Felesleges diétához is vezethet, ha nem tudja, mire allergiás!

Felesleges diétához is vezethet, ha nem tudja, mire allergiás!

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2023.11.13

A pollen-étel keresztallergia egyre ismertebb, talán a legtöbben a parlagfű-görögdinnye kapcsán hallattak erről. Ilyen esetben az érintetteknek bizonyos ételek fogyasztása is kellemetlen tüneteket okozhat. Keresztallergia azonban egyes pollenek közt is fennállhat, ilyenkor az allergiateszt pozitív lehet, miközben tüneteket valójában csak az egyik növény okoz.

Pollen-pollen keresztallergia

A pollenek által okozott légúti allergia miatt szénanáthás tünetek jelentkeznek: orrfolyás, szem- és torokviszketés, tüsszögés a leggyakoribb panasz. Ilyenkor allergiateszt segítségével lehet megtudni, hogy mi okozza a tüneteinket, ám könnyen előfordulhat, hogy a pollen-pollen keresztallergia miatt a teszt tévesen allergiát jelez olyan növény pollenjére is, amely valójában nem okoz tüneteket. De hogyan lehetséges ez?

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Fekete üröm, vagy parlagfű allergia?

A pollen-pollen keresztallergia oka a botanikai rokonság, például a nyír-mogyoró-éger, a nyírfafélék családjába tartoznak, légúti allergiás panaszokat válthatnak ki, vagy a parlagfű-fekete üröm, mindkettő a fészkes virágzatúak családjába tartozik- magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Sokszor ez a rokonság okoz együttes teszt-pozitivitást, holott tünetek csak az egyikre vannak. Azonban ezt sem mindig könnyű megítélni a beteg elmondása alapján, mivel az említett növények pollenszórásának ideje közt nagy lehet az átfedés, - a fekete üröm augusztus elejétől, a parlagfű augusztus közepétől októberig - így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a beteg az adott időszakban melyik növény miatt tüsszög. A teszt alapján mindkettő, valójában azonban csak az egyikre allergiás.

Pollen-étel keresztallergia

Ez további bonyodalmakhoz vezethet, ha a betegnél pollen-étel keresztallergia tünetei is jelentkeznek. Ilyen esetben az anyagok hasonló molekula szerkezete miatt okoz tüneteket - szájüregben kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek - a pollenallergiásoknál bizonyos ételek fogyasztása. Parlagfű allergiásoknál a görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka okozhat ilyen panaszokat. Fekete üröm allergia esetén már hosszabb a lista, esetükben a kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó és zeller fogyasztása jelenthet gondot.

Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

Felesleges diétához is vezethet, ha nem tudja, melyik pollenre allergiás!A keresztallergia tünetei nem minden pollenallergiásnál jelentkeznek – hangsúlyozza dr. Balogh Katalin. Diétázni csak akkor kell, ha valóban panaszokat okoz egyik vagy másik listán szereplő élelmiszer. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ha valakit érint a keresztallergia és időnként viszket a torka, bizonytalan panaszai vannak, vagy esetleg meg is tapasztalta már a száj- és szemduzzanattal járó, sokszor ijesztő tüneteket, akkor a továbbiakban már nagyon óvatos lesz, és a megelőzés érdekében inkább nem fogyaszt egy olyan ételt, sem, ami esetleg panaszokat okozhat.

Ezért fontos tudni, hogy pontosan mire allergiás

Ha azonban a tünetei alapján parlagfűre és fekete ürömre is allergiás valaki, akkor így nagyon megnehezíti a saját étkezését a továbbiakban, ennyi összetevőt nehéz kizárni. Ilyen esetben érdemes lehet egy átfogó vizsgálatot végeztetni. A multiplex allergiateszt segítségével egy vérvétellel lehet kimutatni a pollenallergiát és a keresztallergiát okozó allergéneket is. A teszt segítségével azt is meg lehet állapítani, hogy keresztallergia esetén pontosan mi az, amit az étrendből a továbbiakban ki kell hagyni és mi az, amit fogyasztani lehet, mert nem fog tüneteket okozni.

Tartós kezelés is létezik a tünetek ellen

Az allergén immunterápia egy lehetőség azok számára, akiknél a tüneti kezelés nem hozta meg a várt eredményt, vagy idegenkednek a gyógyszerszedéstől, és tartós megoldást keresnek allergiás tünetek ellen. Az allergén immunterápia három-öt éven át tartó kezeléssel tíz-tizenkét évre szünteti meg az allergiás tüneteket, hatása már a kezelés első évében érezhető: jelentős javulás tapasztalható az allergiás orr-és szemtünetek terén. A kezeléssel a keresztallergia kapcsán jelentkező szájüregi tüneteket is enyhíteni lehet. Ha valaki szeretné elkezdeni, jövőre van rá lehetősége, az allergén immunterápiát ugyanis a tüneteket okozó növény pollenszórása előtt legalább kettő hónappal kell megkezdeni.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/ Asszony!

A lányomnál tavaly PRICK teszttel diagnosztizáltak légúti allergiát a következő anyagokra: Candida mix (+++), fűkeverék:+++, tavaszi fák (nyír, mogyoró - mindkettő +++), parlagfű:++++). Gyógyszert, orrsprayt nem használ rendszeresen.
Enyhe légúti tüneteket szinte folyamatosan észlelünk. KB. 1 éve hasfájásra, hasmenésre panaszkodik. November végén a gasztroenteorológiai szakrendelésen jártunk, melynek eredményét ma kaptuk meg.
Lisztérzékenység nem igazolódott.
A vizsgált élelmiszerek jelentős része mérsékelt (lisztfélék, olajos magvak a mandula kivételével, szója, gyümölcsök, zöldségek), kisebb hányada (narancs, burgonya, mandula) magas allergiás szérumértéket mutat.
Sajnos a kórházban személyes konzultációra nincs lehetőség, telefonon nagyon nehezen érhető el az osztály. A lelethez a következő javaslatot kaptuk: Csökkentsük a szójabevitelt. A táplálékallergia panelben észlelt elváltozás keresztreakció miatt van. IgE normál tartományon belül mérhető (114,8).
Kell-e foglalkoznunk a keresztallergiát okozó ételekkel, alapanyagokkal, vagy fogyasztható minden mértékkel?

Válaszukat megköszönve maradok tisztelettel:

Anna


Tisztelt Kérdező,
A leletek értékelése sokkal bonyolultabb annál hogy egy levélben bármely orvosunk értékelni tudja.
A lelet csak egyik oldal, a betegség tünetei, a klinikum a másik, és csak egyben értékelhető.
Amennyiben kívánja, központunkban egy vizit keretében át tudja beszélni egy szakorvossal.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon figyelmes

Jól megközelíthető helyszín, igényes klinika. A doktornő nagyon figyelmes volt és kedves. Magas szakmai hozzáállással kezelte a panaszaimat és annak megfelelően adott iránymutatást. Abszolút meg vagyok vele elégedve és még biztos visszamegyek hozzá.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok