Súlyos tüneteket okozhat a diétás smoothie

Súlyos tüneteket okozhat a diétás smoothie

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2023.11.15

Az újévi fogadalmakat megtartva, januártól sokan kezdtek fogyókúrába. Az önsanyargatás üde színfoltja a minimális kalória tartalmú smoothie, amit otthon is bárki elkészíthet reggelire, vacsorára. A gyümölccsel és zöldségekkel is jól variálható finomság azonban kellemetlen panaszokat is okozhat allergiásoknál, nem árt figyelni a tünetekre!

Az újévi fogadalmakat megtartva, januártól sokan kezdtek fogyókúrába. Az önsanyargatás üde színfoltja a minimális kalória tartalmú smoothie, amit otthon is bárki elkészíthet reggelire, vacsorára. A gyümölccsel és zöldségekkel is jól variálható finomság azonban kellemetlen panaszokat is okozhat allergiásoknál, nem árt figyelni a tünetekre!

Jól variálható vitaminbomba

A vízzel és tejjel is készíthető smoothie nem pusztán turmix, inkább egyfajta folyékony étel, ami a benne található gyümölcsök és zöldségek magas rosttartalma miatt hosszabb időre is képes elűzni az éhséget. Kedvező tulajdonsága mellett a Mount Sinai School of Medicine orvosának közelmúltban megjelent írása mégis arra hívja fel a figyelmet, hogy a zöldségek és gyümölcsöket jobb, ha óvatosan fogyasztjuk, ha pollenallergiától is szenvedünk.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mi köze a pollenallergiámnak a gyümölcsökhöz?

A tanulmány pollen-gyümölcs allergiaként is említi az orális allergia szindrómaként (OAS) ismert tünet együttest, amelynek során bizonyos ételek fogyasztása a szájüregben idéz elő allergiás tüneteket, az arra érzékenyeknél. Nyírfapollen allergia esetén tüneteket okozhatnak egyes gyümölcsök, - leggyakrabban az alma, de emellett a cseresznye, nektarin, őszibarack és körte is – a sárgarépa, zeller, mogyoró, paszternák, burgonya, szója és mandula. A fűpollen allergiásoknál a kivi, a szója és a paradicsom, a parlagfű allergiásoknál a banán és a dinnye okozhat panaszokat, aki pedig a fekete ürömre allergiás, az a paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, dinnye, uborka és mangó fogyasztásakor legyen óvatos.

Miért épp a smoothie?

Az írás arra is felhívja a figyelmet, hogy az elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek akár életveszélyes allergiás reakciót, anafilaxiát is okozhatnak, habár ez igen ritkán következik be. A betegek többsége ugyanis akár már pár falat elfogyasztása után észleli a szájüregben fellépő kellemetlen tüneteket - égő érzés, zsibbadás, viszketés, torokkaparás, ödéma – és ezért abba is hagyja a tüneteket okozó étel fogyasztását. Emellett az egyes ételek allergenitása jelentősen csökken savas környezetben – az emésztőnedvek és a gyomorsav hatására – illetve főzéssel is, hő hatására. Az orvosok ezért gyakran „nem súlyos” allergiaként tartják számon az OAS tüneteit, dr. Gary J. Stadtmauer azonban nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy nagy koncentrációban fogyasztva a zöldségek és gyümölcsök anafilaxiát okozzanak. Írásában ezért külön felhívja a figyelmet a smoothie-k fogyasztására, melyek nyers formában és nagy mennyiségben tartalmazzák az allergéneket. A turmixolt italok emellett gyakran szója, vagy mandulatejjel készülnek, amelyek további kockázatot jelentenek nyírfaallergiások esetében.

Létezik kezelés az OAS tüneteire!

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa is jól ismeri az OAS tüneteit, saját praxisában is elsősorban a nyírfapollen allergiások körében tapasztalja a megjelenését. „A keresztallergia lényege, hogy a két anyag – a pollen és a gyümölcs, vagy zöldség - közt nagy a szerkezeti hasonlóság, ezért reagál az elfogyasztására tünetekkel az allergiás beteg szervezete. A keresztallergia előfordulása valóban a nyírfaallergiásoknál a legmagasabb, mintegy 30 százalékra tehető, szemben az összes többi pollenallergiával, ahol 5-10 százalék az arány.”orális allergia szindróma-keresztallergia-immunterápia

Az OAS tüneteinek megelőzésére a főorvosnő szerint nem az az egyetlen – és sok esetben nehezen kivitelezhető - megoldás, ha elkerüljük az adott étel fogyasztását. Immunterápiával hatékonyan kezelhetjük mind a pollen-, mind pedig a keresztallergia tüneteit. „A saját betegeim körében végzett felmérésem alapján 50-60 százalékos javulás következett be az OAS tüneteiben.” Fontos megjegyezni, hogy a kezelés megkezdése az allergén növény virágzását megelőzően, csak az év egy adott szakában lehetséges, nyírfapollen allergiásoknak még január-február hónapban kezdhető, a fűfélékre allergiásoknál áprilisig, parlagfű allergiásoknak legkésőbb júniusban kell megkezdeni.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/ Asszony!

A lányomnál tavaly PRICK teszttel diagnosztizáltak légúti allergiát a következő anyagokra: Candida mix (+++), fűkeverék:+++, tavaszi fák (nyír, mogyoró - mindkettő +++), parlagfű:++++). Gyógyszert, orrsprayt nem használ rendszeresen.
Enyhe légúti tüneteket szinte folyamatosan észlelünk. KB. 1 éve hasfájásra, hasmenésre panaszkodik. November végén a gasztroenteorológiai szakrendelésen jártunk, melynek eredményét ma kaptuk meg.
Lisztérzékenység nem igazolódott.
A vizsgált élelmiszerek jelentős része mérsékelt (lisztfélék, olajos magvak a mandula kivételével, szója, gyümölcsök, zöldségek), kisebb hányada (narancs, burgonya, mandula) magas allergiás szérumértéket mutat.
Sajnos a kórházban személyes konzultációra nincs lehetőség, telefonon nagyon nehezen érhető el az osztály. A lelethez a következő javaslatot kaptuk: Csökkentsük a szójabevitelt. A táplálékallergia panelben észlelt elváltozás keresztreakció miatt van. IgE normál tartományon belül mérhető (114,8).
Kell-e foglalkoznunk a keresztallergiát okozó ételekkel, alapanyagokkal, vagy fogyasztható minden mértékkel?

Válaszukat megköszönve maradok tisztelettel:

Anna


Tisztelt Kérdező,
A leletek értékelése sokkal bonyolultabb annál hogy egy levélben bármely orvosunk értékelni tudja.
A lelet csak egyik oldal, a betegség tünetei, a klinikum a másik, és csak egyben értékelhető.
Amennyiben kívánja, központunkban egy vizit keretében át tudja beszélni egy szakorvossal.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértelem, odafigyelés

Hatalmas szakértelemmel, kellő odafigyeléssel, partnerként kezeli a beteget. Végre valaki segített rajtam és "megfejtette" mi van a tünetek hátterében. Köszönöm!! 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK