari változások, az élelmiszerekben előforduló adalékanyagok, a túlprocesszált élelmiszerek, a fertőzések vagy a stressz is befolyásolhatják az immunrendszer működését és az élelmiszerintolerancia kialakulását.
 • Korai életkori expozíció: Az érintettek korai életkori expozíciója bizonyos élelmiszerekhez, például az anyatej helyettesítők vagy szilárd ételek korai bevezetése, szintén növelheti az immunmediált ételintolerancia kialakulásának kockázatát.
 • Életmódbeli tényezők: A táplálkozás, az életmód és az egyéb környezeti tényezők befolyásolhatják az immunrendszer működését és az élelmiszerintolerancia kockázatát. Például az elhízás és az elhízáshoz kapcsolódó metabolikus rendellenességek növelhetik az élelmiszerekre adott immunválaszokat.

Mindezek a tényezők összetett módon járulnak hozzá az immunmediált ételintolerancia kialakulásához. Fontos azonban megjegyezni, hogy az egyének reakciói eltérőek lehetnek, és a kialakulás pontos mechanizmusait tovább kell vizsgálni a jobb megértés és a hatékonyabb megelőzés vagy kezelés érdekében.

Ételallergia vagy ételintolerancia?

Az immunmediált ételintolerancia kialakulásakor a tünetek a kiváltó étel elfogyasztása után hosszú idővel, akár napokkal, hetekkel később jelentkeznek. Ezek a tünetek általában Immunmediált ételintoleranciaenyhébbek és lassabb lefolyásúak, és a szervezetben termelődő IgG típusú antitestek váltják ki, amelyek helyi, tartós gyulladást okoznak, ami a tünetekért felelős. Az érintettek kb. 40%-át érintheti.

Az ételallergia viszont azonnali, heves reakció a bizonyos élelmiszerekre. Ezek a tünetek gyakran életveszélyesek lehetnek. A tünetek hevenyek és azonnal jelentkeznek, akár kis mennyiségű étel elfogyasztása után is. Az ételallergiát az Immunglobulin E (IgE) típusú antitestek termelődése okozza, ami azonnali immunválaszt vált ki a szervezetben. Az ételallergia jóval ritkább, a népesség mindössze 1%-át érinti.

Összefoglalva, az immunmediált ételintolerancia lassabb és enyhébb reakciókat vált ki, míg az ételallergia azonnali és súlyos tünetekkel járhat.

Az immunmediált ételintolerancia tünetei

Általánosságban elmondható, hogy az immunmediált ételintolerancia tünetei általában lassabb megjelenésűek és enyhébb jellegűek, mint az élelmiszerallergia esetén. A tünetek gyakran időben késleltetetten jelentkeznek az adott élelmiszer elfogyasztása után, akár néhány órával vagy akár napokkal is.

Az immunmediált ételintolerancia tünetei nem mindig egyértelműen kapcsolódnak az elfogyasztott élelmiszerekhez, és az érintettek reakciói eltérőek lehetnek. Ezért az élelmiszerintolerancia diagnózisa és kezelése gyakran kihívást jelenthet, és orvossal való együttműködésre van szükség a megfelelő kezelés és az érintett élelmiszerek azonosítása érdekében.

A leggyakrabban előforduló tünetek az immunmediált ételintolerancia esetén:

 • Gyomor-bélrendszeri tünetek: Ide tartozhatnak a puffadás, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, hasi görcsök, hányinger vagy hányás.
 • Bőrproblémák: Például kiütések, bőrpír, ekcéma vagy viszketés.
 • Fejfájás és migrén: Néhány ember migrént vagy fejfájást tapasztalhat az immunmediált ételintolerancia miatt.
 • Fáradtság és általános rossz közérzet: Az immunmediált ételintolerancia okozta reakciók gyakran fáradtsághoz, kimerültséghez és általános rossz közérzethez vezethetnek.
 • Idegrendszeri tünetek: Ide tartozhatnak a szorongás, a hangulatingadozások, a koncentrációs nehézségek vagy a migrén.

Egyéb visszatérő, kellemetlen panaszok lehetnek immunmediált ételintolerancia esetén:

 • Álmatlanság
 • Depresszió
 • Ízületi gyulladások
 • Menstruációs problémák
 • Súlyproblémák

Az immunmediált ételintolerancia kimutatása

Amennyiben az ételintolerancia immunmodulált, azon esetben a kimutatása a termelődő IgG ellenanyagok szinjének meghatározásán alapszik. A kérdéses ételekkel szemben a szervezet reakciójának egyik alapja, hogy ellene védekezve ellenanyagot - IgG típusút - termel. Ezen ellananyag szintjének laboratóriumi, vagy gyors tesztes meghatározása információt nyújt arról, hogy mely élelmiszerekkel szemben áll fenn az immunmodulált ételintolerancia.

Az immunmediált ételintolerancia gyógyítása

Az első és legfontosabb lépés az immunmediált ételintolerancia kezelésében azonosítani, mely élelmiszerek okozzák a tüneteket. Ennek egyik hatékony módja az ún. üres diéta, amely során az összes potenciálisan problémás élelmiszert kizárjuk az étrendből a tünetek megszűnéséig. Ezután fokozatosan újra bevezetünk egyes ételeket, hogy megállapítsuk, melyik váltja ki a tüneteket. Ezen túlmenően gyors és egyszerű eredményeket kaphatunk az IgG méréssel vérvizsgálat segítségével.

Az ételintolerancia kezelésében nincs gyógyszeres megoldás, így az első lépés az, hogy azonosítsuk és kizárjuk az élelmiszereket az étrendből, amelyek tüneteket okoznak. Amint elhagyjuk ezeket az élelmiszereket, a tünetek általában maguktól alábbhagynak. Fontos azonban, hogy az étrend módosításait orvosi felügyelet mellett végezzük, és szükség esetén dietetikus segítségét kérjük az optimális eredmények érdekében.

Az immunmediált ételintolerancia gyógyítása a tüneteket kiváltó étel elhagyásával lehetséges. Ezzel jelentősen enyhülnek, megszűnnek a tünetek.

Az immunmediált ételintolerancia kezelése és gyógyítása általában az élelmiszerek elkerülésével kezdődik, majd az élelmiszerek fokozatos újra bevezetésével, hogy az egyes érzékenységeket pontosabban meghatározzák. Az alábbiakban a kezelési folyamat néhány fontos lépését lehet megtalálni:

 • Élelmiszerek elkerülése: Az első lépés az élelmiszerek, amelyekre intoleranciát mutattak ki, teljes elkerülése. Ez segít megakadályozni az immunmediált ételintolerancia kiváltotta tüneteket.
 • Élelmiszer-eliminációs diéta: Az élelmiszer-eliminációs diéta során az élelmiszereket egyesével hagyják ki az étrendből, majd fokozatosan újra bevezetik őket, hogy megállapítsák, mely ételek okozzák a tüneteket.
 • Dietetikai tanácsadás: Fontos lehet egy dietetikussal való konzultáció, aki segíthet egy olyan étrend kialakításában, amely kielégíti a táplálkozási szükségleteket, miközben elkerüli az érzékenységet kiváltó élelmiszereket.
 • Táplálék-kiegészítők: Bizonyos esetekben táplálék-kiegészítők, például prebiotikumok, probiotikumok vagy emésztőenzimek is segíthetnek enyhíteni az emésztési problémákat és csökkenteni az élelmiszerintolerancia tüneteit.
 • Stresszkezelés: Mivel a stressz is befolyásolhatja az emésztést és az immunrendszert, stresszkezelő technikák alkalmazása, például meditáció, légzésgyakorlatok vagy jóga segíthet csökkenteni az élelmiszerintolerancia tüneteit.

  Téma szakértői

  Dr. Hidvégi Edit PhD

  Dr. Hidvégi Edit PhD

  gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
  Dr. habil. Réthy Lajos PhD

  Dr. habil. Réthy Lajos PhD

  felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász
  Dr. Sárdi Krisztina

  Dr. Sárdi Krisztina

  belgyógyász, gasztroenterológus

Hírek

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Az allergiás betegségek kezelése olyan mértékben fejlődött az elmúlt években, hogy ma már minőségi, akár tünetmentes életet biztosíthatunk allergiával küszködő, várandós pácienseink számára is – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész orvosa, akit arról kérdeztünk, hogy belekezdhetnek-e az allergénspecifikus immunterápiába a kismamák.  

További részletek
Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Az utóbbi hetek csapadékos időjárása a pázsitfűfélék fejlődésének is kedvezett, amelyek pollenkoncentrációja közepes-magas tartományban van jelen a levegőben. Lehet, hogy a pollenallergiásoknak érdemes lesz ismét maszkot viselniük? A kérdésre dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakembere válaszol.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK