Kórtörténet felvétele, táplálkozási anamnézis felvétele
Bőrpróbák (Prick- teszt, Epicutan teszt, Prick-prick teszt)
Specifikus IgE esetleg IgG kimutatás gyári panel alapján
Góckeresés Gyomor-bélrendszeri betegségek kizárása
Táplálkozási-tüneti napló vezettetése és értékelése
Provokáció (nyílt vagy kettős vak placebo kontrollált)
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.