Epicután teszt

Epicután teszt

Módosítva: 2023.11.29 14:49

Epicután teszt a Prick teszthez hasonlóan a bőrre helyezett allergénnel történik. Eltérés azonban, hogy itt azon allergéneket vizsgáljuk, ahol a tünetek mögött kevésbé az IgE ellenanyagok, mint inkább a limfocita fehérvérsejtek játszanak szerepet.

Ilyen allergiák esetén a tünetek lasabban alakulnak ki, ezért az epicután teszt időtartama is hosszabb, akár egy hetet is igénybe vehet. A tünetek megjelenése elsősorban az allergéntől függ.

A tartós bőrön való tartás miatt az epicután tesztnél az allergént a hát bőrére helyezzük, ahol több óráig-napig fennmarad. A tüneteket rendszeres időközökben - pár perc, pár óra, pár nap múlva olvassuk le.

Mi az az epicután teszt?

Mit mutat az epicután teszt?

Az epicután teszt menete

Mikor pozitív az epicután teszt?

Milyen allergének esetén működik az epicután teszt?

Mi a különbség az epicután teszt és a prick teszt között?

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mi az az epicután teszt?

Az epicután teszt, más néven tapaszteszt vagy bőrallergia-teszt, olyan diagnosztikai eljárás, amely a kontaktallergiák kimutatására szolgál. Az epicután teszt során az allergéneket (az allergiát kiváltó anyagokat) tartalmazó kis mennyiségű anyagot (pl. allergén oldatokat) helyeznek egy tapaszra. Ezután a tapaszt a bőrre ragasztják, és a páciens viseli egy előre meghatározott időn keresztül, általában 48 órán át vagy esetleg egy hétig.

Az epicután teszt lényege, hogy az allergének a bőrön keresztül hatnak a szervezetre, és azoknál a személyeknél, akik allergiásak az adott anyagra, a bőrön észlelhető lesz gyulladásos reakció. Az epicután teszt során keletkező kis kiütések, vörösség, duzzanat vagy viszketés jelezhetik az allergiás reakciót. Az allergének kis mennyiségben, szabályozott körülmények között kerülnek alkalmazásra, hogy minimalizálják az esetleges túlérzékeny reakciók kockázatát.

Az epicután tesztet általában bőrgyógyászok végzik. Bőrallergiák diagnózisában és azok okainak azonosításában használják. Fontos azonban megjegyezni, hogy az epicután teszt eredményei csak egy részletképet nyújtanak az érintett allergiás állapotáról. Az orvosok további információk gyűjtéséhez és az allergiás reakciók pontosabb megértéséhez más teszteket is alkalmazhatnak és a páciens általános egészségi állapotát is figyelembe veszik a diagnózis felállításakor.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mit mutat az epicután teszt?

Az epicután teszt eredményei alapján az orvosok olyan információkat szereznek, amelyek segítik őket az allergiás reakciók súlyosságának és azok okozó tényezőknek a megértésében. A teszt során kimutatott bőrreakciók mértéke és típusa alapján az orvosok felmérhetik, milyen erősen reagál a páciens immunrendszere az egyes allergénekre.

Ezen felül az epicután teszt alkalmazható arra is, hogy azonosítsa, mely környezeti vagy munkahelyi tényezők okozhatnak allergiás reakciókat. Ez segíthet azonosítani azokat a környezeti elemeket, amelyekkel a páciens érintkezhet, és amelyek kiváltják az allergiás tüneteket. Például bizonyos vegyi anyagok, növények vagy más szennyeződések lehetnek felelősek az allergiás reakciókért.

Az orvosok az epicután tesztből szerzett információknak a birtokában személyre szabott kezelési tervet alakíthatnak ki. Ez a terv magában foglalhatja azokat az óvintézkedéseket, amelyek segítik a pácienset az allergiát kiváltó tényezők elkerülésében, például speciális munkahelyi vagy otthoni intézkedéseket. Emellett a terápiás terv tartalmazhat gyógyszereket, immunmodulátorokat vagy más típusú kezelést, amelyek célja az allergiás tünetek enyhítése és az életminőség javítása. Mindezeken keresztül az orvosok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a páciens aktívan részt vegyen az allergiás reakciók minimalizálásában és kezelésében.

Az epicután teszt menete

Az epicután teszt elvégzése egy speciális bőrvizsgálati eljárás, amelynek célja a bőrreakciók kiváltó okainak, vagyis az allergéneknek az azonosítása. A teszt menete a következő lépésekből áll:

Kapcsolódó cikkünk

Fogszabályzás előtt: mikor végeztessünk fémallergia vizsgálatot?

Ma már egyre több felnőtt vállalkozik rá, hogy esztétikai vagy egészségi okokból fogszabályzóval hozassa rendbe kiálló, ferde vagy torlódott fogsorát. A fogászatban használt anyagok és a fogszabályzók anyaga azonban az arra érzékenyeknél allergiát is okozhat, emiatt sokak számára könnyen rémálommá válhat az álommosoly elérése.

 • Kiválasztás: A vizsgálat előtt fontos kiválasztani az epicután teszthez azokat az allergéneket, amelyekre gyanú merült fel, és amelyekre a páciens immunrndszere reagálhat. Ezek az anyagok lehetnek például különböző növények, élelmiszerek, vegyi anyagok vagy egyéb potenciális allergének.
 • Felkészítés: Az allergéneket tartalmazó oldatokat speciális tapaszokra helyezik fel. Ezek a tapaszok rendkívül kis mennyiségű allergént tartalmaznak, így minimalizálva az esetleges túlérzékenységi reakciók kockázatát az epicután teszt során.
 • Alkalmazás: A tapaszt az allergénekkel a páciens hátán vagy vállán lévő egészséges bőrfelületre helyezik. Általában több allergént egyszerre tesztelnek, különböző tapaszokkal, hogy több allergénre való érzékenység is kiderüljön.
 • Ragasztás: A tapaszt a bőrhöz erős ragasztó segítségével rögzítik, és a páciensnek viselnie kell azt egy előre meghatározott időn keresztül, gyakran 48 órán át.
 • Értékelés: Az orvos az epicután teszt végén eltávolítja a tapaszokat, majd értékeli a bőrreakciókat. A bőrön kialakuló kiütések, vörösség, duzzanat vagy viszketés a reakciók mértékét jelzik.

Az epicután tesztnél

 • nem kell éhgyomor
 • az allegia ellenes gyógyszer kihagyása nem mindig kell - az allergológus mondja meg, mikor kell
 • bármelyik napszakban elkezdhető
 • praktikusan érdemes hétfőn kezdeni a több napon keresztüli leolvasások miatt

Az epicután teszt ambulánsan kivitelezhető. Annyi fontos, hogy a hátat a tesztelés alatt mosni nem szabad, nem izzadhat meg.

Az epicután teszt eredményei alapján az orvosok meg tudják határozni, mely allergének váltottak ki reakciót, és ez segíthet az allergiás reakciók okainak azonosításában és a személyre szabott kezelési terv kialakításában. Fontos megjegyezni, hogy az eljárást csak képzett orvos végezheti el, és mindig az egyéni kórtörténet és állapot figyelembevételével tervezik és végzik el.

Mikor pozitív az epicután teszt?Epicutan teszt

Az epicután teszt eredménye akkor pozitív, amikor a bőrreakciók a tapaszon alkalmazott allergénekkel szemben megjelennek. Ezek a reakciók különböző formában tűnhetnek fel, például csalánkiütés, kiütések, viszketés, duzzanat. A pozitív eredmény azt jelzi, hogy a páciens bőre érzékenyen reagál a tesztelt allergénekre, vagyis allergiás az adott anyagra.

A pozitív epicután teszt azt sugallja, hogy a páciens érzékeny az adott allergénnel szemben, és azok valószínűsíthetően kiválthatnak allergiás reakciókat. Az orvosok azonban mindig figyelembe veszik a páciens tüneteit is az epicután teszt eredményének értékelésekor. Ezáltal a pozitív eredmények segíthetnek az allergiás reakciók okának azonosításában és a speciális terápiás terv kidolgozásában.

Milyen allergének esetén működik az epicután teszt?

Az epicután teszt széles körűen alkalmazható különböző típusú allergének tesztelésére.

Például:

 • Növényi allergének: Például pollenszemcsék, amelyek légúti allergiát válthatnak ki.
 • Élelmiszer-allergének: Bizonyos élelmiszerek, mint például diófélék, tejtermékek vagy tojás. Az élelmiszer-allergénekre irányuló epicután teszt azonban nem mindig az optimális választás, ezért más típusú allergiateszteket szoktak ezek esetében alkalmazni.
 • Vegyi anyagok: Különböző vegyi anyagok, például bizonyos gyógyszerek, festékek, hajfestékek, konzerválószerek vagy kozmetikumok esetében az epicután teszt megbízható eredményt ad.
 • Fémek: Néhány személy érzékenyen reagálhat bizonyos fémekre, leggyakrabban a nikkelre vagy kobaltra.
 • Latex: Azok, akik érzékenyek a latexre (gumi), azok számára az epicután teszt segíthet az allergiás reakció okának azonosításában.

Fontos megjegyezni, hogy az epicután tesztet az orvosok a páciens kórtörténete és tünetei alapján választják ki. A tesztelt allergének az orvosi szakvélemény és az aktuális szakmai irányelvek alapján kerülnek meghatározásra.

Mi a különbség az epicután teszt és a prick teszt között?

Az epicután teszt és a prick teszt két különböző típusú bőrvizsgálat, amelyeket az allergiás reakciók és azok kiváltó okainak azonosítására alkalmaznak. A két tesztnek eltérő az eljárási metódusa és a vizsgált reakciók típusa. Íme, a főbb különbségek a prick teszt és az epicután teszt között:

Prick teszt:

 • Eljárás: A prick teszt során az allergéneket (pl. pollen, élelmiszer, állatszőr) kis mennyiségben a beteg hátán a bőrre cseppentik.
 • Alkalmazás: Az allergéneket általában vékony tűvel, fecskendővel vagy speciális applikátorral a bőr felszínére juttatják, majd enyhe karcolás vagy szúrás segítségével bejuttatják a bőrbe.
 • Reakció értékelése: Az orvos megvizsgálja, hogy a bőr hogyan reagál a tesztelt anyagokra. A reakciók gyorsan (pár perc alatt) kialakulnak és a bőrön láthatóak lehetnek kiütések, duzzanatok vagy vörösség formájában.

Epicután teszt:

 • Eljárás: Az epicután teszt során az allergéneket tartalmazó kis mennyiségű anyagot egy tapaszon keresztül hozzák kontaktba a páciens bőrével.
 • Alkalmazás: Az allergéneket speciális tapaszokra helyezik, amelyeket a bőrhöz ragasztanak. A tapaszt általában több napon keresztül a páciens hátán hagyják.
 • Reakció értékelése: Az orvos az elvégzett epicután teszt után értékeli a bőrreakciókat, beleértve a tapasz alatti kiütéseket, vörösséget, viszketést vagy egyéb tüneteket.

Összességében mindkét teszt típusa segít az allergiás reakciók azonosításában, azonban eltérő módon valósul meg az allergének bőrbe juttatása és a reakciók értékelése. Az orvos a páciens kórtörténete és tünetei alapján választja ki, hogy az epicután teszt vagy a prick teszt lesz a megfelelő, az adott helyzetben.

Téma szakértője

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok