Halolaj kapszulával az ekcémás tünetek ellen

Halolaj kapszulával az ekcémás tünetek ellen

Létrehozva: 2020.02.20 15:03 | Módosítva: 2020.02.20 15:20

Az ekcéma manapság számos embert érint, a kellemetlen tüneteket ugyan különféle kozmetikai készítményekkel lehet kezelni, de a legújabb kutatások rávilágítottak a halolaj potenciális jótékony hatására is a betegség kezelésében.

Az ekcémás tünetek kezelésében nagy szerepe van az életmódbeli tényezőknek is, tehát a táplálkozás és mozgás, a pszichés egyensúly is elengedhetetlen.

A legújabb vizsgálatok a halolaj kapszula hatását figyelték a gyulladásos bőrelváltozások kezelésében, annak gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt.

Mi is az ekcéma?

Az ekcéma, vagy más néven atópiás dermatitisz általában allergiás válaszreakcióként jelentkező bőrgyulladás.

Az ekcéma legtöbbször már kisgyermekkorban jelentkezik, általában tejallergia tünete, a későbbiekben pedig mérséklődhet. A tejallergia mellett egyéb ételallergia tünete is lehet, egyes esetekben pedig nem állapítható meg a kiváltó ok, ezt idiopatiás ekcémának nevezzük.

Az ekcéma jelei:

  • vörös, duzzadt bőr
  • hámló bőr
  • hólyagos, esetenként nedvedző bőr
  • viszkető bőrfelszín

Az ekcéma kezelésében általában gyulladáscsökkentő kozmetikai kenőcsök, ecsetelők játszanak szerepet, bár emellett a kiváltó allergén kerülése is elengedhetetlen abban az esetben, ha ismerjük azt. Nagyban befolyásolja a bőrtünetek súlyosságát az életmód, a környezeti, lelki tényezők is.

Milyen előnyei lehetnek a halolaj kapszulának ekcémás megbetegedésekben?

Mivel az ekcéma gyulladásos bőrbetegségekhez tartozik, így a kezelésében a gyulladás csökkentése a fő cél. A halolaj étrendkiegészítők rendszeres szedése jótékony hatással lehet a betegség tüneteinek kezelésére, mivel a halolaj, omega-3 zsírsav-tartalma miatt, gyulladáscsökkentő hatással bír. Az EPA, DHA zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásukat a gyulladásos fehérjék képződésének gátlásával érik el.

Az arahidonsav, amely egy ω-6-zsírsav, növelheti az immunoglobulin E (IgE) antitesteket és a T-helper 2 citokinek koncentrácóját különféle gyulladásos mediátorokon keresztül, ami végül az allergének szenzibilizációját eredményezi. Ugyanakkor az ω-3 zsírsavak,amelyek pedig a halolajokban magas koncentrációban vannak jelen , az arachidonsav hatását csökkenthetik,és így a gyulladásos mediátorok koncentrációját is. Ez lehet az oka annak, hogy az omega-3-tartalmú halolaj képes befolyásolni az ekcémás tüneteket. 

Egy vizsgálatban résztvevők az omega-3 szupplementáció mellett cinket, E-vitamint és multivitamint szedtek, ennek hatására a résztveveők 80%-ánál, 50%-kal csökkentek a kellemetlen bőrtünetek.

Más kutatások szerint a halolaj kapszulák egyéb gyulladásos megbetegedésekben, például rheumatoid arthritisben vagy az irritábilis bélszindrómában is kimutatható, előnyös hatással vannak.

Gyermekkori ekcéma kialakulásának megelőzése halolaj szupplementációval

Egyre több kutatás vizsgálja a várandós nők omega-3 szupplementációját és a születendő csecsemő allergiás megbetegedésének előfordulását.

Egy másik kutatásban is megerősítették a halolaj kapszulák fogyasztásának védő hatását a gyermekkori ekcémás, allergiás betegségekkel szemben. Azon anyukák gyermekei, akik a terhesség alatt halolaj étrendkiegészítőt fogyasztottak, kisebb arányban produkáltak ekcémás tüneteket. Emellett a várandósság alatti omega-3 szupplementáció az asztma és egyéb allergiás megbetegedések előfordulásának gyakoriságát is csökkentette.

Egy kutatás olyan eredménnyel zárult, mely szerint a halolaj szupplementáció 16%-kal csökkentette az 1 éves kor alatt kialakuló ekcéma előfordulását.

Egy másik vizsgálatban, azoknak a nőknek a csecsemőinek, akik 900 mg kombinált DHA-t és EPA-t fogyasztottak halolajból a terhesség 21. hetétől a szülésig, 5% -kal alacsonyabb az ekcéma kockázata, összehasonlítva a placebót kapó anyák csecsemőivel.

Napi mennyi halolaj szupplementációra van szüksége az ekcémásoknak?

Az ekcéma kezelése mellett a halolaj szupplementáció a szív- és érrendszer egészségére, illetve egyéb krónikus gyulladásos megbetegedésekre is kedvező hatással van.

Elöljáróban meg kell jegyeznünk, hogy még nincsen elegendő tanulmány a szolgálatunkban ahhoz, hogy konkrét dózist tudjunk megállapítani.

A legtöbb szakmai oldal napi minimum 250-500mg omega-3-at javasolt, vegyesen EPA és DHA formájában.

Egy tanulmány szerint, a 8 héten keresztül szedett napi 5500 mg DHA szupplementáció javította az ekcéma tüneteit, az omega-3 zsírok szintjét a vérben és csökkentette az IgE antitesttermelést, így az allergiás immunválaszok gyakoriságát is.

Ami a várandósság alatti halolaj bevitelt illeti, azt is kimutatták, hogy a terhesség alatt biztonságos 4500 mg halolaj bevétele, amely legalább 2070 mg DHA-t és 1600 mg EPA-t tartalmaz, és segíthet csökkenteni a születendő gyermekek ekcémájának kialakulását.

Mindenesetre érdemes kikérni szakorvos véleményét a szupplementáció dózisát illetően, mivel az omega-3 zsírsavak képesek befolyásolni a véralvadást, így a vérhigítót szedőknél kürültekintően kell dönteni a dózisról.

Téma szakértői

Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Schmidt Emese

Dr. Schmidt Emese

bőrgyógyász, klinikai onkológus

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/fish-oil-for-eczema#effectiveness

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09546630600621946?journalCode=ijdt20

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537898/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5006549/

Hírek

Nyírfapollen allergiás? Decemberben kezdődik az allergén immunterápia!

Nyírfapollen allergiás? Decemberben kezdődik az allergén immunterápia!

Nyírfapollen allergiásként decemberben még aligha gondol a tavaszi pollenszezonra. Ha azonban tartósan megszabadulna allergiás tüneteitől, az ünnepi készülődés mellett bizony az allergia kezelésére is érdemes időt szánnia. Az allergén immunterápiát ugyanis még ebben a hónapban el kell kezdeni. A kezelésről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.

További részletek
A tartós orrdugulás poratka allergiát is jelezhet

A tartós orrdugulás poratka allergiát is jelezhet

A téli időszakban elhúzódó orrdugulás kapcsán fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás. A kezeletlen panasz ugyanis tartós orrmelléküreg-gyulladáshoz vagy akár orrpolip kialakulásához is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a tartós orrdugulás hátterében poratka allergia is állhat.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!