Hisztamin-intolerancia

Hisztamin-intolerancia

A hisztamin-intolerancia (más néven hisztaminózis) magas hisztamin-tartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkező és/vagy a szervezetben felszabadult nagy mennyiségű hisztamin miatt jelentkező tünetegyüttes. Az intolerancia – a táplálékallergiákkal ellentétben – nem jár immunreakcióval, de mindig reprodukálható (előidézhető) és a tünetek is nagyon hasonlóak.

Hisztamin-intolerancia okai
Hisztamin-intolerancia leggyakoribb tünetei
Hisztamin-intolerancia vizsgálata
Hisztamin-intolerancia kezelése
Hogyan válasszunk antihisztamint?
Kerülendő élelmiszerek, ételek 

A hisztamin részben szervezetünkben is termelődik, részben pedig élelmiszereink, ételeink is tartalmazzák, vagy felszabadítóként viselkednek, valamint bizonyos gyógyszerek is problémát okozhatnak.

A hisztamin az egyik legfontosabb kémiai közvetítő anyag (ún. mediátor) allergiás reakcióknál, megbetegedéseknél. Mindemellett kisebb mértékben, de további fizikai (pl. sportolás), pszichológiai (pl. stressz) vagy kémiai (pl. hormonok, menstruáció) ingerek is felelősek a hisztamin felszabadulásáért.

Ha a szervezet nem képes megfelelően lebontani a felszabaduló és/vagy szervezetbe jutott hisztamint, jelentkeznek tünetek.

Hisztamin-intolerancia okai

A hisztamint a DAO (diamino-oxidáz) enzim bontja le. Akinél ez az enzim csökkent mértékben termelődik, hisztaminban gazdag étel fogyasztása után allergiaszerű tünetek lépnek fel.

Továbbá számos egyéb, feltételezett oka lehet a hisztaminózisnak. (Fontos megjegyezni, hogy ezen okok a mai napig vitatottak!)

  • DAO enzim-blokkoló gyógyszerek
  • bélflóra zavarok, bélbetegségek (pl. vírusfertőzés, SIBO, irritábilis bélszindróma)
  • hormonális zavarok
Cikkek, amiket mindenképpen olvasson el!

Hisztamin-intolerancia leggyakoribb tünetei

  • bőrpír, csalánkiütés, ekcéma, viszketés
  • (migrénszerű) fejfájás, szédülés
  • heves szívdobogásérzés
  • orrfolyás, orrdugulás
  • nehézlégzés, ritkán asztmás roham
  • torokfájás, torokviszketés
  • puffadás, gázosodás, hasfájás, görcsök, hasmenés
  • hányinger, hányás

Súlyos esetben anafilaxiás reakció is kialakulhat!

Magas hisztamin-tartalmú ételek elfogyasztása után már pár órán belül jelentkeznek a tünetek, de gyakran előfordul, hogy a panaszok nem étkezés után, hanem akár napok múlva jelentkezik. Igaz ez főleg a hisztamint felszabadító élelmiszerek, ételekre, tényezőkre (pl. nem friss az étel), valamint a nap folyamán összeadódhat, kumulálódhat az élelmiszerek hisztamin-tartalma.

Hisztamin-intolerancia vizsgálata

Központunkban lehetőség van a diamino-oxidáz (DAO) enzim működésének tesztjére. A teszt elvégzéséhez egy egyszerű vérvizsgálat szükséges, melyre lehetőség van központunkban is. A vérvétel eredménye körülbelül 2 héten belül készül el, és megmutatja a vérben található Dao enzim szintjét. Az eredmény értelmezésére, kezelés beállítására szakorvosi vizit keretében állunk szíves rendelkezésére.

Jelentkezz be DAO enzim vizsgálatra!

Hisztamin-intolerancia kezelése

Orvosi diagnózis birtokában lehetőség van az igazolt enzim-alulműködés kezelésére.

Az egyéni tolerancia függvényében hisztamin-szegény, illetve -mentes diétára van szükség, melyet más néven mediátor mentes diétának is hívnak. Érdemes dietetikussal konzultálni, hogy az étrend megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Továbbá a szakember hasznos vásárlási, konyhatechnológiai praktikákkal is segíteni tudja a hisztamin-intoleranciával küzdők mindennapjait.

A diétán túl gyógyszeres kezelésre is lehetőség van, mely antihisztamin-tartalmú, illetve diamino-oxidáz enzim-tartalmú készítmény alkalmazását jelenti.

Figyelem! Bizonyos gyógyszerek gátolhatják a DAO enzim működését, illetve hisztamin-felszabadítóként viselkednek. Mindig jelezze kezelőorvosának, ha hisztaminózisban szenved!

Hogyan válasszunk antihisztamint?

hisztamin intolerancia - vörös borAntihisztaminokkal az allergiás tüneteket enyhíthetjük. Nem mindegy azonban, hogy milyen készítményt szedünk. Választhatunk helyi, vagy általános hatású gyógyszert, bizonyos készítmények alkalmasabbak a szénanátha, mások a viszkető bőrtünetek kezelésére.

A legjobb eredményt akkor várhatjuk, ha orvosi ellenőrzés mellett, személyre szabott terápiát alkalmazunk, ami adott esetben jelentheti akár több gyógyszer kombinációját is.

Az antihisztaminokről bővebben ide kattintva olvashat.

Kerülendő élelmiszerek, ételek hisztamin-intoleranciában

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy a diéta igen összetett, és nem biztos, hogy a magas hisztamin-tartalmú élelmiszerek, ételek kizárásával megszüntethetők a tünetek. Nem minden hisztamin-intoleráns reagál ugyanúgy, és a tünetek súlyossága sem mindig ugyanúgy reprodukálható. A panaszokat (mint fentebb említettük) befolyásolhatja a stressz, a hormonális állapot, de még az időjárás is.

A diéta szigorúsága függ az egyéni toleranciától és az egyéni tapasztalatoktól!

Hisztamin diétában a legtöbbször korlátozást igénylő alapanyagok:

gabonaipari

termékek

búzacsíra, hántolatlan hajdina, kelt tészták, nem friss pékáru

tej, tejtermékek, növényi tejek

nyerstej, érlelt sajtok (pl. ementáli, camambert, parmezán), sajtkészítmények (pl. tömlős sajt), szójatej

zöldségek, zöldségkészítmények

paradicsom, legtöbb hagymaféle, padlizsán, spenót, gombafélék, savanyú káposzta és savanyúságok, hüvelyesek

gyümölcsök, gyümölcs-készítmények

eper, málna, citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, grapefruit, pomeló), banán, ananász, kivi, papaya, avokádó

olajos magvak

dió, mák, földimogyoró, napraforgómag

tojás

tojásfehérje

húsok, húskészítmények

pácolt, szárított, füstölt hús és húskészítmények (felvágottak, kolbászfélék, krémek, pástétomok), darált hús

halak, halkészítmények

füstölt halak, halkészítmények, rákok, kagylók, egyéb tengeri gerinctelenek

zsiradék

dióolaj, napraforgóolaj kizárólagos használata

ital

alkohol, fekete tea, rooibos tea, energiaital, citruslevek, limonádé, kakaós italok, paradicsomlé, kávé

egyéb

csokoládé, kakaópor, szójakészítmények (pl. tofu, szójaszósz), ecetek (pl. háztartási ecet, balzsamecet, almaecet), chili, bolti fűszerkeverékek (pl. Vegeta), húsleveskocka, ketchup, adalékanyagok: benzoátok, szulfitok, nitritek, glutamát, mesterséges színezékek, zselatin, élesztő (kelesztés során keletkezhet hisztamin)

További tudnivalók

  • Általánosságban elmondható, hogy minél inkább erjesztett (fermentált), érlelt vagy érett (nem friss) élelmiszer, annál magasabb a hisztamin-tartalma.
  • Húsok, halak közül csak a friss, azonnal elkészített példányokat fogyassza!
  • Mindig ép, friss, ütődéstől, barnulástól mentes zöldséget, gyümölcsöt vásároljon!
  • Ne vásároljon közeli lejáratú élelmiszert!
  • A megvásárolt élelmiszert, ételt mihamarabb készítse és fogyassza el!
  • Ha nem dolgozza fel azonnal, megfelelő hőmérsékleten, légmentesen lezárva tárolja és 2 napon belül használja fel!

A Budai AllergiaKözpont további szolgáltatásaihisztamin intolerancia vizsgálata

Ételallergia vizsgálat első és legfontosabb lépése a szakorvosi konzílium. Fontos, hogy a szakorvos részletesen átbeszélje a beteggel a tüneteket, azok kialakulásának körülményeit, ismétlődését, fajtáját, súlyosságát, lefolyását. Ez a beszélgetés alapvetően meghatározza, hogy melyik irányban érdemes a problémát kutatni.

  • Ételintolerancia vizsgálat - Ételintolerancia vizsgálata egyrészt terheléses vizsgálatból (enzimhiány esetén), másrészt vérvizsgálatból (immunmodulált intolerancia) áll.

Hasonló témákhisztamin intolerancia kivizsgálása - csoki

 

Bejelentkezés hisztamin értékenység kivizsgálásra és kezelésre a Budai AllergiaKözpontba

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt!
Bejelentkezés hisztamin intolerancia kivizsgálásra!

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire