Az ételallergia oka az étel valamely összetevõjével - legtöbbször fehérje - szemben kialakuló immunrendszeri érzékenység. Elõfordulásához a tüneteket megelõzõen legalább egyszer már találkoznia kellett a szervezetnek a kérdéses kémiai anyaggal. Legelsõ alkalommal, amikor az ember elfogyasztja a problémát okozó anyagot, a szervezet veszélyesként ismeri fel. A veszély-helyzet aktiválja az immunrendszert, mely eredménye többek között IgE ellenanyag termelése. Amennyiben az ételt újra elfogyasztjuk, az nagy mennyiségû, elõre legyártott IgE ellenanyagokat és más kémiai vegyületeket (pl. hisztamin) szabadít fel. A szervezet reakciójának a célja eliminálni a veszélyesként felismert anyagot a szervezetbõl. A felszabadult hisztamin tüneteket okozhat a bélrendszerben, a légzõrendszerben, a bõrön és a szív-érrendszerben.
Az immunválasz eredménye az allergiás tünetek megjelenése. A tünetek fajtája attól függ, hol szabadul fel nagyobb mennyiségû hisztamin a szervezetben. Ha az orr-garat részen, akkor az orrviszketéssel, orrdugulással, orrfolyással, garatviszketéssel, gégeörémával járhat. Ha a bõrön, úgy csalánkiütés, ekcéma jelentkezhet. Ha a gyomor-bélrendszerben, akkor hasi fájdalom, hasi görcsök, hasmenés hányás lehet az eredménye. Sokszor azonban a tünetek keverve jelentkeznek egyszerre több szervben is.
Az ételallergia sokszor családon belüli halmozódást mutat, ami az öröklõdési lehetõséget veti fel.
Október elején rendkívül informatív és magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Allergiaközpont – Prima Medica eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, aktuális témákban.
Új ismeretek az allergiás megbetegedések diagnosztikájában és terápiájában címmel rendezi meg októberi szakmai napját a Prima Medica EgészségHálózat és az Allergiaközpont - Prima Medica.