A lakásban és a szabadban is allergiás tüneteket okoz a penészgomba

A lakásban és a szabadban is allergiás tüneteket okoz a penészgomba

Dr. Balogh Katalin Létrehozva: 2016.11.17 Módosítva: 2019.10.10

Még mindig nem könnyebbülhetnek meg az allergiások, az esőzések következtében az allergén gombák koncentrációja megemelkedett a levegőben, az arra érzékenyeknél most ezek okoznak tüneteket.

Még mindig nem könnyebbülhetnek meg az allergiások, az esőzések következtében az allergén gombák koncentrációja megemelkedett a levegőben, az arra érzékenyeknél most ezek okoznak tüneteket.

Gombák a lakáson belül

A leggyakoribb beltéri penészallergiát okozó gombafajok a Penicillium és Aspergillus gombák, melyek elszaporodásának kedvez, ha a lakásban tartósan magas, 70% körüli a páratartalom. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy ez a mai háztartások többségét érintő probléma, a jól szigetelt falak és korszerű nyílászárók hátulütője, hogy általuk nem biztosított a lakások folyamatos szellőzése. Éppen ezért az olyan otthonokban, ahol erre nem gondoltak – például a nyílászáróba épített szellőző berendezéssel – ott a téli időszakban folyamatos gondot jelent a magas páratartalom. Pusztán attól, hogy a zárt lakásban lélegzünk is rengeteg pára termelődik, ehhez jön még a főzés, fürdés és mosás, teregetés során keletkező nedvesség, ami ha a levegőbe kerül, a lakás leghűvösebb pontjain fog lecsapódni. A házak északi falain, a sarkokban, ablakok mellett, hőhidak mentén megjelenik a jól látható sötét elszíneződés. A penész sokszor a külső falra tolt szekrények, falvédők mögött kezd el terjedni, ilyenkor csak a dohos szag és az egyre gyakoribbá váló légúti betegségek, allergiás tünetek hívják fel rá a figyelmet.

penészgomba allergiaA szabadban sem lélegezhetünk fel

Az idei időjárás nagyon kedvez a kültéri gombák elszaporodásának. A szokatlanul enyhe ősz, majd a csapadékosabb napok miatt sokaknál jelentkeznek allergiás tünetek a szabadban is. Kültéren a Cladasporium és az Alternaria fajokhoz tartozó gombák spórái okoznak panaszokat. Ezek rothadó vegetáción élnek, így elsősorban az avarban találkozhatunk velük nagyobb mennyiségben. Penészgomba allergiások számára a manapság közkedvelt talajtakaró, a mulcs sem jó választás, mivel a nedves környezetben a gombák könnyen megjelenhetnek.

A penészgomba allergia tünetei és kezelése

A tünetek hasonlóak bármiféle más légúti allergiás betegséghez: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, súlyosabb esetben asztmatikus köhögés, sípolás, nehézlégzés fordulhat elő. A kivizsgálás lényege a kiváltó ok azonosítása – magyarázza dr. Balogh Katalin. Allergia vizsgálattal pontosan meg tudjuk határozni, hogy a beteg panaszait mi okozza. Beltéri allergén esetén a megoldás egyszerűbbnek tűnhet, de mégsem mindig az. Ha a forrást megszüntetjük, akkor a tüneteink is javulni fognak. Ehhez javasolt a penészes falfelületet penész eltávolító szerekkel letisztítani. Ha azonban a penész újra és újra megjelenik az adott falfelületen, akkor nem elég a lemosás, fel kell deríteni a kiváltó okokat. Ez lehet a lakás túl magas páratartalma, vagy valamilyen szerkezeti hiányosság- például az adott terület nem megfelelő szigetelése. A panaszokat tüneti kezeléssel tudjuk csillapítani, ám ha a gombák tartósan jelen vannak a környezetünkben (különösen, ha a kültéri fajok okoznak allergiát), akkor célszerűbb a hosszútávú megoldást választani, és allergén immunterápiával több évre tartósan megszüntetni az allergiás tüneteket.

Praktikák a lakás gombamentesítéséhez

A gombák megjelenéséhez ideális körülményt biztosít a magas páratartalom és a sötét. A lakás páratartalmát légnedvesség mérővel, higrométerrel ellenőrizhetjük. Fontos, hogy 40-60 százalék között próbáljuk meg tartani, de semmiképp se legyen tartósan 70 százalék. Ennek érdekében gyakrabban, de rövidebb ideig szellőztessünk, néhány perces kereszthuzattal.
Ha több gyerek is van a családban, gyakrabban mosnak, akkor hasznos lehet szárítógépet beszerezni, hogy a száradó ruhák ne árasszák el naponta a lakás levegőjét nagy mennyiségű nedvességgel. Természetesen az építészeti hiányosságokat mielőbb pótolni kell, ám ha erre épp nincs lehetőségünk, akkor érdemes megfontolni, hogy addig is a lakás külső falairól a nagyobb szekrényeket elhúzzuk, a falvédőt, képeket eltávolítjuk, hogy ne adjunk esélyt a mögöttük lévő falfelületen a penész megjelenésének.
A páratartalom csökkentéséhez érdemes elektromos páramentesítő készüléket beszerezni, ezek közül több típus is létezik, válasszunk olyat, melynek a kapacitása az adott helyiség nagyságának megfelelő.

További híreink>>>

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.



Üdvözlettel:



Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hatalmas tudás és tapasztalat

Dr. Balogh Katalin egy tüneményes doktornő, hatalmas tudással és tapasztalattal bír! Csak ajánlani tudom mindenkinek!!!! Nagyon köszönöm!!!:)

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok