Az ételallergia, étel-intolerancia bőrtünetei

Létrehozva: 2014.03.14 15:40 | Módosítva: 2021.08.14 18:53

A különböző ételek fogyasztása után gyakran jelentkeznek viszkető bőrtünetek, kiütések, ekcémás foltok. Alapvetően 2 formát különítünk el, a nagyon gyakori étel-intoleranciát és a ritkábban megjelenő valódi ételallergiát.

Étel-intolerancia (nem valódi allergia)

Minden életkorban nagyon gyakori probléma. A betegség alapja, hogy bizonyos ételek nagy mennyiségben okoznak hisztamin felszabadulást. A hisztamin felel a viszkető érzés és a csalánkiütések kialakulásáért.

 

1. Leggyakoribb okok: mesterséges színezőanyagok, tartósítószerek, aromák fogyasztása. Ilyenkor olyan ételek is problémát okoznak, amiket korábban panasz nélkül fogyasztottunk (pl. fűszerkeverékekben, készételekben jelen lévő ízfokozók vagy tartósítószerek, üdítő italok, édességek, csokoládé, cukorka, fagylalt).

2. Természetgyógyászati készítmények, biokapszulák, gyógyteák, gyógyfüvek.

3. Friss gyümölcsök, például eper, málna, déligyümölcsök, kivi, ananász hisztamin felszabadító hatásuk miatt gyakran okoznak csalánkiütést főleg kisgyermekekben, de nem ritka felnőttekben sem.

 

Valódi ételallergia

Az előzőhöz képest sokkal ritkábban fordul elő. Ide soroljuk az úgynevezett IgE-által okozott allergiákat. Kisgyermekekben leggyakoribb okok a tej, tojás, szója, liszt vagy az olajos magvak (földimogyoró, dió). Felnőttkorban a halfélék, tengeri gyümölcsök, kagyló, rákfélék, vagy az olajos magvak okoznak leginkább valódi allergiát.

 

Pollen-zöldség, pollen-gyümölcs keresztallergia

Pollenallergiához nagyon gyakran társul zöldségekre vagy gyümölcsökre jelentkező keresztallergia. Ennek hátterében az áll, hogy a pollenekben lévő allergén fehérjék nagyon hasonlóak bizonyos zöldségekben vagy gyümölcsökben lévő fehérjékhez. Ilyen például a nyirfapollen-alma keresztallergia, ahol a pollenallergiás betegnél alma fogyasztása a szájban viszkető, égő érzést, ajak-nyelvduzzanatot, esetleg csalánkiütéseket okozhat. Hasonló példa a parlagfű-dinnye-paradicsom-banán, vagy háziporatka-kagyló-rákfélék közötti keresztallergia is. Ilyenkor a pollenallergiás betegnek kerülnie kell a panaszt okozó zöldségeket, gyümölcsöket.

 

További részletek olvashatók még a csalánkiütés és atópiás ekcéma fejezetekben!

Hírek

Tejfehérje intolerancia: a felnőttek 20-30%-át érinti

Tejfehérje intolerancia: a felnőttek 20-30%-át érinti

Sokat hallunk a tejfehérje allergiáról és laktóz intoleranciáról, vagyis tejcukor érzékenységről, keveset viszont a tejfehérje intoleranciáról, pedig sok felnőtt szenved a tüneteitől. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, mit kell tudnunk róla és hogyan vizsgálható.

További részletek
Nem csak csecsemőket érint – a reflux tünetei nagyobb gyerekeknél

Nem csak csecsemőket érint – a reflux tünetei nagyobb gyerekeknél

Csecsemőkorban a gyakori bukások kapcsán hamar orvoshoz fordulunk, így időben felismerésre kerül, ha reflux áll a háttérben. Nagyobb gyerekek esetében azonban gyakran hiányoznak a jellegzetes tünetek, így sokáig lappanghat a betegség. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen panaszokat okozhat a reflux bölcsődések, óvodások és iskolások körében.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat