A fűszerek is allergiát okozhatnak!

A fűszerek is allergiát okozhatnak!

Dr. Garaczi Edina PhD Módosítva: 2017.12.15
Akár elfogyasztva, akár a bőrre kenve, bizonyos fűszernövények kellemetlen tüneteket okozhatnak. Az ünnepi süteményekben gyakran használt, és a kozmetikumokban illatanyagként hozzáadott fahéj és vanília mellett a fokhagyma, a bors és a fűszerpaprika is okozhat allergiát.

Akár elfogyasztva, akár a bőrre kenve, bizonyos fűszernövények kellemetlen tüneteket okozhatnak. Az ünnepi süteményekben gyakran használt, és a kozmetikumokban illatanyagként hozzáadott fahéj és vanília mellett a fokhagyma, a bors és a fűszerpaprika is okozhat allergiát.

fűszer allergia-fahéj-vaníliaA fűszerek okozta allergiás tünetek igen változatos formában jelentkezhetnek. Amennyiben az elfogyasztott étel tartalmazza az allergént, úgy a panaszok jellemzően a gyomor- és bélrendszert érintik - hasmenés, hasfájás, puffadás jelentkezhet -, de gyakran bőrkiütést is okoznak– magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Krémekben, kozmetikumokban található, főként illatanyagként használt allergének, bőrrel való érintkezés útján csalánkiütést, ekcémát, belélegezve orrfolyást, légzési nehézséget idézhetnek elő.

Allergiás tüneteket leggyakrabban a fahéj, vanília, fokhagyma, fekete bors, kakukkfű, kömény, fűszerpaprika és koriander idéz elő. A fűszer-allergia diagnózisát nehezíti, hogy a betegek sokszor maguk sem gondolnak arra, hogy panaszaikat az ízesítéshez, vagy illatanyagként használt növények okozzák.

Becslések szerint azonban az ételallergiák közel 2 százalékáért a fűszerek a felelősek, így ez sokak számára okoz nehézséget a mindennapokban. A betegség felismerését és a megfelelő kezelést egyaránt nehezíti, hogy nincs külön szabályozás arra vonatkozóan, hogy a gyártók kötelesek feltüntetni a fűszereket az összetevők közt, a termékek csomagolásán.

Az American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy a panaszok főként nők körében jelentkeznek. Nem árt, ha óvatosan választunk kozmetikumokat, sok esetben ugyanis épp a természetesnek vélt natúr, vagy gyógynövényeket tartalmazó termékekkel ártunk a legtöbbet magunknak. A kozmetikumok, fogkrémek mellett a gyógyhatású készítmények is panaszokat okozhatnak. A nyírfapollen és a fekete üröm például rendszeres összetevői a gyulladásos folyamatok csökkentésére használatos gyógykészítményeknek, azonban mindkét növény igen erős allergén is egyben.

Amennyiben allergia vizsgálat során bebizonyosodik, hogy a tüneteket valóban valamely fűszer okozza, a kezelés egyetlen módja, az allergén elkerülése. Mindezt késztermékek esetében nehezíti a már említett feliratozási hiányosság, és a fűszerek sokszínűsége is. Egyes termékek más-más típust tartalmazhatnak egy azon fűszerből, és a feldolgozás során is megváltozhat az allergenitásuk. Hő hatására, tehát főzés, sütés közben egyes fűszerekben jelentősen csökkenhet a panaszt okozó allergének száma, de típustól függően akár sokszorosára is emelkedhet. A fűszer-allergia kezelése tehát folyamatos és gondos odafigyelést igényel a betegek részéről.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Budai Allergiaközpont!
17 éve allergiás vagyok, viszketek, tetőtől talpig bárhol, és minden nap gyógyszert, Cetirizin-rathipharmot szedek rá. A kérdésem az lenne, hogy terhesség alatt szedhetem-e a Cetirizint? 1-2 napot még csak- csak kibírok gyógyszer nélkül, de többet már nagyon kínszenvedéssel. A szemeim és a nyelvem is elkezdenek 2 nap után viszketni.
Válaszukat köszönöm!
Csilla

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Csilla,

A terhesség 12 hete után biztonsággal szedhető cetirizine.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ritka az ilyen orvos!

Teljes mértékben elégedett voltam. A doktornő maximálisan figyelt rám, minden megtett, hogy segítsen. Teljeskörű tájékoztatást kaptam, mind az állapotomról, mind a gyógyulás felé vezető útról. Nagyon ritka az ilyen orvos. Örömmel fogok vissza térni a kontrollra.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok