Az ételallergia, étel-intolerancia bőrtünetei

Létrehozva: 2014.03.14 15:40 | Módosítva: 2021.08.14 18:53

A különböző ételek fogyasztása után gyakran jelentkeznek viszkető bőrtünetek, kiütések, ekcémás foltok. Alapvetően 2 formát különítünk el, a nagyon gyakori étel-intoleranciát és a ritkábban megjelenő valódi ételallergiát.

Étel-intolerancia (nem valódi allergia)

Minden életkorban nagyon gyakori probléma. A betegség alapja, hogy bizonyos ételek nagy mennyiségben okoznak hisztamin felszabadulást. A hisztamin felel a viszkető érzés és a csalánkiütések kialakulásáért.

 

1. Leggyakoribb okok: mesterséges színezőanyagok, tartósítószerek, aromák fogyasztása. Ilyenkor olyan ételek is problémát okoznak, amiket korábban panasz nélkül fogyasztottunk (pl. fűszerkeverékekben, készételekben jelen lévő ízfokozók vagy tartósítószerek, üdítő italok, édességek, csokoládé, cukorka, fagylalt).

2. Természetgyógyászati készítmények, biokapszulák, gyógyteák, gyógyfüvek.

3. Friss gyümölcsök, például eper, málna, déligyümölcsök, kivi, ananász hisztamin felszabadító hatásuk miatt gyakran okoznak csalánkiütést főleg kisgyermekekben, de nem ritka felnőttekben sem.

 

Valódi ételallergia

Az előzőhöz képest sokkal ritkábban fordul elő. Ide soroljuk az úgynevezett IgE-által okozott allergiákat. Kisgyermekekben leggyakoribb okok a tej, tojás, szója, liszt vagy az olajos magvak (földimogyoró, dió). Felnőttkorban a halfélék, tengeri gyümölcsök, kagyló, rákfélék, vagy az olajos magvak okoznak leginkább valódi allergiát.

 

Pollen-zöldség, pollen-gyümölcs keresztallergia

Pollenallergiához nagyon gyakran társul zöldségekre vagy gyümölcsökre jelentkező keresztallergia. Ennek hátterében az áll, hogy a pollenekben lévő allergén fehérjék nagyon hasonlóak bizonyos zöldségekben vagy gyümölcsökben lévő fehérjékhez. Ilyen például a nyirfapollen-alma keresztallergia, ahol a pollenallergiás betegnél alma fogyasztása a szájban viszkető, égő érzést, ajak-nyelvduzzanatot, esetleg csalánkiütéseket okozhat. Hasonló példa a parlagfű-dinnye-paradicsom-banán, vagy háziporatka-kagyló-rákfélék közötti keresztallergia is. Ilyenkor a pollenallergiás betegnek kerülnie kell a panaszt okozó zöldségeket, gyümölcsöket.

 

További részletek olvashatók még a csalánkiütés és atópiás ekcéma fejezetekben!

Hírek

Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén!

Fókuszban az ételallergiák – ezt kell tenni anafilaxia esetén!

Az Ételallergia Tudatosság Hete 2023. május 14-20 között kerül megrendezésre. A program szervezői minden évben az ételallergiával kapcsolatos fontos információkra és tévhitekre hívják fel a figyelmet. Az idei év egyik kiemelt témája az anafilaxiás reakció és kezelése, mellyel kapcsolatban dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a parlagfű elleni védekezés

Ezért fontos a parlagfű elleni védekezés

Hazánkban a legerősebb allergén növényként ismert, a legtöbb allergiás panaszt okozza. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa a parlagfű elleni védekezés fontosságáról és az allergiás tünetek kezeléséről beszélt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok