Természetes antihisztaminokkal az allergia ellen?

Természetes antihisztaminokkal az allergia ellen?

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2019.03.28

Az utóbbi években több kutatás is igazolta, hogy bizonyos zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények antihisztaminként viselkednek, így képesek csökkenteni a pollenallergia tüneteit. Keresztallergia esetén viszont nem árt, ha óvatosan bánunk például az alma, vagy meggy fogyasztásával.

Csalán

Az Alternative Medicine Review egy korábbi számában közölt kutatás kiemelten foglalkozott a szénanáthás tünetek kezelésének természetes módjaival. A vizsgálatból megtudhatjuk, hogy az elsősorban vértisztító hatásáról ismert csalánt allergiásoknak is érdemes fogyasztaniuk. A résztvevők 58 százaléka szerint a csalán rendszeres – a vizsgálatban ez napi 300mg fagyasztott-szárított csalánt jelent - fogyasztása enyhítette a tüneteiket, 48 százalékuk szerint pedig hatása a korábban használt gyógyszereikkel közel azonos, vagy még jobb volt.

Bromelain

Szintén a már említett kutatásban szerepel az ananász kivonat, a bromelain hatását méltató közlemény is. A természetes formában és táplálékkiegészítőkben kivonatként is elérhető bromelain gyulladáscsökkentő hatásánál fogva segíti a szénanáthás tünetek enyhülését. A kutatók szerint ehhez naponta háromszor, 400-500 mg-ot szükséges fogyasztani.

Quercetin

A flavonoidokról tudjuk, hogy erős antioxidánsok, és komoly szerepük van a rákbetegségek megelőzésében. Az Inflammation Research folyóiratban közölt kutatásban japán orvosok azt is megállapították, hogy hatására csökkent a gyulladásos válasz a légutakban. A quercetin a flavonoidok széles családjának egyik kiemelkedően értékes tagja, amely sok gyümölcsben is megtalálható: az almában, szőlőben, fekete cseresznyében és sötét bogyósokban - mint a szeder vagy az áfonya - valamint számos zöldlevelű zöldségben is jelen van.

természetes antihisztamin allergia immunterápiaC-vitamin

Erős antioxidáns, és a legegyszerűbben beszerezhető. Természetes formában számos zöldség és gyümölcs tartalmazza, de szedhetjük táplálékkiegészítő formájában is. Kutatók szerint a szénanáthás tünetek eredményes csökkentéséhez napi 2g C-vitaminra van szükségünk.

Tüsszögés ellen turmixoljon!

A Daily Mail online kiadásában jelent meg korábban egy turmix recept, ami a készítők szerint kiválóan alkalmas a szénanáthás tünetek csökkentésére. Az antihisztamin és gyulladásgátló hatóanyagokat ötvöző koktél egy brit cég találmánya, ám otthon is könnyen elkészíthető. Ehhez nem kell mást tenni, mint 1 hüvelykujj méretű gyömbérdarabot, fél citromot, 1 kb. 4 cm-es ananászdarabot és 1 almát összeturmixolni, és tetszés szerint akár jéggel keverve elfogyasztani.

Keresztallergiásoknak nem ajánlott!

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa szerint lényeges, hogy mielőtt bármilyen terápiába kezdenénk, azt beszéljük meg kezelőorvosunkkal. Ez különösen a keresztallergiásoknál fontos, ők azok, akiknél bizonyos zöldségek, vagy gyümölcsök fogyasztása szájüregi tüneteket okoz. „Ha valaki allergiás például a parlagfűre, annál a görögdinnye fogyasztása erős viszketést, torokkaparást, a szájban égő érzést, viszketést, ajak- és nyelvduzzanatot, hasi görcsöket is okozhat. A keresztallergia a nyírfapollenre allergiásoknál a leggyakoribb, aki észleli magán a tüneteket, semmiképp se tegye a receptben javasolt almát a koktélba és ne fogyassza a flavonoidokban egyébként valóban gazdag meggyet, vagy cseresznyét.”

Korszerű gyógyszerek, személyre szabott kezelés

A főorvosnő szerint a betegek többsége érdeklődik az allergia természetes gyógymódjai iránt. Sokan idegenkednek ugyanis a gyógyszerek tartós szedésétől, annak ellenére, hogy a mai korszerű antihisztamin készítmények jelentősen javítják az életminőséget és már nem okoznak az elődeikhez hasonló erős fáradtság érzést sem. „Az allergia kezelésében nagyon fontos a személyre szabott dózis beállítása, így tudjuk a tünetmentességet elérni. Egy gyümölcskoktél esetében azonban nehéz meghatározni az adott betegnél javasolható dózist, ezért ezt inkább a hagyományos gyógykezelés kiegészítéseként, a kezelőorvossal egyeztetve alkalmazzuk” – tanácsolja a főorvosnő.

Kevesebb gyógyszer allergén immunterápiával

Mivel az antihisztaminok csak az allergia tüneteit csillapítják, így annak, aki szeretné elkerülni az évről-évre, pollenszezonban ismétlődő gyógyszerszedést, dr. Balogh Katalin az allergén immunterápiát ajánlja. Az OEP által nem finanszírozott, 3-5 éven át tartó kezelés költségei ugyan magasabbak a tüneti kezelésekhez képest, de mivel az allergén immunterápia ezt követően 10-12 évre megszünteti az allergiás tüneteket, így hosszútávon jóval kedvezőbb választás. „Az allergén immunterápiát a gyógyszerszedéstől idegenkedőknek is javaslom, mert a kezelés során a beteg csak azt az allergént kapja szigorúan ellenőrzött, tisztított formában, amire allergiás. További kedvező hatása, hogy az egyéb tüneti szerek – antihisztamin, orrcsepp – használata már a kezelés első évében is jelentősen csökkenthető.”

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.



Üdvözlettel:



Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon figyelmes

Jól megközelíthető helyszín, igényes klinika. A doktornő nagyon figyelmes volt és kedves. Magas szakmai hozzáállással kezelte a panaszaimat és annak megfelelően adott iránymutatást. Abszolút meg vagyok vele elégedve és még biztos visszamegyek hozzá.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok