Az irritábilis bél szindróma szövődményei

Az irritábilis bél szindróma szövődményei

Létrehozva: 2023.11.20 14:39 | Módosítva: 2023.11.29 14:55

Az irritábilis bél szindróma egy funkcionális bélbetegség, amelyet az emésztőrendszer rendellenes működése jellemez. Bár az irritábilis bél szindróma önmagában nem vezet súlyos, szervi károsodáshoz, szövődményei komolyan károsíthatják az életminőséget és kihatnak a mentális jóllétre. Ebben a cikkben áttekintjük az irritábilis bél szindróma szövődményeit, külön kitérve a mentális egészségre vonatkozó szövődményekre.

Az irritábilis bél szindrómával és szövődményeivel kapcsolatos szolgáltatásaink az Allergia Központban
Mit jelent az irritábilis bél szindróma?
Milyen tényezők állnak az irritábilis bél szindróma kialakulása mögött?
Milyen szövődményeket okozhat az irritábilis bél szindróma?
Mik az irritábilis bél szindróma fizikális szövődményei?
Hogyan hat a mentális egészségre az irritábilis bél szindróma?

Az irritábilis bél szindrómával és szövődményeivel kapcsolatos szolgáltatásaink az Allergia Központban

Mit jelent az irritábilis bél szindróma?

Az irritábilis bél szindróma (rövidítés: IBS) egy gyakori, krónikus emésztőrendszeri betegség. Az irritábilis bél szindróma a funkcionális betegségek közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a betegség nem okoz elváltozásokat a bélszövetben, emiatt szövettanilag nem kimutatható. A jó hír az irritábilis bél szindróma kapcsán, hogy így - szemben a Crohn betegséggel vagy a colitis ulcerosával - nem növeli a vastagbélrák kockázatát. A rossz hír viszont az irrritábilis bél szindróma kapcsán, hogy a kezelése így jóval nehezebb. Az irritábilis bél szindróma tünetei igencsak kínzóak lehetnek, melyek közé tartoznak a görcsök, hasi fájdalom, puffadás, gázok, hasmenés vagy székrekedés, vagy éppen mindkettő. Az irritábilis bél szindróma tünetei nem állandóak, változnak idővel, gyengülnek, erősödnek, el is tűnhetnek, majd újra visszatérnek. Az irritábilis bél szindróma első tünetei és a diagnózis között rendszerint hosszú idő telik el, annak ellenére, hogy mennyire gyakori a betegség. Minden ötödik embernél fellelhetőek az irritábilis bél szindróma tünetei, és közülük minden ötödik embernél szükség van orvosi segítségre a tünetek enyhítéséhez. Az irritábilis bél szindróma gyakrabban fordul elő 50 év alattiaknál. Nem szabad elfeledkezni róla, hogy ez a betegség mennyire kínzó tünetekkel jár és milyen nagyban rontja az életminőséget, és hosszútávon számos szövődményt okozhat. Ezek miatt az irritábilis bél szindróma mihamarabbi azonosítása és kezelése döntő jelentőségű. Egyesek képes kordában tartani tüneteiket megfelelő életvitellel, étrenddel és különböző stresszkezelő módszerek alkalmazásával. Másoknak gyógyszeres támogatásra van szükségük az irritábilis bél szindróma és általa okozott szövődmények kezeléséhez.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen tényezők állnak az irritábilis bél szindróma kialakulása mögött?

Az irritábilis bél szindróma kialakulásában számos tényező szerepet játszhat, és a betegség kialakulása még nem is pontosan bizonyított. Ami valószínű, hogy több tényező, köztük a pszichés faktorok megléte szükséges az irritábilis bél szindróma kialakulásához. Az irritábilis bél szindróma a mai napig kutatások tárgyát képzi. Az irritábilis bél szindróma kialakulásában egyaránt szerepet játszhatnak a bélrendszert és az idegrendszert érintő tényezők.az ibs szövődményei

Az irritábilis bél szindróma bélrendszeri okai:

 • Tápcsatorna motilitási zavara: A belek mozgási zavara fokozott bélösszehúzódásokat okozhat bizonyos ételekre vagy stressz hatására.
 • A mikrobiom változásai: Az irritábilis bél szindrómában szenvedő emberek mikrobái eltérhetnek egészséges társaikétól. A mikrobiom részét képezik a belekben élő baktériumok, gombák és vírusok. A mikrobiomnak nagy szerepe van a táplálék lebontásában, és az egészségünk megőrzésében, így a mikrobiom változásai hatással vannak az egész szervezetre.
 • Bélfali nyálkahártya gyulladás: Valószínűleg korábbi fertőzésekből fennmaradhat a bélfali nyálkahártya gyulladása, ami a fali érzékenységért és más tünetekért is felelős lehet.
 • Tápcsatornai túlérzékenység: Irritábilis bél szindróma esetén a bélfal fokozott érzékenységet mutathat, ami azt jelenti, hogy az egészségesekben még panaszt nem okozó bélfal feszülés is fájdalomérzetet okoz náluk.
 • Ételintolerancia vagy -allergia: Az ételallergia vagy étel intolerancia szerepe az irritábilis bél szindrómában nem teljesen tisztázott. Valódi ételallergia ritkán okoz irritábilis bél szindrómát. De sok embernek rosszabbak az irritábilis bél szindróma tünetei, ha bizonyos ételeket eszik vagy italokat iszik. Ezek közé tartozik a búza, a tejtermékek, a citrusfélék, a bab, a káposzta, a tej és a szénsavas italok.

Az irritábilis bél szindróma idegrendszeri és pszichés okai:

 • Központi idegrendszer érzékelési és szabályozási zavara: Fájdalomérzetet kontrolláló agyi terület működési zavara, fokozott fájdalomérzet.
 • Korai életkori stressz: A gyermekkorukban stresszes élethelyzeteknek kitett emberek hajlamosabbak később az irritábilis bél szindróma kialakulására.
 • Stressz: A legtöbb irritábilis bél szindrómában szenvedő ember rosszabb vagy gyakoribb tüneteket tapasztal a fokozott stressz időszakában. A stressz súlyosbíthatja és előhozhatja a tüneteket, de nem az egyedüli okozója az irritábilis bél szindrómának.
 • Szorongás, depresszió vagy egyéb mentális problémák: Az irritábilis bél szindróma gyakran társul pszichiátriai betegségekkel. A szexuális, fizikai vagy érzelmi bántalmazás szintén kockázati tényező lehet az irritábilis bél szindróma kialakulásában.

Milyen szövődményeket okozhat az irritibális bél szindróma?

Az irritábilis bél szindróma jelentősen rontja az életminőséget, és drasztikusan befolyásolhatja a mindennapi életet. Az irritábilis bél szindróma kellemetlen tünetei munkahelyi vagy iskolai hiányzásokhoz vezethetnek, de akár szociális izolációhoz is. Az irritábilis bél szindróma fizikai és mentális egészségügyi komplikációkhoz egyaránt vezethet.

Kapcsolódó cikkünk

Betegségek, melyek növelik a kontaminált vékonybél szindróma rizikóját

A bélrendszerben élő baktériumoknak fontos szerepük van egészségünk megőrzésében. Ha a bélbaktériumok túlszaporodnak a vékonybélben, kialakul a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO).

Mik az irritábilis bél szindróma fizikális szövődményei?

A nem kivizsgált és kezeletlen irritábilis bél szindróma számos szövődményhez vezethet. A szövődmények kialakulhatnak lokálisan, a belekben, valamint hathatnak az egész szervezetre.

Az irritábilis bél szindróma a következő bélrendszeri szövődményekhez vezethet:

 • Vérzés: A székrekedés miatti túlzott erőlködés következtében aranyér alakulhat ki, ami vérzéshez vezethet.
 • Végbélrepedések: A nagy erőlködés nehezen gyógyuló végbélrepedésekhez is vezethet. A végbélrepedés tünetei közé tartozik a fájdalom, a viszketés és a vérzés.
 • Végbélprolapsus: Szintén székrekedés miatt végbélprolapsus is kialakulhat, ami azt jelenti, hogy a nyálkás végbél kilép a végbélnyílásból.
 • Székletkő: Ha a széklet megreked a végbélben, annak orvosi segítséggel történő, kézi eltávolítása lehet szükséges.

Az irritábilis bél szindróma szisztémásan a következő szövődményekhez vezethet:

 • Táplálkozási hiányosságok: Az étkezési szokások korlátozása vagy a gyakori fájdalom miatt táplálkozási hiányosságok alakulhatnak ki. Alultápláltság alakulhat ki bizonyos ételek kerülése és emiatt bizonyos tápanyagok hiánya miatt, amelyek súlyosbítják az irritábilis bél szindróma tüneteit.
 • Súlycsökkenés: A bélrendszeri panaszok következtében csökkenhet az étvágy vagy változhatnak a táplálkozási szokások, ami fogyáshoz, súlycsökkenéshez vezethet. Ritkábban, de fokozott étvágy miatti testsúly növekedés is előfordulhat. 
 • Kiszáradás: A tartós hasmenés kiszáradáshoz vezethet, főként, ha az illető a hasmenés megelőzése érdekében kerüli az étel- és italbevitelt.
 • Alvászavarok: Az irritábilis bél szindróma komoly éjszakai fájdalmat okoz, ami alvászavarokhoz vezethet. Az irritábilis bél szindrómában kialakuló alvászavar hátterében a betegség miatti folyamatos szorongás is állhat.

Hogyan hat a mentális egészségre az irritábilis bél szindróma?

Az irritábilis bél szindróma a fizikális tünetek és szövődmények mellett komoly mentális terhet ró az érintettekre. A mentális egészség fontosságáról kevés szó esik, annak ellenére, hogy a teljes jólléthez, az egészségesség érzéséhez nagyban hozzájárul. A testi tünetek hatnak a pszichére, a psziché pedig testi tüneteket okozhat. Az irritábilis bél szindróma kialakulásában is szerepet játszanak pszichés tényezők, valamint súlyosbítja a betegséget a stressz. Az irritábilis bél szindróma kapcsán tehát fontos a mentális tényezőkről beszélni, melyek a betegség kezdetétől szerepet játszanak az irritábilis bél szindróma alakulásában.az áteresztő bél szindróma szövődményei
Az irritábilis bél szindrómával kapcsolatos mentális egészségügyi szövődmények közé tartoznak a következők:

 • Depresszió és szorongás: Az irritábilis bél szindróma hosszú távon depresszióhoz és szorongáshoz vezethet. Az irritábilis bél szindróma tüneteivel való foglalkozás következtében depresszió alakulhat ki. A depresszió olyan tüneteket is okozhat, mint például a testfájdalom és a motiválatlanság.
 • Hangulatingadozások: Az érzelmek instabilitása is jellemző az irritábilis bél szindróma érintettjeire.
 • Társadalmi izoláció és szociális szorongás: A krónikus fájdalom, hasmenés vagy székrekedés miatt az érintettek társadalmi tevékenységeiket korlátozhatják, mert nem mernek elmenni otthonról és közösségbe menni. Mindez az életminőség csökkenéséhez vezethet. A szociális szorongás tünetei közé tartozik a családtól, barátoktól és munkatársaktól való elvonulás. Ez az állapot az irritábilis bél szindróma tünetei miatti szégyenérzet következtében alakulhat ki, beleértve azt is, hogy gyorsan meg kell találni a mellékhelyiséget.
 • Agorafóbia: Az agorafóbia a nyilvános helyeken való megjelenéstől való félelem. Az agorafóbia tünetei az ismeretlen helyeken a mosdó megtalálása miatti aggodalmak miatt alakulhatnak ki.
 • Szorongás: A szociális szorongás mellett általános szorongás is kialakulhat az irritábilis bél szindróma tünetei miatt. A tünetek szorongást okozhatnak, a szorongás pedig fokozhatja a tüneteket, ami egy ördögi körhöz vezet.

  Téma szakértője

  • Dr. Pászthory Erzsébet

  • Szakterületek:
   • gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos
  • Specialitások:
   • irritábilis bél szindróma (IBS)
   • SIBO
   • bél minkrobiom problémáinak kezelése
   • funkcionális bélbetegségek
   • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
   • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

   Rendelés típusa:

   • Személyes (rendelői) vizit
   • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
   • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Hírek

Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

A kisgyermekek hozzátáplálásakor a mogyoró bevezetése szorongással töltheti el a szülőket, hiszen ez a táplálék egyike a leggyakoribb allergéneknek, ami súlyos, életet is veszélyeztethető anafilaxiás sokkhoz vezethet. Míg azonban a korábbi táplálkozási ajánlások az allergének kései bevezetését szorgalmazták, addig ma már ismert, hogy ez a gyakorlat fokozhatja az allergia kialakulásának kockázatát. Mikor vezethetjük be a babák étrendjébe a földimogyorót? – erről kérdeztük dr. Moric Krisztina allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégészt, az Allergiaközpont munkatársát.

További részletek
Prima Medica Szakmai Nap - Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Prima Medica Szakmai Nap - Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Prima Medica szakmai nap: Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Nagy érdeklődés mellett zajlott november második hétvégéjén a Prima Medica Egészségközpontok újabb szakmai napja, amely az allergiás betegségek diagnosztizálásának, kezelésének témáját járta körbe a terület elismert szakértőivel.
Az allergia egy olyan krónikus betegség, amely gyakran súlyosan befolyásolja az életminőséget, és világszerte egyre gyakoribbá válik. Éppen ezért van nagy jelentősége azoknak az új technológiáknak és vizsgálati módszereknek, amelyek lehetőséget teremtenek az orvosok számára, hogy személyre szabott terápiákat fejlesszenek ki az allergiában szenvedőknek, minimalizálva ezzel a mellékhatásokat és növelve az életminőséget. A szakmai napon ezekre a lehetőségekre világítottak rá az alábbi előadások.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok