Miért okoz fejfájást a csoki és a sajt?

Miért okoz fejfájást a csoki és a sajt?

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2017.12.08
Fejfájás több okból is jelentkezhet: az időjárási változások, frontok következtében, a nyaki csigolyák elváltozása, az izmok merevsége, kialvatlanság miatt, de a stressz is jól ismert hajlamosító tényező. Sokaknál a fájdalom megjelenése az étkezésekhez köthető, ezért érdemes megfigyelni, hogy mit fogyasztottunk a tünetek megjelenése előtt.

Éhezés, csoki és sajt

Az étkezés több módon is szerepet játszhat a fejfájás kialakulásában. Sokan nem figyelnek arra, hogy napközben elegendő folyadékot fogyasszanak, a dehidratáció pedig okozhat fejfájást. Előidézheti a tüneteket, ha rendszertelenül étkezünk, bizonyos étkezéseket kihagyunk napközben. Ilyenkor a vércukorszint csökkenése az, ami miatt fájni kezd a fejünk. Az sem szerencsés, ha ugyan rendszeresen étkezünk, de nem a megfelelő ételeket fogyasztjuk. Vannak jól ismert, fejfájást kiváltó élelmiszerek: egyes sajtok (különösen az érlelt sajtok), csokoládé, citrusfélék, tartósított húsfélék és diófélék. Ha ezek fogyasztása után rendszeresen fejfájás jelentkezik, akkor érdemes kivizsgáltatni a panaszokat.

Hisztamin intolerancia miatt fáj a fejünk

hisztamin intolerancia-fejfájásEzek az ételek azért okoznak fejfájást, mert fogyasztásuk hatására a szervezetben jelentősen megemelkedik a hisztamin mennyisége – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. „Tehát nem arról van szó, hogy önmagában a csokoládé és sajt a tettes, fejfájást amiatt képes előidézni, mert a szervezetben ezzel egyidejűleg lecsökkent, vagy hiányzik a diamino-oxidáz (DAO) enzim működése. Az elfogyasztott csokoládé és sajt ugyanis megemeli a hisztamin szintet, amit aztán a DAO enzim hiányában a szervezet nem képes lebontani. A magas hisztamin szint pedig fejfájást okoz, emellett hasfájás, hasmenés, hányás is jelentkezhet.”

Fájdalmas menstruációt is okozhat

Dr. Balogh Katalin szerint gyakori fejfájás esetén érdemes megfigyelni, hogy a tünetek jelentkezése összefügg-e a menstruációs ciklussal. „A hisztamin intoleranciás betegeim gyakran számolnak be a menstruáció idején erősödő tünetekről, emellett sokaknál jelentkezik dysmenorrhea, fájdalmas menstruáció is, mely szintén a betegség egyik gyakori tünete.” A főorvosnő elmondta, hogy ennek hátterében hormonális folyamatok állnak, a magas hisztamin szint hatására nő az ösztrogén mértéke is, ami szerepet játszik a fájdalmas menstruáció létrejöttében.

A hisztamin intolerancia jól kezelhető!

A hisztamin intolerancia kezelésének célja, hogy a szervezetben elkerüljük a hisztamin mértékének drasztikus emelkedését. Ez két módon valósulhat meg: amennyiben a vérvizsgálat igazolta a betegség meglétét, abban az esetben a magas hisztamin tartalmú ételeket kerülni kell. A diéta mellett van még lehetőség gyógyszeres kezelésre is, aminek során a hiányzó enzimet pótoljuk, az étkezések előtt elfogyasztott tabletta formájában.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!
Szeretném megkérdezni, hogy tej intolerancia esetén a hónapokig tartó diéta után, ha visszatér az ember a tejfogyasztáshoz, akkor egy idő után újra jelentkezhetnek tünetek? Ha igen, akkor egyáltalán érdemes a tejfogyasztást erőltetni?
Válaszát előre is köszönöm! Hegyi Renáta

Kedves Renáta,
Ha a diéta alatt nem voltak tünetei, felnőtt korban javasolt továbbra is a tej kihagyása az étrendből.
Ha visszaterheli a tejet, a tünetek akár újra is jelentkezhetnek.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

szívből ajánlom

Első alkalommal jártam Önöknél! Kedves,baráti hangulat fogadott. Dr. BALOGH KATALIN doktornő szakképzettsége,türelme,megnyugtató szavai,és határozottsága lenyűgözött.Nagyon szépen köszönöm,és mindenkinek szívből ajánlom! 

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK