Az asztma nem megy vakációra – ilyenkor is ügyeljünk a gyógyszerszedésre!

Az asztma nem megy vakációra – ilyenkor is ügyeljünk a gyógyszerszedésre!

Dr. Somogyi Éva Módosítva: 2018.06.19 11:21

Nyáron mindent hajlamosak vagyunk kicsit lazábban venni, és ez sajnos az olyan krónikus betegségek kezelésére is igaz, mint az asztma. Emiatt a nyári időszakban rendszerint megnő a sürgősségi ellátást, kórházi kezelést igénylő asztmás esetek száma. A Children’s Hospital Colorado orvosai arra figyelmeztetnek, hogy a felírt gyógyszereket akkor is az előírtaknak megfelelően kell szedni, ha a gyermek jól van, hiszen a tünetmentesség csak így tartható fenn.

Ne változtassunk saját döntésünk alapján!

Az asztma nem megy vakációra – ilyenkor is ügyeljünk a gyógyszerszedésre!A kórház orvosai szerint az asztmás gyermeket nevelő szülők többsége pontosan tudja, hogy a felírt gyógyszerelés betartása pollenszezonban még fontosabb, hiszen a levegőben keringő allergének sok asztmásnál okoznak tüneteket, akár asztmás rohamot is kiválthatnak. Néhányan azonban úgy érzik, hogy a vakáció idejére szívesen szabadulnának a napi gyógyszerszedéstől és inhalátorok használatától. Ilyen esetben pusztán szerencse kérdése, ha a gyerek állapota nem fordul rosszabbra – figyelmeztet dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa. A kezelőorvos által felírt gyógyszereken csakis az orvos módosíthat, a gyermek állapotának, tüneteinek függvényében és a vizsgálatok eredménye alapján.

Teljes élet asztmával

Az asztma krónikus betegség, mely a légutak gyulladásával jár. Ez okozza a betegeknél jelentkező köhögési rohamokat, nehézlégzést, fulladást. A jól beállított kezelés és a rendszeres gyógyszerszedés ezeket a tüneteket kezeli, segítségével az asztmás gyerekeknek sem kell kimaradni semmiből, nyugodtan sportolhatnak, táborokba mehetnek, ha az előírtaknak megfelelően használják a gyógyszereiket, inhalátoraikat. Ha azonban ez elmarad, vagy rendszertelenné válik, akkor a tünetek visszatérnek, súlyos esetben pedig kórházi kezelést igénylő asztmás roham is jelentkezhet.

Ha jól van, a gyógyszereknek köszönheti

A Children’s Hospital Colorado orvosai arra is felhívják a figyelmet, hogy a szülőket könnyen becsaphatja, ha a gyerek hosszabb ideje tünetmentes, azt hihetik, „meggyógyult”. Miért is szedne gyógyszereket a gyerek, ha jól van? Teszik fel a kérdést magukban és saját döntésük alapján elkezdik elhagyni, csökkenteni a gyógyszereket, a kezelőorvossal nem egyeztetve, hiszen ő úgyis csak gyógyszerrel tömné feleslegesen a gyereket. Dr. Somogyi Éva elmondta, hogy az asztma gyógyszerek beállítása mindig személyre szabottan történik, tehát egy gyerek sem szed „feleslegesen” gyógyszereket, csak annyit, amivel tünetmentessé tehető. Sőt, idővel ebben is lehet változás, hiszen a negyed-fél évenkénti kontroll alkalmával, az állapotától függően lehet emelni, ha szükséges, de csökkenteni is a gyógyszereket, de mindig csak a kezelőorvos javaslatára és előírása szerint.

Tanácsok a nyárra

- Nyáron még fontosabb a gyógyszerek előírás szerinti szedése, mert ilyenkor megemelkedik az allergének száma a levegőben, sok betegnél a pollenek belélegzése is súlyosbítja a tüneteket. Emellett egy-egy hosszabb, pár napos esőzés sem ritka, az ezzel járó fülledtség, párás levegő szintén légzési panaszokat okozhat. Nagy hőség idején megint megemelkedhet az asztmás rohamok kockázata.

- Kisebb gyerek esetében, ha a szülőktől távol tölti a szünidő egy részét, akkor a rá felügyelő pedagógusokat, rokonokat tájékoztassuk a betegségéről, a roham kezdeti tüneteiről és a gyógyszerek szedésének, inhalátorok használatának menetéről.

- Ma már a gyerekek többségének van okostelefonja, ezt is segítségül hívhatjuk. Léteznek olyan alkalmazások, amik naponta, a megadott időben figyelmeztetnek a gyógyszerek szedésére.

- Utazás előtt keressük fel a gyermek kezelőorvosát, és gondoskodjunk arról, hogy a nyaralás idejére legyen nálunk elegendő gyógyszer. A gyógyszerek felírása mellett kérjük az orvos tanácsát azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes még figyelni a vakáció alatt.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Téma szakértője

 • Dr. Somogyi Éva

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • gyermekkori asztma 

  • légzési panaszok

  • légúti allergiák

  • felnőtt- és gyermekellátás

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

  • kizárólag magyar nyelvű ellátás

  Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt DoktorUr/No.
4 eves kislanyomnak egy eve(kozossegbe jaras ota) allando visszatero bronchitiszei vannak,szinte folyamatosan kohog,leginkabb ejszaka. Tüdőgyógyász szerint lehet egy kezdődő asztma.
Erre a celra szeretnenk a haloszobajaba nagyobb mennyisegu sot berakni(parajdi sotombok,soteglak ugy kb 150-200 kg).
Az lenne a kerdesem,hogy on szerint ez segitene a probleman ?
Valaszat nagyon koszonom.
Tisztelettel.Reka

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Réka!
A só belégzése sok esetben lehet jótékony hatàsú, tisztítja a légutakat és segít aváladèk feloldásában. Jótekony hatása függ a koncentraciótól és egyéb tényezőktől is.
Viszont pont a betegeknél, asthmàsoknàl nem mindegy, hogy mikor és milyen cc.- ban használjuk. Náluk bizonyos esetekben még fulladást is provokálhatunk vele.
Emiatt úgy gondolom, hogy orvossal kéne megbeszélni, hogy a köhögés asthmás erefetű-e vagy más áll a háttérben, mert rengeteg dolog van az asthmán kivül, ami miatt köhöghetünk. Emellett az asthmanak is több típusa és súlyossági fokozata van, rendszeres kezelést, gondozást igényel.
Dr Somogyi Èva
gyermekorvos, tüdőgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon kedves

Nagyon kedvesek voltak velünk, mind a doktornő, mind az asszisztensek. Nyugodt környezet, nem volt kapkodás, mindenre jutott idő. Nem éreztem hogy csak túl szeretnének lenni a vizsgálaton. Lehet, hogy plusz költséggel jár a vizsgálat, de megéri. Köszönjük. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Egyre hosszabbra nyúlik a pollenszezon, ezért az allergiás tünetek az év jelentős részében jelen lehetnek a pollenallergiás betegek életében. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, pulmonológus szakembere szerint a szénanáthát mindenképpen kezelni kell, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljon a súlyosabb szövődmények kialakulása.

További részletek
Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK