Ekcéma okai, tippek és trükkök a megelőzésre és kezelésre

Ekcéma okai, tippek és trükkök a megelőzésre és kezelésre

Létrehozva: 2023.06.13 19:27 | Módosítva: 2023.07.17 14:27

Az ekcéma kiváltásának pontos oka nem ismert, de számos tényező hozzájárulhat a betegség kialakulásához vagy súlyosbodásához. Az ekcéma multifaktoriális jellegű, többnyire allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladás. Számos formája és kiváltó oka létezik.

Mi válthatja ki előszőr az ekcémákat?

Mik lehetnek a kiváltó okok és mik befolyásolhatják?

Mi vezethet az ekcéma fellángolásához és súlyosbíthatja a tüneteket?

Hogyan enyhíthetjük az ekcéma tüneteit?

Mi az, amit a mindennapokban tehet az ember?

Milyen kezelési lehetőségek kerülhetnek szóba az ekcémában?

Mi válthatja ki előszőr az ekcémákat?

Az első jele az ekcémáknak általában a száraz, viszkető, vörös, nedvedző hólyagocskák. Ezek a bőrtünetei az ekcémának arra utalnak, hogy valamilyen irritáló környezeti faktorral érintkezett a bőr, ami a tünetek fellángolását okozta. Ezeknek az ágenseknek az azonosítása fontos feladat és nagy segítség lehet a kezelés során is. Meg kell próbálni elkerülni az irritánsokat/allergéneket.

Mik lehetnek a kiváltó okok és mik befolyásolhatják?

 • Immun rendszer
 • Genetika
 • Környezeti faktorok
  • Ékszerek, fémötvözetek (nikkel, króm, kobalt)
  • Formaldehid, latex, kátrányok
  • Illatanyagok
  • Lanolin
 • Mentális, emocionális tényezők

Mi vezethet az ekcéma fellángolásához és súlyosbíthatja a tüneteket?

Mivel számos tényező eredményezheti az ekcéma fellángolását. Ezek a kiváltó tényezők egyénenként nagyon eltérőek lehetnek és változik, hogy mi az, ami igazán befolyásolhatja és ronthatja az ekcémát. 

 1. Bőrszárazság: A száraz bőr hajlamosabb az irritációra és az ekcéma kialakulására. Az alacsony páratartalom, hideg időjárás, gyakori vízzel való érintkezés (például gyakori fürdés, úszás) mind hozzájárulhatnak a bőr kiszáradásához és az ekcéma tüneteinek súlyosbodásához.
 2. Irritáló anyagok: Különböző irritáló anyagok, például erős szappanok, mosószerek, parfümök, vegyi anyagok és tisztítószerek, illetve bizonyos szövetek (mint például a gyapjú vagy szintetikus anyagok) érintkezése szintén súlyosbíthatja az ekcéma tüneteit.
 3. Allergének: Az allergének szerepet játszhatnak az ekcéma kialakulásában vagy súlyosbodásában, különösen az allergiás reakciókra hajlamos egyének esetében. A pollen, a poratkák, a háziállatok szőre, a penészgomba, bizonyos élelmiszerek (mint például a tojás, tejtermékek, diófélék, búza) és légszennyező anyagok ekcémás tüneteket válthatnak ki.
 4. Mentális tényezők: mint a stressz, szorongás szintén okozhatják az ekcémás tünetek fellángolását. Ezek az érzelmek hatással vannak az ekcéma mellett az immunrendszerre, ami miatt a gyulladásos immunválaszok felerősödhetnek.
 5. Hőmérséklet és izzadás: Az erős hő és izzadás irritálhatják a bőrt és ez is fontos tényező lehet a tünetek megjelenésében. A forró víz, alacsony páratartalom, erős fizikai aktivitás és az ezzel járó erős izzadás szintén nem segítenek a tüneteken. Érdemes odafigyelni a szellőző, megfelelő minőségű textilből készült ruházat viselésére.
 6. Bőrfertőzések: A bőrfertőzések, különösen a bakteriális vagy vírusfertőzések, súlyosbíthatják az ekcéma tüneteit. A bőrön jelen lévő kórokozók gyulladást és viszketést okozhatnak. Az ekcémás gyerekekben gyakran kimutatható a Staphylococcus aureus baktérium felszaporodása a bőrben.
 7. Hormonális változások: Olyan nagyobb hormonális változások, mint a pubertás, terhesség, valamint a menstruációs ciklus alattiak, szintén hatással lehetnek az ekcémára. Néhányak gyakran észlelhetik, tüneteik felerősödését ezekben az időszakokban.

Hogyan enyhíthetjük az ekcéma tüneteit?

Terápiás megfontolások:

Bár fontos javasolni a provokáló tényezők kerülését, de nem minden esetben oldja meg ez teljesen a problémát. Az ekcéma fellángolásának okát megszűntetve sajnos nem mindig oldódik meg a probléma teljes mértékben. Az adekvát gyógyszeres terápia mellett, számos egyéb általános intézkedés segítheti az állapot javulását:

 • Meleg és páratartalom: Érdemes a hőmérsékletet és a páratartalmat is kellemes szinten tartani a lakásban. A viszketés és vakaródzás ördögi körének elkerülése végett, amit a túl meleg és az izzadás okozhat.
 • Tisztaság és frissesség: Szellőztessen alaposan minden nap és a cigarettafüst-mentes helyeket érdemes előnyben részesíteni.
 • Ruhák és mosás: Lehetőség szerint pamut ruhadarabokat érdemes választani. Sportoláshoz pedig jól szellőző, izzadságot elvezető anyagokat érdemes keresni. Ez segítheti megelőzni a bőr irritációját. Festék és illatanyagmentes mosószerek választása és a megfelelő öblítés javasolt.
 • Állatok, tollak és szőrök: Sajnos a szőrös vagy tollas állatok szintén okozhatják az ekcéma rosszabbodását, emiatt érdemes őket elkerülni. És nem tollakkal töltött párnákat, paplanokat vagy durva, szőrös szőnyegeket választani.

Mi az, amit a mindennapokban tehet az ember?Ekcéma

Mivel a viszkető, sokszor kínzó, zavaró tünetek éjszaka is fennállhatnak az ekcéma fellángolásakor, ezért a jobb alvás minőség érdekében érdemes pár praktikát alkalmazni:

 • Termosztát és lakáshőmérséklet megfelelő beállítása, úgy ahogyan az Ön számára a legkényelmesebb, lehetőleg nem végletekbe menően hideg vagy meleg.
 • Használjon párásítót, ha szükséges. A párásító segít nedvesen tartani a levegőt. Ez télen különösen fontos. Segít a fokozott, gyors bőr kiszáradásának elkerülésében.
 • Megfelelő pizsama választása éppen olyan fontos, mint a ruházat esetében az anyag kiválasztása. A durva, szúrós vagy szűk hálóruhák kerülendőek. Érdemes itt is a laza, jól lélegző anyagokat preferálni
 • Az ágynemű anyaga is éppen olyan fontos, mint a ruha választása. Lehetőség szerint, puha, jól szellő anyagokból készült textíliák a legjobbak. Nagyon fontos a poratka elleni védelem, ami gyakori oka, az irritációnak és ekcémának.
 • Körmeinek rövidre vágásával kevésbé okoz bőrsérüléseket vakaródzáskor. Viselhet puha pamut kesztyűt is éjjel, ezzel minimalizálva a sérüléseket a bőrén.
 • Hidratálás lefekvés előtt körülbelül 30 perccel – 1 órával. Bőségesen vigyen fel hidratálót az egész testére, ezzel csökkentheti a viszketési ingert, ami megzavarhatná a pihenését.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen kezelési lehetőségek kerülhetnek szóba az ekcémában?

Ekcéma kezelésének legfontosabb lépcsői:

 1. Irritáló/allergizáló anyag elkerülése: Az elsődleges lépés az irritáló anyag azonosítása és teljes elkerülése. Allergia esetén bőrgyógyász vagy allergológus által végzett allergia vizsgálat, ami egy epicutan bőrteszt. Lehetőség szerint kerülje a közvetlen érintkezést az irritáló anyaggal. Igyekezzen a munkafolyamatokon változtatni, más anyagot használni vagy védőfelszerelésben – gumikesztyűben, védőruhában, maszkban – dolgozni.
 2. Bőr tisztítása és hidratálása: Alaposan, de gyengéden tisztítsa meg a bőrt. Fontos a megfelelő hidratáltság és bőrnyugtatás. Érdemes szappanmentes mosakódókat és kifejezetten ekcémás, atópiás hajlamú bőrre kifejlesztett termékeket alkalmazni, amelyek a lehető legkevesebb potenciálisan allergén összetevőt tartalmazzák. Fontos naponta hidratálni a bőrt, gazdag, emolliens bőrápolóval, ezzel a bőr mikrobiomját támogatva, ami a bőr barrier funkciójának javulását eredményezheti erősíti a védőgát funkciót. A dörzsölés és durva tisztálkodás, erős szappanokat használva tovább ronthatnak a helyzeten, így inkább a gyengéd, óvatos bőrápolás javasolt. Válasszon lehetőség szerint olyan termékeket, amelyek nem tartalmaznak irritáló vagy illatanyagokat.
 3. Gyulladáscsökkentő krémek vagy kenőcsök: A tünetek súlyosságától és kiterjedésétől függően szóba kerülhet helyi és/vagy szisztémás kortikoszteroid kezelés. A szteroidok nagyon hatékony immunszuppresszív, gyulladáscsökkentő szerek, de fontos az esetlegesen kialakuló mellékhatásokkal is tisztában lenni. Rövidtávon igen jó hatékonysággal alkalmazhatóak, de hosszútávon nem javasolt a folyamatos alkalmazásuk.
 4. Komfort érzés és viszketés csökkentése: Szóba kerülhetnek bőrnyugtató hatású, termálvizes permetek. Illetve a megfelelő emolliens krémek segítenek visszaállítani a bőr védőrétegét, ezáltal az irritáló hatások kevésbe jutnak be. Jó hatással lehet, a hosszú áztató fürdések helyett, inkább a zuhany preferálása. Illetve a pamut ruhák viselése szintén segíthet az állandó izzadás, rossz minőségű ruhaanyagokba ronthatja a tüneteket. Sportolásnál érdemes laza, lélegző ruhát viselni, ami elvezeti az izzadságot és utána hamar lezuhanyozni, mert a bőrön maradó izzadság tovább irritálhat. Ekkor is a krémes lemosókat és fürdés után a specifikusan az atópiára hajlamos bőrre fejlesztett testápolókat válasszuk.
 5. Súlyos, kiterjedt bőrtünetek esetében lokális vagy szisztémás gyulladáscsökkentő szükséges. Ezek a helyi kortikoszteroid készítményeken túl, úgynevezett calcineurin inhibitorokat takarnak. Ezek a calcineurin inhibitorok a T-sejtes immunválaszba avatkoznak bele és gátolják a gyulladás serkentő citokinek termelődését. Ezeket a szereket általában naponta 2-szer kell használni a klinikai tünetek területén. A helyileg alkalmazható szteroidos készítmények pedig 4-6 hétig, napi 1-szeri kenéssel használhatóak igen hatékonyan az ekcémás bőrön. Amennyiben nem elegendő a külsőleg használt gyulladáscsökkentő terápia, szájon keresztüli – a szervezetre kiterjedő – kezelés válhat szükségessé. Ezek lehetnek szájon át bevett szteroidot tartalmazó gyógyszerek vagy cyclosporin. A cyclosporin nagyon súlyos esetekben használatos és szintén a T-sejtekre és a gyulladásos folyamatban résztvevő anyagok felszabadulására van hatással. Nagyon fontos a vesefunkció, májfunkció, vérnyomás, vércukorszint és egyéb szűrővizsgálatok rendszeres beiktatása és a szoros orvosi követés a gyógyszerek alkalmazása során.
 6. Bakteriális felülfertőződés esetén antibiotikumos kezelés lehet szükséges.

A felsoroltak alapján látható, hogy mennyire sokoldalúan lehet megközelíteni az ekcéma kezelését. És amennyire sok minden okozhatja a betegség kialakulását, annyira sokféle megközelítési út létezhet a kezelés során. Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni további terápiás tanácsokért és az alapos kivizsgálás miatt, hogy fény derüljön a betegséget kiváltó igazi okra.

Téma szakértői

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász
Dr. Garaczi Edina PhD

Dr. Garaczi Edina PhD

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!