Az asztma nem megy vakációra – ilyenkor is ügyeljünk a gyógyszerszedésre!

Az asztma nem megy vakációra – ilyenkor is ügyeljünk a gyógyszerszedésre!

Dr. Somogyi Éva Létrehozva: 2018.06.19 Módosítva: 2018.06.19

Nyáron mindent hajlamosak vagyunk kicsit lazábban venni, és ez sajnos az olyan krónikus betegségek kezelésére is igaz, mint az asztma. Emiatt a nyári időszakban rendszerint megnő a sürgősségi ellátást, kórházi kezelést igénylő asztmás esetek száma. A Children’s Hospital Colorado orvosai arra figyelmeztetnek, hogy a felírt gyógyszereket akkor is az előírtaknak megfelelően kell szedni, ha a gyermek jól van, hiszen a tünetmentesség csak így tartható fenn.

Ne változtassunk saját döntésünk alapján!

Az asztma nem megy vakációra – ilyenkor is ügyeljünk a gyógyszerszedésre!A kórház orvosai szerint az asztmás gyermeket nevelő szülők többsége pontosan tudja, hogy a felírt gyógyszerelés betartása pollenszezonban még fontosabb, hiszen a levegőben keringő allergének sok asztmásnál okoznak tüneteket, akár asztmás rohamot is kiválthatnak. Néhányan azonban úgy érzik, hogy a vakáció idejére szívesen szabadulnának a napi gyógyszerszedéstől és inhalátorok használatától. Ilyen esetben pusztán szerencse kérdése, ha a gyerek állapota nem fordul rosszabbra – figyelmeztet dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa. A kezelőorvos által felírt gyógyszereken csakis az orvos módosíthat, a gyermek állapotának, tüneteinek függvényében és a vizsgálatok eredménye alapján.

Teljes élet asztmával

Az asztma krónikus betegség, mely a légutak gyulladásával jár. Ez okozza a betegeknél jelentkező köhögési rohamokat, nehézlégzést, fulladást. A jól beállított kezelés és a rendszeres gyógyszerszedés ezeket a tüneteket kezeli, segítségével az asztmás gyerekeknek sem kell kimaradni semmiből, nyugodtan sportolhatnak, táborokba mehetnek, ha az előírtaknak megfelelően használják a gyógyszereiket, inhalátoraikat. Ha azonban ez elmarad, vagy rendszertelenné válik, akkor a tünetek visszatérnek, súlyos esetben pedig kórházi kezelést igénylő asztmás roham is jelentkezhet.

Ha jól van, a gyógyszereknek köszönheti

A Children’s Hospital Colorado orvosai arra is felhívják a figyelmet, hogy a szülőket könnyen becsaphatja, ha a gyerek hosszabb ideje tünetmentes, azt hihetik, „meggyógyult”. Miért is szedne gyógyszereket a gyerek, ha jól van? Teszik fel a kérdést magukban és saját döntésük alapján elkezdik elhagyni, csökkenteni a gyógyszereket, a kezelőorvossal nem egyeztetve, hiszen ő úgyis csak gyógyszerrel tömné feleslegesen a gyereket. Dr. Somogyi Éva elmondta, hogy az asztma gyógyszerek beállítása mindig személyre szabottan történik, tehát egy gyerek sem szed „feleslegesen” gyógyszereket, csak annyit, amivel tünetmentessé tehető. Sőt, idővel ebben is lehet változás, hiszen a negyed-fél évenkénti kontroll alkalmával, az állapotától függően lehet emelni, ha szükséges, de csökkenteni is a gyógyszereket, de mindig csak a kezelőorvos javaslatára és előírása szerint.

Tanácsok a nyárra

- Nyáron még fontosabb a gyógyszerek előírás szerinti szedése, mert ilyenkor megemelkedik az allergének száma a levegőben, sok betegnél a pollenek belélegzése is súlyosbítja a tüneteket. Emellett egy-egy hosszabb, pár napos esőzés sem ritka, az ezzel járó fülledtség, párás levegő szintén légzési panaszokat okozhat. Nagy hőség idején megint megemelkedhet az asztmás rohamok kockázata.

- Kisebb gyerek esetében, ha a szülőktől távol tölti a szünidő egy részét, akkor a rá felügyelő pedagógusokat, rokonokat tájékoztassuk a betegségéről, a roham kezdeti tüneteiről és a gyógyszerek szedésének, inhalátorok használatának menetéről.

- Ma már a gyerekek többségének van okostelefonja, ezt is segítségül hívhatjuk. Léteznek olyan alkalmazások, amik naponta, a megadott időben figyelmeztetnek a gyógyszerek szedésére.

- Utazás előtt keressük fel a gyermek kezelőorvosát, és gondoskodjunk arról, hogy a nyaralás idejére legyen nálunk elegendő gyógyszer. A gyógyszerek felírása mellett kérjük az orvos tanácsát azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes még figyelni a vakáció alatt.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Kisfiamnál(3,5év) magas porallergiát állapítottak meg vérvételből (79%). Orr nyálkahártya duzzanat,orrfolyás és gyakori sípoló légzéshang miatt történt a kivizsgálás.Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő, mivel tudok segíteni, hogy javítsak az állapotán.Nem szeretném ha folyamatosan antihisztamint kellene szednie.Van esetleg valamilyen immunterápia amit ilyen kis korban kilehet próbálni?
Válaszát köszönöm.
Virág-Kristóf Zsuzsa

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Anyuka!
Pollenallergia eseten az első lepes az antihisztamin adasa, valamint orrdugulas esetén allergia elleni orrspray-t javasolunk. Emellett egy- ket praktika meg szobajön, de ez egyéni megbeszélést igenyel.
Pollenallergiasoknál az antihisztamin kezelést szerencsére nem kell folyamatosan alkalmazni, csak pollenszezonban.
Az immunterápia is szóbajön később, de azt igazàból csak 5-6 eves kortól ajànlják.
Dr Somogyi Eva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Sírás nélkül

A doktornő nagyon lelkiismeretesen,figyelmesen megvizsgálta gyermekemet és olyan bizalmas kapcsolatot tudott kialakítani vele,hogy még a vérvételt is nyugodtan,sírás nélkül viselte.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Nyírfapollen allergiás? Decemberben kezdődik az allergén immunterápia!

Nyírfapollen allergiás? Decemberben kezdődik az allergén immunterápia!

Nyírfapollen allergiásként decemberben még aligha gondol a tavaszi pollenszezonra. Ha azonban tartósan megszabadulna allergiás tüneteitől, az ünnepi készülődés mellett bizony az allergia kezelésére is érdemes időt szánnia. Az allergén immunterápiát ugyanis még ebben a hónapban el kell kezdeni. A kezelésről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.

További részletek
A tartós orrdugulás poratka allergiát is jelezhet

A tartós orrdugulás poratka allergiát is jelezhet

A téli időszakban elhúzódó orrdugulás kapcsán fontos a fül-orr-gégészeti kivizsgálás. A kezeletlen panasz ugyanis tartós orrmelléküreg-gyulladáshoz vagy akár orrpolip kialakulásához is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a tartós orrdugulás hátterében poratka allergia is állhat.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!