D-vitamin hiány

D-vitamin hiány tünetei és kivizsgálása

Miért szükséges a D-vitamin szint kivizsgálása?

1. Azért, hogy ne mindenki véletlenszerű mennyiségben szedje a D-vitamint, ugyanis csak a szervezet számára egyénileg szükséges mennyiség szedhető veszélytelenül! Ennek a mennyiségnek a megállapításához kell a D-vitamin szint vizsgálat.

2. Azért, hogy a szakorvos igazolni tudja a D-vitamin hiányt, a pótlás érdeklében.

 

D-vitamin jelentőségéről

A D-vitamin hatása nem korlátozódik a csontanyagcserére, hanem az immunrendszert befolyásolva a szervezet működésének egészét érinti. Számos betegség megelőzésében kiemelt szerepet játszik. A D-vitamin zsírban oldódó, elraktározódó vitamin. A gyűjtőnév alá tartozik a D1, D2, D3 vitaminok. A D3 vitamin a D-vitamin legjobban felhasználható formája a szervezet számára. A D3 vitamint tápanyagokkal vesszük fel: tejtermékek, tojás, tőkehal, tőkehal máj-olaj.

Mikor lehet szükség a D-vitamin pótlására?

D-vitamin hiány okai

A D-vitamin hiány kialakulhat a helytelen táplálkozás és kevés napfényhez való jutás következtében. A napfény kedvező hatása nagyban csökken a magas faktorú fényvédő készítmények alkalmazásával is, amelyek meggátolják a D-vitamin képződést is. D-vitamin hiányt okozhat bizonyos gyógyszerek állandó szedése, vagy bizonyos betegségek. Felszívódási zavarral járó bélbetegség, a máj- és veseműködés zavarai is.

Mekkora D-vitamin mennyiség szükséges?

D-vitamin pótlásáról:

Annak eldöntésére, hogy kinek milyen adagú D-vitamin szedése vagy pótlás javasolt, orvosi vizsgálat szükséges. A vizsgálatok eredményének függvényében lehet megkezdeni a D-vitamin adását.

Miért szükséges feltétlenül szakorvos a D-vitamin pótláshoz?

FONTOS: A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, a szervezetben felhalmozódik és ezáltal komoly mellékhatásai is lehetnek, ami akár veseelégtelenséghez is vezethet. Ezért orvosi tanács nélkül a D-vitamin szedése nem ajánlott.

Kinek miért ajánlott a D-vitamin szint vizsgálata?

 • Elhízás esetén:

A d-vitamin szerepet játszik a testtömeg szabályozásában, így az elhízást is befolyásolhatja az alacsony D-vitamin szérum szint.

 • Várandósság vagy szoptatás idején:

Az édesanyák a megfelelő D-vitamin szint fenntartásával gyermekük asztmás és allergiás megbetegedéseit előzhetik meg. Továbbá védettség szerezhető a későbbi allergiák ellen (ekcéma, pikkelysömör, stb.).

 • Daganatos megbetegedések megelőzésére

A D-vitamin gátolja a daganatos sejtek szaporodását, ezért kiemelt jelentőssége van a gyógyulásban és a megelőzésben.

 • Gyermekkorban, mikor a csontépülés a legintenzívebb

A D-vitamint szükséges a kálcium csontkba való beépüléséhez.

 • Csontritkulás esetén, idős korban

A leg köztudottabb eset, mikor a D-vitamin pótlására szükség lehet.

 • Cukorbetegség esetén, illetve annak megelőzésére

D-vitamin-hiányos területeken a cukorbetegség gyakrabban fordul elő, és téli hónapokban, amikor a D-vitamin-hiány gyakoribb, romlik a 2-es típusú cukorbetegek állapota.

Megelőzési célból MINDENKINEK:

 • Télen és tavasszal, napfény szegény hónapokban. Szervezetünk télen nem jut elegendő napfényhez, ami a D-vitamin előállításához kell, így érdemes a személyes vitaminszintünk felmérése, a szükséges szeméyles D-vitamin pótláshoz.
 • A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. A D-vitamin megfelelő szintje csökkenti a rizikót a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulására.

 


D-vitamin kivizsgálás központunkban

A vizsgálatot PhD. Dr. Polgár Marianne szakrendelésén lehet kérni. A vizsgálat laboratóriumi mintavétellel és egy dezitometriás vizsgálattal jár, ami teljesen fájdalommentes. Ezt követően a 2. konzultáció során történik meg az eredmények kiértékelése, és az individuális terápia beállítása.

Az orvosi diagnózis függvényében más irányú kivizsgálás, a súlyos esetek megfelelő helyre történő irányítása biztosított. Csak D-vitamin szint meghatározás és csak  dezitometriás vizsgálat is kérhető az orvosi konzultációval együtt. A dezitometriás vizsgálatot patrnerintézménynél végezzük.                                                               

                                                                                        >> Bejelentkezés D-vitamin szint vizsgálatra >>


D-vitamin hiány hatása a csontrendszerre

A D-vitamin hiány más néven angol kór, vagy orvosi nyelven ractitis. Az elnevezés onnan ered, hogy a kór először Angliában mutatkozott meg a szegény sorsú, főleg városi gyermekek között, a 19. század végén. A D-vitamin hiány következtében csontrendszeri elváltozások érintették a kisgyermekeket, csecsemőket.

D-vitamin hiány jellegzetes tünetei gyermekkorban

 • a bőr sápadtsága,
 • a nagy fej,
 • a puha koponyacsontok,
 • a boltozatos homlok,
 • az elgörbült alsó végtagok („o” láb kialakulása)
 • a mellkasi csontok, a bordák deformálódása („tyúkmell”)
 • a fokozott hajlam a csonttörésre.

D-vitamin hiány enyhébb megjelenési formái:

 • izomzat tónusának csökkenése,
 • fogzás és mozgásfejlődés késése,
 • gyakori légúti fertőzések.