A fűszerek is allergiát okozhatnak!

A fűszerek is allergiát okozhatnak!

Dr. Garaczi Edina PhD Módosítva: 2017.12.15 12:51
Akár elfogyasztva, akár a bőrre kenve, bizonyos fűszernövények kellemetlen tüneteket okozhatnak. Az ünnepi süteményekben gyakran használt, és a kozmetikumokban illatanyagként hozzáadott fahéj és vanília mellett a fokhagyma, a bors és a fűszerpaprika is okozhat allergiát.

Akár elfogyasztva, akár a bőrre kenve, bizonyos fűszernövények kellemetlen tüneteket okozhatnak. Az ünnepi süteményekben gyakran használt, és a kozmetikumokban illatanyagként hozzáadott fahéj és vanília mellett a fokhagyma, a bors és a fűszerpaprika is okozhat allergiát.

fűszer allergia-fahéj-vaníliaA fűszerek okozta allergiás tünetek igen változatos formában jelentkezhetnek. Amennyiben az elfogyasztott étel tartalmazza az allergént, úgy a panaszok jellemzően a gyomor- és bélrendszert érintik - hasmenés, hasfájás, puffadás jelentkezhet -, de gyakran bőrkiütést is okoznak– magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Krémekben, kozmetikumokban található, főként illatanyagként használt allergének, bőrrel való érintkezés útján csalánkiütést, ekcémát, belélegezve orrfolyást, légzési nehézséget idézhetnek elő.

Allergiás tüneteket leggyakrabban a fahéj, vanília, fokhagyma, fekete bors, kakukkfű, kömény, fűszerpaprika és koriander idéz elő. A fűszer-allergia diagnózisát nehezíti, hogy a betegek sokszor maguk sem gondolnak arra, hogy panaszaikat az ízesítéshez, vagy illatanyagként használt növények okozzák.

Becslések szerint azonban az ételallergiák közel 2 százalékáért a fűszerek a felelősek, így ez sokak számára okoz nehézséget a mindennapokban. A betegség felismerését és a megfelelő kezelést egyaránt nehezíti, hogy nincs külön szabályozás arra vonatkozóan, hogy a gyártók kötelesek feltüntetni a fűszereket az összetevők közt, a termékek csomagolásán.

Az American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy a panaszok főként nők körében jelentkeznek. Nem árt, ha óvatosan választunk kozmetikumokat, sok esetben ugyanis épp a természetesnek vélt natúr, vagy gyógynövényeket tartalmazó termékekkel ártunk a legtöbbet magunknak. A kozmetikumok, fogkrémek mellett a gyógyhatású készítmények is panaszokat okozhatnak. A nyírfapollen és a fekete üröm például rendszeres összetevői a gyulladásos folyamatok csökkentésére használatos gyógykészítményeknek, azonban mindkét növény igen erős allergén is egyben.

Amennyiben allergia vizsgálat során bebizonyosodik, hogy a tüneteket valóban valamely fűszer okozza, a kezelés egyetlen módja, az allergén elkerülése. Mindezt késztermékek esetében nehezíti a már említett feliratozási hiányosság, és a fűszerek sokszínűsége is. Egyes termékek más-más típust tartalmazhatnak egy azon fűszerből, és a feldolgozás során is megváltozhat az allergenitásuk. Hő hatására, tehát főzés, sütés közben egyes fűszerekben jelentősen csökkenhet a panaszt okozó allergének száma, de típustól függően akár sokszorosára is emelkedhet. A fűszer-allergia kezelése tehát folyamatos és gondos odafigyelést igényel a betegek részéről.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

43 éves vagyok, eddig nem voltam allergiás semmire. Segítségét szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy egész testen jelentkező (hol itt, hol ott..)viszketést tapasztaltam a bőrömön most már harmadjára, a tünetek 4-5 nap alatt aztán elmúlnak, majd hónapokig nem is jelentkeznek, biztos, hogy nem bőrszárazság okozza. Elmentem egy ételallergia vizsgálatra is (valamiért ilyesmire gyanakodtam), de az nem mutatott ki semmit, viszont utána hallottam arról, hogy étel intollerancia is van és azt az allergia vizsgálat nem is mutatja ki. Ön milyen jellegű kivizsgálást javasolna, milyen irányba induljak el? Köszönettel: M. Györgyi

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt M. Györgyi,

Az időnként előforduló, néhány napig tartó viszketés hátterében gyakran olyan ételek állnak, amiket napi rendszerességgel nem fogyaszt. Ilyenek például készételekben lévő tartósítószerek, ízfokozók, aromák, egyéb adalékanyagok, ritka fűszerek stb. Ebben az esetben a viszketést a fokozott hisztamin felszabadulás váltja ki, vagy bizonyos esetekben az ételek magas hisztamin tartalma provokálja (pl: halak, rákok, érlelt sajtok stb.). Ilyen esetben az első lépés az, hogy tünet esetén diétás naplót ír az elfogyasztott, ételekről, italokról.
Allergiatesztet a leggyakoribb élelmiszerekre (tejfehérje, tojás, zöldségek stb.) tudunk végezni, de ez az Ön esetében nem merül fel- mivel nincs minden nap folyamatosan bőrviszketése.
Intolerancia teszt végzése a jelenlegi szakmai ajánlások alapján nem javasolt, mert a kapott eredmény nem mutat összefüggést tünetekkel.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Bizalommal fordulok hozzá

Nagyon meg vagyok elégedve Garaczi Doktornővel, aki érthetően felvilágosított a bőrproblémámmal kapcsolatban. Bármikor bizalommal fordulok hozzá. Köszönöm neki a segítséget.

További vélemények

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK