Hogyan válasszunk testápolót, arckrémeket?

Hogyan válasszunk testápolót, arckrémeket?

allergiakozpont.hu Módosítva: 2017.11.17 21:46
Téli hidegben mindenki tapasztalhatja, hogy a bőre a szokásosnál szárazabb, sok esetben vörös, viszkető ekcémás foltok jelentkeznek kézfejen, arcon, nyak területén. Ilyenkor a legfontosabb a megfelelő bőrápoló kozmetikumok megválasztása.

Téli hidegben mindenki tapasztalhatja, hogy a bőre a szokásosnál szárazabb, sok esetben vörös, viszkető ekcémás foltok jelentkeznek kézfejen, arcon, nyak területén. Ilyenkor a legfontosabb a megfelelő bőrápoló kozmetikumok megválasztása.

Évszaknak megfelelő bőrápolás

Nyári melegben a bőr elegendő faggyút termel, de télen ez sokszor kevés a bőr egyensúlyának megőrzéséhez. Hideg, szeles időben ezért a normál bőr is igényelhet zsírozó testápolót, így a bőr kiszáradása, és az ekcéma kialakulása megelőzhető. A zsírosabb kenőcsök vagy a könnyen felszívódó hidratáló krémek állaga az összetevők arányától függ – mondja dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A következőkben részletesen ismertetjük a kozmetikumok legfontosabb összetevőit. A felsorolásból megtudhatjuk azt is, hogy a termékeken feltüntetett listán milyen néven találjuk az egyes alapanyagokat, amelyek segítségével bőrünk számára szükséges védelmet biztosíthatjuk a téli hidegben is.

Zsírozó, bőrtápláló alapanyagok: ezek a vízben nem oldódó alapanyagok védőréteget képeznek a bőr felszínén, nem engedik, hogy víz szabadon távozzon a bőrből. Ilyen természetes származékok például a shea vaj (karitévaj), kakaóvaj, jojoba-, oliva-, avokádó-, kókuszolaj. Szintetikus alapanyagok például a fehér viasz (cera alba= méhviasz), lanolin (gyapjúzsír), vazelin, eucerin (gyapjúzsír alkoholokat, vazelint tartalmazhat) vagy a paraffin származékok.

Vízmegkötő alapanyagok: a bőr hidratálásában segítenek, mivel nagy mennyiségű víz megkötésére és a bőrbe történő bejuttatására képesek. Ilyenek például a glycerin vagy a lecitin, melyek a hidratáló testápolók nélkülözhetetlen alapanyagai.

Emulgeáló szerek: ezek az összetevők a lipidtartalom mellett nagy mennyiségű vizet is képesek megkötni (olaj-víz emulziók). Ilyen emulgeálók például a stearate, cetearyl alcohol, vagy a triglyceridek.

Bőrtípusnak megfelelő kozmetikumot válasszunk
Száraz, atópiás bőr esetén a 30% zsírozó, bőrtápláló alapanyagot tartalmazó testápolók vagy kenőcsök a legjobbak. Ezeket lipidpótló testápoló néven vásárolhatjuk meg a gyógyszertárakban, drogériákban.

Normál, vegyes bőr mindennapi ápolására a krémesebb állagú hidratáló testápolók a legjobbak. Ezek a készítmények az emulgeáló szerek segítségével ideális mennyiségben tartalmaznak vizes és olajos komponenseket is. Kedvező tulajdonságuk, hogy jól kenhetők, gyorsan felszívódnak és nem tömítik el a pórusokat.

Az arc ápolására a vizes fázisú hidratáló krémek ajánlottak, de érett vagy nagyon száraz bőr esetén az arcra is bőrtápláló, magasabb lipidtartalmú kozmetikumokat válasszunk. Pattanásos bőr vagy rosacea esetén a fokozott faggyútermelés miatt a bőr zsíros és többnyire érzékeny. Ezekre a bőrproblémákra speciálisan kifejlesztett kozmetikumok állnak rendelkezésre, melyek a bőr faggyútermelését is szabályozzák.

Az érzékeny, allergiára hajlamos bőr esetén illatanyag (fragrance) és tartósítószer-mentes (például paraben-mentes) készítményeket keressünk. Ilyenkor is figyelembe kell venni a bőr száraz vagy zsírosodásra hajlamos jellegét, mindkét típusban elérhetők a hipoallergén kozmetikumok.

Kézápolásra télen mindig egy kicsit zsírosabb kenőcsöt válasszunk, mert a hideg szél, vagy meleg kesztyű hiánya jobban igénybe veszi, kiszárítja a bőrt. Mivel ezek lassabban szívódnak fel, elsősorban éjszakára optimális a használatuk, amikor elég idő van a bőr regenerálódásához.

 

 

Hírek

Ha nyár, akkor sör és fagyi? Kisokos gluténérzékenyeknek

Ha nyár, akkor sör és fagyi? Kisokos gluténérzékenyeknek

Ki ne kívánna meg a nagy melegben egy hideg sört, néhány gombóc fagyit, vagy ülne be esténként egy bárba koktélt kortyolgatni? A gluténérzékenyeknek azonban ilyenkor is résen kell lenniük, ugyanis az alkoholok egyes fajtái és a fagyitölcsér is tartalmaz glutént. Vajdovich Dorottya, az Allergiaközpont – Prima Medica dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató segített a tájékozódásban.

További részletek
Nem IgE ételallergia - mit jelent és hogyan lehet kimutatni?

Nem IgE ételallergia - mit jelent és hogyan lehet kimutatni?

Ha valakinél felmerül, hogy bizonyos élelmiszerek miatt jelennek meg nála enyhébb-súlyosabb emésztőszervi vagy egyéb tünetek, nagyon alapos kivizsgáláson kell eldönteni, pontosan milyen típusú ételérzékenység állhat a háttérben. Az immun-mediált ételérzékenységek jelentős részében IgE típusú ellenanyagok játszanak főszerepet, de dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont – Prima Medica csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus a nem IgE mediált ételallergiákra is felhívta a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK