Az allergén immunterápiának köszönheti, hogy nem kell megválnia cicájától

Az allergén immunterápiának köszönheti, hogy nem kell megválnia cicájától

Dr. Balogh Katalin Létrehozva: 2017.12.15 Módosítva: 2019.07.09

Viktória kisgyermekkora óta rajong az állatokért, jelenleg is egy kutyával, cicával és madarakkal osztja meg otthonát. 18 éve állandó macskatulajdonos, ezért is döbbent meg, amikor kiderült, hogy az új cicája két évvel ezelőtti beköltözését követően fellépő állandó orrdugulásnak, az éjszakai befulladásoknak köze lehet kedvencéhez. Amikor bebizonyosodott, hogy tüneteit macskaszőr allergia okozza, fel sem merült benne, hogy megválna Timontól, olyan megoldást keresett, amelynek segítségével tünetmentesen élhet együtt cicájával.

Ők a családom

- 20 éve van kutyám, 18 éve macskám, mellettük madarak is. A cica és a kutya állandó páros, volt ugyan rövid időszak, amikor csak egyik volt, de hamar került mellé társ is, úgy éreztem, hogy az életem így kerek velük együtt. Soha, semmilyen allergiás tünetem nem volt egyik háziállatom mellett sem. Felelős állattartóként nem is vállaltam volna újabbat, ha bármelyiknél hasonló panaszaim lettek volna. Timont egy állatmentő egyesületnél láttam meg. Állandó kapcsolatban vagyok az egyesülettel, segítem a munkájukat, akkor éppen ajándékokat vittem a védenceiknek. Timon a táskámon lévő bojttal kezdett játszani, amikor észrevettem. Aznap este már otthon aludt velem.

Induljunk ki abból, hogy a cica marad

Az allergén immunterápiának köszönheti, hogy nem kell megválnia cicájától- A cica beköltözését követően rövid idővel azt vettem észre, hogy állandóan be van dugulva az orrom. Nem vagyok náthás, csak egyszerűen nem kapok levegőt. Emiatt rászoktam az orrcseppekre, rendszeres vásárlója lettem ezeknek a készítményeknek. Azóta tudom, hogy ez az orrspray-függőség, egyre többet kellett használnom ahhoz, hogy jól legyek. Egyik este aztán arra ébredtem, hogy nem kapok levegőt, szabályosan befulladtam, az orrom is bedugulva, megijedtem. Akkor kezdtem az interneten keresgélni, de az egy percig sem volt kérdés, hogy a cicától megválnék-e. Természetesen nem.

Tüneti szerek és allergén immunterápia

- A tüneteim közben egyre erősödtek, a fulladás már nemcsak éjszaka, hanem napközben is jelentkezett. Végül már egy kis takarítás, kutyasétáltatás után is ki kellett pihennem magam, amikor is rátaláltam egy olyan lehetőségre, amiről korábban még nem hallottam: az allergén immunterápia. Ez a kezelési mód azt ígérte, hogy nemcsak a tüneteimet szünteti meg, hanem az allergia kiváltó okát kezeli, vagyis képes leszek úgy együtt élni a cicámmal, hogy az allergiás tüneteim: az állandó orrdugulás és a fulladás nem jelentkeznek majd.

Az elmúlt egy év tapasztalatai

- A kezelést egy éve kezdtem. Az immunterápiás szer egy spray, amit naponta egyszer nyelv alá kell fújni, a nyálkahártyáról szívódik fel. Az első fél évben rendszeresen szedtem mellé a felírt tüneti készítményeket is: szteroidos orrspray, asztma spray és allergia elleni gyógyszer. Ezeket a kezelőorvosom felügyeletével, fél év elteltével fokozatosan hagytam el. Nyárra gyakorlatilag teljesen tünetmentes voltam, csak az immunterápiás szert szedtem. Most, hogy újra sokat vagyok zárt térben, a fulladás enyhébb formában, de visszatért, ezért a tüneti szerek közül most az asztma sprayt használom még időnként.

Az allergológus szemével

- Allergia bármilyen életkorban jelentkezhet, ahogyan Viktória esetében is történt. Nem zárhatjuk ki, hogy velünk is megeshet - nemcsak az állattal való első találkozás alkalmával -, hanem akár több évnyi állattartás után is, hogy allergiás tüneteink jelentkeznek – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Öröklött hajlam esetén – ha a családban van allergiás - nagyobb az allergia kockázata, de hogy a hajlamból lesz-e betegség, azt nem lehet előre megjósolni: ebben szerepet játszhat a légszennyezettség, az életmódunk, az étkezési szokásaink és a stressz is. Az allergén immunterápia alkalmazható pollen-, poratka- és háziállatok által okozott allergiás tünetek esetén is. A kezelés során a tüneti szereket a beteg fokozatosan el tudja hagyni, majd a teljes kezelés végét követően – ez átlagosan 3 év – akár 10-12 évre teljesen megszűnnek a beteg panaszai. A kezelésről tudni kell, hogy nincs rá támogatás, a beteg a készítményeket csak teljes áron tudja megvásárolni, ami azt jelenti, hogy állatszőr allergia esetén a kezelés éves költsége 160 ezer forint körüli kiadást jelent.

Megéri-e bevállalni?

- Számomra nem volt kérdés, hogy a cica marad. Azt gondolom, hogy hozzám hasonlóan sokan nehéz szívvel válnának meg kedvencüktől, elsősorban az ő figyelmüket szeretném felhívni erre a kezelési lehetőségre. Természetesen a saját egészségünk e legfontosabb, ezért ha allergiás tüneteink jelentkeznek, mielőbb vizsgáltassuk ki magunkat és minden lehetséges kezelési módot mérlegeljünk, mielőtt a továbbiakról döntenénk.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.Üdvözlettel:Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértelem, odafigyelés

Hatalmas szakértelemmel, kellő odafigyeléssel, partnerként kezeli a beteget. Végre valaki segített rajtam és "megfejtette" mi van a tünetek hátterében. Köszönöm!! 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Macskaallergia – mitől függ, hogy kinél jelentkezik?

Macskaallergia – mitől függ, hogy kinél jelentkezik?

Az állatok által kiváltott allergiák közül a leggyakoribb a macskaallergia, ám ez sem jelentkezik mindenkinél. De vajon mitől függ, hogy bennünket érint-e, merjünk-e cicát hozni a lakásba, és mit tehetünk macskaallergia esetén? Kérdéseinkre dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa válaszolt.

További részletek
Gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél

Gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél

Cöliákia, lisztérzékenység, autoimmun gluténérzékenység – különböző néven is ismert a betegség, melynek során a glutén tartalmú ételek fogyasztása okoz tüneteket. A korai felismerés a komoly szövődmények megelőzése miatt nagyon fontos. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan zajlik a gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat