Az ételallergia, étel-intolerancia bőrtünetei

Módosítva: 2021.08.14 18:53

A különböző ételek fogyasztása után gyakran jelentkeznek viszkető bőrtünetek, kiütések, ekcémás foltok. Alapvetően 2 formát különítünk el, a nagyon gyakori étel-intoleranciát és a ritkábban megjelenő valódi ételallergiát.

Étel-intolerancia (nem valódi allergia)

Minden életkorban nagyon gyakori probléma. A betegség alapja, hogy bizonyos ételek nagy mennyiségben okoznak hisztamin felszabadulást. A hisztamin felel a viszkető érzés és a csalánkiütések kialakulásáért.

 

1. Leggyakoribb okok: mesterséges színezőanyagok, tartósítószerek, aromák fogyasztása. Ilyenkor olyan ételek is problémát okoznak, amiket korábban panasz nélkül fogyasztottunk (pl. fűszerkeverékekben, készételekben jelen lévő ízfokozók vagy tartósítószerek, üdítő italok, édességek, csokoládé, cukorka, fagylalt).

2. Természetgyógyászati készítmények, biokapszulák, gyógyteák, gyógyfüvek.

3. Friss gyümölcsök, például eper, málna, déligyümölcsök, kivi, ananász hisztamin felszabadító hatásuk miatt gyakran okoznak csalánkiütést főleg kisgyermekekben, de nem ritka felnőttekben sem.

 

Valódi ételallergia

Az előzőhöz képest sokkal ritkábban fordul elő. Ide soroljuk az úgynevezett IgE-által okozott allergiákat. Kisgyermekekben leggyakoribb okok a tej, tojás, szója, liszt vagy az olajos magvak (földimogyoró, dió). Felnőttkorban a halfélék, tengeri gyümölcsök, kagyló, rákfélék, vagy az olajos magvak okoznak leginkább valódi allergiát.

 

Pollen-zöldség, pollen-gyümölcs keresztallergia

Pollenallergiához nagyon gyakran társul zöldségekre vagy gyümölcsökre jelentkező keresztallergia. Ennek hátterében az áll, hogy a pollenekben lévő allergén fehérjék nagyon hasonlóak bizonyos zöldségekben vagy gyümölcsökben lévő fehérjékhez. Ilyen például a nyirfapollen-alma keresztallergia, ahol a pollenallergiás betegnél alma fogyasztása a szájban viszkető, égő érzést, ajak-nyelvduzzanatot, esetleg csalánkiütéseket okozhat. Hasonló példa a parlagfű-dinnye-paradicsom-banán, vagy háziporatka-kagyló-rákfélék közötti keresztallergia is. Ilyenkor a pollenallergiás betegnek kerülnie kell a panaszt okozó zöldségeket, gyümölcsöket.

 

További részletek olvashatók még a csalánkiütés és atópiás ekcéma fejezetekben!

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok