Évről-évre nő a nyírfapollenre allergiások száma, közöttük pedig különösen magas a keresztallergia előfordulása. Létezik ellene tartós kezelés, az immunterápia, melyet október-november hónapban kell megkezdeni.
Évről-évre nő a nyírfapollenre allergiások száma, közöttük pedig különösen magas a keresztallergia előfordulása. Létezik ellene tartós kezelés, az immunterápia, melyet október-november hónapban kell megkezdeni.
A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. A két anyag kémiai szerkezete közötti különbség olyan kicsi, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A keresztallergia esetében a hasonlóság valamilyen pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn.
• Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya
• Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
• Fekete üröm: kömény, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, kamilla, napraforgó, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller
• Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó
• Földimogyoró: dió
• Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
A keresztallergiákkal kapcsolatban a mai napig sok a félreértés. A pollenallergia tipikusan tüsszögéssel, orrfolyással, könnyezéssel, szemviszketéssel, torokkaparással, rosszabb esetben pedig asztmatikus panaszokkal jár. A keresztallergiának ezzel szemben az orális allergia szindróma kialakulásában van leginkább szerepe. Nem arról van tehát szó, hogy az adott étel hatására felerősödnek a pollenallergia tünetei, hanem keresztallergia esetén a betegnél, a tüneteket okozó étel fogyasztásakor a szájüregben lép fel először az allergiás válasz. Fontos ismertetőjele, hogy a szájüregben kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek, nagyon ritkán anafilaxia is előfordul.
A keresztallergia az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő, ezen belül is kiemelkedő a nyírfapollen allergiások száma. Esetükben jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, előfordulása megközelíti a 30 százalékot. A légúti panaszok mellett a nyírfapollen tehát nagyon gyakran vált ki keresztallergiát, és bár a légúti tünetek csak néhány hétig jelentkeznek, a keresztallergia okozta orális allergia szindróma tünetei egész évben kínozhatják a beteget.
A nyírfapollen allergia okozta keresztallergia tünetei ellen, nem feltétlenül a felsorolt gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának kerülése jelenti a megoldást. Az allergén immunterápia a légúti panaszok mellett, a keresztallergia tüneteit is képes enyhíteni. A kezelést szezonálisan alkalmazzuk, a nyírfa virágzását megelőzően. Nyírfa allergiások esetében decemberig kezdhető a kezelés, melynek során az allergiát okozó anyag nagymértékben tisztított, standardizált adagjait kapja a beteg fokozatosan, emelkedő dózisban. Majd a maximális adag elérése után a fenntartó kezelés során (általában három év) állandó koncentrációt kap általában hetente egyszer a beteg. Pollenallergiákban szezonális kezelést alkalmazunk, évente 4-6 hónapig, 3 éven át. A készítmények cseppek, vagy tabletta formájában elérhetőek, a kezelés gyermekeknél is alkalmazható.
Vélemények dr. Balogh Katalinról >>>
Rendelés típusa:
További véleményekDr. Balogh Katalin egy tüneményes doktornő, hatalmas tudással és tapasztalattal bír! Csak ajánlani tudom mindenkinek!!!! Nagyon köszönöm!!!:)
Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.
Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.