Milyen növények okozhatnak napégéshez hasonló tüneteket?

Milyen növények okozhatnak napégéshez hasonló tüneteket?

allergiakozpont.hu Módosítva: 2017.11.17
Fitofotodermatitisz akkor jelentkezik, ha bizonyos növényekből fényérzékenyítő anyag kerül a bőrre, ami napfénnyel érintkezve égési sérüléshez hasonló tüneteket okoz. Külföldi szaklapokból válogatott, tanulságos esetekkel hívjuk fel a figyelmet az ilyen esetek súlyosságára.

Fitofotodermatitisz akkor jelentkezik, ha bizonyos növényekből fényérzékenyítő anyag kerül a bőrre, ami napfénnyel érintkezve égési sérüléshez hasonló tüneteket okoz. Külföldi szaklapokból válogatott, tanulságos esetekkel hívjuk fel a figyelmet az ilyen esetek súlyosságára.

Óvatosan a házi készítésű kencékkel!

fitofotodermatitisz-fényérzékenység-növényekA Journal of the International Society for Burn Injuries egy korábbi lapszámában olvasható a házilag összeállított napozó krémmel pórul járt 25 éves egyetemista esete, aki fügelevelet használt a főzet elkészítéséhez. A férfi a főzet felkenését követően három órát tartózkodott napon, majd tünetei a következő 48 órában annyira felerősödtek, hogy kórházba került, ahol tizenegy napot töltött el. Ez alatt sikerült kezelni a testének nagy százalékát (elsősorban mellkas, has, hát és végtagokon) beborító, kiterjedt hólyagosodást. Egy másik esetben egy 36 éves nőnél jelentkeztek hasonló tünetek, szintén a házi fügelevél főzet miatt. A nő egy magazinban olvasta a receptet, melyet az ott leírt módon készített el olívaolaj és alkohol hozzáadásával. Ezt követően nyolc órát töltött a napon, ahol másodfokú égési sérülést szenvedett és 26 nap múlva hagyhatta el a kórházat.

A citrom és a lime is veszélyes lehet

A Journal of Community Hospital Internal Medicine Perpectives magazin tavalyi számában jelent meg az a közlemény, amely egy 24 éves ápolónő esetét mutatja be. A hölgy két nap után fordult orvoshoz, egyre rosszabbodó tüneteivel. A kézfején és alkarján kezdetben duzzanat, ödéma jelentkezett, majd vörös, fájdalmas, szabálytalan alakú foltok alakultak ki. A vizsgálat közben a beteg elmondta, hogy a tünetek jelentkezése előtt lime pitét sütött, amelyhez több gyümölcsöt is kézzel facsart a tésztába. Ezt követően gyalog indult útnak szép, napsütéses időben. Panaszai a napfény hatására, néhány órával később kezdődtek. Szintén a citrusfélék okoztak kellemetlen tüneteket annál a 23 éves nőnél, aki a strandon mojito koktélokat készített, majd három nappal később fájdalmas, vörös foltokkal a testén kért orvosi segítséget. A New England Journal of Medicine hasábjain közölt cikkből kiderül, hogy tüneteit a koktél készítéséhez használt lime okozta.

A diagnózishoz fontos a beteg beszámolója

A tünetek megjelenéséért egy fényérzékenységet okozó anyag, a furokumarin a felelős. Ha ez az anyag a bőrre jut, a napfény hatását felerősíti és leégéshez hasonló tüneteket okoz: a bőr kipirosodik, viszket, fájdalmas hólyagok jelennek meg rajta. A súlyosabb tünetek általában a növénnyel történt érintkezést követő 24 órában alakulnak ki, majd az ezt követő 2-3 napban rendszerint tovább fokozódnak.

Dr. Garaczi Edina allergológus-bőrgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a felsoroltak mellett több, a kiskertekben előforduló növény is okozhat hasonló tüneteket: a leggyakrabban a petrezselyem, a zeller és egyéb gyomnövények által kiváltott panaszokkal találkozik a rendeléseken. „A betegek a legtöbbször nem tudják, hogy mi okozza a panaszaikat, ezért lényeges, hogy részletesen átbeszéljük a körülményeket. Fontos, hogy a tüneteket okozó növényeket, zöldségeket a későbbiekben is kerüljék és direkt napfényen már a kora tavaszi napsütésben se kertészkedjenek.”

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK