Ekcéma okai, tippek és trükkök a megelőzésre és kezelésre

Ekcéma okai, tippek és trükkök a megelőzésre és kezelésre

Módosítva: 2023.07.17 14:27

Az ekcéma kiváltásának pontos oka nem ismert, de számos tényező hozzájárulhat a betegség kialakulásához vagy súlyosbodásához. Az ekcéma multifaktoriális jellegű, többnyire allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladás. Számos formája és kiváltó oka létezik.

Mi válthatja ki előszőr az ekcémákat?

Mik lehetnek a kiváltó okok és mik befolyásolhatják?

Mi vezethet az ekcéma fellángolásához és súlyosbíthatja a tüneteket?

Hogyan enyhíthetjük az ekcéma tüneteit?

Mi az, amit a mindennapokban tehet az ember?

Milyen kezelési lehetőségek kerülhetnek szóba az ekcémában?

Mi válthatja ki előszőr az ekcémákat?

Az első jele az ekcémáknak általában a száraz, viszkető, vörös, nedvedző hólyagocskák. Ezek a bőrtünetei az ekcémának arra utalnak, hogy valamilyen irritáló környezeti faktorral érintkezett a bőr, ami a tünetek fellángolását okozta. Ezeknek az ágenseknek az azonosítása fontos feladat és nagy segítség lehet a kezelés során is. Meg kell próbálni elkerülni az irritánsokat/allergéneket.

Mik lehetnek a kiváltó okok és mik befolyásolhatják?

 • Immun rendszer
 • Genetika
 • Környezeti faktorok
  • Ékszerek, fémötvözetek (nikkel, króm, kobalt)
  • Formaldehid, latex, kátrányok
  • Illatanyagok
  • Lanolin
 • Mentális, emocionális tényezők

Mi vezethet az ekcéma fellángolásához és súlyosbíthatja a tüneteket?

Mivel számos tényező eredményezheti az ekcéma fellángolását. Ezek a kiváltó tényezők egyénenként nagyon eltérőek lehetnek és változik, hogy mi az, ami igazán befolyásolhatja és ronthatja az ekcémát. 

 1. Bőrszárazság: A száraz bőr hajlamosabb az irritációra és az ekcéma kialakulására. Az alacsony páratartalom, hideg időjárás, gyakori vízzel való érintkezés (például gyakori fürdés, úszás) mind hozzájárulhatnak a bőr kiszáradásához és az ekcéma tüneteinek súlyosbodásához.
 2. Irritáló anyagok: Különböző irritáló anyagok, például erős szappanok, mosószerek, parfümök, vegyi anyagok és tisztítószerek, illetve bizonyos szövetek (mint például a gyapjú vagy szintetikus anyagok) érintkezése szintén súlyosbíthatja az ekcéma tüneteit.
 3. Allergének: Az allergének szerepet játszhatnak az ekcéma kialakulásában vagy súlyosbodásában, különösen az allergiás reakciókra hajlamos egyének esetében. A pollen, a poratkák, a háziállatok szőre, a penészgomba, bizonyos élelmiszerek (mint például a tojás, tejtermékek, diófélék, búza) és légszennyező anyagok ekcémás tüneteket válthatnak ki.
 4. Mentális tényezők: mint a stressz, szorongás szintén okozhatják az ekcémás tünetek fellángolását. Ezek az érzelmek hatással vannak az ekcéma mellett az immunrendszerre, ami miatt a gyulladásos immunválaszok felerősödhetnek.
 5. Hőmérséklet és izzadás: Az erős hő és izzadás irritálhatják a bőrt és ez is fontos tényező lehet a tünetek megjelenésében. A forró víz, alacsony páratartalom, erős fizikai aktivitás és az ezzel járó erős izzadás szintén nem segítenek a tüneteken. Érdemes odafigyelni a szellőző, megfelelő minőségű textilből készült ruházat viselésére.
 6. Bőrfertőzések: A bőrfertőzések, különösen a bakteriális vagy vírusfertőzések, súlyosbíthatják az ekcéma tüneteit. A bőrön jelen lévő kórokozók gyulladást és viszketést okozhatnak. Az ekcémás gyerekekben gyakran kimutatható a Staphylococcus aureus baktérium felszaporodása a bőrben.
 7. Hormonális változások: Olyan nagyobb hormonális változások, mint a pubertás, terhesség, valamint a menstruációs ciklus alattiak, szintén hatással lehetnek az ekcémára. Néhányak gyakran észlelhetik, tüneteik felerősödését ezekben az időszakokban.

Hogyan enyhíthetjük az ekcéma tüneteit?

Terápiás megfontolások:

Bár fontos javasolni a provokáló tényezők kerülését, de nem minden esetben oldja meg ez teljesen a problémát. Az ekcéma fellángolásának okát megszűntetve sajnos nem mindig oldódik meg a probléma teljes mértékben. Az adekvát gyógyszeres terápia mellett, számos egyéb általános intézkedés segítheti az állapot javulását:

 • Meleg és páratartalom: Érdemes a hőmérsékletet és a páratartalmat is kellemes szinten tartani a lakásban. A viszketés és vakaródzás ördögi körének elkerülése végett, amit a túl meleg és az izzadás okozhat.
 • Tisztaság és frissesség: Szellőztessen alaposan minden nap és a cigarettafüst-mentes helyeket érdemes előnyben részesíteni.
 • Ruhák és mosás: Lehetőség szerint pamut ruhadarabokat érdemes választani. Sportoláshoz pedig jól szellőző, izzadságot elvezető anyagokat érdemes keresni. Ez segítheti megelőzni a bőr irritációját. Festék és illatanyagmentes mosószerek választása és a megfelelő öblítés javasolt.
 • Állatok, tollak és szőrök: Sajnos a szőrös vagy tollas állatok szintén okozhatják az ekcéma rosszabbodását, emiatt érdemes őket elkerülni. És nem tollakkal töltött párnákat, paplanokat vagy durva, szőrös szőnyegeket választani.

Mi az, amit a mindennapokban tehet az ember?Ekcéma

Mivel a viszkető, sokszor kínzó, zavaró tünetek éjszaka is fennállhatnak az ekcéma fellángolásakor, ezért a jobb alvás minőség érdekében érdemes pár praktikát alkalmazni:

 • Termosztát és lakáshőmérséklet megfelelő beállítása, úgy ahogyan az Ön számára a legkényelmesebb, lehetőleg nem végletekbe menően hideg vagy meleg.
 • Használjon párásítót, ha szükséges. A párásító segít nedvesen tartani a levegőt. Ez télen különösen fontos. Segít a fokozott, gyors bőr kiszáradásának elkerülésében.
 • Megfelelő pizsama választása éppen olyan fontos, mint a ruházat esetében az anyag kiválasztása. A durva, szúrós vagy szűk hálóruhák kerülendőek. Érdemes itt is a laza, jól lélegző anyagokat preferálni
 • Az ágynemű anyaga is éppen olyan fontos, mint a ruha választása. Lehetőség szerint, puha, jól szellő anyagokból készült textíliák a legjobbak. Nagyon fontos a poratka elleni védelem, ami gyakori oka, az irritációnak és ekcémának.
 • Körmeinek rövidre vágásával kevésbé okoz bőrsérüléseket vakaródzáskor. Viselhet puha pamut kesztyűt is éjjel, ezzel minimalizálva a sérüléseket a bőrén.
 • Hidratálás lefekvés előtt körülbelül 30 perccel – 1 órával. Bőségesen vigyen fel hidratálót az egész testére, ezzel csökkentheti a viszketési ingert, ami megzavarhatná a pihenését.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen kezelési lehetőségek kerülhetnek szóba az ekcémában?

Ekcéma kezelésének legfontosabb lépcsői:

 1. Irritáló/allergizáló anyag elkerülése: Az elsődleges lépés az irritáló anyag azonosítása és teljes elkerülése. Allergia esetén bőrgyógyász vagy allergológus által végzett allergia vizsgálat, ami egy epicutan bőrteszt. Lehetőség szerint kerülje a közvetlen érintkezést az irritáló anyaggal. Igyekezzen a munkafolyamatokon változtatni, más anyagot használni vagy védőfelszerelésben – gumikesztyűben, védőruhában, maszkban – dolgozni.
 2. Bőr tisztítása és hidratálása: Alaposan, de gyengéden tisztítsa meg a bőrt. Fontos a megfelelő hidratáltság és bőrnyugtatás. Érdemes szappanmentes mosakódókat és kifejezetten ekcémás, atópiás hajlamú bőrre kifejlesztett termékeket alkalmazni, amelyek a lehető legkevesebb potenciálisan allergén összetevőt tartalmazzák. Fontos naponta hidratálni a bőrt, gazdag, emolliens bőrápolóval, ezzel a bőr mikrobiomját támogatva, ami a bőr barrier funkciójának javulását eredményezheti erősíti a védőgát funkciót. A dörzsölés és durva tisztálkodás, erős szappanokat használva tovább ronthatnak a helyzeten, így inkább a gyengéd, óvatos bőrápolás javasolt. Válasszon lehetőség szerint olyan termékeket, amelyek nem tartalmaznak irritáló vagy illatanyagokat.
 3. Gyulladáscsökkentő krémek vagy kenőcsök: A tünetek súlyosságától és kiterjedésétől függően szóba kerülhet helyi és/vagy szisztémás kortikoszteroid kezelés. A szteroidok nagyon hatékony immunszuppresszív, gyulladáscsökkentő szerek, de fontos az esetlegesen kialakuló mellékhatásokkal is tisztában lenni. Rövidtávon igen jó hatékonysággal alkalmazhatóak, de hosszútávon nem javasolt a folyamatos alkalmazásuk.
 4. Komfort érzés és viszketés csökkentése: Szóba kerülhetnek bőrnyugtató hatású, termálvizes permetek. Illetve a megfelelő emolliens krémek segítenek visszaállítani a bőr védőrétegét, ezáltal az irritáló hatások kevésbe jutnak be. Jó hatással lehet, a hosszú áztató fürdések helyett, inkább a zuhany preferálása. Illetve a pamut ruhák viselése szintén segíthet az állandó izzadás, rossz minőségű ruhaanyagokba ronthatja a tüneteket. Sportolásnál érdemes laza, lélegző ruhát viselni, ami elvezeti az izzadságot és utána hamar lezuhanyozni, mert a bőrön maradó izzadság tovább irritálhat. Ekkor is a krémes lemosókat és fürdés után a specifikusan az atópiára hajlamos bőrre fejlesztett testápolókat válasszuk.
 5. Súlyos, kiterjedt bőrtünetek esetében lokális vagy szisztémás gyulladáscsökkentő szükséges. Ezek a helyi kortikoszteroid készítményeken túl, úgynevezett calcineurin inhibitorokat takarnak. Ezek a calcineurin inhibitorok a T-sejtes immunválaszba avatkoznak bele és gátolják a gyulladás serkentő citokinek termelődését. Ezeket a szereket általában naponta 2-szer kell használni a klinikai tünetek területén. A helyileg alkalmazható szteroidos készítmények pedig 4-6 hétig, napi 1-szeri kenéssel használhatóak igen hatékonyan az ekcémás bőrön. Amennyiben nem elegendő a külsőleg használt gyulladáscsökkentő terápia, szájon keresztüli – a szervezetre kiterjedő – kezelés válhat szükségessé. Ezek lehetnek szájon át bevett szteroidot tartalmazó gyógyszerek vagy cyclosporin. A cyclosporin nagyon súlyos esetekben használatos és szintén a T-sejtekre és a gyulladásos folyamatban résztvevő anyagok felszabadulására van hatással. Nagyon fontos a vesefunkció, májfunkció, vérnyomás, vércukorszint és egyéb szűrővizsgálatok rendszeres beiktatása és a szoros orvosi követés a gyógyszerek alkalmazása során.
 6. Bakteriális felülfertőződés esetén antibiotikumos kezelés lehet szükséges.

A felsoroltak alapján látható, hogy mennyire sokoldalúan lehet megközelíteni az ekcéma kezelését. És amennyire sok minden okozhatja a betegség kialakulását, annyira sokféle megközelítési út létezhet a kezelés során. Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni további terápiás tanácsokért és az alapos kivizsgálás miatt, hogy fény derüljön a betegséget kiváltó igazi okra.

Téma szakértői

Dr. Garaczi Edina PhD

Dr. Garaczi Edina PhD

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász
Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Hírek

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Az allergiás betegségek kezelése olyan mértékben fejlődött az elmúlt években, hogy ma már minőségi, akár tünetmentes életet biztosíthatunk allergiával küszködő, várandós pácienseink számára is – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész orvosa, akit arról kérdeztünk, hogy belekezdhetnek-e az allergénspecifikus immunterápiába a kismamák.  

További részletek
Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Az utóbbi hetek csapadékos időjárása a pázsitfűfélék fejlődésének is kedvezett, amelyek pollenkoncentrációja közepes-magas tartományban van jelen a levegőben. Lehet, hogy a pollenallergiásoknak érdemes lesz ismét maszkot viselniük? A kérdésre dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakembere válaszol.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK