Hisztamin intolerancia

A hisztamin-intolerancia (más néven hisztaminózis) magas hisztamintartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes.

A hisztamin részben szervezetünkben is termelődik, részben pedig élelmiszereink, ételeink is tartalmazzák. A hisztamint a DAO (diamino-oxidáz) enzim bontja le. Akinél ez az enzim csökkent mértékben termelődik, hisztaminban gazdag étel fogyasztása után allergiaszerű tünetek lépnek fel.

Hisztamin intolerancia tünetei:

  • bőrpír, csalánkiütés, ekcéma, viszketés

  • (migrénszerű) fejfájás, szédülés, heves szívdobogásérzés

  • orrfolyás, orrdugulás, nehézlégzés, ritkán asztmás roham

  • torokfájás, torokviszketés

  • puffadás, hasfájás, görcs, hasmenés

  • hányinger, hányás

Hisztamin intolerancia vizsgálata

Központunkban lehetőség van a diamino-oxidáz enzim működésének tesztjére. A teszt elvégzéséhez egyszerű vérvizsgálat szükséges. Az eredményt két héten belül e-mailben megküldjük Önnek. Az eredmény értelmezésére, kezelés beállítására szakorvosi vizit keretében állunk szíves rendelkezésére.

Hisztamin intolerancia kezelése

A vizsgálat eredményeként orvosi diagnózis birtokában lehetőség van az igazolt enzim-alulműködés kezelésére.

Az egyéni tolerancia függvényében hisztamin-szegény, illetve –mentes diétára van szükség. Érdemes dietetikussal konzultálni, hogy az étrend megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat.

A diétán túl gyógyszeres kezelésre is lehetőség van, mely antihisztamin-tartalmú, illetve diamino-oxidáz enzim-tartalmú készítmény alkalmazását jelenti.

Figyelem! Bizonyos gyógyszerek gátolhatják a DAO enzim működését, illetve hisztamin-felszabadítóként viselkednek. Mindig jelezze kezelőorvosának, ha hisztaminózisban szenved!

Ételek, melyek hisztamin intoleranciában tüneteket okozhatnak

gabonaipari

termékek

búzacsíra, hajdina

tej, tejtermékek, növényi tejek

nyerstej, érlelt sajtok (pl. ementáli, camambert, parmezán), sajtkészítmények

zöldségek, zöldségkészítmények

paradicsom, hagymafélék, padlizsán, gombafélék, savanyú káposzta és savanyúságok, hüvelyesek

gyümölcsök, gyümölcs-készítmények

eper, citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, grapefruit), ananász, kivi, papaya

olajos magvak

dió, mák, földimogyoró, napraforgómag

tojás

tojásfehérje

húsok, húskészítmények

csirkehús kizárólagos fogyasztása, pácolt, szárított, füstölt hús és húskészítmények (felvágottak, kolbászfélék)

halak, halkészítmények

füstölt halak, halkészítmények, rákok, kagylók, egyéb tengeri gerinctelenek

zsiradék

dióolaj, napraforgóolaj

ital

alkohol, fekete tea, energiaital

egyéb

csokoládé, kakaópor, szójakészítmények, ecetek (pl. háztartási ecet, balzsamecet), chili, fahéj, bolti fűszerkeverékek, ketchup, konzervek, élelmiszer adalékanyagok: benzoátok, szulfitok, nitritek, glutamát, mesterséges színezékek, zselatin

Javasolt diéta hisztamin intoleranciában

Általánosságban elmondható, hogy minél inkább erjesztett (fermentált), érlelt vagy érett (nem friss) élelmiszer, annál magasabb a hisztamin-tartalma. Húsok, halak közül csak a friss, azonnal elkészített példányokat fogyassza!

Kerülje az ütődött, nem friss zöldséget, gyümölcsöt!

Az egyéni tűrőképesség mindenkinél egyedi, így érdemes dietetikus szakember segítségét kérni étrend-összeállítás során! A szakember további vásárlási, élelmiszertárolási és konyhatechnológiai eljárásokkal is könnyítheti a mindennapokat.

Hogyan válasszunk antihisztamint?

Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket enyhíthetjük. Nem mindegy azonban, hogy milyen készítményt szedünk. Választhatunk helyi, vagy általános hatású gyógyszert, bizonyos készítmények alkalmasabbak a szénanátha, mások a viszkető bőrtünetek kezelésére.

A legjobb eredményt akkor várhatjuk, ha orvosi ellenőrzés mellett, személyre szabott terápiát alkalmazunk, ami adott esetben jelentheti akár több gyógyszer kombinációját is.

Bővebben ide kattintva olvashat.

Allergiavizsgálatról bővebben

Ételallergia vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzilium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni. Bővebben erről itt olvashat: 

Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból - enzimhiány esetében, másrészt vérvizsgálatból - immunmodulált intolerancia - áll. Bővebben erről itt olvashat: 

Hasonló témák

 

Budai AllergiaKözpont

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire