Ételallergia vizsgálata

Ételallergia vizsgálata

Létrehozva: 2017.11.17 21:48 | Módosítva: 2021.09.12 19:45

Ételallergia vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzilium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni:

 

• ételallergia - mely ételek?
• étel intolerancia,
• autoimmun betegség,
• hisztamin intolerancia,
• más betegségek.

Allergén csoportok - a teljesség igénye nélkül:

  • gabonák • gliadin (lisztérzékenség-cöliákia) • húsok • tej, tojás • gyümölcsök • zöldségek • fűszerek • tengeri élőlények • tartósító szerek • színezékek • egyéb adalékok.

 

Az Budai AllergiaKözpontban elérhető mindenféle étel allergia vizsgálat. Több száz allergénnel. IgE és IgG mediálta allergiák. A gyanús ételek tesztelése négyféleképpen történhet:

1. Vérvétellel

Vérvételes ételallergia vizsgálat során meghatározzuk az adott élelmiszer ellen a szervezetben jelenlevő ellenanyag IgE (IgG) szintjét - ha magas, az allergia gyanú megerősödik, ha alacsony, a gyanú gyengül.

Intézményünkben az alábbi komplex vizsgálatok is elérhetőek:

2. Alkaros bőrteszttel (Prick teszt)

Prick teszt során összehozzuk a szervezetet a kérdéses étellel, ha reagál rá, akkor a gyanú megerősödik, ha nem reagál, akkor a gyanú gyengül

3. Terheléses vizsgálattal

Terheléses vizsgálat során étkezéssel hozzuk össze a szervezetet a kérdéses étellel (ez több órás vzsgálat, és akkor jön számításba, ha a gyanús ételből nem rendelkezünk laboratóriumi kivonattal)

4. Kihagyásos vizsgálattal

Kihagyatjuk a kérdéses élelmiszert az étkezésből - ha a tünetek enyhülnek, megszűnnek, a gyanú megerősödik

Az ételallergia vizsgálatot mindig szakszerűen kell végezni! Nagyon fontos, hogy az ételallergia kezelése a kérdéses étel elhagyásából áll! Márpedig a változatos étrendből csak azt az ételt szabad kihagyni, amit feltétlenül szükséges! Azt viszont mindenképpen.

 

Kapcsolódó cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Téma szakértői

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász
Varga Dóra

Varga Dóra

dietetikus, oklevles táplálkozástudományi szakember MSc
Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus

Hírek

Allergia vagy delta variáns?

Allergia vagy delta variáns?

Az elmúlt napokban újra emelkedni kezdett a koronavírus fertőzöttek száma hazánkban. A megbetegedéseket döntően a delta variáns okozza, ezzel kapcsolatban pedig sokszor hallhatjuk, hogy az allergiához hasonló tüneteket okoz. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arra kértük, foglalja össze a két betegség közötti hasonlóságokat és különbségeket.

További részletek
Felszívódási zavar: ilyen tünetek utalnak rá

Felszívódási zavar: ilyen tünetek utalnak rá

A táplálkozás során bevitt ételeket először megemésztjük, majd - röviden összefoglalva - a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek a tápcsatornából felszívódnak. A felszívódási zavar során ez a folyamat valamilyen okból nem megy végbe tökéletesen, ezt pedig különböző tünetek jelzik. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen panaszok kapcsán javasolt orvoshoz fordulni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat