Halolaj kapszulával az ekcémás tünetek ellen

Halolaj kapszulával az ekcémás tünetek ellen

Módosítva: 2020.02.20 15:20

Az ekcéma manapság számos embert érint, a kellemetlen tüneteket ugyan különféle kozmetikai készítményekkel lehet kezelni, de a legújabb kutatások rávilágítottak a halolaj potenciális jótékony hatására is a betegség kezelésében.

Az ekcémás tünetek kezelésében nagy szerepe van az életmódbeli tényezőknek is, tehát a táplálkozás és mozgás, a pszichés egyensúly is elengedhetetlen.

A legújabb vizsgálatok a halolaj kapszula hatását figyelték a gyulladásos bőrelváltozások kezelésében, annak gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt.

Mi is az ekcéma?

Az ekcéma, vagy más néven atópiás dermatitisz általában allergiás válaszreakcióként jelentkező bőrgyulladás.

Az ekcéma legtöbbször már kisgyermekkorban jelentkezik, általában tejallergia tünete, a későbbiekben pedig mérséklődhet. A tejallergia mellett egyéb ételallergia tünete is lehet, egyes esetekben pedig nem állapítható meg a kiváltó ok, ezt idiopatiás ekcémának nevezzük.

Az ekcéma jelei:

  • vörös, duzzadt bőr
  • hámló bőr
  • hólyagos, esetenként nedvedző bőr
  • viszkető bőrfelszín

Az ekcéma kezelésében általában gyulladáscsökkentő kozmetikai kenőcsök, ecsetelők játszanak szerepet, bár emellett a kiváltó allergén kerülése is elengedhetetlen abban az esetben, ha ismerjük azt. Nagyban befolyásolja a bőrtünetek súlyosságát az életmód, a környezeti, lelki tényezők is.

Milyen előnyei lehetnek a halolaj kapszulának ekcémás megbetegedésekben?

Mivel az ekcéma gyulladásos bőrbetegségekhez tartozik, így a kezelésében a gyulladás csökkentése a fő cél. A halolaj étrendkiegészítők rendszeres szedése jótékony hatással lehet a betegség tüneteinek kezelésére, mivel a halolaj, omega-3 zsírsav-tartalma miatt, gyulladáscsökkentő hatással bír. Az EPA, DHA zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásukat a gyulladásos fehérjék képződésének gátlásával érik el.

Az arahidonsav, amely egy ω-6-zsírsav, növelheti az immunoglobulin E (IgE) antitesteket és a T-helper 2 citokinek koncentrácóját különféle gyulladásos mediátorokon keresztül, ami végül az allergének szenzibilizációját eredményezi. Ugyanakkor az ω-3 zsírsavak,amelyek pedig a halolajokban magas koncentrációban vannak jelen , az arachidonsav hatását csökkenthetik,és így a gyulladásos mediátorok koncentrációját is. Ez lehet az oka annak, hogy az omega-3-tartalmú halolaj képes befolyásolni az ekcémás tüneteket. 

Egy vizsgálatban résztvevők az omega-3 szupplementáció mellett cinket, E-vitamint és multivitamint szedtek, ennek hatására a résztveveők 80%-ánál, 50%-kal csökkentek a kellemetlen bőrtünetek.

Más kutatások szerint a halolaj kapszulák egyéb gyulladásos megbetegedésekben, például rheumatoid arthritisben vagy az irritábilis bélszindrómában is kimutatható, előnyös hatással vannak.

Gyermekkori ekcéma kialakulásának megelőzése halolaj szupplementációval

Egyre több kutatás vizsgálja a várandós nők omega-3 szupplementációját és a születendő csecsemő allergiás megbetegedésének előfordulását.

Egy másik kutatásban is megerősítették a halolaj kapszulák fogyasztásának védő hatását a gyermekkori ekcémás, allergiás betegségekkel szemben. Azon anyukák gyermekei, akik a terhesség alatt halolaj étrendkiegészítőt fogyasztottak, kisebb arányban produkáltak ekcémás tüneteket. Emellett a várandósság alatti omega-3 szupplementáció az asztma és egyéb allergiás megbetegedések előfordulásának gyakoriságát is csökkentette.

Egy kutatás olyan eredménnyel zárult, mely szerint a halolaj szupplementáció 16%-kal csökkentette az 1 éves kor alatt kialakuló ekcéma előfordulását.

Egy másik vizsgálatban, azoknak a nőknek a csecsemőinek, akik 900 mg kombinált DHA-t és EPA-t fogyasztottak halolajból a terhesség 21. hetétől a szülésig, 5% -kal alacsonyabb az ekcéma kockázata, összehasonlítva a placebót kapó anyák csecsemőivel.

Napi mennyi halolaj szupplementációra van szüksége az ekcémásoknak?

Az ekcéma kezelése mellett a halolaj szupplementáció a szív- és érrendszer egészségére, illetve egyéb krónikus gyulladásos megbetegedésekre is kedvező hatással van.

Elöljáróban meg kell jegyeznünk, hogy még nincsen elegendő tanulmány a szolgálatunkban ahhoz, hogy konkrét dózist tudjunk megállapítani.

A legtöbb szakmai oldal napi minimum 250-500mg omega-3-at javasolt, vegyesen EPA és DHA formájában.

Egy tanulmány szerint, a 8 héten keresztül szedett napi 5500 mg DHA szupplementáció javította az ekcéma tüneteit, az omega-3 zsírok szintjét a vérben és csökkentette az IgE antitesttermelést, így az allergiás immunválaszok gyakoriságát is.

Ami a várandósság alatti halolaj bevitelt illeti, azt is kimutatták, hogy a terhesség alatt biztonságos 4500 mg halolaj bevétele, amely legalább 2070 mg DHA-t és 1600 mg EPA-t tartalmaz, és segíthet csökkenteni a születendő gyermekek ekcémájának kialakulását.

Mindenesetre érdemes kikérni szakorvos véleményét a szupplementáció dózisát illetően, mivel az omega-3 zsírsavak képesek befolyásolni a véralvadást, így a vérhigítót szedőknél kürültekintően kell dönteni a dózisról.

Téma szakértői

Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász és kozmetológus szakorvos
Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Karászi Viktória

Dr. Karászi Viktória

bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/fish-oil-for-eczema#effectiveness

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09546630600621946?journalCode=ijdt20

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537898/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5006549/

Hírek

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Egyre hosszabbra nyúlik a pollenszezon, ezért az allergiás tünetek az év jelentős részében jelen lehetnek a pollenallergiás betegek életében. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, pulmonológus szakembere szerint a szénanáthát mindenképpen kezelni kell, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljon a súlyosabb szövődmények kialakulása.

További részletek
Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK