Ételallergia vizsgálata

Ételallergia vizsgálata

Módosítva: 2025.03.19 10:15

Ételallergia vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzilium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni:

• ételallergia - mely ételek?
• étel intolerancia,
• autoimmun betegség,
• hisztamin intolerancia,
• más betegségek.

Allergén csoportok - a teljesség igénye nélkül:

  • gabonák • gliadin (lisztérzékenség-cöliákia) • húsok • tej, tojás • gyümölcsök • zöldségek • fűszerek • tengeri élőlények • tartósító szerek • színezékek • egyéb adalékok.

Az Allergiaközpontban elérhető mindenféle étel allergia vizsgálat. Több száz allergénnel. IgE mediálta allergiák. A gyanús ételek tesztelése négyféleképpen történhet:

1. Vérvétellel

Vérvételes ételallergia vizsgálat során meghatározzuk az adott élelmiszer ellen a szervezetben jelenlevő ellenanyag IgE szintjét - ha magas, az allergia gyanú megerősödik, ha alacsony, a gyanú gyengül.

Intézményünkben az alábbi komplex vizsgálatok is elérhetőek:

2. Alkaros bőrteszttel (Prick teszt)

Prick teszt során összehozzuk a szervezetet a kérdéses étellel, ha reagál rá, akkor a gyanú megerősödik, ha nem reagál, akkor a gyanú gyengül.

3. Terheléses vizsgálattal

Terheléses vizsgálat során étkezéssel hozzuk össze a szervezetet a kérdéses étellel (ez több órás vizsgálat, és akkor jön számításba, ha a gyanús ételből nem rendelkezünk laboratóriumi kivonattal)

4. Kihagyásos vizsgálattal

Kihagyatjuk a kérdéses élelmiszert az étkezésből - ha a tünetek enyhülnek, megszűnnek, a gyanú megerősödik

Az ételallergia vizsgálatot mindig szakszerűen kell végezni! Nagyon fontos, hogy az ételallergia kezelése a kérdéses étel elhagyásából áll! Márpedig a változatos étrendből csak azt az ételt szabad kihagyni, amit feltétlenül szükséges! Azt viszont mindenképpen.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Téma szakértője

Hírek

Hashimoto-kórral küzd? Érdemes a lisztérzékenységet is kivizsgáltatni

Hashimoto-kórral küzd? Érdemes a lisztérzékenységet is kivizsgáltatni

Mi közös lehet a Hashimoto-kórban és a cöliákiában? Az autoimmun eredet! Az autoimmun betegségek lényege, hogy a szervezet a saját sejtjeit idegennek, illetve ártalmatlan anyagokat ártalmasnak tekint és támadásba lép ellenük. A Hashimoto esetében a pajzsmirigy az érintett, a cöliákiában (lisztérzékenységben) pedig a káros immunválasz a vékonybélbolyhok pusztulását eredményezi. Éppen ezért nem ritka, hogy a két állapot együttesen van jelen. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont – Prima Medica gasztroenterológusa ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyik megléte esetén érdemes a másikat is kivizsgáltatni.

További részletek
Atópiás dermatitisz vagy ekcéma? Ismerni kell az allergiás hátteret

Atópiás dermatitisz vagy ekcéma? Ismerni kell az allergiás hátteret

Az allergiás bőrbetegség egy általános megnevezés, amelynek többféle megnyilvánulási formája ismert az atópiás dermatitisztől az ekcémáig. Közös bennük, hogy bőrtüneteket, heveny vagy visszatérő bőrgyulladást, kiütést, viszketést okoznak. De vajon mi okozza a tüneteket, és elég-e csupán a tüneteket kezelni, vagy a kiváltó ok, az allergia kezelése is elérhető? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa és klinikai immunológusa, gyermektüdőgyógyász a differenciál diagnózis jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK